web analytics

Puzzelen voor gevorderden

Matchen - NAD M50 - Audiovector

Het enige wat zeker is in het leven is dat er geen zekerheden zijn. Dat geldt zeker voor audio. Hoe meer ‘gear’ je met elkaar probeert te matchen, hoe moeilijker het wordt. Dit is deels de reden dat firma’s de laatste jaren met hoogwaardige all-in-one oplossingen of actieve speakers komen. Toch moeten we ook niet overdrijven. Hoewel. Zelf deed ik er vijf jaar over om een evenwichtige systeem te realiseren. Had ik maar sneller professioneel advies moeten inwinnen in plaats van telkens de scherpste prijs te zoeken…

Het ging pas de goeie kant op toen ik afscheid nam van mijn Acoustic Energy 301’s. In prachtig high-gloss back. Al had ik gezworen om ze nooit weg te doen… Toch was het de beste beslissing die ik kon nemen. Het probleem met deze luidspreker is namelijk de gevoelige tweeter. En in mijn systeem matcht dat niet. Ik kon niet meer genieten van de muziek. Er was enkel nog scherpte… Waarschijnlijk komt dit bij velen van de Alpha-lezers voor. Kabels, demping, andere bronnen… niets helpt. Met pijn in het hart verkocht ik ze.

Leren

De weg naar andere speakers en apparatuur is leerzaam geweest; elk stuk hifi dat je in je bezit hebt gehad, leert je iets. En niet enkel wat je de volgende keer moet vermijden, want er zijn ook veel elementen die wel goed op elkaar passen. Om even terug te komen op de AE 301: de aluminiumwoofer levert strakke lage tonen met veel definitie. De reflexpoort aan de voorzijde heeft ook voordelen bij plaatsing. En ja: het zwarte lakwerk past uitstekend in de kamer. Voor mij persoonlijk heel belangrijk.

De belangrijkste les echter is dat luidsprekers het belangrijkste element zijn in de set. Samen met de ruimte zijn dit zaken die goed moeten zijn. Anders heeft de rest eigenlijk geen zin. Op Alpha-Audio hebben we daar ook al over geschreven.

Mijn zoektocht naar nieuwe monitorspeakers werd wederom geholpen door toeval. Eigenlijk was het meer een kwestie van timing. Audiovector bracht net de QR1 monitorspeaker uit die alles had waar ik van droomde; betaalbaar, AMT, gemakkelijk te plaatsen, neutraal afgestemd, snel en vooral niet scherp. Daar zorgt een speciaal filter voor die naar mijn mening echt fantastisch werk doet.

Last of the Mohicans

Ik was zelf enorm verbaasd toen ik cd’s draaide die in jaren geen daglicht gezien hadden. Zonder uitzondering klonken ze allemaal uitstekend. Die 100% haalde ik niet meteen. Ik miste namelijk nog één essentieel element in de weergave: voldoende fundament (laag). Mijn klasse-d versterkertje blijkt de oorzaak. Dit komt naar boven als ik op een dag gefrustreerd mijn ,inmiddels vintage, JVC versterker in de set opneem.

Ik had het idee om de boel te forceren met de bass-boost functie die er op zit. Dat was toch iets teveel van het goede.  Maar de klasse A/B versterker in gewone toestand – line direct -, geeft de broodnodige oomph aan mijn muziek. De analoge ingangen zijn van bijzonder hoge kwaliteit. Bij JVC wisten ze duidelijk wat ze deden. Ze hadden destijds dan ook de uitermate capabele ingenieurs en genoeg budget tot hun beschikking.

Het is de enige component uit mijn originele set waar ik nog steeds heel veel plezier aan beleef. Omdat ik zo blij was met het resultaat heb ik er nog eentje aangeschaft. Just to be sure.

Gerelateerde berichten

Meridian Explorer usb dac

High-end overbodig?

OPINIE – Hoe meer ik op beurzen rondloop, hoe meer opvalt dat instap- en middensegement hifi beter en beter wordt. Sommige opstellingen zijn zo overtuigend, dat je jezelf even achter de oren krabt en denkt: is high-end nog wel nodig?

7 reacties

 1. Fijn dat je de goede match gevonden hebt want daar gaat het om. Ik heb de QR1 thuis mogen beluisteren (op een Marantz Pearl Lite) en de speaker is inderdaad wat mager afgestemd in het laag waardoor je inderdaad de oomph mist. Kennelijk levert jouw JVC wat meer laag dan gemiddeld. Veel luisterplezier er mee want voor de rest mooie speaker.

 2. Wederom een goed geschreven stuk over audio.

  Audio is een puzzel dat door de audio/muziekliefhebber kan worden opgelost.
  Zo is mijn puzzel ook klaar. Het enige dat ik nog doe is het in stand houden van het systeem dat nu draaid.
  Ook ik heb geen trek in klasse D versterkers. Net zoals er fanatieke gitaristen zijn die persée een buizenversterker kiezen om bijvoorbeeld het geluid van Jimmie Hendriks het dichtst te benaderen.
  Op MP worden nog zat kanjers van A/B klasse versterkers aangeboden, dus mijn angst om het analoge geluid nooid meer te kunnen horen zijn weg.

  Met luidsprekers zit het wel snor. Daar is voor ieder oor nog voor in lengte van jaren de nodige toppers te koop.

  1. Dag Stoommachine,

   Hartelijk dank! Een goeie versterker is tijdloos. Kan jaren meegaan. Generaties soms. Uiteraard testen we met nog andere versterkers maar de JVC zal een soort ijkpunt blijven. We blijven ook openstaan voor alle soorten versterking ,beginnend met gelijk welke letter, of gevuld met eender welke exotische buisjes. We hebben ook al goeie klasse D versterking gehoord trouwens. Voor elk wat wils dus.

   Maar een goeie A/B versterker is inderdaad vaak meer dan voldoende voor prachtig geluid.

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

Geef een reactie