Home Muziek Muziek voor in je bieb!

Muziek voor in je bieb!

31
Muziek voor in je bieb!

Het kan zijn dat je al jaren bezig bent met muziek verzamelen, misschien ben je pas net achter je liefde voor HiFi (High Fidelity). Als we kijken naar de collectie van de gemiddelde HiFi liefhebber, zien we dat de muziek aardig uiteen kan lopen. Muziek in alle soorten, vormen, maten en smaken.  En meestal zitten er dan één of twee smaken tussen die toch wat meer voorkeur hebben.  Het kan zijn dat er echt een specifiek gerne de voorkeur geniet, of zelfs een artiest of band.

Bij Alpha-Audio zijn we altijd op zoek naar nieuwe muziek waarvan wij vinden dat het een plaatsje verdiend in je collectie. Maar hoe zit het met muziek die al een tijd op de markt is, de albums die je echt moet hebben. Vaak zien we bij audiofielen dat deze tijdloze toppers in de meeste collecties terug komen.

Waar herken je de platen of albums aan? Bijzondere albums van hoge kwaliteit worden bij vinyl op een zwaardere grams versie uitgebracht. Speciaal voor de liefhebbers. Bij cd?s heb je natuurlijk de Sacd of de XRCD. En niet te vergeten, streaming audio. Daar gaan we naar het High-res of het welbekende DSD formaat wat ze van de SACD’s af halen (of beter: vanaf de master genereren). Het is geen garantie dat het een album is wat je moet hebben, maar wel een stap in de goede richting.

Om de eeuwige zoektocht naar deze “gehoorgasme?s” wat te vereenvoudigen, hebben we er een paar album?s uitgezocht die niet mogen ontbreken in je muziekcollectie.

Adele ? 21 (2011)

Adele-21

Adele Laurie Blue Adkins. Inmiddels een zéér bekende naam. De Britse zangeres breekt op 19 jarige leeftijd door. Met het album 19. Dit album schiet binnen 24 uur van de 40ste plaats naar de 1ste in de itunes lijsten. Ongekend.

Een tweede succes blijft niet achter. Op 21 jarige leeftijd brengt zij het pareltje 21 uit. Eigenlijk van kant tot kant prachtig… We zien een patroon ontstaan in de namen, of nummers,  van de albums.  Het succes is ongekend. Uitverkochte zalen, titel song van een bond film en natuurlijk The Royal Albert Hall. Op 21-jarige leeftijd. Toch wel bijzonder.

Adele, geinspireerd door Etta James en Ella Fitzgerald, heeft een gouden ?Soul? geluid. Dat is duidelijk te horen op het hele album 21. Artiesten met een gebroken hart, make de meest prachtige nummers. Op 21 druipt het liefdesverdriet al van de cover af. Het verdriet voert een diepe emotie mee in de muziek.  Adele, met haar gouden sound,  bezorgt kippenvel  bij het luisteren. Niet één keer, maar bijna bij ieder nummer voel je haar pijn en verdriet. Dit maakt het ook een album wat je in je collectie moet hebben.

Sade ? Diamond life (1984)

Sade Diamond Life

Sade vormt zich begin jaren 80. Het debuutalbum Diamond life was niet direct een succes. Echter… dat is totdat het nummer ?Your love is king? onder de aandacht komt. Dit nummer zorgt ervoor dat het album behoorlijk in de lift raakt. Beter gezegd: het zorgt ervoor dat het album maar liefst vier keer platina wordt.

De muziek op dit album is ook veelvuldig in series en films gebruikt. De sound, een soul jazzy met een pop randje, luistert heerlijk weg. Voor sommigen is het wat té gelikt. Maar feit is: het luistert gewoon lekker weg. Zeker op de bank, een flesje rode wijn erbij… blokjes kaas en wat plakjes worst… olijfje. We draven door. Dat doet ?Smooth operator? nu eenmaal met je. En de lady’s naast u op de bank. Het hele album is een echte sfeermaker en van begin tot einde een genot om naar te luisteren.

Ludovico Einaudi ? Islands (2011)

Ludovico Einaudi ? Islands

Klassiek mag natuurlijk niet ontbreken. In geen enkele verzameling. Hier ligt namelijk de oorsprong van de hedendaagse muziek. Maar met zo enorm veel keuze, moet het wel iets specials zijn. Vandaar ook de keuze Einaudi.

