Home Hi-Fi Meten is weten?

Meten is weten?

5
Meten is weten?

OPINIE – Je hoort het overal: meten is weten! Het is niet meetbaar, dus niet hoorbaar. Ik meet geen verschil, dus er is geen hoorbaar verschil. Onzin! Metingen vertellen maar een deel van het audioverhaal. De oren de rest. 

MetenLaat ik beginnen met te zeggen dat ik geen techneut ben. Ik ben bovengemiddeld geïnteresseerd in techniek en ben deels door zelf knutselen, schade en schande wijs geworden. Zelf eens iets repareren, zelf een versterkertje bouwen op het Pass Amp Camp en eindeloos praten met fabrikanten.

Wat mij opgevallen is in de (ongeveer) vijftien jaar hifi, is dat er een duidelijke tweedeling is in deze wereld. Ook bij ontwikkelaars van hifi. Er zijn de fabrikanten en liefhebbers (wat ook dit zijn liefhebbers!) die metingen willen zien: extreem lage ruiswaarden, superstabiele voedingen onder belasting en een keurige thd over het gehele bereik. Deze groep luistert wel degelijk naar de apparatuur, maar vertrouwt doorgaans niet honderd procent op de oren. Want: de oren kunnen bedriegen. Wat je gelooft, dat hoor je…

Psychologie

Dat is deels waar. We zijn zonder twijfel gevoelig voor de psychische kant van hifi. We willen graag ook iets horen, omdat we het apparaat, de kabel of de tweak graag willen hebben. Misschien omdat het er mooi uitziet, of omdat een reviewer het de hemel in heeft geschreven. Maar vergeet niet dat onze psychologie overal invloed heeft. Ook op de ratio-kant. En ook op eten, drinken, auto’s, relaties en ons algehele welzijn. En dat laten we vaak wel toe.

Daarbij: als onze psychische kant iets beter kan laten klinken Рen we menen dat ̩cht te horen Рwat is daar dan mis mee? Immers: een glas wijn kan ons ook ̩cht vrolijker maken. En tijdens het uitbuiken na een lekkere maaltijd klinkt de hifi-set toch ook beter? U begrijpt mijn punt: als wij geloven dat die ene interlink de set doet bloeien, en we geloven dat echt, dan klinkt de set beter. Simpel. Waarom daar moeilijk over doen?

De andere pool

PolenMaar dan: de andere kant van onze lieve liefhebbers van audio en muziek. Die gelooft ook voor een groot deel in de oren. De layout van een apparaat moet natuurlijk kloppen. Dat weet iedereen en daar valt ook weinig aan te doen. Als een schema van een apparaat niet klopt, dan werkt het niet, of dan klinkt het gewoon slecht. Denk aan groundloops, ruis van andere componenten of simpelweg vervorming. Daar valt niet aan te ontkomen.

Maar… wat is er mis met een audiofiele zekeringen, zilverdraad, rvs-bouten door de voeding, extra afscherming, demping in de behuizing plaatsen, et cetera. Dit zijn zaken die niet of nauwelijks te meten zijn. En volgens sommigen kan het dus ook niet uitmaken. Toch heb ik met eigen oren gehoord dat demping van de behuizing van een cd-speler / loopwerk een goed hoorbaar verschil maakt. Onzin? Psychologie? Black Magic? Ik weet het niet… behalve dan dat ik een verschil heb gehoord.

Conclusie

Ik geloof altijd in een kern van waarheid van beide partijen. Natuurlijk is er niets mis met meten. In sommige gevallen is meten weten. Maar ik vind ook dat men de oren moet geloven. Ik vraag me namelijk sterk af of alles wel te meten is. Kabels is een goed voorbeeld. Ik hoor verschil, maar is dat ook te meten?

5 REACTIES

  1. Dit lees ik graag. hoewel een luidspreker kabel interlink etc wel degelijk meetbaar zijn.

    scoop 2 kabels idem signaal frequentie sweep er door en je zal zien dat kabels verschillende energie curven laten zien.

    hoorbaar/ meetbaar is het dus ook.

    neem nou een luidspreker kabel hoe meer dynamisch verschil je meet hoe beter de signaal overdracht, dit stelt overigens niet wat je prettiger vind in de luisterruimte.
    Maar meetbaar is het zeker.

    waar demping trilling ook wel degelijk te meten zijn..

    pak je speakerkabels maar eens strak in met katoen en je zal zien dat er hogetonen verdwijnen en je een soort vacuüm voelt . ook meetbaar. 🙂

    en daarbij geloof ik ook liever in mijn oren. we streven naar perfectie. voor zover haalbaar.
    nogmaals bedankt voor dit topic ..

    Groet Martin,

×