Q’s Column – AI

Ik zat te twijfelen. Zal ik de olifanten in de kamer benoemen? Het ging de laaste weken namelijk over Yanny & Laurel of de controversiële videoclip: This is America van Childish Gambino.

Ik heb het liever over iets dat niet direct in het straatje van audiofielen ligt. Artificiële intelligentie of kunstmatige intelligentie. Heel erg gebagatelliseerd is het een algoritme of computer die leert en zelf kan handelen. Een soort van denken. Er zitten hier meerdere gradaties in. Maar waarom wil ik het hier over hebben?

De twee onderwerpen die ik aan het begin aanhaalde zijn leuk, maar over een paar weken vergeten. Misschien de videoclip niet. Echter… Ai is onze toekomst. Het is zelfs al onze toekomst aan het maken! Denk maar eens aan zelfrijdende auto’s. Er zijn tal van voorbeelden waar het op dit moment wordt toegepast. In de zorg en medische wetenschap, maar ook voor het besturen van een stad. Alle verkeerslichten bijvoorbeeld. Het is groot en wordt alleen maar groter. Dat is pas het begin.

Muziek

Om even een brug te slaan naar onze hobby: er bestaat muziek die gecomponeerd is door een AI. HE?!! Hoe dan? Nou precies dat dacht ik dus ook. Zo kwam ik deze muziek tegen op soundcloud. Het bedrijf hierachter, Aiva Technologies is vrij uniek in het onderwerp. Gek genoeg willen ze persoonlijke muziek creëren.

Bij het luisteren stond ik echt versteld. Dit was niet wat ik er van had verwacht. Het is namelijk prachtig en zit vol met emotie. Stiekem ben ik een liefhebber van goed klassieke muziek. Ik heb in één ruk alles geluisterd. Alles! Ik vind het nog steeds bizar dat er geen mens hier iets aan heeft gedaan en er prachtige muziek ontstaat.

Deze prachtige muziek bewijst dan ook dan we aan het begin van een prachtig technologische revolutie staan. Zeker als dit het begin qua muziek is, ben ik heel benieuwd waar we over een paar maanden staan.

Gerelateerde berichten

Alpha Audio's Column

Q’s Column: Beliebers

Quintijn is het helemaal zat. Zijn frustratie zit diep en hij heeft een uitlaatklep nodig… Op Alpha kan en mag hij helemaal los. Zo nu en dan kunt u dus genieten van het gespuwde gal van deze barbaar! Deze keer… Justin Bieber

extreme hifi

Schamen voor passie?

Het is vreemd: we praten gerust over nieuwe kleren, een prachtige lamp of een gloednieuwe iPad. Maar vol trots vertellen dat we een nieuwe kabel voor ons systeem hebben aangeschaft zit er vaak niet in. Laat staan dat we met vuur en passie praten over onze hobby. Hoe komt dat nu? Waarom schamen voor passie? 

cat-kabel

Serieus streamen? Gebruik kabel!

OPINIE – We krijgen heel wat vragen bij Alpha Audio. Bijvoorbeeld de vraag welke dac het beste is. Of wat de beste methode is van streamen. Of welke software het beste presteert. Ook krijgen we geregeld de vraag hoe het mogelijk is dat een stream stottert. De eerste vraag is dan: hoe streamt u precies? […]

Geef een reactie