De een omschrijft Einaudi als een muzikaal genie, de ander als gemaakte, clichématige, zoetsappige noten. Als we de sound moeten omschrijven, komt het in de richting van een mix van  klassiek, pop en folks.

Einaudi, geboren in 1955 te Turijn, Italie, heeft ons koude kikkerland al meerdere malen verwarmt met heerlijk warme klanken. En als gast bij onder meer “De Wereld Draait Door”. Muziek van Einaudi is in veel films terug te vinden. De bekendste, Una Mattina, welke gebruikt werd bij de film Intouchables.

Centraal staat altijd de piano. Hier componeert Einaudi ook alle nummers op. Soms met een viool of cello erbij. Het album Islands is een dubbel cd. En het album is van kant tot kant gevuld met meeslepende tracks. Dit is mede te danken aan de laagdrempeligheid van de muziek van Einaudi. Iedereen kan het wel waarderen. Ook kenners. Einaudi zorgt voor een ontspannen ontmoeting met klassiek. Knap, toch?

Al na een paar nummers begrijp je waarom deze muziek veel in films gebruikt wordt. Met dat begrip heeft Einaudi een ere plaats in je collectie verdiend.

Miles Davis ? Kind of blue (1959)

Miles Davis ? Kind of blueDat dit een meesterlijke album is zullen we velen niet hoeven te vertellen. Het album is maar liefst 54  jaar geleden uitgekomen en wereldwijd het best verkochte jazz album ooit. Dat zegt wat. En zelfs vandaag de dag is het nog steeds een album dat bovenin de Jazz-lijsten staat.

Dit is ook een belangrijk en toonaangevend moment geweest die de richting voor jazz in de muziekgeschiedenis heeft bepaald. Ook niet gek dat het album verkrijgbaar is op SACD, maar nu ook opnieuw gedrukt word op een speciale 180 grams vinyl uitgave. Hoe Miles Davis met de trompet de ruimte laat vullen, is onbeschrijfelijk. Dit is iets wat ervaren moet worden.  Dit is het belangrijkste Jazz album wat je moet hebben.

Dire Straits ? Brothers in arms (1985)

Dire Straits ? Brothers in arms

Classic rock mag natuurlijk niet ontbreken. En wij denken dat we met deze keuze de spijker op de kop slaan. We kunnen een hele hoop schrijven over Dire Straits en de leden. En natuurlijk de richting waar Mark Knopfler in is geslagen als solo-artiest. (Nog steeds goede muziek trouwens). We houden het echter even kort en bondig.

Wereldwijd heeft Dire Straits meer dan 29 miljoen exemplaren verkocht. In de UK bezet Brothers in Arms de 3de plaats in best verkochte albums aller tijden! De muzikale perfectionist Mark Knopfler heeft toch een dikke vinger in de pap gehad bij de productie. En mede dankzij hem is het album tot dit niveau gekomen.

Het succes van de muziek spreekt voor zich. Met nummers zoals ?Money for Nothing?, ?So far Away? en ?Walk Of Life? hebben de heren de wereld veroverd. Ook al heb je de afgelopen 20 jaar onder een steen gelegen, je kent minimaal 1 van de bovenstaande nummers.  Luister het album en geef het een special plekje. Een tip: er is een 20th anniversary edition in high-res die de moeite waard is!

En wat vindt u de ‘must haves’?

Wij begrijpen heel goed dat er honderden, misschien wel duizenden titels zijn die in dit rijtje thuis horen.  Ook hier op de redactie zijn wij benieuwd naar de MUST HAVE albums van onze lezers.

Welk album moet je in je collectie hebben staan. Titels die je moet hebben en heel belangrijk, waarom?

31 REACTIES

  1. Hier weer een lijst met mooi vinyl.

    Deze moet je echt hebben op vinyl:

