vrijdag, maart 29, 2024
Home Streaming Audio Streaming Nieuw van Sonos: Playbase

Nieuw van Sonos: Playbase

12
Nieuw van Sonos: Playbase

Speciaal polycarbonaat

Inhoud

De Sonos Playbase is helemaal gemaakt van een speciaal ‘glas gevuld polycarbonaat’. Dit heel stevige materiaal oogt een beetje als aluminium, maar laat wél wifi-straling door. Het is geen ‘unibody’, maar een naadje vinden is bijzonder lastig. Sonos is dan ook bijzonder trots op hoe de Playbase eruit ziet.

Met name de front grille hebben ze een paar keer genoemd. Het schijnt Рwe hebben ze niet nageteld Рdat er meer dan 43.000 gaatjes in geboord zijn (ze boren ze ̩cht om het resultaat strak te krijgen). Volgens Sonos is het front akoestisch transparant. Op onze vraag of het niet transparanter is zonder grille, krijgen we als antwoord: ja, natuurlijk. Maar we hebben met en zonder gemeten en het verschil is ̩cht minimaal. Zeker met de nodige aanpassingen (unit-ontwerp, energie, dsp) die we hebben gedaan.

Wifi

Zoals het Sonos betaamt, is er héél veel aandacht aan de wifi-kant besteed. Zoals bij elk Sonos-product zijn de antennes op maat gemaakt en is ook de firmware helemaal aangepast aan het apparaat. Daarvoor heeft Sonos (zoals we in onze eerdere video hebben laten zien) een aparte meetkamer voor wifi (of rf in het algemeen). In die kamer kan Sonos precies meten wat het afstraalgedrag is van het apparaat. Heel handig om snel en efficient te kunnen schakelen tussen diverse prototypes.

Er zitten in totaal drie antennes in de Playbase. Deze zijn zo geplaatst dat er bijna een perfecte rondstraling is, wat de dekking moet optimaliseren. Even ter aanvulling: Sonos ondersteunt ook met de Soundbase Wifi N op 2,4 en 5 GHz.

Versterking

Om de in totaal tien units en de woofer in de Playbase aan te sturen, zien we een serie – wij tellen zes stuks, maar er zitten er tien in… dus wellicht zitten er nog vier op een andere print – Texas instruments class-d chips: de TPA3118 om precies te zijn. Deze chip kan 30 watt in bridge mode leveren, of 2 x 15 watt. In totaal beschikt de Playbase dus over 300 watt rms vermogen in 4 Ohm.

Sub

De subwoofer in de Playbase is helemaal custom gemaakt en in eigen huis ontwikkeld. Bijzonder aan de unit is dat deze ongelooflijk plat is. Dat moet ook wel, want de behuizing van de Soundbase is maar zo’n 5cm hoog. Om dan toch nog wat laag te kunnen produceren moet er dus ofwel veel oppervlak zijn, ofwel een enorme dsp-truuk worden uitgehaald. Sonos zal ongetwijfeld wat in de DSP doen, maar we zien ook dat er optimaal gebruik is gemaakt van de beschikbare ruimte. De woofer neemt aardig wat ruimte in in de behuizing. En de luchtstroom die het produceert, gaat eerst over de versterkerprint om deze te kunnen koelen. Daarna gaat het door een S-poort heen (basreflex) om wat extra lage frequenties te kunnen weergeven op een behoorlijk volume.

De S-poort kennen we een beetje van Bose. In onze herinnering hebben zij ook ooit zo’n soort poort gebruikt in een home cinema-product.

12 REACTIES

  1. Dit is een soundplate, afgeleid van het soundbar idee maar dan om je tv op te zetten (gezien veel mensen niet alles aan de muur willen hangen). Dit heeft m.i. niets met audio c.q. hifi te maken maar met een beter geluid uit je tv willen hebben of een HT ervaring. Jammer dat Sonos op dat laatste niet ingaat met deze plate gezien alleen stereo van toepassing is en ook geen HDMI.

    Denk dat je door het gemis van HDMI en DD/DTS weer een hele grote groep potentiele klanten laat liggen.

    Maar goed dat is mijn bescheiden mening als soundbar gebruiker die hifi en tv audio strikt gescheiden houdt.

  2. Sonos mijd ik en valt voor mij onder de categorie mid-fi totdat ze de groep hi-fi liefhebbers met een eigen dac erkennen door het toevoegen van een USB uitgang. Dit zal denk ik niet snel gebeuren omdat ze daar hun eigen business model mee ondermijnen.

    Sonos kiest voor een samenwerking met Deezer met als gevolg dat Deezer geen enkel ander streaming device ondersteunt dan Sonos. voor wat de elite versie betreft….

    De lat voor wat geluidskwaliteit betreft wordt hiermee voor mij te laag gelegd waarmee ik ook afhaak bij Deezer,

    • Sonos richt zich niet op de hifi-liefhebbers. Ze richten zich op de (veel grotere) groep mensen die gewoon muziek willen spelen. Voor die groep is gemak veel belangrijker dan geluidskwaliteit. Voor ons – de ‘hifi-nerds’ zijn er alternatieven, zoals Bluesound, Auralic, etc…

      Deezer is inderdaad een apart verhaal. Want waarom de Elite (lossless) versie ondersteunen op een apparaat waar je amper het verschil in weergave op kan horen?

      • Hierbij heeft Sonos de kans verbruid voor hifi-liefhebbers met eigen DAC die meer willen dan Sonos kan, jammer!!

        Vandaag ga ik de audirvana software uitproberen op mijn macbook Pro samen met de remote+ op ipad. Jammer dat je voor een trial dan weer € 10 moet betalen maar goed…

        Ik ben meer een voorstander van zelf te beheren muziekmappen op mijn pc (NAS) dan voorgekauwde formats van streamers die allen niet helemaal zijn zoals ik dat graag wil. De apps zijn niet perfect en ik ben erg gecharmeerd door de eenvoud van de logitech squeezebox app en software die helaas steken begint te laten vallen op mijn NAS (permanent moeten herstarten als deze weer een keer niet bereikbaar is).
        Voor low-fi streaming radio direct aan het internet gekoppeld is dit nog steeds een heerlijk simpel apparaatje. Nadeel: separate optische of coaxiale ingang benodigd op mijn dac of een tweede (klasse D?) eindtrap en luidsprekerschakelaar om twee sets op één paar luidsprekers te creëren.
        Zo houden we onszelf echter bezig met een nog steeds érg leuke en interessante hobby, gelinked aan een passie voor het ultieme (betaalbare) geluid.

      • Ja onvoorstelbaar, lossless beschikbaar stellen op een apparaat waarop het verschil niet te horen is (en dus meer betalen). Het zal wel met contracten te maken hebben.

        Deezer Elite is nu al een paar jaar uitsluitend voor Sonos beschikbaar voor 19,99 per maand. Stel het vrij beschikbaar en Deezer wordt een concurrent voor zowel Tidal als Spotify. Deze laatste gaat ook lossless beschikbaar stellen.

        19,99 per maand vind ik gewoon teveel. Daar koop ik elke maand een cd voor.

    • Mee eens, maar de goegemeente (het gewone, niet kritische publiek) is wel gecharmeerd van dit soort systemen, en gemakkelijk beinvloedbaar. Maar ook deze markt zal t.z.t. wel weer ineenstorten, net als de markt voor surround-systemen, die is al met meer dan 50% gekrompen.