Muziek luisteren is therapeutisch

Ik ga iets heel geks zeggen: ik luister te weinig écht muziek. Natuurlijk zitten we regelmatig te luisteren, maar door de groei van Alpha Audio hebben we het allemaal erg druk. Zeker het einde van het jaar. En hoewel muziek luisteren bij ons vak hoort, is het vaak beroepsmatig. Geconcentreerd. Luisteren naar balans, stereobeeld… u vat het wel.

Laatst had ik er even goed de ****** in. Tikken, filmen, editten, sites tweaken, sets op- en afbreken. Soms is het gewoon even te veel. Ik gooide de muis op het bureau, zette de pc uit, gooi de koffiemachine aan en ging naar de luisterruimte. Pak de tablet en zet gewoon een artiest op. Alles… Fuck it. Radiohead. Hard. Net dat tikkie voorbij dat het binnen begint te komen…

Ogen dicht… genieten!

Alles verdwijnt

Wat ik merkte na zo’n twintig minuten – afgezien van het feit dat ik er keer op keer verbaasd over ben hoe geniaal Radiohead is – is dat er weer rust in mijn hoofd kwam. Alles om mij heen staat even stil. Er is alleen nog maar muziek. En dat doordrenkt alles. Wat eerst verzadigd was met onrust en stress – wat in feite leegte is – is nu opgevuld met een heerlijke warmte. Een warmte van creativiteit en liefde. Klinkt wellicht wat ‘corney’, maar zo voelde het echt.

En toen kwam het binnen: niet alleen geniet ik enorm van muziek. Het is ook nog therapeutisch. Het ontstresst. Het maakt rustig. En het maakt gelukkig.

Daarnaast: ik luister veel te weinig naar muziek. Ik hoor wel muziek tijdens het testen van spullen, maar ik luisteren in feite veel te weinig. Zonde… We zitten met Alpha Audio bovenop de bron. En we spelen met de mooiste spullen. En toch… leermomentje!

U?

Herkent u dit? Deel uw verhaal! We zijn heel erg benieuwd naar wat muziek voor u betekent.

Gerelateerde berichten

MInx Go black

Mobiele hifi!

OPINIE – Het is vakantietijd. In ieder geval voor mij. Geen stress: er zitten nog steeds Alpha Auteurs op wacht. Jan Karssen, Yung Lie en Jaap de Wreede kruipen dagelijks achter het toetsenbord om de site te checken en updates door te voeren. Dimitri Lambermont zit even tot over zijn oren in het verbouwingsstof. Maar […]

Buma Stemra Thuiskopie heffing

Thuiskopieheffing omhoog?

NIEUWS – Vanaf 1 januari worden mobiele muziekapparaten, pc’s, tablets en zelfs smartphones duurder. Dat is het gevolg van de thuiskopieheffing die per 1 januari 2013 ingaat. Reken op ongeveer 2,50 of 5 euro voor een iPod of smartphone. Buma / Stemra en Stichting Thuiskopie vinden dat echter te laag. Zij willen eigenlijk een factor […]

Stax SRM 009

Van Hi Fi naar My Fi

OPINIE – Op audiobeurzen zie je ze nog steeds staan: menshoge (en ?brede) speakers, enorme monoblokken eindversterkers en kabels die meer aan tuinslangen doen denken.

16 reacties

 1. Jaap helemaal mee eens, ik luister meer naar muziek dan dat ik kijk naat TV de keuze is enorm. Netflix is zonder reclame en heeft veel interessante documentaires. Maar bij mij is het Spotify die bijna de hele dag aanstaat. Waarschijnlijk had ik zonder jouw site nooit een abonnement genomen. Niet alles is te vinden op Spotify, Onbegrijpelijk dat ik platen heb die niet te vinden zijn op Spotify. Meerdere malen op geattendeerd maar het wordt niet geplaatst. Muziek is smaak,kennis en gehoor afhankelijk. Deze playlist https://open.spotify.com/user/21ir52usgechkbxjei7rezbli/playlist/7Gqhzq8bEI1dHmCtMRW20M?si=0Six5ti2QwGp1cRKwFy58A zullen velen zeggen, nooit van gehoord. Sommige krijgen kippenvel van Frans Bauer maar ik kan het absoluut niet waarderen. Maar https://open.spotify.com/user/21ir52usgechkbxjei7rezbli/playlist/46K3Cf3EW2qxeBqNVfi1rG?si=GCD0GRQPTtawNsKZma4v0g kunnen de meeste niet aanhoren. De muziek van nu, kun je eigenlijk geen muziek noemen. Het klint simpel, maar qua timing en ritme is het kunst. Ook op YouTube staat muziek die niet te vinden is op Spotify. https://youtu.be/EGt000iascg Deze dirigent doet ook iets met timing en ritme en als je dit soort muziek vergelijkt met die van nu, dan is de kennis c.q. begrip van muziek nodig om het op de juiste waarde te plaatsen. Zo kan wel een paar kantjes vol schrijven. Maar als de lezers van deze site kennis willen maken met andere artiesten of werken gebruik de radio functie van Spotify. Hier nog een voorbeeld https://open.spotify.com/track/6j92thr1yH0EV0OMGWDZYV?si=IIIFtQX9SnWIOUx8Wa2bcg echt 5 sterren.

