web analytics

Project: geluidsdichte doos

Geluiddichte box alpha audio

We proberen bij Alpha Audio altijd reviews te verbeteren. Ofwel door aparte dingen te kiezen voor een test, ofwel nieuwe segmenten aan te boren, of natuurlijk de test zelf te verbeteren. Bijvoorbeeld door metingen toe te voegen. Dat doen we al vrij regelmatig bij koptelefoons. We zijn echter van mening dat de testmethode beter kan. Eén van de zaken is omgevingsgeluid. Dat gaan we nu tackelen: met een gigantische geluidsdichte doos. The Box of Doom! Of Pandora’s box? Ach… de naam komt nog wel. Suggesties zijn welkom.

Geluiddichte box alpha audio
Er gaat heel wat MDF in de geluidsdichte box. Zes platen van 2,44 meter en 18mm dik. Was heel wat sjouwwerk.

We geven hier een éérste impressie van waar we mee bezig zijn op het kantoor. De doos is nog niet af namelijk. We hopen dat dit weekend te doen. Het is echter een behoorlijk klusje, dus beloftes kunnen we niet maken.

We hebben een doos met een buitenmaat van 116,8 gemaakt. Groot… Iets groter dan verwacht zelfs. Maar de binnenmaten zijn ongeveer 1 meter bij 1 meter. Dat betekent dat we wellicht niet alleen hoofdtelefoons, maar ook een monitor-speaker kunnen gaan meten. Misschien zelfs een kleinere vloerstaander. We gaan het proberen.

Opbouw

Geluiddichte box alpha audio
We laten het gewoon lekker op maat zagen. Is netter en scheelt veel werk. Nu duimen dat we alles goed hebben uitgerekend!

De opbouw is iets waar we behoorlijk over nagedacht hebben. Allereerst moet de basis goed zijn. We hebben gekozen voor 18mm MDF. Daar tegenaan zit dempingsmateriaal. Maar het is niet één laag: het is een laag compact materiaal (eerste laag) en een laag noppen, wat iets minder dicht is. De theorie – of beter: onze ‘gut feeling’ is dat je dan 0ver een iets grotere bandbreedte dempt. Tevens krijgen we echt een soort zwevende binnenkamer.

Tegen het dempingsmateriaal komen namelijk ook weer 18mm MDF-platen. Die ‘liggen’ op het noppenschuim. Er is geen enkel contact tussen de buitenwand en de binnenwand. Behalve dan het dempingsmateriaal. Tegen de binnenplaten komt absorberend materiaal. We moeten nog meten wat de beste soorten zijn in deze kist. Wellicht dat een mengvorm het beste gaat werken. Lees: het meeste absorbeert.

De deur

Geluiddichte box alpha audio

Dit is nog een punt waar we even goed voor moeten gaan zitten. Aangezien de plaat 116,8 mm is (vierkant), is het nogal een lap om te openen. Echter, het moet compleet afsluiten, omdat we anders lekgeluid kunnen krijgen. En dat is natuurlijk desastreus voor metingen. We zitten te denken aan een heel simpele constructie waarbij we gewoon de plaat voorzien van twee handvatten. Met twee personen moet de plaat er dan gewoon af te halen zijn.

De opzet van deze verwijderbare deksel is gelijk aan de andere wanden. Tegen de plaat komt – met aftreksel van 6.8 cm rondom – dempingsmateriaal. Daar komt een plaat tegenaan en dan nog extra absorberend materiaal. Rondom brengen we nog tochtstrip aan om een perfecte afsluiting te krijgen.

Afwerking

We zijn nog lang niet klaar, maar we hebben natuurlijk wel ideeen over de afwerking van onze superdoos. Allereerst komen er wielen onder om hem mobiel te maken. Tillen is geen optie: veel te zwaar. Daarnaast zitten we te denken aan custom stickering of wellicht zelfs Airbrush. Maar dan moeten we wel eerst een naam hebben!

Gerelateerde berichten

Opstelling - creatie harriette

Nieuwe meetopstelling hoofdtelefoons

We willen bij Alpha Audio graag meten. Want… meten is weten. Bij luidsprekers geeft het inzicht in vervorming en in-room en of-axis prestaties. Bij hoofdtelefoons geeft het inzicht in gevoeligheid voor plaatsing op het hoofd, vervorming en klankkleur. Het meten van hoofdtelefoons is echter ongelooflijk lastig. We leggen op video vast waar we mee bezig […]

Akoestiek - De Kennis Van Nu

Het geheim van akoestiek

Vragen over akoestiek, we krijgen ze regelmatig voorgeschoteld door onze lezers. Het is dan ook een pittig onderwerp, daar de kleinste details al een enorme invloed kunnen hebben op het uiteindelijke al dan niet gewenste resultaat. Daarom dit keer geen leesvoer, maar een interessante kijk- en luistertip!

15 reacties

 1. “Rondom brengen we nog tochtstrip aan om een perfecte afsluiting te krijgen.”

  ik ben benieuwd hoe jullie de zuurstoftoevoer gaan doen in deze totaal afgesloten kast. Of denk ik onvoldoende ‘out of the box’ en zie ik iets over het hoofd?

  1. Er moeten nog kabels naar binnen. Maar een geluidsdichte kamer moet toch compleet afgesloten zijn? Geluid is immers lucht die trilt. Er er zit altijd zuurstof in bij het openen en sluiten van de klep. Daarbij… Wij gaan er niet in zitten hoor! :)

   1. ach so… ik dacht dat er iemand in ging zitten met een hoofdtelefoon op. maar je gaat dus meten. ben benieuwd hoe dat gaat. met een kunsthoofd of zo? of met losse microfoons?

    1. Dag Rena,

     Nee… er gaat (gelukkig) niemand in zitten. Dat hou je niet vol hoor. Warm en heel raar om in zo’n stille ruimte te zitten. We gebruiken nu inderdaad een kunsthoofd. Er komt wellicht nog een betere.

Geef een reactie