Home Hi-Fi Accessoires Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

51
Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

Eerste indruk

Inhoud

We kunnen natuurlijk niet wachten met luisteren naar onze eigen creatie. We gebruiken in dit geval:

We leggen een installatiekabel van de rol – van een bekend merk – ernaast. Op deze netwerkkabel hebben we Telegartner pluggen gemaakt. Ook deze kabel is CAT7 dubbel afgeschermd. Net als de basis van onze oranje kabel (CAT7A S/FTP).

Meer rust, meer lucht

We zullen er niet omheen draaien: de eigen creatie laat iets meer rust en wat meer lucht horen dan de CAT7A met Telegartner concurrent. Dit komt ongetwijfeld door de extra afscherming die we er omheen hebben getrokken. We kunnen geen andere verklaring geven, aangezien de stekkers gelijkwaardig lijken en beide kabels voldoen aan de CAT7A specificatie. Beide kabels zijn ook voorzien van solid core koperaders. Kortom: dat kan het allemaal niet zijn.

Even kort naar de verschillen. Rust en lucht. Waar we de extra rust goed horen is bij Radiohead In Rainbows. De s-klanken zijn iets minder korrelig en de beeldvorming heeft wat meer lucht en ruimte zonder focus te verliezen. Deze eigenschap is bij andere albums en nummers ook terug te horen.

Afrondend

Dat kabels – en ook netwerkkabels – een invloed hebben, is voor ons een feit. Waarom een kabel invloed heeft en waar die verschillen vandaan komen, verschilt per kabel. Een luidsprekerkabel heeft een andere opzet dan een analoge interlink. En een netkabel heeft een andere opzet en vereist andere zaken dan een netwerkkabel.

Naar onze mening en wat onze proeven laten zien is dat afscherming alles is bij een netwerkkabel. We gaan nog verder kijken en nog wat andere proeven doen om te bekijken wat nog meer invloed heeft. To be continued!

Voor Patreon-leden!

We gaan onze kabels uit de stekkertest weggeven! Alle Patreon-leden maken kans op een mooie kabel uit de connector-test, helemaal handgemaakt door uw auteur. :-).

51 REACTIES

  1. Ik gebruik een Cat7 en dus Shielded Draka kabel. Maar is er dan geen groot risico op Ground Loops?

    Ik heb nu de aarde verbroken aan de voedings kant. Dat gaf een grote verbetering… Maar zal morgen eens kijken of ik nog ergens een Cat6 kabel heb om het andersom te proberen, dus zonder aarde aan de netwerk kant.

      • Het is een nieuwbouwwoning, dus alle bekabeling gaat richting de meterkast. In de meterkast heb ik een KPN Experiabox V10A router met een Dell 2816 switch.

        Ze zitten dus niet op aangesloten op hetzelfde stopcontact als de router. Ik heb dat wel een keer geprobeerd met een lang verlengsnoer. Maar dat maakte geen verschil.

        Een Cat6 kabel moet ik nog een keer proberen. Ik heb alles blijkbaar weggedaan, ik heb er geen meer liggen.

  2. Beste @Jaap Veenstra,

    Je zegt dat als ik een afgeschermde netwerkkabel gebruik waarbij de aarding aan beide kanten is aangesloten er in ieder geval één kant aan aarde moet liggen voor de afvoer van stoorsignalen.
    Hoe kan ik dit doen bij gebruik van een glasvezel converter zonder aarde en een Bluesound Node zonder aarde?
    Is het dan als nog goed om een kabel te gebruiken waarbij de afscherminig aan twee kanten vast zit. Of zou ik de glasvezel converter aan aarde moeten leggen?

