web analytics

Redactiebezoek: Acoustic Matters

Acoustic Matters

Inleiding

We zijn al een tijdje bezig onze luisterruimte te verbeteren. Bij het betrekken van het pand hebben we simpelweg de galm weggedempt om te kunnen beginnen. Onlangs hebben we een deel van de demping weggehaald en diffusers geplaatst. Een grote stap in de goede richting. Echter: het kan natuurlijk altijd beter. Tijd om een professional te vragen om eens te meten en advies te geven! Ben van Leliveld van Acoustic Matters komt koffie drinken. Spannend!

Akoestiek is een vak. Een écht vak. Natuurlijk kunnen u en wij met luidsprekers schuiven en horen of het een verbetering brengt. En sommigen zullen ook wel ongeveer kunnen voorspellen wat een ingreep doet. Maar écht een ruimte meten, metingen interpreteren en vervolgens de ruimte behandelen vergt veel kennis, ervaring én een uitermate goed gehoor.

Eerst luisteren

De aanpak van Ben van Leliveld is wat anders. Hij gaat eerst eens goed kijken naar het systeem en speelt een drietal referentie-tracks af. Tracks die hij door en door kent en waarvan hij weet hoe het opnameproces is verlopen.

 • Rebecca Pidgeon – Raven – Spanish Harlem
 • Jennifer Warnes – The Hunter – Way down deep
 • Secret Key Masters – Apollo 14

Elke track heeft een andere functie. Denk aan bepaling van definitie, resolutie, timing, timbre, slam of imaging. “Als deze drie tracks goed klinken, klinkt alles goed is mijn ervaring”, zegt Van Leliveld.

Het is toch een spannend moment als een professional er echt voor gaat zitten en gaat bepalen hoe je ‘kindje’ klinkt. Gelukkig is het niet allemaal slecht. “De beeldvorming is echt indrukwekkend van dit systeem. Het stereobeeld is mooi diep en reikt ruim buiten de luidsprekers”, zegt hij. “Resolutie is ook erg hoog. Je hoort echt alles.” So far so good… “Ik hoor alleen wel een soort van druk van links. Rechts is perfect. Dat kan aan het glas links liggen. Ook mis ik wat punch onderin en hoor ik een klein bultje rond de 600 of 700 Hz. Stemmen zijn loepzuiver, maar missen wat borstkas.” Goed. Ruimte voor verbetering. Werk aan de winkel dus!

Gerelateerde berichten

DALI Katch One

High End München 2019: een taxonomie

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Meten en schuiven3. Leerzaam procesReactiesMünchen staat voor de meesten bekend als de stad van het Oktoberfest, waar het Beiers bier in eenheden van 1 liter wordt geserveerd in de Biergarten en als de vestigingsplaats van Bayerische Motoren Werke (BMW). Voor circa 20.000 mensen van de homo sapiens-subcategorie homo audiophilius is het […]

Kasteel Nederhemert - Nederland - Nederhemert

Tentlabs show in Kasteel Nederhemert

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Meten en schuiven3. Leerzaam procesReactiesHet weer is mooi, de locatie is prachtig, het eten is heerlijk, de kunst is diepzinnig en de muziek… heerlijk in balans en super los. Tentlabs heeft een tweetal primeurs staan in het prachtige Kasteel Nederhemert in Noord Brabant. En wij zijn er als eerste bij!  Terug […]

27 reacties

 1. Na metingen en advies door de kanjers van AudioXperience uit Nuenen besloten om over te gaan tot de aanschaf van Artnovion Acoustics Diffusers en Absorbers. Door hun ook netjes opgehangen.
  Samen met een geoptimaliseerde plaatsing van de luidsprekers geeft dat een effect waar wij heel blij van worden. Aanrader zo’n “kuurtje”!

 2. Elk nadeel heeft zijn voordeel !!
  Door omstandigheden kan ik in de avond niet echt de luidsprekers op normaal volume zetten.
  Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar mede daardoor heb ik deze week de Senheisser HD800S (wat een geluid!) aangeschaft, aangesloten op een goede hoofdtelefoonversterker, met straks als upgrade de Sbooster.
  Niets geen problemen met de akoustiek !! ;-)

  Alleen nog even 100 uurtjes inspelen?…..

  1. Dit is nu precies wat ik bedoelde met prioriteiten in aanschaf.
   Gefeliciteerd met je schitterende HD800s, maar voor het bedrag van deze hoofdtelefoon + amp + voeding kun je jouw luisterruimte gemakkelijk voor eens en altijd perfectioneren.
   Dan klinkt jouw set zoals je hem nog nooit gehoord hebt of in elk geval geen idee van had dat het zo goed kan klinken EN er is ook veel minder geluidsoverlast BUITEN jouw luisterruimte…
   Bij winst in kwaliteit moet je denken aan schoner, hoger oplossend door afname versmering, dieper en gedetailleerder laag, beter geluidsbeeld. Het gaat niet om subtiele verschillen.

  1. Je hebt gewoon geen idee wat je laat liggen. Akoestiek is de grootste bepalende factor voor wat je hoort. De meeste oplossingen inclusief meting door Acoustic Matters kosten minder dan wat lezers van deze rubriek uitgeven aan een nieuwe apparaatje of het zoveelste setje kabels. Een leuk setje van een paar duizend euro compleet speelt met akoestische optimalisering van de kamer een dubbel dure set finaal van de planken. Ben van Leliveld heeft bij mij thuis echt wonderen verricht. Helaas blijft akoestiek een lastig ding onder audioneuzels ;-) Net als destijds streamen en integratie van IT in je set. Ach, vroeger verbrandden we heksen. Doe jezelf een lol en maak een afspraak met Acoustic Matters.

  1. Het is vaak cm / mm werk. Zeker met ribbons en planars. Kijk ook goed naar wat de fabrikant vermeldt bij plaatsing. Avalons en bijvoorbeeld DALI’s moeten rechtdoor stralen. Wellicht AudioVector niet, maar met een ribbon moet je oppassen.

   Voordeel van indraaien is wel dat je minder last hebt van je zijwanden / reflecties. Ik draai mijn Epicons heel licht in. Dat klinkt in mijn ruimte beter.

   1. Klinkt echt beter wat meer ingedraaid. Nogal veel reflecties hier inderdaad. Klinkt zalig. Lee harvey osmond schalt door de woonkamer. Heerlijk! Prachtige sprankeling, zuiver midden (zonder nadruk op s’en!) en strak maar voldoende dragend laag. Oh yeah!

 3. Om even echt een antwoord te geven op het waarom van roze ruis in plaats van witte ruis: in roze ruis zit dezelfde energie per 1/3 octaafband (of welke andere band ook). Dit is dus geschikt voor een RTA meting. Witte ruis niet.

Geef een reactie