 2. Hallo Jaap, grappig zoals je dat treffend omschrijft.
  Afgelopen Vrijdag (zoals je weet) hebben we bij mij thuis een vergelijkingstest gedaan tussen 18 meter kabel lengte vanaf de NAS naar de installatie. Mede dankzij jou heb ik ook de optische variant kunnen testen. Dank zij AudioXperience in samenwerking met AudioQuest hebben we de Forest en Carbon Ethernet kabels kunnen testen. SBooster’s op de switches versus de IFI iPower’s en ook als laatste na de switch een AQ Vodka en AQ Diamond. De uitslag volgt nog maar om deze dag samen te vatten: Heel hard werken en honds moe aan het einde.?
  Genoten van de dag en het leer proces? Absoluut!
  Genoten van de muziek? Uhh, nee eigenlijk niet!
  De volgende dag nog maar eens op een andere manier geluisterd, namenlijk gewoon naar de muziek. Niets meer verandert maar verder gegaan zoals de set was. Gewoon luisteren naar muziek. Wat is dat toch geweldig!

 3. Herkenbaar verhaal. Echt luisteren doe ik wel een paar keer per week. En dat is het mooie van muziek, elke keer kan het je raken, herinneringen oproepen van een vakantie of andere mooie momenten in je leven….elke keer is het maar een nummer aantikken van je verwijderd.

 4. Mooi verhaal!
  Ik herken me hier zeker in.
  Muziek is voor mij altijd de toegang tot de ziel geweest.
  Het is fijn als je dan een set hebt die het mooi weergeeft.
  Voor elke stemming is er een genre.
  Muziek doet iets met je, dat moge duidelijk zijn.

  1. Inderdaad is er voor elke genre een stemming. Wat me erg opvalt is dat ik soms zin heb om bijvoorbeeld jazz te luisteren en dat als ik het opzet het me niet kan raken en dan bijvoorbeeld eindig op blues of wat er dan ineens wel in de smaak valt op dat moment. Ook mooi terug te lezen dat we op dit vlak zo eensgezind zijn want muziek is waar het uiteindelijk om draait.

   1. Dat heb ik ook. Je legt vocaal werk op maar het pakt niet. Een beetje elektronica doet het dan plots wel. Het is iets heel bizar. Afwisseling van genre is wel belangrijk heb ik al gemerkt. Niet de hele middag jazz of edm. En dan ook nog wanneer je luistert inderdaad. Als het donker is lukt het altijd beter.

    Heb ik eens een vrije dag en begin ik ‘s morgens al met muziek. Lukt niet. De avond en de nacht brengt vaak nog iets extra. Maar gelukkig heb ik wel veel tijd om te luisteren. Vandaag al boards of canada, ryan adams, barna howard, mazzy star, the private lightning six en nog een paar beluisterd. Zalig! Happy listening.

  2. Referense je zegt het goed de muziek spreekt je ziel aan. Ook bij mij bepaald mijn stemming het genre waar ik naar luister. En vooral bij muziek geldt smaken verschillen. Maar kan het niet vaak genoeg benadrukken soms moet je ook leren luisteren om een genre te kunnen waarderen. Maar wat ook vaststaat muziek kan stemming wisselen. We leven in fantastische tijd, je bent een klik verwijderd….

 5. Dag Jaap,

  Een aantal jaar geleden kwam ik als bij toeval op jullie (jouw) site terecht door een review. Ik weet al niet meer welke. In elk geval was dit het begin van mijn passie. Ik las alle artikels en wachtte vol ongeduld op nieuwe. En dat doe ik nog steeds.

