Nieuwe mediaserver Alpha HQ

We hebben de afgelopen week even lekker aan het netwerkje lopen klooien. We wilden graag eens zelf een server bouwen. En direct experimenteren met mooie besturingssystemen. Het resultaat: een dikke krachtpatser op unRAID. Leest u maar mee! 

We werken graag met mooie spullen. En we puzzelen graag met netwerkjes, NAS en servers. De reden? Geen idee: het zit blijkbaar in het bloed. Kortom: als het weer gaat kriebelen, gaan we met de handen uit de mouwen om met printplaatjes, processoren, harde schijven en switches te spelen.

Powerhouse

ieuwe Mediaserver Alpha HQ
Het is voor 80 procent overkill: een 2,8 GHz Xeon quad core met Hyperthreading en 12 GB ram. Maar het is wel lekker! En het geeft wat lucht voor de komende jaren.

We wilden deze keer graag een server bouwen die moet dienen als fileserver, back-up server en mediaserver. We willen ook graag de zwaardere pakketten kunnen draaien. Denk aan Plex. Die moet namelijk kunnen transcoderen als we naar internet gaan streamen. Kortom: er moeten wat spierballen in die bak komen.

We hebben via Tweakers een mooi moederbord met ram en een Intel Xeon gevonden. Een quad core met hyperthreading die zijn werk op 2,8 GHz kan doen. Een behoorlijk rappe chip dus. En met triple channel ram ook de nodige bandbreedte en mogelijkheden om later geheugen uit te breiden. Als is 12GB wel genoeg om mee te beginnen.

We kopen verder nog een rack-mount behuizing, voeding, 4-poort Intel ethernetkaart (voor link aggregation) en wat harde schijven. Het moederbord heeft al zeven sata-aansluitingen. En we willen niet direct extra geld kwijt zijn aan een dure raid-controller. We hebben nog een cd-rom drive en een videokaart (wel handig bij installatie en console-taken).

Software

We hebben één dag met Windows Server geklooid. Dat is in ons geval niet handig. Veel te veel features die we niet gebruiken. En te duur. Via een interessant youtube-kanaal (LinusTech) komen we uit bij unRAID. Dat is een pakket van Lime Tech. Deze software laat zich booten vanaf een usb-stick. Het is niet alleen een NAS-pakket, maar kan ook VM’s draaien én laat het toe extra pakketten te installeren. Denk aan Mediaservers, live-stream software, back-up software, cloud-syncs: wat u maar wilt.

De installatie van unRAID is echt een fluitje van een cent. Maar het fine-tunen en inrichten van de server vereist toch wel wat kennis van hardware, raids en locaties. Ook het instellen van de Mediaservers is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet als u niet bekend bent met Linux. Het is ons uiteindelijk zonder kleerscheuren gelukt. En het resultaat is een bloedsnelle mediaserver, back-up server én file-server.

4Gbit/s!

We hebben de server een ethernetaansluiting gegeven met vier poorten. Die zijn allemaal gekoppeld aan onze (beheerde) switch. Waarom? Dat geeft in theorie vier keer meer bandbreedte. Niet zozeer ‘point to point’, maar er kunnen wel vier apparaten tegelijk met volle bandbreedte op de server werken. En aangezien we in RAID-5 draaien (nu nog met drie schijven, maar er ligt al een extra stapel klaar), kunnen we ook met 400 MB/s naar de server schrijven én lezen.

Waar het ons meer om gaat, is respons en vrijheid. Als we aan het streamen zijn, moeten we ook kunnen back-uppen. En als er dan nog iemand een VM draait, moet er zeker een dedicated lijntje beschikbaar zijn!

Streamen

Streamen gaat met deze server als een trein! Respons is extreem snel. Zelfs met Plex. Skippen en spoelen gaat gewoon direct. Uiteraard ook afhankelijk van de client. Al met al zijn we bijzonder tevreden! En de honger is weer even gestild.

Gerelateerde berichten

Dirac Live Room Correction Suite

Video Dirac Live room correction software

VIDEO – We hebben van homestudio een trail versie en introductie van Dirac Live room correction software gekregen. Erg interessante software voor wie graag op een betaalbare manier akoestisch verantwoord bezig wil zijn. We hebben de installatie en werking van de software op video vastgelegd.

rasberry pi xbmc

Video Xbmc op Rasberry Pi

VIDEO – We vinden het altijd leuk om wat te experimenteren. Zeker als het aankomt op streaming-systemen. De Rasberry Pi is een ongelooflijk goedkoop ARM-computertje dat slechts 2,5 watt gebruikt. Toch is het het team van Xbmc gelukt om daar een versie voor te ontwikkelen die alles kan wat een normale htpc ook kan. Wij […]

Sony High Res Wisseloord Studio

Sony High Res event in Wisseloord Studio’s

ACHTERGROND – High Res begint langzaam maar zeker in te burgeren. Nu is het wel nog zo dat alleen ‘freaks’ ermee bezig zijn. Echter is het niet langer zo dat niche-labels high-res versies uitbrengen. Steeds vaker komt ook populaire muziek in high-res uit. Een goede zaak, want alleen op die manier zal ook de jeugd […]

Geef een reactie