web analytics

Q’s Column – Kinderen & Hifi

Zijn gedachtes over audio bezorgen Q slapeloze nachten. Plafonddiensten, zoals Q ze noemt.  Hij heeft zijn nachtrust nodig. Daarom gebruikt hij Alpha als zijn uitlaatklep. Leest u mee wat Q wakker houdt…. Kinderen….

Maanden lang heb je gespaard. Maanden lang heb je internet afgespeurd, artikelen gelezen, magazines gekocht en winkels afgestruind. Uren lang luisteren, maar dan…. Eindelijk. Na al die tijd heb je de set. Thuis klinkt het nog beter dan in de winkel. Zo ging het ook ongeveer op voor mijn set. Net als voor velen andere audioliefhebbers. Er was alleen 1 aspect waar ik geen rekening mee had gehouden. Kinderen!

Anekdote

Bij een audio demonstratie van B&W had iemand van het team nog een “leuke” anekdote.

Hij kreeg een belletje van een klant. Zijn jongste had heel kunstig zijn vinger door de diamanten tweeter heen geprikt. Auw! Dat koste hem 1000 euro voor een nieuwe tweeter. Het was hetzelfde soort leedvermaak als een filmpje van een kerel die keihard op zijn familiejuwelen valt. De meeste mannen horen je dan lachen en hebben tegelijk een pijnlijke uitdrukking op hun gezicht.

Bij ons op de redactie heeft iedereen kinderen en iedereen heeft de audio hobby. Nu heeft de één zijn kinderen wat beter afgericht dan de ander. (afgericht=halsband en looplijn). Maar bij ons zijn de verhalen er ook. Zo liep mijn oudste heel trots door de woonkamer, omdat hij de volumeknop van mijn Rotel versterker had gekregen. Mijn jongste heeft nog niet zo heel lang geleden de draadloze antenne van de Yamaha soundbar in handen gekregen. Volgens haar hoorde deze antenne namelijk los te zitten.

De verhalen van cd lades die afbreken, afstandsbedieningen die half opgegeten worden en speakers die om ver getrokken worden, zijn komisch en pijnlijk om te horen. De combinatie van kinderen en hifi is ook niet altijd een goede match.

Toch zijn dit mooie verhalen, misschien wel de mooiste.

Gerelateerde berichten

Het nut van touch

In mijn PCM-tijd heb ik veel spullen kunnen testen. Heel veel… Gelukkig heb ik me kunnen focussen op netwerken en hardcore computerhardware. Dat is al breed genoeg, gelooft u me. Soms heb ik echter een zijsprong moeten maken. Denk aan displays. Ook met touch… “Zinloos!”, was mijn mening toen. Nu zie ik wel een toepassing. 

De aloude audiocassette, bezig met een terugkeer

Nieuwe Alpha Schrijver – Geoffrey

Ik ben een kind van de jaren tachtig. Opgegroeid met radio, cassettes, MTV en later de compact disc. In de keuken stond de radio van ’s ochtends tot ’s avonds te spelen. Hoofdzakelijk popmuziek. Meestal hadden die radio’s ook een cassettedeck. Daarmee nam ik elke zaterdag de liedjes van de Top 30 op, die ik […]

7 reacties

 1. Mijn tips: kies voor onopvallende speakers met conusafscherming die dicht bij een muur te plaatsen zijn zonder dat teveel opbouw van lage frequenties ontstaat. Vloerstaanders met een stabiele basis of monitors die met een boutverbinding aan de poot zijn te schroeven.

 2. Ingedeukte speakers ontdeuk ik met tapes.
  Grijze ducktape werkt meestal goed. Ik heb een rol 3M.
  Ik vouw een stuk tape, en plak rustig op het middendeel, en til voorzichtig omhoog. Dat herhaal ik totdat de speaker weer mooi in de plooi zit.

  Kinderen mollen meestal, maar volwassennen ook.
  De kleine van mijn broer gooide vooral speelgoed door de uitgang van de bass-reflex pijp van mijn subwoofer.
  Door de versterkerzijde los te maken kon ik wat smurven eruit halen en wat kinderüberaschungs plastiek..

  Zo zijn luidsprekers voor de audiofiel van dezelfde waarde als een aardewerkverzamelaar voor een zeldzame grote Chineese vaas van ming porcelijn.

 3. Daarom was ik zo blij met mijn BNS Evolutions toen mijn kids rond de kruip-en-net-kunnen-wandelen-fase waren. De basspeakers lekker intern en de midrange dome en tweeter vér bovenin. Dat er een leopard tank nodig was als eindtrap om een bas uit de speaker te toveren is een ander verhaal.
  Kinderen (andermans uiteraard :-) ) hebben zo ook hun voordelen: Laatst heb ik een complete 5.1 set (audience) gekocht van Dynaudio omdat de verkoper (design én kinderen vermoed ik) ze mét 5 netjes ingedeukte domes voor weinig van de hand deed. Met een teruggeregelde stofzuiger en véél geduld heb ik zorgvuldig bijna alle schade weten te herstellen met als resultaat een leuk HT setje voor bios op zolder :-).

  1. Dynaudio raadt niet aan dat met een stofzuiger te doen. Eerder gewoon met de mond. Heel voorzichtig. Maar goed: als het werkt, dan werkt het… :-). Inderdaad altijd wel mooi om dat zo op de kop te kunnen tikken! Zeker leuk HT-setje voor de zolder!

Geef een reactie