web analytics

Quality of Service en de invloed op streaming audio

Netwerken is al een lastig onderwerp. Immers: het zijn 1’en en 0’en. Klopt. We hebben er al veel over geschreven. En ook onze conclusie is dat de data prima van A naar B komt. Toch horen we verschillen. Dus we moeten elders gaan zoeken naar een verklaring. Ruis bijvoorbeeld. Of de afhandeling van de data. Denk aan Quality of Service: QoS. Wij doen een proefje en leggen het vast op video. Kijk én luister maar mee! (Tip: pak een goede hoofdtelefoon!)

QoS en de invloed op streaming audio

Gerelateerde berichten

Audio Digitaliseren – Deel 3

Mede liefhebber Ron Claasen ? Rons Audioblog ? heeft een serie over het digitaliseren van audio. Gastauteur Robbert Nauta (Unique Music) heeft dit vierluik geschreven. Wij publiceren zulke interessante stukken graag! We zijn vandaag al aan deel 3 toe!

Tutorial Kodi 15 met Popcorn Time

Kodi is een geweldig mediapakket. En het is nog gratis ook! Kijk… daar houden we van. Wat nog mooier is: het is een uitbreidbaar pakket. Met zogenaamde add-ons kunt u allerhande extenties toevoegen. Denk aan Uitzending Gemist. Of Tidal. Of sinds kort… Popcorn Time. 

11 reacties

 1. Dag Jaap,

  Een interessant artikel.
  Is het mogelijk dat je een schema van het gebruikte vlan netwerk publiceert?
  Hoe benader je een dedicated Vlan netwerk met NAS en streamer via WiFi.

  1. Beste Harry,

   Een schema publiceren zal lastig gaan. Een Vlan maak je namelijk aan in de router (er zijn geen ‘consuementen routers’ die ik ken die vlans kunnen maken) en tag je in de switch voor toegang / doorgave. Ik draai het netwerk hier op PFsense wat open-source is. Alle vlans hier – media, guest, management, kantoor – zijn dus aangemaakt in PFsense. De tagging van de Vlans gebeurt vervolgens in de switches. Op de eerste / binnenkomende poort maak je een trunk aan die alle vlans doorlaat. Hetzelfde gebeurt op de poorten die naar de wifi-accesspoints gaan. Vervolgens geef je per poort aan welke vlans er doorheen moeten. Alle media-apparaten staan in Vlan-3 hier.

   Je ziet dat het lastig is om hier een schema van te maken, omdat het per netwerk / gebruiker verschilt.

   Groet!

   Jaap

   1. Beste Jaap,
    Probeer jouw antwoord op de vraag van Harry nou eens met een lekenbril te lezen……daar begrijpt de leek die zich bezig gaat houden met streamen toch absoluut niets van……Nogmaals mijn vraag: wie is jullie doelgroep? Of ligt het aan mij…

    Vriendelijke groet van een oud network engineer

    1. Dank Jaap voor het antwoord.

     @ Molenaar , oud network engineer
     Ik denk dat de site zowel voor de leek als de doorgewinterde audiofreak is.
     Uit ervaring weet ik dat de optische verbinding via mediaconverters een enorme verbetering geeft.

     @Jaap
     Werkt de optische verbinding in jullie set ook met een dedicated vlan netwerk?

 2. Beste Jaap,

  Ok, dus als jullie doelgroep de gewone muziekliefhebber is die jullie willen adviseren bij de aanschaf van een muziekdoos dan lijkt mij dat het belangrijk is dat jullie testruimte zoveel mogelijk overeenkomt met een omgeving waarin de muziekliefhebber naar muziek luistert. Oftewel een doodnormaal huis voorzien van een stoppenkast, met een aansluiting voor een router. Van daar uit ga je laten zien hoe je als normale muziekliefhebber je muziekdoos (en eventueel tv) het beste/slimste/eenvoudigste/mooiste aan kan sluiten.
  Dus voor een goeie simulatie weg met al die netwerkzooi die een normale muziekliefhebber ook niet in z’n huis heeft….dan ben je pas natuurgetrouw aan het testen…..(hoezo programmeerbare 24 (!) poorts netwerk switches……, spreekt een normale muziekliefhebber echt niet aan, denk eigenlijk dat die een pickup misschien wel veel interresanter vind, maar dat is weer een ander onderwerp………..).

  Vriendelijke groet……

 3. Beste Jaap,
  leuk hoor dat gepraat over 24 poorts switches en prioriteiten in een opstelling van netwerkapparatuur in een 19 inch cabinet alsof je een kleine studio aan het managen bent….. maar ik vraag mij af of de huiskamergebruiker hier uberhaupt ooit mee te maken krijgt (mag voor hem hopen van niet….). Nee ik denk dat een simpel verhaal over een simpele router met een klein audio switchje er achter en het hoe en waarom een en ander nuttig kan zijn de audiofiel (is mijns inziens wat anders dan een netwerk beheerder/geinterresserde) meer aanspreekt……Maar ik kan mij vergissen natuurlijk.
  Toch bedankt voor je altijd enthousiaste inzet / filmpje.

  1. Ik snap je hoor! Maar deze set-up geeft juist de mogelijkheid om zaken grondig en systematisch te testen. Ik kan mede door deze apparatuur dingen simuleren. Dat is handig en geeft inzicht. Ik zal echter ook eens een thuis situatie nabootsen en kijken of ik daar iets mee kan. :-)

Geef een reactie