web analytics

Rhapsody Analogue Recordings – RAR

Rhapsody Vinyl

Vinyl is hot… en tape komt eraan. We leven in een maffe wereld. Maar goed. Feit is: een analoge opname klinkt – mits goed aangepakt – geweldig goed. En dat laat Rhapsody met zijn nieuwe muzieklabel – RAR – duidelijk horen! Wij praten met de heren. En hebben even in de fabriek gekeken waar hun nieuwe vinyl is geperst. 

Alles in onze hobby begint bij de band… en de man achter de knoppen. Hoe goed een systeem ook is; de schakel is en blijft de opname. Is de opname waardeloos, dan speelt het beste systeem ter wereld ook waardeloos. Erger nog: hoe beter het systeem… hoe erger dat doorgaans wordt, omdat een ‘high-resolution’-systeem veel meer fouten kan laten horen: het graaft dieper in de opname en kan dus veel meer fouten naar boven halen. Kortom: de opname is ongelooflijk belangrijk. Cruciaal zelfs.

Nu is Rhapsody Audio in Hilversum primair een dealer van de crème de la crème. De mooiste creaties op gebied van audio kunt u daar vinden. Maar ze zijn aan de andere kant ook al tijden bezig met opnames. Eerst kleinschalig, maar nu hebben ze twee nieuwe titels die ze graag met de buitenwereld delen.

Vinyl én tape…

De titels zijn zowel op tape als op vinyl te krijgen. Het gaat om muziek van Denise Jannah en Carmen Gomes. Prachtige titels. Eindelijk een keer gewoon ‘muziek’ in plaats van pingel pongel getik dat weliswaar prachtig opgenomen is, maar niets met muziek te maken heeft.

De tapes zijn direct vanaf de Master tape gekopieerd. Dat heeft als voordeel dat er nauwelijks verlies optreedt. Voor het vinyl is een koper-master gemaakt die direct vanaf de master is gesneden. Vervolgens wordt deze kopermaster gebruikt voor de matrijzen die weer in 180 gram zwart vinyl wordt gedrukt. De platen komen bij Record Industry in Haarlem vandaan. U kunt het proces zien in de video.

Luisteren is geloven

Wij zijn bij Alpha Audio natuurlijk behoorlijk gefocust op digitaal. Streamen… computer audio… prachtig. Handig… En ook zeer hoge kwaliteit. Maar feit is: analoog kan bizar goed klinken. Zeker als de man achter de knoppen begrijpt wat hij doet. En dat is hier zeker het geval. De tape klinkt in onze oren nog iets dynamischer en eerlijker dan de plaat. Die klinkt wat liever. Iets romiger dan de tape. Dat kan aan van alles liggen, maar Michael meldt zelf dat dit inherent is aan het medium. Al met al zijn we blij verrast door het resultaat!

Video Rhapsody Analogue Recordings

Gerelateerde berichten

Bowers Wilkins 600-serie

Introductie Bowers & Wilkins 600-serie

Het is geen nieuws meer dat Bowers & Wilkins de 600-serie heeft geïntroduceerd. We hebben zelfs al een setje staan. De officiële introductie van deze nieuwe instappers heeft Bowers & Wilkins in Amsterdam gehouden. Met een focus vooral op muziek (en lekker eten). 

High End Munchen 2016 – StromTank

Het kan altijd gekker! StromTank heeft een energie-oplossing voor de meest veeleisende liefhebbers. Maar liefst 5000 VA aan energie vanuit de accu’s. Moet je ook wel je iPhone mee op kunnen laden, gokken we. 

11 reacties

 1. Hartverwarmend enthousiasme. Navolgbaar verhaal als je bedenkt dat er voor LP , radio en cd veelal specifiek gemasterd wordt, waarbij compromissen worden gesloten in verband met respectievelijk RIAA correctie cq. The loudness war en de Red Book standard. Zou een kopie van de Mastertape op een goede compact cassette op een Nakamichi 480 ook een alternatief kunnen zijn? Ik gebruik mijn cassettedeck al een aantal jaren niet meer maar zou hem dan direct weer een plek in mijn set willen geven.

  1. Lekker die klok achteruit. Nog meer tijd om te reageren;-)

   Er zijn mensen die wel beweren dat een kopie master op een cassettedeck beter zou klinken maar ik kan dat niet bevestigen. Wel een mooi stukje nostalgie wat je hebt staan.

   1. Hey dynamisch bereik én het frequentiebereik van een cassettebandje komt niet in de buurt van een master-tape. Neemt niet weg dat het wellicht – op een goede deck – prima kan klinken. Ik zou echter voor de plaat gaan. Die is dusdanig goed gedaan dat die zeker beter gaat zijn dan het bandje.

    1. Weer wat geleerd zo op de “vroege” ochtend. Wat een mooie snoepwinkel daar in Hilversum hè Jaap. En nog erg vriendelijke en kundige mensen ook. Wat wil een mens nog meer;-) Ik ga zeker de Carmen Gomes plaat aanschaffen.

     Heb je overigens enig idee hoeveel stuks ze met de kopermaster kunnen persen alvorens er een nieuwe kopermaster gebruikt moet worden voor een stabiele kwaliteit?

     1. Dag Nick. Prachtige winkel! En ja… Zeer vriendelijke en kundige lui daar.

      De koper master hoeft niet opnieuw gemaakt te worden. Van die master wordt een negatief gemaakt waarvan de uiteindelijke matrijzen worden gemaakt. Daarmee kunnen ze ongeveer 500 platen maken geloof ik.

      1. Ah, en dan als er meerdere geperst moeten worden kan de koperen master weer van stal worden gehaald om zo de continue kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Duidelijk verhaal waarvoor mijn dank.

   2. Jazeker, ik had een Nakamischi LX3 met Dolby B/C. Fijn apparaat maar helaas ter ziele gegaan. Maar om eerlijk te zijn vond ik, net als Jaap, de geluidskwaliteit van cassettes ook niet echt geweldig. Ik zou dan ook altijd voor de LP gaan, zoals Jaap dan ook schrijft.

    1. Dank voor je opheldering. Ik heb geen cassettedeck meer dus zou het daarom al niet kunnen uittesten maar schat jullie wel in dat jullie daadwerkelijk het verschil horen. In de “oude” tijden was ik niet zozeer met high-end apparatuur bezig maar meer met de muziek alleen. De high-end is “pas” een jaartje of 20 geleden begonnen en ben toen direct in het digitale terecht gekomen met het werken met meersporige harddisk-recorders welk voor toen erg goed klonken maar zou nu door een simpele laptop makkelijk overtroffen kunnen worden. Maar vinyl daarentegen heeft zijn kwaliteiten zeker behouden mits er goed bronmateriaal gebruikt is en de mix en mastering goed is gedaan zoals in het verhaal hierboven al werd benoemd.

     1. Aan platen zou ik zo ook weer willen beginnen, maar zie op tegen de nogal hoge aanschaffingskosten van een behoorlijk aantal kwaliteits-LP’s. En ze klinken beslist niet beter dan de betere digitale versies, vind ik, en die heb ik al. Daarentegen is het wel weer bijzonder nostalgisch/sfeervol. Ik ben met hifi zo’n 50 jaar geleden begonnen, met tussenpozen uiteraard.

 2. Prachtig verhaal en leuk de heren zo blij te zien, en terecht. Heb een paar DSD’s van Carmen Gomes en die klinken al geweldig dus ben erg benieuwd naar het vinyl. Ze hebben erg veel verstand van hoe goed iets kan klinken en ook nog van heerlijke koffie en een biertje na sluitingstijd?

Geef een reactie