web analytics

Road Trip Zwitserland – Deel 1 – Overzicht en reis

Aankomt bij Stenheim

De afgelopen dagen hebben we ruim 3.000 km afgelegd om vijf iconische Zwitserse audiofabrikanten te bezoeken. Een fabrieksbezoek is altijd iets bijzonders omdat het zoveel inzicht geeft in de achtergrond van het merk, de werkwijze en de waarden. Reden genoeg om achter het stuur te kruipen en naar neutrale grond te rijden dus. 

Wat het bezoek aan de Zwitserse merken vooral kenmerkte was de openheid van de Zwitsers. Prototype in het R&D-lab? Geen probleem, komt u binnen! Bij een ander kwamen we binnen terwijl men metingen aan het doen was voor de verbetering van een bestaand model. Bij veel andere merken aanleiding voor geheime dienst-achtige taferelen; zo niet bij de Zwitsers. Ze hebben kennelijk zoveel vertrouwen in hun unique selling points dat ze de concurrentie niet echt vrezen.

Swiss Made

Een vergelijking met de horloge-industrie is snel gemaakt. Ook daar is “Swiss Made” een handelsmerk voor kwaliteit, vakmanschap en waardevastheid. In de audio is dat niet anders. Weiss, PSI, Merging, Illusonic, Stenheim: het zijn alle specialisten, misschien zelfs wel superspecialisten die ieder voor zich een niche hebben gevonden waar ze uitmuntend in presteren.

  • Daniel Weiss pionierde eind jaren 70 met digitale audio. Een meerkanaals digitale mixer ontwikkelde hij in 1985 onder zijn eigen naam. Deze consoles konden toen al werken met 24 bits en een samplerate van 96kHz. Dit voldoet nog steeds ruim aan de studiostandaards…
  • Claude Cellier van Merging ontwikkelde voor Nagra de timing/clocking modules voor de Nagra IV digitale recorder, ook in de jaren 80. Deze wordclock is nog steeds legendarisch volgens de kenners.
  • PSI maakt niet alleen studiomonitors, maar ook seismische detectoren waarmee onder meer bruggen worden gemonitord op mogelijke zwakke plekken. En de AVAA akoestische absorbeerder combineert deze ervaringen om – analoog – ongewenste frequenties te elimineren.
  • Stenheim maakt als enige luidsprekerfabrikant uitsluitend gebruik van alumunium. Als u nu een rolletje aluminiumfolie in gedachte hebt, zit u in de verkeerde denkrichting. De diktes van de platen variëren van 1 tot 3 cm. De Reference-speakers wegen dan ook 300 kg per stuk.
  • Illusonic representeert volgens ons de next generation in Zwitserse audio. Christof Faller is niet alleen wetenschapper en publicist op het terrein van audio-algoritmes; met de Immersive Audio Processor heeft hij een soort Zwitsers zakmes op de markt gezet dat over onbegrensde mogelijkheden lijkt te bezitten. “Zolang je algoritme maar goed zit”, zou zijn lijfspreuk kunnen zijn.

Samenwerken

En het leuke is; ze zijn daarbij ontzettend aardig, open en werken graag met elkaar samen. Dat leidt ook tot tastbare producten zoals de Livebox. We nemen u mee naar deze bijzondere merken en naar de mensen die erachter zitten.

Hen willen we dan ook heel hartelijk danken voor de gastvrijheid, de mooie gesprekken en de prachtige Zwitserse audio. Als u de komende tijd wat veel Zwitsers audiosnoepgoed ziet langskomen in reviews dan weet u nu waarom.

Road Trip Zwitserland: ‘the journey’

 

Gerelateerde berichten

Isotek Power - Fabriek - Slowakije

Video – Fabrieksbezoek Isotek – Slowakije

Stroom… een bijzonder lastig onderwerp om aan te snijden in ons wereldje. Als het niet op ruzie uitloopt, is er zonder twijfel een discussie. De een vindt het pure onzin – want: stroom is stroom -, de ander zweert erbij: het is de basis van elk goed systeem. Wij zijn op bezoek bij één van […]

Bowers Wilkins 800 serie 2015

Verslag bezoek Bowers & Wilkins 800-serie

Op negen september 2015 hebben we in Worthing, Engeland, de introductie van de nieuwe 800-serie van Bowers & Wilkins mogen bijwonen. Een bijzonder event, want deze luidspreker is toch wel hét icoon van de high-end luidsprekerwereld. Bij de introductie hebben we niet alleen kunnen luisteren naar de nieuwe 800-serie, maar ook een blik mogen werpen […]

2 reacties

Geef een reactie