web analytics

Q’s Column: Leo Blokhuis

Alpha Audio's Column

Quintijn is het helemaal zat. Zijn frustratie zit diep en hij heeft een uitlaatklep nodig… Op Alpha kan en mag hij helemaal los. Zo nu en dan kunt u dus genieten van het gespuwde gal van deze barbaar! Deze keer… Leo Blokhuis.

Als je ook maar een beetje bekend bent met muziek of de top 2000, dan ken je zijn naam. Zeker weten. Want eigenlijk is Leo Blokhuis, aka Don Leo, gewoon een lopende muziek encyclopedie. Feitjes, weetjes, dingetjes en de grote verhalen achter de muziek, Leo weet ze allemaal. En nog mooier ook van alle tijdperken. Obi Wan Blokhuis.

Want die ene band met dat succes nummer, dat al tig jaar geleden is geschreven. Don Leo vertelt het verhaal erachter, hoe het tot stand kwam, de ruzie. Maar ook de nacht dat de band in de studio aan het opnemen was. En dat er 3 dames van lichte zeden langs kwamen. Niemand die dat wist, maar wel Leo. Hij kan je zelfs de cup maten van de dames vertellen.

Indiana Jones

Laten we 1 ding voorop stellen, Leo Blokhuis gaat mijlen ver en draait iedere steen om. Daarom vindt hij ook altijd de meest prachtige verhalen. Hij is daarmee een beetje de Indiana Jones van de muziekwereld. Hij schrijft boeken, maakt radioprogramma’s, tv programma’s en documentaires. Het lijkt wel als of er geen einde komt aan de muziek kennis. Voor mij is Leo een ware held.

Care to Share

Maar niet om alles wat hier boven staat. Obi wan Blokhuis deelt zijn kennis graag en probeert de Nederlandse maatschappij ook muzikaal op te voeden. Want het niveau “snackbar harses” die stemt op de grote top 2000 lijst, is bijzonder hoog. Steeds meer vervuiling in de lijst van afgrijselijke zooi waar je toilet verstopt van gaat zitten. Maar geen vrees, Leo probeert in zijn muziekschool de ware emotie in de muziek aan een ieder te leren.

Wat is goede muziek en waarom? Hij neemt je mee naar de oorsprong van muziek. Laat je horen hoe de grootheden klinken, Bob Dylan, Otis Redding, The Beatles. En hiervoor ben ik Obi Wan Blokhuis dankbaar, heel dankbaar.

Hopelijk inspireert hij hiermee mensen meer en beter naar muziek te gaan luisteren. Meer emotie in je leven. Want emotie is het sleutelwoord in goede muziek.

Gerelateerde berichten

IFA 2018 - Nuheara

Verslag IFA 2018 – Dag 1 – Audio

IFA – één van de grootste shows ter wereld als het gaat om Consumenten Electronica. Wij gaan er elk jaar heen om te zien wat we het komende jaar mogen verwachten. Niet altijd is het even spannend, omdat er gewoonweg sprake is van dezelfde koers. Of het is voorspelbaar. Denk aan Full HD naar 4K […]

Grote hifi-schoonmaak

Soms krijg je het in de bol en moeten er gewoon wat dingen gebeuren. Ik keek al sinds de nieuwe vM PA333-mono’s en de Pass Labs X2.5 een plek in de set hadden, naar hoe de indeling anders moest. Twee 300 watt mono’s op elkaar gaat niet lekker… kortom: tijd voor een grote schoonmaak!

6 reacties

 1. Heb soms (ook) mijn twijfels over onze muziekprofessor. Zijn bijdrage in de tv uitzendingen van de top 2000 zijn uiteraard voor het ‘grote’ publiek. In de Nacht van de Popmuziek draaft hij wel eens door. Ik heb enige tijd geleden een muziek clinic van hem bijgewoond. Buitengewoon interessant en een innemend persoon. Ben sinds die tijd toch iets anders tegen hem gaan aankijken. Mss ben ik wel gewoon een beetje jaloers….

 2. Ja gelukkig wordt Leo Blokhuis niet afgebrand. :-)
  Ik denk dat Quintijn nog steeds onder de indruk is van Het Grote Top 2000 A Gogo kijk,- lees,- en luisterboek.

  En het is zeker zo dat de lijst-der-lijsten de laatste 3 jaar onderhevig is aan nieuwe stemmers (ongeacht leeftijd) met een aantal overgehypete hitparade deuntjes die meer plaatsen innemen.
  Het wordt er niet persé mooier en/of beter van, maar desalniettemin zijn er uiteraard nog steeds (weinig gehoorde) pareltjes te horen.
  Vele mensen kunnen helaas muziek (-cultuur) niet zodanig waarderen zoals Leo blokhuis er over kan vertellen.
  Ik kan bijvoorbeeld die hele diversiteit van zo’n Top2000 juist best goed hebben, je hoort nog eens wat anders hier en daar.

  En wat Matthijs van Nieuwkerk betreft… prima presentator maar met die 3 uren Nacht Van De Popmuziek in november en ook afntoe met A Gogo is ‘ie wel eens heel vervelend kort af/afsnauwend.
  Maar goed, “let the music play”.

 3. Af en toe wat meer zen in je leven, kan geen kwaad. Toch zal je in de tekst een kleine frustratie terug vinden. Maar een keer wat anders kan geen kwaad. Ik beloof plechtig dat ik volgende keer mijn frustraties weer zal laten vloeien :-)

 4. Ik dacht even dat Leo afgebrand ging worden.
  Gelukkig niet, want ik vind zijn weetjes altijd wel leuk!
  Hij zou alleen Matthijs moeten wieberen….

Geef een reactie