Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

Eerste indruk

Inhoud

We kunnen natuurlijk niet wachten met luisteren naar onze eigen creatie. We gebruiken in dit geval:

We leggen een installatiekabel van de rol – van een bekend merk – ernaast. Op deze netwerkkabel hebben we Telegartner pluggen gemaakt. Ook deze kabel is CAT7 dubbel afgeschermd. Net als de basis van onze oranje kabel (CAT7A S/FTP).

Meer rust, meer lucht

We zullen er niet omheen draaien: de eigen creatie laat iets meer rust en wat meer lucht horen dan de CAT7A met Telegartner concurrent. Dit komt ongetwijfeld door de extra afscherming die we er omheen hebben getrokken. We kunnen geen andere verklaring geven, aangezien de stekkers gelijkwaardig lijken en beide kabels voldoen aan de CAT7A specificatie. Beide kabels zijn ook voorzien van solid core koperaders. Kortom: dat kan het allemaal niet zijn.

Even kort naar de verschillen. Rust en lucht. Waar we de extra rust goed horen is bij Radiohead In Rainbows. De s-klanken zijn iets minder korrelig en de beeldvorming heeft wat meer lucht en ruimte zonder focus te verliezen. Deze eigenschap is bij andere albums en nummers ook terug te horen.

Afrondend

Dat kabels – en ook netwerkkabels – een invloed hebben, is voor ons een feit. Waarom een kabel invloed heeft en waar die verschillen vandaan komen, verschilt per kabel. Een luidsprekerkabel heeft een andere opzet dan een analoge interlink. En een netkabel heeft een andere opzet en vereist andere zaken dan een netwerkkabel.

Naar onze mening en wat onze proeven laten zien is dat afscherming alles is bij een netwerkkabel. We gaan nog verder kijken en nog wat andere proeven doen om te bekijken wat nog meer invloed heeft. To be continued!

Voor Patreon-leden!

We gaan onze kabels uit de stekkertest weggeven! Alle Patreon-leden maken kans op een mooie kabel uit de connector-test, helemaal handgemaakt door uw auteur. :-).

51 reacties

 1. Ik gebruik een Cat7 en dus Shielded Draka kabel. Maar is er dan geen groot risico op Ground Loops?

  Ik heb nu de aarde verbroken aan de voedings kant. Dat gaf een grote verbetering… Maar zal morgen eens kijken of ik nog ergens een Cat6 kabel heb om het andersom te proberen, dus zonder aarde aan de netwerk kant.

  1. Niet als de stekker van je streamer of versterker met ethernet aansluiting en de stekker van je switch in dezelfde stekkerdoos zitten. Verbreken van de aarde maakt van je CAT kabel een antenne draad en introduceert weer nieuwe problemen (heb ik van Jaap geleerd).

   Ik neem aan dat je een switch hebt tussen je router en streamer?

   1. Het is een nieuwbouwwoning, dus alle bekabeling gaat richting de meterkast. In de meterkast heb ik een KPN Experiabox V10A router met een Dell 2816 switch.

    Ze zitten dus niet op aangesloten op hetzelfde stopcontact als de router. Ik heb dat wel een keer geprobeerd met een lang verlengsnoer. Maar dat maakte geen verschil.

    Een Cat6 kabel moet ik nog een keer proberen. Ik heb alles blijkbaar weggedaan, ik heb er geen meer liggen.

 2. Beste @Jaap Veenstra,

  Je zegt dat als ik een afgeschermde netwerkkabel gebruik waarbij de aarding aan beide kanten is aangesloten er in ieder geval één kant aan aarde moet liggen voor de afvoer van stoorsignalen.
  Hoe kan ik dit doen bij gebruik van een glasvezel converter zonder aarde en een Bluesound Node zonder aarde?
  Is het dan als nog goed om een kabel te gebruiken waarbij de afscherminig aan twee kanten vast zit. Of zou ik de glasvezel converter aan aarde moeten leggen?

  1. Rico volgens mij is de aarding via UTP correct. Met een afgeschermde kabel wordt de aarde afgevoerd via de glasvezel converter. De draaitafel/platenspeler heeft ook geen randaardestekker en veel voorversterkers of geïntrigeerd versterker hebben ook ‘n eurostekker. Maar indien het extra draadje van de pick-up niet aangesloten is, op de speciale aarde verbinding, waar via de phono rca/din ingang de draaitafel is aangesloten…ja je weet het, er is een brom te horen.