  3. Leuke test Jaap! Wel zou ik voor vergelijk van afscherming invloed netwerkkabel zou ik dezelfde connectoren kiezen.
    Aanvullend op de reacties: er is een derde variant van dubbel afschermen nml. alleen de buitenste afscherming aan èèn kant vast maken.
    Verder heb ik onderzocht hoe het dure engelse netwerkkabel filter kastje fysiek in elkaar steekt zoals HB dat in de referentie setup gebruikt:

    GEEN afscherming, WEL een ringkern onstoorspoel waar de netwerk paren aders 3 turns maken de ene linksom de andere rechtsom. Thats all! kassa…
    Met de kantekening dat HB binnen een paar honderd meter van zendmast Utrecht woont opmerkelijke keuzes is mijn mening ik volg er danook helemaal niets meer van wat nu wel en niet van invloed is.

  4. Een aantal streamer fabrikanten (Naim, dCS) geven expliciet aan dat je beter cat5e kan gebruiken, omdat de shielding zelf ook voor elektrische stroompjes kan zorgen (ook al zou dat niet moeten kunnen). Bij bijvoorbeeld Blue Jeans Cable in de USA kan je expliciet aangeven dat je een Cat6 kabel met ‘floating’ connectie besteld, dus het shield maar aan 1 kant verbonden, wat je ook zelf hebt gemaakt.

    Ik ben dus vooral nieuwsgierig of je verschil hoort tussen deze twee varianten.

    • Anders ik wel. De netwerkstandaard geeft expliciet aan dat – indien er een shield aanwezig is in de kabel – deze aan BEIDE ZIJDEN aangesloten moet zijn. Dit vanwege de grouding van de patchpanels en switches.

      Ik kan me zelfs voorstellen dat er issues op kunnen treden als het niet goed gebeurt in een groter netwerk. Maar we gaan het meemaken! 🙂

      • Beste Jaap,

        ik zou sterk aluminiumfolie gebruiken, dat eromheen wikkelen. en vervolgens afwerken met een mooie krimpkous. heb goede ervaring met dit spul ivm bouw van Kooi van Faraday er komt nu nog nauwelijks wifi straling de woning in.
        heb dit alles gemeten met een Gigahertz Solutions HF35C stralingsmeter, zit nu weer in de veilige groene zone. minder dan 0,5watt ipv 3-5 watt en hoger. vanaf 30 cm 0 Watt :)) maar dat terzijde. heb ook goede ervaring met Ferriet-kern op utp kabels, 2 zijdig geplaatst begin en op het einde ca 4cm van de utp kop.

        • Beste Sjorssjors,

          Aluminium Folie werkt inderdaad erg goed. Ik heb dit ooit (13 Micron) in een appartement onder de laminaat vloer gelegd. Volledig gesloten. Voordat ik de folie plaatste mat ik 27 WiFi netwerken, daarna slechts 3.

          Het nadeel van het level in een kooi van Faraday is dat veldsterkten binnen de kooi ook niet weg kunnen. Deze zullen reflecteren binnen de kooi totdat ze volledig afgezwakt zijn. De waarde die je noemt zijn volgens het Bionative rapport niet gezond te noemen. De Europese raad adviseert landen om de stralingslimiet beneden de 0,2V/m te houden. In Nederland hanteren we de hoogste stralingslimieten ter wereld. Namelijk van 10 tot 400Mhz 28V/m en van 400Mhz tot 300Ghz 61V/m. Misschien bedoelde je 0,5uW/m2?

          De meter die je noemt heb ik hier ook liggen. Het nadeel van deze meter is de beperkte meetschaal. Het meet niet de 5Ghz WiFi frequentie en ook niet de tijdelijke 5G die op 3Ghz werkt. De toekomstige 5G zal rond de 30Ghz gaan werken. Voor deze frequentie is eigenlijk nog helemaal geen meetapparatuur beschikbaar 😉

          Terug naar audio voor het meten van veldsterkten afkomstig van bekabeling en apparatuur is de ME 3030B een interessante meter. Met deze meter kun je eenvoudig testen hoe goed de afscherming van een kabel of connector is. Voor het meten van diverse frequenties binnen de woning is de Acousticom 2 van EMF fields een voordelige oplossing.

×