Q’s Column: Hifi voor weinig

Alpha Audio's Column

In een blog eerder heb ik een redelijke inschatting kunnen maken van het soort audiofielen. Ik ben een Parel jager. En er zijn meer lezers die in deze categorie vallen. Terwijl ik daar een paar weken geleden over na zat te denken, herinnerde ik mij een stuk dat Yung een jaar geleden had geschreven. Hij schreef over de rol van geld in onze ‘zieke’ verslaving die audio heet.

En dan gebeuren er rare dingen in mijn hoofd. Ik zie een regenboog aan eenhoorns die roze ijsje uitspuwen. Deze exploderen in een opaal kleurenpalet en schilderen sterren aan de hemel.

Mooi theatraal omschreven, maar eigenlijk had ik een gewoon een brainfart. Waarom moet audio altijd zo ‘duur’? Ik weet dat ik enorm veel luisterplezier heb gehad van bij elkaar gesprokkelde systemen. En hoe zit het met mensen die aan de audio hobby willen beginnen, maar worden afgeschrikt door de prijzen. Een speakerset van 10.000 euro, is heel leuk en klinkt geweldig. Tenminste, als je het kan betalen. Of neem nou een student? Die willen toch ook fatsoenlijk geluid.

Gelukkig hebben we vandaag de dag kwalitatief goede audiobronnen. En is het ook nog eens mogelijk om voor een paar tientjes wat audio in huis te halen. Maar waar ligt de grens voor een hifi set? Is dat 1000 euro of 500 euro? Dan ga ik uit van nieuwe apparatuur. Maar stel dat ik tweedehands hifi aan het geheel toevoeg, waar ligt dan de grens?

Voordat ik er erg in had, was ik al op marktplaats aan het rondsnuffelen. Ik was aan het kijken naar versterkers, speakers, platen en cd-spelers. Tweedehands audio is best een grote markt. De prijzen variëren van 10 tot letterlijk 10.000 euro.

Nu blijft er maar een vraag door mijn hoofd spoken: “Is het mogelijk om voor 100 euro een hifi set samen te stellen?”

Gerelateerde berichten

Entre High-end Munchen

Beurzen

Ik houd van de High-End Munchen. Het ademt Duitse efficiëntie en professionaliteit. En hoewel dat kan zorgen voor een overgeorganiseerde, steriele sfeer, is dat niet het geval. Ik voel me juist gewaardeerd en belangrijk. Daarbij komt: het draait toch om onze hobby: muziek en hifi. En dat is altijd leuk, nietwaar? 

Seal

De start van mijn audio-verslaving

Iedereen heeft wel zo’n moment: kippenvel, gelukzaligheid… verdwijnen uit het hier en nu… muziek… “Damn… dit is gaaf… dit is anders… Dit is wat ze bedoelen met muziek.” Jep… verslaafd.  

Stereomens óf multichannelmens.

Ik ben een groot liefhebber van stereo in hoge resolutie. En van multichannel. Van allebei! En dan wel specifiek van muziek. Ik kijk nagenoeg geen films, zet heel soms een Blu-ray van een concert op, maar luister vooral veel muziek. In zowel stereo als multichannel dus. Daarmee ben ik in een soort niemandsland terecht gekomen.

3 reacties

 1. Hallo Theo, ja echte kwaliteit is duur, klassieke technieken kost vaak veel handarbeid….en is tijdrovend……Gelukkig worden hifi produkten nog vaak in Europa gebouwd door medewerkers die een normaal salaris verdienen in plaats van in het verre oosten door zwaar onderbetaalde stakkers………

 2. Hallo Quintijn,
  Heel leuke vraag en stelling.
  Zelf vraag me ik me dat ook al jaren af. Ik ben zelfs een tijd gestopt met de audio hobby om die reden. De bizar hoge prijzen voor heel gewone apparaten, met heel erg lang bewezen technieken.
  Zelf rijd ik ook het liefst in een Ferrari 612, maar ja . . . . . de realiteit gebied anders.
  Wat de prijzen aan gaat. De nwe CD speler van Hegel zegt op zich natuurlijk al genoeg, 4.500 euries voor zoiets uitgekauwd als dit. Ontwikkelingskosten zijn er echt niet, dus ja.
  Bij hifi.nl en MP, audiomarkt.de zijn erg leuke dingen te vinden. De vraagprijs wordt zelfden gegeven, dus nooit geschoten is altijd mis.
  Mijn hele installatie, behalve de luidsprekers, zijn op deze manier aangeschaft. Heb er nooit geen spijt van gehad.
  Zo leer je door de jaren heen ook de superlatieven van sommige merken etc op hun waarde te schatten en word je heel snel wijs.
  Daarnaast kun je vrij risicoloos apparatuur aanschaffen, zonder al te veel geld te verliezen wanneer het echt tegenvalt. Mijn ervaring is ook dat in dit segment de verkopers meestal erg betrouwbaar zijn, en zuinig met hun spullen omgaan. Heel anders dan bij auto’s, telefoons etc.
  Na jaren wensdromen kon ik met Linn apparatuur aan de slag. Heb dit alles geprobeerd, maar het beviel me uitermate slecht. Ik heb op die manier financieel weinig hoeven in te leveren, en soms zelfs een kleine winst kunnen maken.
  Maar voor 100 euro???? Het vervelende is dat heel oude apparatuur als vintage wordt verkocht, en de vraagprijs soms hoger is dan de oorspronkelijke verkoopprijs.
  Ik ben bang dat dit life style fenomeen, vintage, je grootste probleem wordt.

Geef een reactie