Home Hi-Fi Fabrikanten Presentatie Roon in Wisseloord Studio’s

Presentatie Roon in Wisseloord Studio’s

2
Presentatie Roon in Wisseloord Studio’s

In de high end audiowereld is Roon inmiddels wel bekend. De software weet menig hart te veroveren door zijn uitstekende bibliotheekbeheer en geavanceerde functies voor transcoding. De eisen aan de hardware en de prijs zijn echter wel puntjes waar bepaalde gebruikers kritiek op hebben. Steve Silberman van Roon Labs legt ons uit wat de visie van Roon is. En deels wat de toekomstplannen zijn.

De uitnodiging voor dit evenement in Wisseloord Studio’s is vanuit NAD / DALI gekomen. Niet gek, want onlangs is bekend gemaakt dat alle bluesound-apparaten (onderdeel van NAD) Roon-compatible zijn. Waarom zou NAD dit doen, als ze zelf een prima app hebben? Waarom zou je controle uit handen geven aan een partij die los staat van je eigen product?

Eén systeem

Feit is, legt Steve Silberman uit, dat veel gebruikers meerdere systemen in huis hebben staan. Zeg: een M12 met blu-os in de woonkamer, een Sonos Play:3 op de slaapkamers weer een Auralic in de werkkamer. Op die manier zit je met drie apps om de muziek in je huis te bedienen. Dat is gewoon onhandig. En wij kunnen dat zeker be-amen met meerdere systemen op kantoor. Je blijft wisselen.

Roon kan vanuit één app alles aansturen. Daar ligt de primaire kracht van het systeem. Het is na inregelen gewoon een kwestie van de zone kiezen en een album aantikken. Voorwaarde is wel dat de fabrikant het product Roon Ready maakt. Anders zal de app de zone niet vinden en dus ook niet kunnen aansturen.

Advanced

Nu is de primaire functie van Roon het aansturen van diverse zones. Onafhankelijk van merk. Er is echter veel meer mogelijk. Denk aan het geavanceerd transcoderen van bestanden. Wilt u 320 kbps radio naar double DSD? Dat kan. Mits de dac en / of zone de datastroom zo accepteert natuurlijk.

Wat verder nog kan is zeer precies equalizen en zelfs – na een meting – room correcten. Nu kan Roon niet zelf meten. Dus de meet-data moet elders vandaan komen. Maar het is wel mogelijk de data te importeren en deze te gebruiken voor room-correctie.

Toekomst

We zijn natuurlijk benieuwd naar wat er nog allemaal aan komt. Roon zelf geeft aan dat ze nog een flinke lijst hebben met partners die Roon gaan ondersteunen. We hebben een paar namen gehoord – mogen we na High End Munchen laten weten – en het zijn zeerzeker interessante merken. Dat is natuurlijk goed nieuws.

Tevens zal Roon met plugins / extenties gaan werken. Welke precies weten we niet, maar u zult begrijpen dat als er een soort App Store voor Roon komt, dat dit een enorme boost kan zijn voor de software.

Tevens zal er nog een bijzonder interessant product aan komen. We hopen dat deze op High End getoond gaat worden, zodat we dit aan u kunnen laten zien… Wij waren in ieder geval bijzonder enthousiast!

Mastering

Maar ja: hoe goed de hardware ook is. Uiteindelijk gaat het om de bron: de muziek. Hoe goed deze opgenomen is, is bepalend voor de prestaties. Anno nu is het niet meer een kwestie van een master voor cd en wellicht eentje voor vinyl en cassette. Elk platform vereist een andere master.

Sander van der Heide – Mastering Engineer bij Wisseloord – legt uit hoe je annu nu te werk gaat.

Presentatie Mastering Sander van der Heide

2 REACTIES

  1. Het enige wat ik eigenlijk nog mis in Roon is de mogelijkheid mijn iPhone als endpoint te gebruiken zodat ik al mijn muziek onderweg kan afspelen. Ik heb nu een tussenoplossing door al mijn albums als duplicate in Roon te plaatsen via Tidal maar niet alle labels hebben daar hun materiaal op staan dus gebruik ik daarvoor Plex maar zou natuurlijk veer liever Roon gebruiken. Weet dat ze er mee bezig zijn maar het duurt al wel lang.

×