web analytics

Onbegrijpelijke demomuziek

AHHHH

OPINIE – Laatst was Alpha Audio aanwezig op de High-End in Munchen. Een waanzinnig mooie beurs met veel nieuws, prachtige hifi en een zeer degelijke Nederlandse delegatie. Kortom: perfect. Maar één ding is ons opgevallen: de slechte demomuziek. 

Op hifibeurzen staan in veel gevallen prachtige systemen. Groot, indrukwekkend, muzikaal en natuurlijk ook prijzig. Dat is zeker niet altijd zinloos, want het is leuk om dingen te zien en te proberen die je wellicht nooit kan betalen. Dat is ook één van de redenen dat we naar programma’s als Top Gear kijken, of bladen lezen over dure gadgets.

Real Life

AHHHH
Soms wil je schreeuwend wegrennen uit een demokamer, omdat er voor de zoveelste keer gepingel staat te spelen.

Maar wat ik persoonlijk niet begrijp – ik praat even vanuit mezelf, want wellicht zijn andere auteurs het niet met me eens – is dat importeurs of producenten vaak alleen maar ‘audiofiel gepingel’ draaien op deze waanzinnige systemen. Gepingel dat niemand thuis gaat draaien, vaak niet muzikaal is, in veel gevallen bestaat uit een triangel wat gepingel en wellicht wat vocalen en alleen maar gericht is op het showen van bandbreedte, plaatsing en detailniveau. Kortom: gepingel waarbij niemand kan inschatten hoe goed het systeem écht is. Want niemand heeft het thuis gedraaid. Er is dus geen referentiekader.

Daarbij: gaat het er niet om dat de set met ‘real life’ muziek overweg kan? Gaat het er niet om dat bijna alle opnames goed kunnen klinken? Natuurlijk geldt ‘crap in, crap out’, maar ik wil ook mijn doorsnee muziek kunnen draaien. Denk aan Blof, Adele, The Gorillaz en weet ik wat nog meer. Als een systeem daar niet mee overweg kan, ben ik persoonlijk niet geïnteresseerd meer in een aanschaf.

Het kan wel!

Hifisolutions Leo Blokhuis Sessie
Zo doe je dat: muziek spelen! Was het allemaal high-res? In tegendeel! Maar het was wel erg lekker om naar te luisteren.

Het fascinerende is: het kan prima. We testen bij Alpha Audio regelmatig producten die uitstekend overweg kunnen met échte muziek en gewone opnames. Denk aan de B&W PM1 die een zeer gemoedelijk karakter weet te tonen bij gewone muziek en zelfs matige opnames. Natuurlijk klinken zeer goede opnames beter en weten ze écht te glanzen bij audiofiele plaatjes of high-res muziek. Maar vergeet niet dat dit in veel gevallen uitzondering is: 1 procent of minder van de collectie.

Draai muziek!

Muziek is natuurlijk 100 procent smaak. Dus ik wil zeker geen mensen tegen de schenen schoppen door te zeggen wat ze moeten draaien. Het maakt me persoonlijk ook niet uit of er nu klassiek, jazz, pop, rock, metal, singer songwriter, house, elektronische muziek of wat dan ook op staat. Zolang het maar muziek is! Hifi koopt men niet om naar te kijken (soms wel, maar dat is weer een ander verhaal), maar om muziek mee af te spelen. Mijn advies is dan ook: speel muziek tijdens de demo’s!

Gerelateerde berichten

muzieksysteem

Zit en ontspan

Luisteren we eigenlijk nog wel naar muziek? We leven in een wereld vol met funky gadgets die zorgen voor instant vermaak. Gadgets die claimen dat ze alles kunnen: internetten, foto’s (inclusief selfy’s) maken, bankieren, video-beveiligen en natuurlijk media streamen. Maar nu we apparaten hebben die alles kunnen: hebben we dan nog wel aandacht voor wat […]

Audio Show Alkmaar 2018

Foto- en Videoverslag Audio Show Alkmaar 2018

Het is weer de tijd van het jaar: het AFAS-stadion is omgetoverd tot een gezellig drukke audioshow. Jep: de Audio Show Alkmaar. Wij zijn – gewapend met de camera – over de show gelopen. Even een dagje films en foto’s maken. Kunt u ofwel voorproeven, of nagenieten!

5 reacties

 1. Dit hoor en lees je (ik) nu al veel vaker de laatste paar jaren. :-[
  Kan het zo zijn dat de importeurs en/of producenten nou lijden aan muziekale tunnelvisie?!
  Vorig jaar èn dit jaar precies dezelfde reacties op ‘t WhatHiFi-forum n.a.v. the Bristol Show.
  En in de USA e.d. is het al niet anders.
  Zie in dit artikel het onderste deel en vooral enkele reacties.
  digitalaudioreview.net/2013/05/music-choices-t-h-e-show-newport-beach-2013/

  En er is toch echt wel zoveel ‘andere’ goed gemaakte & opgenomen muziek die zowel de bezoekers als de apparatuur kan laten opleven. ;-)
  Aan de andere kant… op beurzen is het toch meer kennismaken dan daadwerkelijk iets beluisteren en kiezen om te kopen lijkt mij.

  1. Ben het met je eens dat echt luisteren niet gaat. Ik kan alleen erg slecht tegen dat gepingel. En het is ook niet de muziek die mensen thuis draaien, dus niet representatief. Dat is meer mijn punt. Als je iets draait, draai dan muziek die mensen kennen. Gelukkig zie ik in de reacties dat er ook importeurs zijn die verzoekjes draaien. Ga daar mee door!

 2. Beste Jaap,
  ook wij draaien wat de klant bij zich heeft,dit doen wij al jaren.
  we zijn bij de VAD show is door gegaan tot half 9 savonds met muziek van bezoekers ,dat was bere-gezellig trouwens.

 3. Als wij aan beurzen deelnemen hebben we veel ”gewone handels-CD’s” bij ons. Van de verzamelde hoesjes hebben we A1-posters gemaaakt die aan de muur hangen, waardoor de bezoekers CD’s die ze kennen kunnen uitkiezen. Ook staan we toe dat bezoekers hun eigen CD’s mogen beluisteren.

  Vg.,

  André

Geef een reactie