web analytics

Nieuwe meetopstelling hoofdtelefoons

Na Harry kwam Harriëtte. Nu is het de beurt aan… naamloos. Als u een leuke suggestie hebt: laat het weten! Wat we u wél al kunnen vertellen is hoe de nieuwe opstelling werkt én wat het gaat betekenen voor de reviews. 

Hoofdtelefoons meten is lastig. Er komt heel veel bij kijken: de juiste microfoon, goede afsluiting, de vorm van het hoofd waarop de hoofdtelefoon komt, het oor, materiaal én de compensatie voor het geheel. Want ja: we horen een hoofdtelefoon anders dan een paar speakers. Fabrikanten weten dan en compenseren daarvoor. Dat kan op diverse manieren: diffuse field en free field bijvoorbeeld. Als er niet gecompenseerd wordt in de metingen – wat we nog niet hebben kunnen doen – lijkt de respons alle kanten op te gaan. Innerfidelity heeft daar een uitgebreid artikel over geschreven. Interessante kost.

De MiniDSP die we hebben aangeschaft komt met een serienummer die overeenstemt met een serie compensatiecurves. Een set voor ruwe metingen, hoofdtelefoons én in-ears. Dat is handig, want REW – Room EQ Wizzard – laat het toe deze direct in te voeren, waardoor we gecompenseerde curves kunnen tonen aan u. Prachtig toch!

We gaan proberen de metingen door te zetten met Illusonic, maar deze laat nog niet toe de compensatiefiles gemakkelijk te laden. Dit hebben we al neergelegd bij de fabrikant.

Video meetopstelling hoofdtelefoons

Gerelateerde berichten

NAIM Audio

Interview Charlie Henderson – NAIM Audio

We waren onlangs bij NAIM Audio op bezoek. Daar hebben we natuurlijk een prachtige tour door de fabriek gekregen. (Die video is binnenkort te zien op Alpha Audio). We hebben ook een interessant gesprek met de nieuwe Managing Director – Charlie Henderson – gehad. Dat hebben we ook even op camera vastgelegd. 

Audio-apparaten bepalend voor 2010-2020

Het tweede decennium van de 21e eeuw is bijna voorbij. Tijd om terug te kijken naar wat voor ons de meest invloedrijke audio-apparatuur was in de afgelopen tien jaar. Natuurlijk kunt u onder het artikel uw mening achterlaten. We horen ook graag wat u is bijgebleven van de afgelopen tien jaar! 

2 reacties

Geef een reactie