    1: David Gilmour — live in gdansk ( 5x vinyl box limited edition )
    2: Rickie Lee Jones — Rickie Lee Jones ( 2x vinyl 45rpm box mfsl )
    3: Rickie Lee Jones — Pirates ( mfsl )
    4: Rickie Lee Jones — it,s like this ( 2x vinyl 45 rpm Analogue Productions )
    5: Rickie Lee Jones —The evening of my best day ( 2x vinyl Diverse Records )
    6: Patricia Barber — Café blue ( 3x vinyl 45rpm box mfsl )
    7: Patricia Barber — Verse ( 2x vinyl 45rpm box mfsl )
    8: Patricia Barber — Smash ( 2x vinyl mfsl )
    9: Patricia Barber — A Distortion of Love ( 2x vinyl mfsl )
    10: Patricia Barber — Mythologies ( 2x vinyl mfsl )
    11: Patricia Barber — The Cole Porter mix ( 2x vinyl mfsl )
    12: Patricia Barber — Live a fortnight in France ( 2x vinyl Classic Records )
    13: Patricia Barber — Nightclub ( 2x vinyl 45 rpm box mfsl)
    14: Patricia Barber — Companion(2x vinyl 45rpm box mfsl)
    15: Patricia Barber — Modern Cool (3x vinyl 45rpm box mfsl)
    16: Karrin Allyson — In Blue ( 2x vinyl Pure Audiophile Records)
    17: Karrin Allyson — Footprints ( 2x vinyl Pure Audiophile Records )
    18: Jacintha — The Girl from Bossa Nova ( 2x vinyl 45rpm Groove Note )
    19: Jacintha — Lush Life (2x vinyl Groove Note )
    20: Jacintha — Autumn Leaves the songs of Johnny Mercer (2x vinyl 45 rpm Groove Note )
    21: Jacintha — Here,s to Ben a vocal tribute to Ben Webster ( 2x vinyl 45 rpm Groove Note)
    22: Jacintha — Goes to Holywood ( 2x vinyl45 rpm Groove Note )
    23: Jacintha — Jacintha is here name ( 2x vinyl 45 rpm Groove Note )
    23: Eden Atwood — This is Always the ballad session ( 2x vinyl 45 rpm Groove Note )
    24: Eden Atwood — Waves The Bossa Nova Sessions ( 2x vinyl Groove Note )
    25: Steely Dan — Aja ( cisco records ) Heet nu Impex Records
    26: Sade — Diamond life ( Audio Fidelity )
    27: Sade — Promise ( Audio Fidelity )
    28: Sade — Stronger than Pride ( Audio Fidelity )
    29: Ray Charles — Genius Loves Company ( 2x vinyl Pure Audiophile Records )
    30: Ray Charles — Ray sings -Basie swings ( 2x vinyl Pure Audiophile Records )
    31: J.J Cale — Troubadour ( Analogue Productions )
    32: Janis Ian — Breaking Silence ( Analogue Productions
    33: Jennifer Warnes — The Hunter ( Cisco Music ) Heet nu Impex Records
    34: Jennifer Warnes — The Well ( 3x vinyl 45rpm box Cisco Music ) Heet nu Impex Records
    35: Jennifer Warnes — Famous Blue Raincoat ( 3x vinyl 45 rpm box Cisco Music ) Heet nu Impex Records
    36: Harry Belafonte — Sings the Blues ( 2x vinyl 45 Impex Records )
    37: Alision Krauss & Union Station — Live ( 3x vinyl box mfsl )
    38: Alision Krauss & Union Station — So Long So Wrong ( 2x vinyl mfsl )
    39: Alision Krauss & Union Station — Paper Airplane ( Rounder )
    40: Beck — Sea Change ( 2x vinylmfsl )
    41: Anne McCue — Amazing Ordinary Things ( cisco music ) vrij zeldzaam op vinyl
    42: Eiji Oue & Minnesota Orchestra — Mephisto & Co diversen klassieke werken
    43: Eiji Oue & Minnesota Orchestra — Mozart -piano concertos No 21 en No 24
    44: Eiji Oue & Minnesota Orchestra Respighi- Belkis,Queen of Sheba -Suite en The prins of Rome
    45: Michel Stern & Kansas City Symphony — Edward Elgar -Enigna Variations + Vaughan Williams -The Wasps & Fantasia on Greensleeves
    46: Eiji Oue & Minnesota Orchestra — Rachmaninoff – Symphonic Dances
    47: Eiji Oue & Minnesota Orchestra — Exotic Dances from the opera ( diversen werken)
    48: Eiji Oue & Minnesota Orchestra —Stravinsky – The Firebird Suite -The Song of the Nightingale
    49: Eiji Oue & Minnesota Orchestra — Copland – Fanfare for the Common man — Third Symphony
    50: The Hot Club of San Francisco — Yerba Buena Bouncee

    voor de lp,s van 42 tot 50 geld dat je zijn opgenomen op ( 1of 2 lp,s 33½ of 45rpm door reference Recordings
    De lp,s 1 tot 50 zijn allemaal 180 gram of zelfs 200 gram persingen en bijzonder goed opgenomen. Het doet de originele lp blozen.
    Dit is een kleine lijst van wat ik zelf heb op audiophile vinyl.

