web analytics

One day Flies

Even kort door de bocht zijn dit artiesten of bandjes die 1 keer een hit hebben gehad. Daarna niet meer in de hitlijsten verschenen. En laten wij nou gewoon eerlijk zijn. Voor veel nummers is dat ook zeker terecht. Basshunter ? Boten Anna, Las Ketchup ? The Ketchup Song, Jop ? Jij Bent de Zon.  Een kleine greep uit de enorme troep die de stempel muziek mee krijgt. We hadden eigenlijk uit principe er de fik in moeten steken, voordat het zelfs maar het oppervlakte van cd had aangeraakt. Want deze nummers werden alleen maar in elkaar gezet voor 3:20 minuten roemen een beetje poen.

Toch lijkt het alsof het grote publiek soms toch smaak blijkt te hebben. We vinden artiesten en bands in de hitlijsten die er eenmalig in hebben gestaan. En daarna lijken ze compleet van de aardbodem te zijn verdwenen. Maar eigenlijk hebben deze muzikanten nog een hele lange tijd muziek gemaakt of doen ze dat nog steeds. Maar zijn ze ook de stempel ?One day fly? waardig?

Eagel-Eye Cherry – Save tonight

Stockholm ,7 mei 1971…

EagleEyeCherryDon Cherry had het net te horen gekregen. Hij kon alleen nog maar focussen op zijn vrouw. Zonder enige tijd te verliezen, raasde hij als een wilde tornado naar huis. Zijn vrouw was aan het bevallen.

Echter was Don te laat. Hij was niet bij de bevalling. Maar daar lag zijn prachtige pas geboren zoon. Don tilde zijn zoon op en zijn pas geborene deed zijn oogjes open. Toen sprak Don de naam ?Eagle Eye?.

De vader van Eagle Eye, Don, was een jazz muzikant. Zijn moeder een kunstenares.  Gelukkig voor ons stroomt de muziek door de aderen van Eagle Eye. Ook bij zijn half zus, Neneh Cherry.

En bij half broers precies het zelfde.

Eagle Eye is 14 als hij richting de USA verhuisd. Daar gaat hij naar school en legt zijn focus op acteren. In 1995 komt zijn vader Don Cherry te overlijden. Eagle Eye besluit terug te keren naar zijn roots en verhuisd naar Zweden. In zijn rouw besluit hij dat zijn focus op muziek moet liggen, niet op acteren. In 1997 komt zijn debuut album uit. Dit wordt een enorm succes. Met name dankzij de nummers ?Save tonight? en ?Falling in love again?. ?Save tonight? haalt in Nederland de nummer 3 positie. Wereld wijd gaat het meer dan 4 miljoen keer over de toonbank.

Toen werd het rustiger rondom Eagle Eye. Hij komt ook niet meer terug in onze hitlijsten. Maar!

In 2000 verschijnt het album Living in the present future, 2003 – Sub Rosa, 2006 – Live and kicking en in 2012 Cant get enough. Ondanks dat er aan muziek geen gebrek is, vind Eagle Eye niet de weg terug naar de Nederlandse hitlijsten. Zonde!

Met een sound die enigszins als alternatieve rock overkomt en autobiografische teksten, verdiend Eagle Eye meer dan de stempel One Day Fly.

Liquido ? Narcotic

narcoticZodra je dit uitspreekt, kan bijna iedereen het melodietje neuriën. Dus dat hebben ze goed gedaan.

Liquido is een Duitse band, die zich vormt in 1996. In 1998 scoren ze met de hit, Narcotic.  Het nummer bereikt zelfs de nummer 1 positie in de Nederlandse top 40. Hun populariteit groeit enorm met het uitbrengen van hun eerste album. Het gelijknamige Liquido(1999).

