Presentatie NAIM Statement

NAIM Statement Introductie NL (2)

Als we een uitnodiging van Latham krijgen om bij de Nederlandse introductie van de NAIM Statement te komen kijken, hoeven we niet heel lang na te denken. Zeker niet als we horen dat de lead engineer aanwezig is om alles tot in detail uit te leggen! Die kans krijg je namelijk niet zo vaak. En zeker niet bij zo’n prachtproduct. 

Als we de parkeerplaats van het kantoor van Latham oprijden, valt er nog niets te zien. Het is bescheiden gehouden. Brits bescheiden. Al is Doug Graham – Sales Director – een Schot. Steve Sells – de ontwerper van de Statement – is wel een Brit. En hij zegt het zelf al: hij praat zacht. Bescheiden. Maar zonder meer interessant. Zeker voor wie wat technisch is aangelegd.

No compromise

NAIM Statement Introductie
Steve legt de layout van één van de prints uit.

Als Steve begint te praten, is meteen duidelijk dat hij ‘in the zone’ is. Hij houdt van de Statement. Het is zijn kindje. En wat is er nu mooier dan luisteren naar een man die helemaal gek is van wat hij heeft gemaakt.

Steve vertelt met een aanstekelijke passie over het ontwerptraject. Van de eerste schetsen – zo’n 15 jaar geleden – tot het custom laten maken van transistors en condensators. Of wat te denken van de opbouw van de Statement. Fysiek gezien. Want ook over het staande ontwerp kan hij nog een dik boek openen. Onderin de voeding, in het midden de krachtige eindtrappen (meer dan 700 watt in 8 Ohm en 9 kilowatt piekvermogen!) en bovenin een soort voortrappen. Allemaal doordacht, want zo werken de strooivelden niet negatief in op het signaal. Want – legt Steve uit – zeker bij deze kracht, moet je goed nadenken over interferentie en magnetische werkingen. En bij een voor- eindversterker-combinatie van ? 150.000 is het zaak je zaken goed op orde te hebben… op alle vlakken.

Opmerkelijke volumeregeling

Wat direct bij de Statement opvalt, is de grote volumeknop bovenop de versterker. Hij oogt gelijk aan die op de Naim Mu-so, maar daar houdt de vergelijking op. Want bij de Statement werkt de volumeregeling op twee vlakken. Wie de knop pakt en eraan draait, regelt een digitale controller. Zodra je de knop loslaat, regelt de digitale controller een analoge regeling: een resistor-ladder om precies te zijn. Een resistor-ladder kun je zien als een hele serie weerstandjes. Door verbinding te maken met één van die weerstandjes, is het volume te regelen. Dat is een prachtige manier van volume-beheersen, maar het is prijzig. Zeker als de stapjes klein moeten blijven. Niet voor niets ziet u dit soort regelingen veelal in duurdere systemen. En mede om de reden dat het de mooiste manier van regelen is, heeft NAIM deze regeling ook in de Statement verwerkt. En als we het verhaal goed hebben begrepen, zijn er 100 stapjes om het beest te temmen.

De luistertest

NAIM Statement Introductie
Ronduit genieten geblazen tijdens het uurtje luisteren.

The proof is in the pudding. Tijd om te luisteren. De NAIM Statement stuurt een setje NAIM Ovator S-800 aan. Een speaker met de welbekende NAIM BMR-drivers. De set kost zo’n 40.000 euro. Bovenop de ? 150.000 van de Statement. Tel daar nog kabels en een streamer bij op en er staat toch een leuk huisje te spelen.

Maar eerlijk is eerlijk: het klinkt waanzinnig. Hoewel we altijd wat kleuring horen in NAIM speakers – het is wat romantisch getint – is het bijzonder prettig om naar te luisteren. Allereerst is de set ongekend snel. Dat is zeer goed te horen bij Jeff Beck: Space for the Papa. De attack van de drums komen snoeihard uit de Ovators. Zonder een greintje vervorming. Net als de scheurende gitaar. Wat een heerlijk nummer. En wat klinkt dat goed op deze set zeg. Ik zie naast me ook een dikke grijns op het gezicht van een collega.

Maar ook klassiek weet de Statement met verve weer te geven. Subtiel, detailrijk en zeer groots. Kortom: geen voorkeur voor rock, pop, klassiek, jazz of welk ander genre dan ook. En zo hoort het. Een versterker is een doorgeefluik: zonder kleuring.

Bentley

NAIM Statement Introductie
Naim levert ook hifi voor Bentley. Maar luistert de bestuurder niet liever naar de 8- of 12-cilinder?

We sluiten af met een zit in een Bentley Continental GT Speed. Nee… geen ritje helaas. Maar wel met een NAIM-systeem. En hoewel het systeem niet streamt of lossless vanaf een geheugenkaartje kan spelen – foei, Bentley… of Volkswagen? – speelt de demo-cd prima. We horen echt een stereobeeld. En alles blijft keurig onder controle. Car Hifi vinden we altijd wat lastig, maar het is ook ontzettend moeilijk om goed te krijgen. Een auto biedt nooit goede akoestiek. Dus je hebt bijna altijd te maken met processing en concessies. Maar binnen dat spanningsveld heeft NAIM toch prima muziek weten te realiseren.

Lucky few

Natuurlijk blijven de producten die we vandaag hebben beluisterd voor de lucky few. Een Statement met speakers en een bron kost evenveel als een gemiddeld huis. En hetzelfde geldt voor een Bentley. Maar dat neemt niet weg dat u er af en toe van kunt genieten! Op een beurs of tijdens een show in de betere hifi-zaak… En mocht u die kans hebben: grijp hem aan!

Video NAIM Statement

2 reacties

Geef een antwoord