      • Bedankt.

        Ja dit zijn stuk voor stuk top titels op de beste labels die ja kan krijgen op vinyl.
        Goed je betaald er een hoop geld voor per lp,maar dat hoor je ook wel terug als je
        een goede hifi set heb staan.
        Heb ook een tijdje lp,s gekocht van een Nederlands platenlabel ,maar die
        kan niet op tegen de hier boven genoemde labels,hoop van de uitgebrachte titels kan
        je net zo goed 2de hands kopen of wat meer geld uitgeven voor de betere labels zoals genoemd in mijn lijst.
        Het Nederlandse label brengt te snel titels uit,massa productie wat het vinyl/kwaliteit niet ten goede komt.

  2. Ook het laatste album van de al eerder genoemde Mark Knopfler mag zeker niet in dit lijstje ontbreken! De makers kregen zelfs van grootheden als Bob Ludwig en Glyn Johns complimenten voor de audio kwaliteit.
    Knopfler neemt z’n albums tegenwoordig op in zijn eigen British Grove Studios, waar hij alle tijd heeft en bovendien een overvloed aan exceptionele (en veelal oude) apparatuur. Het opname proces wordt vaak online gedocumenteerd door co-producer Guy Fletcher. Zie bijvoorbeeld hier het verslag van de sessies voor Tracker: .

  3. Een paar die ik goed vind,kan zo wel eenlijst
    maken van meer dan 200 goede titels op (hq audiophile)vinyl

    Lyn Stanley–Lost in romance (2x vinyl 45 rpm)
    Lyn Stanley–Potions (2x vinyl 45 rpm)
    Silje Nergaard–At first light (vinyl)
    Judith Owen–Ebb & flow( 2x vinyl)
    Roger Waters–Amused to death (2x vinyl 2015) the best a man can get
    Esbjorn Swensson trio–Live in hamburg (4x vinyl box set)
    Nik Bartsch,s Ronin– Llyria (2x vinyl)
    Dire Straits–Brother in arms (2x vinyl mfsl)deze uitvoering
    klinkt beter dan de oude 2 vinyl uitvoering van wea,die
    heb ik ook.volgens mij is daar toen wat mis gegaan met de opname.

      • Bedankt.

        Dat wil niet zeggen dat ik geen cd,s draai.
        Me voorkeur ligt gewoon bij vinyl als ik echt ga luisteren.
        Ik heb ook aardig wat cd,s van het label ecm,dmp,linn,marantz/sts.

        een paar mooi cd,s zijn.

        Karrin Allyson — In blue
        Re:jazz — Live at motion blue yokohama
        Rebecca Pidgeon — The raven
        Lils Mackintosh — In the wee small hours of the morning
        Carmen Gomes inc. — Reference songs
        Carmen Gomes inc. — Carmen meets Kharma live
        Barb Jungr — Walking in the sun
        Sts test demo cd — Happy 30th anniversary siltech
        Lhasa — The living road
        Dean Peer — Think..it,s all good
        Tuck & Patti — Dream
        Pat metheny — Orchestrion
        Nik Bartsch,s Ronin — live ( 2cd )
        Mathias eick — The door
        Manu Katché — Third round
        Mark Whitefield — The marksman
        Trio Toykeat — One night tampere(cd,s zijn lastig te vinden van deze groep)
        Buzz Bros Band — The same new story live 2005
        Dave Weckl Band — Synersy
        Jan Garbarek Group — Twelve moons
        Jazz Pistols — Special Treatment

        Zo kan ik nog wel even door gaan.
        Van de namen hier boven genoemd heb ik meerdere cd,s of alles.
        Vaak op cd ,maar koop ook als het verschijnt ook de titels terug op audiophile vinyl.
        Ook koop ik nog altijd 2de hands lp,s.