 3. sjorssjors, het idee om een ferrietkern te plaatsen zal ik ook eens uitproberen, de dubbele afscherming bracht bij mij geen verandering, tijdens het monteren dacht ik, hmm, dubbele afscherming, eigenlijk doe ik nu niets meer of minder dan de bestaande afscherming dikker maken 🙂

      1. Ik heb 10meterkes in bestelling maar is bedoeld voor de tv-omgeving die totaal los staat van de audio, zal wel wat over hebben en bij een volgende bestelling bij Audiophonics zal ik er aan denken om het nodige bij te bestellen

      2. Jaap, heb je al eens eentje afgemonteerd op 100mb (alleen 1,2,3 en 6 aangesloten), hoe staat U daar tegenover? ik gebruik de laatste tijd niet anders, heb een Wireworld Starlight 8 gehalveerd ervoor en ook een AQ Carbon zo gemonteerd en alsook de dubbel afgeschermde (oranje) kabel

      3. Ik denk dat je beter in de switch kan aangeven dat je wilt locken op 100mbit… :-). Dan kan je later al die kabels nog elders voor gebruiken.

      4. Helaas weet ik niet zo goed hoe dat moet, zal eens moeten ferm googlen hoe de Meraki Cisco te benaderen. Heb je al eens geluisterd op 100mb ?

      5. De meraki benaderen is simpel: directe kabelverbinding tussen laptop (of pc) en Meraki en dan naar switch.meraki.com gaan. Wachtwoord (of username, weet ik even niet) is het serienummer.

       100 Mbit kan inderdaad beter klinken is mijn ervaring.

   1. Ik heb mij nog eens bezig gehouden, de vorige in de vergeetput, ik had nog exact dezelfde oranje op zolder liggen, en nu eens hetzelfde gedaan als U maar dan wel op 100mb + afscherming afkomstig van Audiophonics (Frankrijk), behoorlijk zwaar spul. Moet zeggen, het klinkt behoorlijk goed en met de indruk van wat zachtheid tegenover AQ Carbon

    1. Hallo Fernand,de Meraki staat af fabriek ingesteld op automatisch.Het is dus niet nodig om de poort naar de streamer op 100mb/s in te stellen,het kan wel.Bij sommige streamers is de netwerk ingang af fabriek al ingesteld op 100mb.Dan zou een speciaal geprepareerde kabel niet nodig zijn,tenzij een kabel met 2 aangesloten aderparen beter klinkt dan eentje met 4.
     Ik zou dat wel eens willen weten.
     De nieuwe Diamond en Monet kabels van CrystalConnect werken ook met maar 2 ader paren.

 4. Leuke test Jaap! Wel zou ik voor vergelijk van afscherming invloed netwerkkabel zou ik dezelfde connectoren kiezen.
  Aanvullend op de reacties: er is een derde variant van dubbel afschermen nml. alleen de buitenste afscherming aan èèn kant vast maken.
  Verder heb ik onderzocht hoe het dure engelse netwerkkabel filter kastje fysiek in elkaar steekt zoals HB dat in de referentie setup gebruikt:

  GEEN afscherming, WEL een ringkern onstoorspoel waar de netwerk paren aders 3 turns maken de ene linksom de andere rechtsom. Thats all! kassa…
  Met de kantekening dat HB binnen een paar honderd meter van zendmast Utrecht woont opmerkelijke keuzes is mijn mening ik volg er danook helemaal niets meer van wat nu wel en niet van invloed is.

  1. Dag Ieberich,

   Uiteraard maak ik een identieke kabel. Ik heb het ook specifiek over de buitenste mantel trouwens. Het is en blijft een antenne als je één kant vastmaakt, wat me uitermate ongunstig lijkt.

   Welk apparaatje heb je het over van Hans?

 5. Een aantal streamer fabrikanten (Naim, dCS) geven expliciet aan dat je beter cat5e kan gebruiken, omdat de shielding zelf ook voor elektrische stroompjes kan zorgen (ook al zou dat niet moeten kunnen). Bij bijvoorbeeld Blue Jeans Cable in de USA kan je expliciet aangeven dat je een Cat6 kabel met ‘floating’ connectie besteld, dus het shield maar aan 1 kant verbonden, wat je ook zelf hebt gemaakt.

  Ik ben dus vooral nieuwsgierig of je verschil hoort tussen deze twee varianten.

  1. Anders ik wel. De netwerkstandaard geeft expliciet aan dat – indien er een shield aanwezig is in de kabel – deze aan BEIDE ZIJDEN aangesloten moet zijn. Dit vanwege de grouding van de patchpanels en switches.