  Wat ik las stond vol passie voor de hardware maar ook voor de muziek. Al van sinds ik een klein ventje was, luisterde ik naar muziek. Veel en luid. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Eerst met een radio waarmee ik dan de top 30 opnam met cassettes. En later met een oude versterker van mijn opa en gigantische Philips speakers van de vader van een oud lief.

  Zonder muziek hoeft het niet voor mij. Dat heeft mijn vrouw nu ook al door. In het begin was er nog wat protest als ik weer eens van speakers veranderde. Maar de laatste tijd laat ze me doen. Ze neemt soms de kids een middagje mee om te shoppen zodat ik eens een paar uur ongestoord kan luisteren. Het is een schat.

  Als ik nu even terugblik op de voorbije jaren merk ik dat ook ik teveel bezig was met de hardware en te weinig met luisteren. Dat is een beetje het gevaar met deze hobby. Het kan altijd beter, Gelukkig luister ik de laatste tijd weer veel en luid. Ik geniet van elke plaat die ik opleg.

  Ik merkte aan je posts dat je het ultra druk hebt. Hopelijk kan je binnenkort weer veel en luid luisteren naar muziek. Ik waardeer in elk geval ook al je inzet en je passie voor deze bijzondere site. Maar zorg dat het voor jou ook nog leuk blijft. Want we willen deze site nog heel lang volgen.

  Vriendelijke groeten

  Geoffrey

  1. Dag Geoffrey,

   Volgens mij was het de review van de Dion Audio DAC32… ;-).

   Het is inderdaad ultradruk… maar dat komt goed. Einde van het jaar is gewoon heel druk. En met meer bezoekers op de website, meer reviews en steeds meer video wordt de werkdruk gewoon hoger. Video kost heel veel tijd. En we willen het steeds beter doen voor de lezers. Maar dat moet natuurlijk ook weer niet te koste gaan van jezelf en daarmee gepaard… de kwaliteit van de stukken. Puntje van aandacht!

   Ik heb in ieder geval gemerkt dat muziek me nog steeds diep raakt… En dat doet me goed!

   Groet!

   Jaap

 6. Eerlijk stuk en op mij ook wel van toepassing! Ik was net bezig met een blog-artikel over de ‘audiofiel’ vs ‘muziekliefhebber’. Niet om ze naast een meetlat en naast elkaar te houden, maar meer filosofisch… Ik vraag me bijvoorbeeld af hoeveel audiofiele zichzelf de tijd gunnen om nieuwe muziek te ontdekken? En wat zorgt er eigenlijk voor dat de gretigheid voor de muziek afneemt? Gewoon de sleur van het leven, of wellicht de kwaliteit van de installatie? Is er zoiets als een ‘muzikale’ / ‘verslavende’ installatie een een ‘saaie’. Die bespiegeling ga ik ook nog eens uitdiepen… ;)

 7. Herken dit zeker en ben er al een poosje achter dat ook ik echt tot rust kan komen en alles los kan laten door echt naar muziek te luisteren. Ik heb vaak momenten van spanning en stress in mijn leven en muziek maakt het dat ik er weer tegen aan kan. Ik kan me erg goed voorstellen dat jullie het als werk ervaren, daar dat ook zo is, en dat het echt luisteren er bij ingeschoten is maar mooi dat je er nu achter komt en ook weer ‘anders’ van muziek kan genieten. Jullie werk wordt in ieder geval door mij zeer gewaardeerd en ik wens jullie veel muziek genot toe.

   1. Eén van je beste artikels Jaap !
    Sinds mijn vrouw door haar nieuwe baan vroeg naar bed moet, heb ik besloten om mij zelf ertoe te dwingen om minimaal 45 minuten met hoofdtelefoon ( nee ik zeg niet welke hoofdtelefoon en welke hoofdtelefoonversterker ;-) ) naar muziek te luisteren. Het ontspant, en is veel beter dan tot vlak voor slapen gaan naar tv te kijken of achter de pc te zitten.
    In deze moderne en haastige tijd is muziek luisteren (of een goed boek lezen) iets wat bij de gemiddelde westerse mens steeds minder plaats vind.
    En ik zit in plaats van analytisch te luisteren, te genieten van de muziek zelf en betrap ik me zelf erop dat ik soms zit mee te dirigeren ! :-)
    Dat de kwaliteit van het geluid en opname goed zijn is wel belangrijk, maar zou niet de hoofdzaak moeten zijn.
    Ik ken mensen die alleen maar met een bijna obsessief gedrag analytisch kunnen luisteren…
    Ze weten niet wat ze missen…..
    Zo….ik heb gesproken…..

Geef een reactie