web analytics

Nieuwe meetopstelling hoofdtelefoons

Opstelling - creatie harriette

We willen bij Alpha Audio graag meten. Want… meten is weten. Bij luidsprekers geeft het inzicht in vervorming en in-room en of-axis prestaties. Bij hoofdtelefoons geeft het inzicht in gevoeligheid voor plaatsing op het hoofd, vervorming en klankkleur. Het meten van hoofdtelefoons is echter ongelooflijk lastig. We leggen op video vast waar we mee bezig zijn én waar we tegenaan lopen!

We zijn de laatste dagen druk bezig geweest met het maken van een nieuwe meetopstelling voor hoofdtelefoons. Hoewel Harry het prima heeft gedaan, had Harry ook wat issues. Dat maakte het reproduceren van metingen soms erg lastig. Kortom: dat moet anders.

Met de komst van onze Illusonic IAP8 hebben we – samen met de Audient usb-interface met microfoonversterker – een erg betrouwbare en stabiele basis voor het meten van luidsprekers. En hoofdtelefoons. Punt is echter: Harry zelf wat soms wat nukkig. Tijd voor Versie 2.0. Harriëtte…

Oren

Om hoofdtelefoons te testen heb je oren nodig… Ja, duh… Maar, ja… ook een test-pop heeft oren nodig. Dit vanwege de bijzondere karakteristieken van een gehoorgang en de reflectie-karakteristieken van de oorschelp.

Die oren hebben we gevonden op de website van de Binaural Enthousiast. Een geinige site vol met handige accessoires. Nu hebben we al een tijd een setje dpa 4061 liggen. Dat zijn hele goede, vlakke revert-microfoons. Die combinatie oren en DPA-microfoons moet wel goed werken.

Tijd voor een hoofd… Auteur Yung heeft het internet afgestruind en komt met heel wat enge foto’s van kapper-test-hoofden. Ook dat moet werken. Na wat snij- en plakwerk zitten in twee poppen sileconen-oren. En een DPA. Punt is echter: de hoofden zelf zijn nogal leeg. Kortom: opvullen met demping! (flauwe grappen zijn toegestaan).

Nu de uitdaging…

Nu de basis staat, komt de uitdaging: meten. Wat is goed? Wat horen we te zien? In de video leggen we uit wat onze volgende stappen zijn!

Metingen

Hieronder treft u de metingen aan die we tot nog toe hebben gedaan. De eerste twee zijn de losse MB-microfoon. De laatste vier zijn Harriette in diverse hoeken: recht naar voren, 30 graden, 45 graden, 90 graden (oor recht naar de Focal).

Video meetopstelling hoofdtelefoons

Gerelateerde berichten

KR Audio

Verslag Alkmaar Audio Show 2017

Op 18 en 19 februari 2017 is weer de Audio Show Alkmaar geweest in het AFAS-stadion. Het is alweer de 9e editie geweest. En zoals we gewend zijn, staat alles ook dit jaar weer keurig uitgestald. We hebben voor u alle partijen op de foto én video gezet.

MInx Go black

Mobiele hifi!

OPINIE – Het is vakantietijd. In ieder geval voor mij. Geen stress: er zitten nog steeds Alpha Auteurs op wacht. Jan Karssen, Yung Lie en Jaap de Wreede kruipen dagelijks achter het toetsenbord om de site te checken en updates door te voeren. Dimitri Lambermont zit even tot over zijn oren in het verbouwingsstof. Maar […]

Geef een reactie