  4. Momenteel bevat mijn inhoud van favoriete albums op mijn Nad/Bluesound app nog niet veel wegens recent in gebruik genomen,….
    – Thirteen Senses / A Strange Encouter
    – Roger Waters / Amused To Death (2015)
    – Cowboy Junkies / Best of (2001)
    – Distance, Light & Sky / Casting Nets
    – Tame Impala / Currents
    – Muse / Drones
    – Maaike Ouboter (inderdaad Nederlands, gewoon erg goed album)
    – Camel / Pressure Points (Live 1984)
    – Goldfrapp / Tales of Us
    – Camel / The Snow Goose 2013
    – Glass Animals / Zaba

  5. Hier mijn bijdrage, even geen zin om een account aan te maken, dus hier dan maar:

    Fredrika Stahl – Off To Dance
    Fler – Blaues Blut
    Gianmaria Testa – Altre Latitudini (en alle andere)
    Malia – Black Orchid
    Alejandra Ribera – La Boca (en alle andere)
    Karim Baggili – Kali City
    Jett Rebel – Mars And Venus
    Simply Red – Simplified
    Kem – Promise To Love
    Laura Welsh – Soft Control
    The Ting Tings – We Started Nothing
    Tsuyoshi Yamamoto Trio – Midnight Sugar (en alle andere)
    Paul Millns – Gone Again
    La Mine De Rien – Avec Des Si
    Dave Matthews (Band) – Everyday (en alle andere)
    Mister And Mississippi – Mister And Mississippi
    Clocked Out – Time Crystals (kudt muziek maar mooi om te testen)
    Dionysos – Putain De Toi
    David Friedman – Weaving Through Motion (snelheid van mid/hoog)
    Banco De Gaia – Apollo (en alle andere)
    Nils Lofgrun – Acoustic Live
    Heritage Blues Orchestra – And Still I Rise
    Shinedown – Sound Of Madness
    Evermore – Follow The Sun
    Punch Brothers – The Phosphorescent Blues
    Wolfgang Haffner – Kind Of Cool
    Philipp Poisel – Projekt Seerosenteich (moet je even voor gaan zitten)
    Gregory Porter – Issues Of Life Features And Remixes
    Beady Belle – At Welding Bridge (en alle andere, erg mooi gemaakt…)
    Zaz – Paris
    Maria Mena – Viktoria
    La Bandada Mancini – La Bandada Mancini
    The Isley Brothers – Eternal (en de meeste andere)
    Minco Eggersman – Hamden
    Sara Bareilles – Brave Enough: Live At The Variety Playhouse
    Wende – Chante! (en alle andere)
    Erlend Oye – Legao
    Ania Dabrowska – Samotnosc Po Zmierzchu (versta er geen barst van maar erg lekker)
    Rammstein – Mutter
    Sazz Leonore – Reckless Smile
    Amon Tobin – ISAM
    Sine – Ruhepol (en alle andere)
    Jose James – While You Were Sleeping (en alle andere)
    Howling – Sacred Ground
    Carla Bruni – Little French Songs
    La Corneille – I Was A Bird (vet mooie bandje uit Utrecht)
    Charles Frail – Morning, It Breathes
    Chassol – X-Pianos (en alle andere)
    Youn Sun Nah – Same Girl
    Wollny, Kruse, Schaefer – [Em] II
    Benabar – Ispire De Faits Reels (en alle andere)
    Robbie Williams – Swing When You’re Winning
    Brian May & Kerry Ellis – Acoustic By Candlelight
    Rodrigo Y Gabriella – 9 Dead Alive
    Lorrainville – Desire The Reckless
    Morcheeba – Blood Like Lemonade
    Missy Higgins – The Sound Of White
    Best Youth – Highway Moon
    She & Him – Classics
    George Michael – Symphonica (heel slick, vooral Praying For Time)
    Sylvian Luc – Standards
    Alberto Barattini Trio – Simply Music
    Hinkstep – My Forest Queen
    Yello – Toch (en alle andere)
    Keiko Matsui – Soul Quest
    Ladylion – To The Wishing Well
    Leonard Cohen – Popular Problems
    Boris Blank – Electrified (andere helft van Yello)
    Gare Du Nord – Love For Lunch

    En zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal prachtige muziek die, wanneer gespeeld met de juiste spullen, je de emotie geven dat je er bij/tussen zit.

  6. 1. Tom Waits ? Swordfishtrombones
    2. Tom Mcrae ? gelijknamig
    3. Chet Baker ? live at Ronnie Scott?s
    4. Bonnie ?prince?Billy ? I see a darkness
    5. Lamb ? gelijknamig
    6. Pink Floyd ? Dark side of the moon
    7. Porcupine tree ? In absentia
    8. Pearl Jam ? Ten
    9. Elbow ? Leaders of the free world
    10. Genesis ? the lamb lies down on Broadway.