Vreemd genoeg weten ze dit succes nooit meer te behalen. Niet in Nederland. Buiten Nederland scoren ze nog wel met hits zoals ?Play some rock? en ?Stay with me?.  Uitverkochte optredens wereldwijd. In 2001 meer dan 2 miljoen platen verkocht. Waarom hoorden we dan niks meer van ze? Wellicht een te kort aan muziek? Absoluut niet! In 1999 komen ze met het album Liquido, 2000 ? At the rocks, 2002 ? Alarm! Alarm!, 2004 ? The Essential, 2005 ? Float en in 2008 Zoomcraft.

Rond 2002 komen ze onder nieuw management en platenlabel te staan. De bandleden hebben solo aan de weg getimmerd, maar hun succes als Liquido smaakte naar meer. De progressieve rock sound die de band had, krijgt een make over. De bandleden nemen hun solo ideeën en smaak mee naar het nieuwe album. Een nieuwe sound met lekkere drums en elektronische elementen.  Hun album Float klinkt volwassen. De synergie tussen de elementen klopt. Dat klinkt misschien raar, maar ze zetten er een geweldige sound mee neer. Dit in tegenstelling tot Alarm! Alarm!. Dat komt gedwongen over. Als of ze een nieuwe hit moesten neerzetten. Uit eindelijk besluit Liquido in 2008 de stekker eruit te trekken.

Er zitten een paar geweldige parels van albums tussen. Maar er zit duidelijk verschil in. One day fly??

Verre van.

Kansas – Dust in the wind

Kansas-dust-in-the-windHet is 29 april 1978. Nederland luistert naar de Tipparade. Op nummer 1 vinden we Henk Wijngaard ? met de vlam in de pijp. Iets verder in de lijst vinden we Kansas met het prachtige ?Dust in the wind?. Op de derde positie. Dit zal ook hun hoogste en enige notering in de lijst worden. Toch weten ze het 7 weken uit te houden in de lijst.  Verbaasd dat ze in Nederland niet meer gescoord hebben? Wij ook. Wij durven te gokken dat menig lezer weet dat Kansas een begrip is in de rock muziek.

Buiten Nederland bereiken ze ongekende populariteit.

Kansas is opgericht begin jaren 70. De originele leden waren Kerry Livgren, Steve Walsh, Dave Hope, Phil Erhart, Robby Steinhart en Richard williams. Helaas hebben niet genoeg ruimte om te kunnen omschrijven hoe vaak de leden komen en weer gaan. Of vervangen worden en vervolgens ook weer gaan. De originele band scoort goed met de albums Leftoverture (1976) en Point of know return (1977). Op Leftoverture vinden we de hit ?Carry on my wayward son?. Deze hit werd onder meer gebruikt als titelsong in de tv serie Supernatural. Op Point of know return vinden we ?Dust in the wind? terug. Ze brengen tot 1980, 7 albums uit. Helaas beginnen vanaf 1980 ook de meningsverschillen. Het sterke geloof van Kerry, vind steeds meer zijn weg naar de songteksten. Reden voor Steve om de band te verlaten. Hij richt zijn eigen band op. Het aannemen van nieuwe bandleden, brengt natuurlijk ook nieuwe invloeden met zich mee. David Ragsdale is zowel gitarist als violist.

De band, in zijn verschillende samenstellingen, brengt maar liefst 22 albums voort.  We vinden het prachtig om te horen hoe het geluid door de jaren zich ontwikkeld. Tuurlijk zitten er ook mindere albums of nummer tussen. Maar dit is een stukje rock geschiedenis, dit is een muziekmarathon.

Wij kunnen de titel van het artikel niet in 1 zin met Kansas schrijven. Schaamte voor een ieder die dat wel doet.

Vul aan!

De stempel ?One day fly? is dus enigszins misleidend. We hebben een 3 tal voorbeelden genomen, die ook nog eens goeie muziek maken. Een waardige aanvulling op dit artikel, verwelkomen wij met open armen. Aarzel niet en laat hieronder een ?One day Fly? achter.

