Home Hi-Fi Q’s Column: The next BIG thing

Q’s Column: The next BIG thing

10
Q’s Column: The next BIG thing

In 2007 werd de wereld op zijn kop gezet. Steve Jobs introduceerde de allereerste Iphone. En ondanks dat de iPhone niet de eerste smartphone was, heeft het gezorgd voor een grote sprong in de technologische vooruitgang. Een paar jaar later zet Steve de iPad in de markt… wederom niet de eerste tablet… maar wel weer een ‘big thing’. 

Anno 2015 is het wachten op de google glass, the nex next next big thing? Allemaal heel leuk, maar hoe zit het met de next BIG thing op het gebied van audio. Waar is de Steve Jobs van de audio wereld? Want de nieuwste draadloze geluidsystemen zijn – uitzonderingen daargelaten – bijna allemaal mono en klinken als een bigfoot die gewaxd wordt. Dus we gingen van waxrolletjes, naar vinyl, bandrecorder, toen was er stereo en daar zijn we blijven hangen.

Old Skool

De meest gewaardeerde techniek in audio zijn buizenversterkers en vinyl. Allemaal leuk en aardig, maar ik wil futuristische audio!!

Waar blijft mijn quantum laser geprojecteerde dual simplex omnivale grid sound stage die vorm krijgt door een geplaatste gouden piramide?

Of krijgen we een apparaat achter het oor, zodat we het geluid direct ervaren in je hoofd: een soort super bone-conductor. Zetten we de oren buitenspel. Zal er een fabrikant zo gek zijn, dat die een LSD verstuiver maakt, zodat je de muziek nog meer gaat beleven? Dat zou een gewaagde zet zijn. Dan kan je beter even geen “High way to hell” luisteren!

Bron, opname, beleving…

Moeten we de technische vooruitgang in audio zoeken in de bron, opname of beleving? De cd, draadloze speaker, surround en in zekere zin ook mp3 waren niet echt de Next Big Thing waar we op gehoopt hadden.

Misschien moeten we het zoeken in de beleving. Een speaker die de geluidsgolven en frequenties zichtbaar maakt in het lichtspectrum. De zacht zeegroene golven die die cello moeten voorstellen, gepaard met een licht gele strook van viool. Bruine ronde vlekken die de drum weergeven, vullen langzaam de vloer van kleur. Dat zou zorgen voor een waar spektakel in je kamer! Ik zeg: Philips… doe je ding!

De beperking is de mens zelf

Hoe leuk het ook allemaal klinkt: we lopen wij als audioliefhebbers het meeste achter de feiten aan. Want de grootste beperking in de technologische vooruitgang in audio, is de beperkte visie van de mens zelf.

10 REACTIES

  1. Commercie en goed geoliede marketingmachines doen ons geloven dat elk product wat op de markt komt weer een verbetering oplevert ten opzichte van het voorgaande product.

    Of we het hier nu hebben over een versterker of kabel, maakt niet uit.
    Ik weet zeker als we een goede cd-speler, versterker en een set speakers pakken van 10 jaar geleden (of misschien nog langer geleden) en die op een afstand nuchter gaan vergelijken met een huidige set, dat we tot de conclusie zullen komen dat er maar bar weinig tot geen verbetering geboekt is.

    Misschien in gebruikersgemak zoals de netwerkstreamer maar dit zorgt er ook voor dat het zogenaamde zap gedrag ook toeneemt. Dat merk ik aan mezelf, zelfs binnen de aangemaakte playlist met favorieten zap ik nog heen en weer.

    Alleen het feit al dat er zoveel discussies zijn op de diverse audiofora over of een (nieuw) product zinvol is of pure onzin is, geeft al aan dat de mogelijke verbetering marginaal tot niets is.

    Niemand zal beweren dat de videorecorder i.c.m. een beeldbuis tv beter is dan een blu-ray speler i.c.m. een full HD flatscreen. Niemand zal daar ook naar terug willen vanwege de nostalgie.

    Wat gebeurd er in audioland, we gaan terug naar de LP en de platenspeler, die nieuw wordt aangeschaft of na 20 jaar weer van zolder komt.

    Zie je het al voor je dat iemand een beeldbuis tv van zolder haalt van 20 jaar geleden om deze weer te gaan gebruiken vanwege het nostalgie gevoel.

    De consument is op zoek naar een verandering in de audio beleving en gezien de fabrikant deze niet kan bieden valt men klaarblijkelijk terug op de LP en waar vraag is zorgt de fabrikant voor aanbod en zien we onderhand weer een massaal aanbod van platenspelers. Te gek voor woorden, toch?

    • Juist! Zó is het ook nog eens een keer.
      Mja, zoals ook wel over muziek wordt gezegd… het is allemaal al een keer gedaan.
      Blijkbaar zo ook met de huidige stand der techniek in audio/HiFi.

      ‘Back To The Future’!
      De laatste jaren zijn er heel veel muzikanten die teruggrijpen naar de ‘good old’ analoge synthesizer (of althans het geluid) en retro-effectpedalen/versterkers.

      De meeste HiFi-versterkers met A/B techniek zijn van een ontwerp uit de jaren 60/70 van de vorige eeuw. (dat klinkt al lekker historisch)
      Wil een fabrikant nog iets aparts te bieden hebben qua een modern ding als DAC’s dan zullen ze een afwijkend ontwerp of (analoge) componenten inbouwen met bijbehorend …vul maar in / mooi geluid… en of dat met of zonder DSD is doet er eigenlijk al niet meer toe.

      Wellicht zal het er in 2016 en later vooral gaan om ‘distinctive features’ in HiFi-produkten. [?]

  2. Next big thing werwacht ik is Li-Fi supersnelle data transfer.
    En dan kan audio ongecomprimeerd verstuurd worden via bijvoorbeeld een vinyl Laser speler, die je platen leest zonder aan te raken zodat je geen slijtage meer hebt naar de ruimte die je wil..

    Cdspelers , bluerayspelers zijn op hun eidne.
    Het volwassen worden van de mediaplayer in huis of de tv is de toekomst.

    Denk ik.

×