  7. Ja juist, maar laat dat ?audiofiele? maar eventjes weg want dan krijg je van die ?tingel-tangel? platen en dat is inmiddels vaak voor niemand meer leuk om aan te horen. (if you know what I mean)

    Ik begrijp wat je bedoelt, maar toch vind ik het interessant om dan muziek te noemen en niet zozeer soundscapes (vandaar ook de artiest die ik wel genoemd wil hebben en niet zozeer de producer al begrijp ik goed dat deze vaak het grootste aandeel heeft in hoe het eea klinkt ; )

    Een label als ECM heeft bv verschillende artiesten onder hun dak maar is bijna altijd goed qua opnames.

  8. “met excellente goed opgenomen/geproduceerde muziek (audiofiele kwaliteit zeg maar)”
    Ja juist, maar laat dat ‘audiofiele’ maar eventjes weg want dan krijg je van die “tingel-tangel” platen en dat is inmiddels vaak voor niemand meer leuk om aan te horen. (if you know what I mean)

    Helaas is een plaat als die van Adele niet echt mooi opgenomen en heeft last van ‘Loudnesswar’ dingen. (ze kan best mooi zingen hoor, dat concert in de RoyalAlbertHall is prima op BluRay)
    Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld iets van Kate Bush dan weet/hoor je ‘t meteen, maarja tegenwoordig moet het zo blijkbaar klinken.
    Iets positiefs qua pop-muziek is jonge zangeres Lorde.

    Je zou zelfs voor albums eigenlijk de producer kunnen noemen i.p.v. artiest/muzikant want er zijn er enkele bij die er iets heel moois van kunnen bakken wat op diverse albums is te herkennen.
    De jongens van Steely Dan deden alles zelf en tot in de puntjes perfect.
    Je hebt dan ook Mitchell Froom, Hugh Padgham, Daniel Lanois, Stephen Lipson, Nigel Godrich, Alan Parsons, e.v.a…

      • Da’s waar, een (ook alweer) goede toevoeging. 🙂
        Maar wat ik hiermee wil zeggen is dat er meer is aan de opnamekwaliteiten van een album dan alleen maar of jij (wie dan ook) persoonlijk een bepaalde artiest/muziek gewoon ‘leuk’ vindt en dat dus zou betekenen “klinkt goed”.
        Dus i.p.v. voorkeurslijstjes plaatsen zou ik zeggen noem nou dat ene album waarvan jij ontdekte hoe ‘goed en muzikaal’ dat eigenlijk klinkt in meerdere opzichten.
        Soms ontdek je zoiets pas later, want hoe meer je luisterd hoe meer je de bekende pareltjes eruit kan filteren.

  9. Er zijn al zoveel lijstjes mbt ‘beste’ muziek, maar het is lastig om lijstjes te vinden met excellente goed opgenomen/geproduceerde muziek (audiofiele kwaliteit zeg maar). Dat mis ik ook een beetje in bovenstaande reviews. Dat gaat meer over de muziek dan over de audiofielt kwaliteit. Hier zou ik veel interesse voor hebben. uiteindelijk gaat het mij wel om de muziek, maar interessant zou ik vinden wat andere Alpha audio lezers audiofiel gezien hoog op hun lijstjes hebben staan.

    Een greep uit mijn collectie:

    ? Cassandra Wilson – New Moon Daughter (1995)
    ? James Blake – Overgrown (2013)
    ? John Surman – A Biography of the Rev. Absalom Dawe (1994)
    ? Kip Hanrahan – Conjure: Cab Calloway Stands in for the Moon (1988)
    ? Laurie Anderson – Mister Heartbreak (1984)
    ? Sonny Rollins – Saxophone Colossus (1956)
    ? Stevie Ray Vaughan and Double Trouble – Texas Flood (1983)

    Zijn er nog veel meer te noemen, maar ben heel benieuwd naar jullie lijstjes!

  10. Dat is zeker een goed idee, vandaag nog zitten denken om een lijst met telkens de 5 beste albums per artist/groep te maken aan de hand van lijstjes van muziekliefhebbers, misschien iets voor op het forum.
    Een eerste must-have waar ik bij dit bericht aan dacht is “Aja” van Steely Dan , waarom is moeilijk uit te leggen.
    (vraagje, hoe voeg ik hier een foto toe ?)