web analytics

Presentatie Gauder Akustik – Hifi Studio Wilbert – Utrecht

Gauder Akustik

Keramische units, diamant, aluminium en steile filtering… dat klinkt sommige liefhebbers als een gerecht voor dodelijk saaie of zelfs ‘agressieve’ apparatuur. Toch vormt dit de kern van Gauder Akustik; een Duitse high-end luidsprekerfabrikant. En na een dikke twee uur presentatie met veel muziek moeten we zeggen: poe… ze weten wat ze doen! 

We gaan niet helemaal uitschrijven wat Dr Roland Gauder heeft verteld in zijn presentatie bij Wilbert. In de kern komt het erop neer dat:

 • Een unit in zijn optimale bereik moet werken
 • Keramische units (Accutone) zijn vooralnog ideaal voor midrange en bas.
  • Dit vanwege de snelheid en stijfheid (en dus het volgen van de impuls).
 • Diamant is voor tweeters perfect
 • Steile filters werken beter dan 1e order (Gauder werkt met 60dB filters).
  • Dit vanwege kleine overlap tussen units en dus minder faseproblemen.
 • De beste kast is een compleet dode kast; vandaar de ribconstructie
 • Aluminium is vele malen beter dan MDF vanwege de energieverwerking van aluminium.
 • Denk aan de akoestiek van een kamer
 • DSP’s lossen geen akoestische problemen op!
 • Geniet van muziek…. we leven in een mooie tijd als het gaat om toegang tot veel muziek.

Dr Roland Gauder heeft er inmiddels decennia op zitten als het gaat om luidsprekerontwerp. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de beste materialen, filterontwerpen en samenwerking met behuizingen. Tijdens deze decennia komt hij erachter dat een rechte frequentierespons niets zegt. Er zijn genoeg ‘recht metende’ luidsprekers. Toch klinken ze allemaal anders. Sommige saai, andere wat wollig… Echter waar het om draait, volgens Gauder, is impulsgedrag. De punch, snelheid van een luidspreker is wat een luidspreker maakt of breekt. En dat is logisch volgens hem. Muziek is geen vaste sinus. Het zijn transiënten. De klap van een drum, de aanzet van een noot… stem… allemaal dynamiek. Wisselingen. Als een luidspreker dat niet kan volgen, zal hij nooit natuurgetrouw kunnen weergeven. Hoe recht hij ook meet. En daar valt wat voor te zeggen.

Gauder heeft dus tijden gezocht naar een formule die de transient-informatie goed kan reproduceren. De mix is een degelijke, dode kast (aluminium), keramische units, diamant voor de tweeter en een supersteil filter (60dB). In de wereld van Gauder komt dat dus op een DARC 250 met een prijskaartje van rond de 120.000 euro.

Wat echter fascinerend is, is dat ook de instapper van 3000 euro volgens deze principes wordt gemaakt. Alleen de kwaliteit van de materialen verschikt. Geen dure aluminium behuizing gemaakt met ribben. Een geen diamant-tweeter. Maar wel keramische untis en een complex filter. En eenzelfde signatuur en ‘punchy’ weergave. Erg fraai.

Als u alles wilt horen en zien rondom Gauder’s filosofie en werkwijze: we hebben de presentatie op video vastgelegd! Veel kijkplezier!

Video Gauder Akustik

Gerelateerde berichten

Acoustica Applicata

Introductie Acustica Applicata Volcano

Akoestiek… een cruciaal onderdeel van onze hifi-hobby. Zet een geweldige set in een slechte ruimte en het geheel klinkt nergens naar. Zet echter een middelmatige set in een heel goede ruimte en het geheel klinkt prima. Toch vergeten veel liefhebbers te kijken naar de kamer… zonde. Wij bekijken vandaag de nieuwste creatie van Acustica Applicata: […]

Richard Fryer - Spectral Audio

Interview Richard Fryer – Spectral Audio

Mede vanwege het 40-jarig bestaan van het Amerikaanse bedrijf Spectral bracht Richard Fryer, president van Spectral Incorporated, een bezoek aan distributeur More Music om daar de laatste creaties van Spectral te introduceren. Een mooie gelegenheid om meer van de man en het bedrijf te weten te komen. Waar liggen de roots, wat is de Spectral […]

Geef een reactie