Ouder is beter?

speed bump

OPINIE – Wie regelmatig op beurzen rondloopt, zal merken dat er eigenlijk twee groepen zijn: de oude garde en de nieuwe garde. Nu is dat vaker op beurzen, maar bij hifi valt het wellicht wel extra op. De oude garde – of conservatieve garde – wil graag bij cd en lp blijven. Dat is beter… klinkt beter en is uitontwikkeld. En de nieuwe garde is ook benieuwd naar streaming, netwerken en nieuwe services. Wie heeft het bij het rechte eind?

Is nieuwer altijd beter? Nee, zeker niet naar mijn mening. Om maar even de overbekende metafoor van auto’s aan te halen: nieuwe auto’s zijn zeker niet altijd betrouwbaarder. Ja, veiliger: dat wel. En in zekere zin is dat ook beter. Maar als we even kijken naar het starten en rijden: nee, nieuwe auto’s zijn zeker niet altijd beter. Er hoeft – weet ik helaas uit ervaring – maar één computertje niet te werken en de hele auto doet niets meer. Met alle frustratie en kosten van dien.

Modern = ook goed!

speed bumpGaat dat ook bij audio op? Nou, soms wel. Ik ken oude versterkers die verrassend muzikaal en open klinken. Hetzelfde geldt voor luidsprekers. Echter: op digitaal vlak, ben ik toch van mening dat moderne apparaten doorgaans beter klinken. De inzichten, technieken en implementaties zijn toch beter dan tien jaar geleden. Het resultaat is schoner klinkende streamers, cd-spelers en dacs. Of htpc’s die de sterren van de hemel spelen dankzij mooiere usb-kaarten en niet te vergeten: software.

Drempelangst

Wat me opvalt op die beurzen, is dat heel veel conservatievere liefhebbers deze systemen helemaal geen kans geven. Ze stappen naar binnen, zien wat er staat en lopen eigenlijk direct – al dan niet hoofdschuddend – weer weg. Vervolgens bij de ruimte ernaast, waar toevallig een platenspeler staat, blijven ze staan. Bevestigend knikkend, terwijl die set helemaal niet beter presteert. Zonde!

Blindtest

Wat ik interessant zou vinden, is een blindtest met twee soorten liefhebbers; want laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal liefhebbers! We zetten twee sets neer: één op basis van een high-end streamer en htpc. De andere set met een high-end platenspeler. Achter een doek natuurlijk, met alleen de speakers zichtbaar.

Ik ben erg benieuwd wat de uitslag is: komen er overlopers, of is het echt een te groot verschil in ‘sound’? Want dat is wel een ‘punt’: vinyl klinkt anders dan streaming. Het is naar mijn idee niet echt een kwestie van beter of slechter. Ik heb geweldige platenspelers gehoord én geweldige streamers. Net als slechte platenspelers en slechte streamers. Voor mij is het gebruiksgemak van streaming echter een overtuigende factor. Net als het altijd beschikbaar hebben van je muziek. Dat gaat gewoon niet met vinyl. Maar goed: niet iedereen hoeft onderweg zijn muziek te streamen. Dat begrijp ik wel.

Ramen open!

Fresh AirToch ben ik van mening dat het helemaal niet slecht is om af en toe even de vooroordelen aan de kant te schuiven en iets nieuws te proberen. Natuurlijk is het prettig om in de ‘comfort zone’ te blijven. Als iets werkt, waarom iets anders proberen? Nou… zonder iets nieuws te proberen, is er geen vooruitgang. De crt-tv deed het prima, maar inmiddels hebben we Ultra HD lcd-tv’s en beamers die haarscherp op twaalf vierkante meter kunnen projecteren. Dat is vooruitgang… dat zijn goede dingen!

Als iedereen in zijn comfort zone blijft en nooit eens de ramen opengooit om frisse lucht binnen te laten, zullen we voor eeuwig vast blijven zitten. Dan hadden we nu geen pc’s, automatisch inparkerende auto’s, windmolens en dubbelglas. En dat zou toch zonde zijn, nietwaar?  Oftewel: Open Your Mind! Gooi die ramen open!

 

2 reacties

 1. Ja Jaap, de ramen moeten open, daarover lijkt mij geen discussie mogelijk!
  Maar…je legde een link met leeftijd en conservatief. Als 60-plusser wil ik toch wel even opmerken dat je daar de fout in gaat. Dat lijkt mij meer vooroordeel dan oordeel.
  Als ik naar mezelf kijk merk ik wel met het ouder worden ongevoeliger ben geworden voor marketing. Ik koop geen apparaten meer om erbij te horen. Dat zou wel eens hetzelfde kunnen zijn als wat jij beschrijft als een voorkeur voor uitontwikkelde technologie bij mijn oudere garde.
  En ik merk anders ben gaan luisteren. Ik denk dat vele jaren van geconcentreerd luisteren tot een soort trainingsresultaat heeft geleid maar tegelijkertijd is het helaas ook zo dat mijn gevoeligheid voor hogere tonen aan het afnemen is. De oude garde luistert anders. Ook met de ramen open.En dat is geen conservatisme.
  Groet !
  Wim van Gogh

  1. Beste Wim,

   Ik doelde niet echt op een overeenkomst tussen leeftijd en conservatief gedrag. Ik ken zeker ‘ouderen’ die de sprong naar streaming wagen. Het zijn er minder dan jongeren, maar dat lijkt me niet heel gek. Ik ken het gevoel van ‘er niet per-sé bij moeten horen’. Dat krijg ik zelf ook steeds meer. En ja: je wordt voorzichtiger. Maar sommige liefhebbers zijn naar mijn mening té voorzichtig en té behoudend, waardoor vooroordelen een rol gaan spelen. Ze houden zichzelf voor dat de nieuwe generatie hifi geen vooruitgang is. En dat is jammer!

Geef een antwoord