web analytics

Nieuwe meetopstelling hoofdtelefoons

Opstelling - creatie harriette

We willen bij Alpha Audio graag meten. Want… meten is weten. Bij luidsprekers geeft het inzicht in vervorming en in-room en of-axis prestaties. Bij hoofdtelefoons geeft het inzicht in gevoeligheid voor plaatsing op het hoofd, vervorming en klankkleur. Het meten van hoofdtelefoons is echter ongelooflijk lastig. We leggen op video vast waar we mee bezig zijn én waar we tegenaan lopen!

We zijn de laatste dagen druk bezig geweest met het maken van een nieuwe meetopstelling voor hoofdtelefoons. Hoewel Harry het prima heeft gedaan, had Harry ook wat issues. Dat maakte het reproduceren van metingen soms erg lastig. Kortom: dat moet anders.

Met de komst van onze Illusonic IAP8 hebben we – samen met de Audient usb-interface met microfoonversterker – een erg betrouwbare en stabiele basis voor het meten van luidsprekers. En hoofdtelefoons. Punt is echter: Harry zelf wat soms wat nukkig. Tijd voor Versie 2.0. Harriëtte…

Oren

Om hoofdtelefoons te testen heb je oren nodig… Ja, duh… Maar, ja… ook een test-pop heeft oren nodig. Dit vanwege de bijzondere karakteristieken van een gehoorgang en de reflectie-karakteristieken van de oorschelp.

Die oren hebben we gevonden op de website van de Binaural Enthousiast. Een geinige site vol met handige accessoires. Nu hebben we al een tijd een setje dpa 4061 liggen. Dat zijn hele goede, vlakke revert-microfoons. Die combinatie oren en DPA-microfoons moet wel goed werken.

Tijd voor een hoofd… Auteur Yung heeft het internet afgestruind en komt met heel wat enge foto’s van kapper-test-hoofden. Ook dat moet werken. Na wat snij- en plakwerk zitten in twee poppen sileconen-oren. En een DPA. Punt is echter: de hoofden zelf zijn nogal leeg. Kortom: opvullen met demping! (flauwe grappen zijn toegestaan).

Nu de uitdaging…

Nu de basis staat, komt de uitdaging: meten. Wat is goed? Wat horen we te zien? In de video leggen we uit wat onze volgende stappen zijn!

Metingen

Hieronder treft u de metingen aan die we tot nog toe hebben gedaan. De eerste twee zijn de losse MB-microfoon. De laatste vier zijn Harriette in diverse hoeken: recht naar voren, 30 graden, 45 graden, 90 graden (oor recht naar de Focal).

Video meetopstelling hoofdtelefoons

Gerelateerde berichten

Akoestiek - De Kennis Van Nu

Het geheim van akoestiek

Vragen over akoestiek, we krijgen ze regelmatig voorgeschoteld door onze lezers. Het is dan ook een pittig onderwerp, daar de kleinste details al een enorme invloed kunnen hebben op het uiteindelijke al dan niet gewenste resultaat. Daarom dit keer geen leesvoer, maar een interessante kijk- en luistertip!

Geluiddichte box alpha audio

Project: geluidsdichte doos

We proberen bij Alpha Audio altijd reviews te verbeteren. Ofwel door aparte dingen te kiezen voor een test, ofwel nieuwe segmenten aan te boren, of natuurlijk de test zelf te verbeteren. Bijvoorbeeld door metingen toe te voegen. Dat doen we al vrij regelmatig bij koptelefoons. We zijn echter van mening dat de testmethode beter kan. […]

Geef een reactie