Home Hi-Fi Q’s Column – De audiofiel is dood, lang leve software!

Q’s Column – De audiofiel is dood, lang leve software!

14
Q’s Column – De audiofiel is dood, lang leve software!

Zijn gedachtes over audio bezorgen Q slapeloze nachten. Plafonddiensten, zoals Q ze noemt.  Hij heeft zijn nachtrust nodig. Daarom gebruikt hij Alpha als zijn uitlaatklep. Leest u mee wat Q wakker houdt…. Audiofielen…

Een kleine 2 weken geleden waren wij aanwezig bij Wisseloord studio’s. Sander van der Heide wist of wederom te verbazen over de in & outs in de muziek. Wat Sander ook aangeeft en terug te zien is, er is in relatief weinig tijd, heel veel veranderd is. Waar er voorheen met grote hardware en apparaten werd geproduceerd en gemasterd, kan dat tegenwoordig allemaal op een laptop. Sterker nog, het kan zelfs op de smartphone.

Dat zet je toch aan het denken. Als we kijken naar wat een audiofiel 30 jaar gelden was, 1987 praten we dan over, is dat een compleet ander beeld dan tegenwoordig. Ik zal het toelichten.

In de jaren 70 en 80 waren er ook audiofielen. Die droomde van de hoogste lijn van Marantz. Om betere kwaliteit audio te krijgen, werd er driftig gespaard om een betere platenspeler of versterker te kopen. Er werd duidelijk gestuurd op de hardware. Software was later in de audio apparatuur wel terug te vinden. Denk maar aan een cd-speler. De software was er om de hardware te ondersteunen. Anno 2017 leven we in een iets andere wereld. Misschien hebben wij als audiofielen of muziekliefhebbers het niet opgemerkt, maar de rollen zijn omgedraaid. Niet langer speelt de hardware de hoofdrol. Software is belangrijker geworden.

Je smartphone is een geweldig voorbeeld. Zodra er een update is, hoef je niet direct een andere telefoon te halen. Gewoon een kwestie van de software updaten. Dit is ook iets wat we gemerkt hebben bij het zelf samen stellen van een streamer. Er zit verschil tussen Jriver en Kodi. Het installeren van Wasapi zorgt ook voor een hoorbaar verschil. Allemaal software.

Audiofielen waren altijd druk opzoek naar muziek voor de collectie. De collectie tegenwoordig bestaat in de cloud. Een cloud die Tidal of Qobuz heet. Wil je de betere kwaliteit horen, is dat een kwestie van Hi res of een MQA bestand. Hardware volgt hierin de software.

Het is namelijk al mogelijk om op de smartphone muziek in MQA te beluisteren. Dure audio apparatuur is niet meer nodig, gewoon goede software. De echte audiofiel is een uitstervend ras.

14 REACTIES

  1. Ik werk met beide. De moderne files en het bekende analoge domein.

    Wat moet je met de beste flac files als je die beluisterd op een Pioneer versterker van €200,– met Magnat luidsprekers van €150,– samen?

    Dan liever goede mp3 files die ik afspeel op een Naim set met Naim Oviator luidsprekers,
    Zo zie ik geen probleem van uitstervende audiofielen.

  2. Als je kijkt naar de productie kant dan is er met een DAW, een laptop en een stapel VST plugins tegen geringe kosten een hoop te bereiken tegen lage kosten.
    Wat dat betreft ben ik het met Seamore eens.

    Als we ons tot de afspeelkant beperken dan is het beeld m.i. wat minder rooskleurig.
    Uiteraard is de omschakeling van fysieke media drager naar file based audio evident.
    Uiteraard kun je dat niet zonder een processor m.a.w. zonder een OS en software.
    Logischerwijs wordt software daardoor prominenter, je kunt geen streaming audio doen zonder.

    Leuk als je mobile MQA kan afspelen
    Waarom niet, een kwestie van een decoder.
    Alleen de volledige unfolding krijg je niet, daar is hardware voor nodig in de form van een DSP chip (het verdien model van MQA zit echt slim in elkaar).
    Dus upgraden in hardware (als er al een MQA certified mobile zou bestaan) .
    Leuk dat je MQA op je mobile kan afspelen maar zit er ook een goede DAC in?
    Mijn ervaringen op dat gebied zijn wat droevig.
    Die mee geleverde oordopjes, zijn die met DSP ineens tot een high end niveau te tillen?
    Beetje EQ kan het ergste weg halen maar bagger laten zingen, sorry dat kan software niet.

    • Ik kom met mijn Focal Sphere oordopjes of Senheiser Momentum 2 i.c.m. de DragonFly Red voor een smartphone toch wel tot een plezierig luisteren. Hardware zal altijd blijven maar is veelal softwarematig up te daten zoals ik net met de DragonFly heb gedaan en ineens is hij MQA compatible. Loop overigens niet warm van de kwaliteit van MQA via Tidel Masters met mijn vergelijkingen van de niet MQA bestanden. Ik ben overigens van mening dat bagger op een goede installatie nog erger klinkt daar alles “goed” weergegeven wordt. Bagger kan ook door hardware ineens niet goed klinken. Maar het moge duidelijk zijn dat software in bijna elk apparaat aanwezig is en dat blijft wel een feit. Of het nu beter is of niet daarover valt te betwisten. Ik vind een lp (mits goede persing) vaak beter klinken dan een gekochte Hi-res versie (een niet geupsampelde). De meegeleverde oordopjes zijn inderdaad verspilde moeite om aan te sluiten en blijven bij mij dan ook altijd in de verpakking.

    • Oke, ik was wat kort door de bocht, sorry.
      Ik viel eigenlijk over de zin: Dure audio apparatuur is niet meer nodig.
      Zijn wij hier nou audiofielen of niet? Natuurlijk sparen we nog steeds voor dure audio apparatuur! Bovendien heb ik niet eens een smartphone…

      • Dag Referens. No problem, ik heb trouwens ook geen smartphone :), Al mijn geld gaat naar apparatuur. En dus niet naar software maar good old hardware.

        Analoge versterker, aparte dac, apart loopwerk en passieve speakers. Geen app te vinden hier. Vond het wel een boude stelling van de schrijver. Maar er valt zeker wel wat voor te zeggen.

        Groeten

        Geoffrey

×