21 reacties

 1. Er is ook zóóóveel, nog een paar dan…

  1998: New Radicals – You Get What You Give.
  net als 4Nonblondes heeft ook deze zanger later nog vele nummers geschreven voor andere opkomende artiesten.
  1987: Redbox – For America.
  eentje waar je echt nooit meer wat van heb gehoord, wel weer altijd leuk.
  1979: Aiimee Stewart – Knock on wood.
  ehm, woaw! Oude soul-hit in toen nieuw disco jasje en wat een stem.
  1978: Jay Ferguson – Thunder island.
  een lekker country-rock nummer, klinkt als The Eagles want werkte samen met Joe Walsh. Afntoe nog wel op de radio te horen.
  1988: Tanita Tikaram – Twist in My Sobriety.
  echt prachtig nummer, niet dat ze daarna niks meer heeft gedaan maar verder succes bleef uit.

  In de 2000’s lijkt het allemaal niet zo interessant meer of je herinnert je het minder?
  Wellicht waren de one-hit-wonders van toen toch best opvallend en/of goed.

 2. Goed, hieronder een klein lijstje met One Day Flies, One Hit Wonders en voor mijn part Quilty Pleasures.
  Let op! Vrijwel alleen geschikt voor liefhebbers van de discodreun, -beats en synthesizers.

  Kenmerkend voor deze nummers?
  Het klinkt op een doorsnee stereo al erg lekker, maar op een met zorg samengestelde set toch vaak nog net wat beter.

  In willekeurige volgorde; alle 13 goed 😉
  Oh jah, 1984 bleek een goed jaar.
  Here we go!

  Het complete lijstje vind je hier. 3. 4 non blondjes: what’s up (what’s ging on). Bij iedereen wel bekend. Het album ken ik niet, maar zangers Linde Perry heeft in 1996 een fijn album uitgebracht :” In Flight”. Toendertijd heel veel gebracht. Tegenwoordig is ze een succesvol liedjesschrijver voor andere artiesten.

 4. Dit moet je niet vragen want dan kan ik me weer niet inhouden en dan speel ik eventjes een LeoBlokhuis-typetje… 😉

  1988: Gail Ann Dorsey – Where Is Your Love?
  ze speelt de bas en zingt, doet dit later als sessie-muzikante bij David Bowie en Lenny Kravitz.
  1979: Garland Jeffreys – Take me to the matador.
  Heeft (had) al lange carriere op moment van deze hit, pas in ’92 nog weer met Hail Hail Rock ‘N’ Roll.
  1980: Jona Lewie – You’ll Always Find Me in the Kitchen at Parties.
  Leuke synth-pop hit en ook nog bekend van dat kerst-plaatje Stop The Cavalry. (tumtumtaddadumdum lalalallllaaa)
  1983: Video – Somebody (Hey Girl).
  Je denkt synth-pop van Visage maar het kwam uit Italie.
  1982: The Flirts – Passion. (de 12″ is !!!!!)
  een eigenlijk geweldig stukkie electro-disco met 3 (nachtclub-)zangeressen van ene Bobby Orlando die schreef/produceerde/speelde instrumenten.
  1996: Cake – The Distance.
  echt een top amerikaans alt-rock band met trompet en ook weer heel leuk.

  Ohja, herinnert u zich deze nog nog nog…
  1 Day Fly van het Spijkers Met Koppen-team (Jack Spijkerman)

  Zoiets? 😉

  1. Inderdaad Wilco, mooie lijst. Zullen wij Leo vast op de hoogte stellen dat hij dit jaar de top 2000 niet hoeft te doen? 😉
   Van deze titels en info worden wij heel blij, dank je wel

 5. Bij Ti sento had ik een ooooh momentje. Ik moest het nummer even opzoeken. Tot ik het nummer hoorde en dacht; ooooh die. Inderdaad een goede toevoeging

 6. vele bands mogelijk. Maar moest meteen denken aan de crash test dummies. MMM MMM MMM MMM.
  Maar goed ik ben meer van de disco en soul dus nog een tweede dan.
  wat dacht je van deze italo kneiter van Matia Bazar. Ti Sento.

Geef een antwoord