Road Trip Zwitserland – Deel 3 – Merging Technologies

Merging Technologies

Ze staan in Wisseloord, in “Hilversum”, eigenlijk in elke studio die werkt met digitale audio en video op professioneel niveau. En ze staan in de server-rekken, niet in de studioruimtes zelf. Ze heten Pyramix, Horus en Hapi. En ze worden gemaakt door Merging.

Claude Cellier richtte Merging Technologies in 1990 op nadat hij bij Nagra Rudelski had gewerkt aan de digitale productenlijn. Merging is actief in de pro-audio en staat aan de basis van de ontwikkeling van DSD. In samenwerking met Philips. Daarbij ontwikkelde het zelf DXD (Digital eXtreme Definition). Een formaat dat op 352.8kHz/24bit werkt en waarmee het mogelijk is om post-productie toe te passen.

‘Merging Technologies’ AD- en DA-converters en software worden veelvuldig toegepast bij opnames van klassieke concerten en voor geluidsversterking. En dan wel meerkanaals. Denk aan een opstelling waarbij ongeveer 50 microfoons op een podium staan opgesteld om een orkest op te nemen. Het Pyramix-systeem van Merging is een combinatie van hardware en software waarmee 192 kanalen op 96 kHz, 96 kanalen op 196 kHz en 48 kanalen op DSD/DXD-formaat kunnen worden aangesloten. Dat is nogal wat. De binnenkomende analoge signalen worden gedigitaliseerd en kunnen worden gemixt, bewerkt, opgenomen… wat u wilt.

Merging is ook mede-grondlegger van AES 67, de audiostandaard voor audio over ethernet. AES67 bouwt op bestaande netwerk-protocollen, maar past ze eindelijk in een standaard toe. Daardoor kunnen digitale apparaten die voldoen aan AES67 met elkaar communiceren, ook al zijn ze van een ander merk en gebruiken ze een eigen protocol. Een van de voordelen is een uiterst precieze klok (via ethernet) en asynchrone data-overdracht. Omdat de communicatie via ethernet (Cat 5E of Cat 6) gaat, is een kabellengte van 100 meter mogelijk. Daarbij is er zoveel bandbreedte dat u gemakkelijk een paar streams tegelijk kunt opzetten, zonder dat het signaal verlies of haperingen ondergaat.

Joie de vivre

We spreken Claude Cellier en zijn collega’s in het Merging hoofdkwartier in Puidoux. In de film introduceert hij de chipset die eind dit jaar in een nieuw product gaat komen. Hiermee kunnen 256 kanalen in en 256 kanalen uit digitaal worden beheerd. En we nemen een kijkje in de nieuwe voeding voor de Merging NADAC. Of het beter klinkt? U mag Celliers antwoord zelf horen!

Claude heeft de flux de bouche van iemand die geniet van het maken van mooie dingen voor de mensen. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en dat is toch wel bijzonder, want in feite is maakt  Merging puur digitale toestellen die bovendien in een 19 inch netwerkkast worden geschroefd, veel minder opwindend dan een imposante speaker of een platenspeler met blinkende toeters en bellen. Aan het eind van het gesprek moeten we even meerijden naar zijn ouderlijk huis. De kat moet immers gevoed worden, en het uitzicht op het Meer van Gen?ve is er zo mooi. Daarvan is niets teveel gezegd, het is meer dan prachtig. Door mensen als Claude Cellier beseffen we dat audio en alles erom heen in essentie om één ding gaat: genieten.

Video bezoek Merging Technologies Zwitserland

Foto’s Merging Technologies

Gerelateerde berichten

Paul McGowen

Interview Paul en Scott McGowan

Het mooie aan de Munchen-beurs is dat er ook veel internationaal bekende fabrikanten aanwezig zijn. En dit jaar ook Paul McGowan van PS Audio. Samen met zijn zoon: Scott. Het nieuws? Zowel de prachtige Direct Stream en de eigenwijze Sprout… Wij hebben natuurlijk even wat vragen gesteld.

Denon Heos

Denon presentatie HEOS

De afgelopen dagen heeft de D&M Group het nieuwe HEOS streamingsysteem aan de dealers en de pers getoond. Alpha Audio is natuurlijk ook aanwezig geweest om eens te kijken hoe dit systeem werkt, wat het kan en (indien mogelijk) hoe het klinkt. 

Sonos introductie True Play en Play:5

Op dag van schrijven, is het 7 september 20115. Alpha-audio is uitgenodigd voor een speciaal en erg geheim Sonos Event. Er is helemaal niets gecommuniceerd over de inhoud van de dag. Gaat het om een nieuw product? Nieuwe services? Kortom: we zien alleen een datum, een tijd en een adres. Laat je verrassen! En wat […]

2 reacties

  1. Hallo Jaap cs,
    Ook weer erg informatief. Ga zo door:-)
    Zal toch even wennen zijn voor de overgrote meerderheid van de mannelijke beoefenaars van deze hobby om heel kleine dingen ook te leren waarderen:-)

Geef een reactie