   Ik kan me zelfs voorstellen dat er issues op kunnen treden als het niet goed gebeurt in een groter netwerk. Maar we gaan het meemaken! 🙂

   1. Beste Jaap,

    ik zou sterk aluminiumfolie gebruiken, dat eromheen wikkelen. en vervolgens afwerken met een mooie krimpkous. heb goede ervaring met dit spul ivm bouw van Kooi van Faraday er komt nu nog nauwelijks wifi straling de woning in.
    heb dit alles gemeten met een Gigahertz Solutions HF35C stralingsmeter, zit nu weer in de veilige groene zone. minder dan 0,5watt ipv 3-5 watt en hoger. vanaf 30 cm 0 Watt :)) maar dat terzijde. heb ook goede ervaring met Ferriet-kern op utp kabels, 2 zijdig geplaatst begin en op het einde ca 4cm van de utp kop.

    1. Beste Sjorssjors,

     Aluminium Folie werkt inderdaad erg goed. Ik heb dit ooit (13 Micron) in een appartement onder de laminaat vloer gelegd. Volledig gesloten. Voordat ik de folie plaatste mat ik 27 WiFi netwerken, daarna slechts 3.

     Het nadeel van het level in een kooi van Faraday is dat veldsterkten binnen de kooi ook niet weg kunnen. Deze zullen reflecteren binnen de kooi totdat ze volledig afgezwakt zijn. De waarde die je noemt zijn volgens het Bionative rapport niet gezond te noemen. De Europese raad adviseert landen om de stralingslimiet beneden de 0,2V/m te houden. In Nederland hanteren we de hoogste stralingslimieten ter wereld. Namelijk van 10 tot 400Mhz 28V/m en van 400Mhz tot 300Ghz 61V/m. Misschien bedoelde je 0,5uW/m2?

     De meter die je noemt heb ik hier ook liggen. Het nadeel van deze meter is de beperkte meetschaal. Het meet niet de 5Ghz WiFi frequentie en ook niet de tijdelijke 5G die op 3Ghz werkt. De toekomstige 5G zal rond de 30Ghz gaan werken. Voor deze frequentie is eigenlijk nog helemaal geen meetapparatuur beschikbaar 😉

     Terug naar audio voor het meten van veldsterkten afkomstig van bekabeling en apparatuur is de ME 3030B een interessante meter. Met deze meter kun je eenvoudig testen hoe goed de afscherming van een kabel of connector is. Voor het meten van diverse frequenties binnen de woning is de Acousticom 2 van EMF fields een voordelige oplossing.

   1. ik heb zelf een audioquest carbon gemonteerd met de afscherming totaal niet aangesloten, gewoon om eens te luisteren, zit nu een weekje aan de Lumin streamer en bevalt zeer goed, hij kruist slechts één enkel stroomkabeltje, namelijk die van de SBooster die aan Lumin hangt voor de rest geen stroomkabel dichtbij.

      1. Wordt Patreon, dan kan je meedoen in de loting en krijg je er een paar prachtige pluggen bij :-). Stuur ik nog wel 5 meter extra toe :-).

     1. ik kan er compleet naast zitten maar mijn idee om die afscherming niet aan te sluiten is/was om te voorkomen dat hetgeen de afscherming opvangt niet van bron naar doel door te laten geven, is maar een gedacht hoor

      1. Maar als het in het shield terecht komt en het blijft daar hangen… waar gaat het dan heen? Het moet érgens naar toe.

       Als het goed is wordt het opgevangen en gaat het naar de ground toe waar het netjes wordt afgevoerd.

      2. Beste Fernand,

       Een tijdje terug heb ik dit ook gedaan bij versterkers die niet geaard waren, geaard gemaakt dat kwam het geluid niet te goede. Ik bedenk nu wellicht had ik spanningsafhankelijke weerstand er tussen plaatsen om zo evt vervuiling in de randaarde te elimineren of te absorberen naar een niet hoorbare ruis. (Niet uitgeprobeerd) Zo’n weerstand wordt normaal voor piekspanning gebruikt bv inschakelen van apparatuur, ter beveiliging gevoelige electronica.

       Wellicht is het een idee om een spanningsafhankelijke weerstand ertussen te plaatsen?

       De ervaring om ferrietkern te plaatsen over de bv utp kabel heeft zeker effect. Heb dit ook toegepast in de versterker Denon pma 1600ne op een of andere manier klinkt het meer analoger. De scherpe kantjes zij er vanaf. bij WiFi media staat een foto waar de ferrietkern te zien zijn in pma1600ne, maar origineel er niet meer inzitten. Heb deze op dezelfde plaats terug gehangen plus 2 extra rechts onder bij de Dac. Heb helaas geen eigen foto.?

Geef een antwoord