web analytics

Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

Inleiding

Inhoud

We zijn weer even in de ban van het netwerk. Kortgeleden hebben we in totaal tien netwerkstekkers bekeken om te bepalen hoe ze installeren. We zijn nog niet toegekomen aan een luistertest, maar dat gaat als het goed is nog komen. Voordat we daaraan beginnen, vroegen we ons echter af: wat als we nu eens zelf een heel strakke netwerkkabel maken? Met een extra shield en een mooie, extra isolerende sleeve? Hoe zou dat klinken? Let’s find out.

We hadden nog ongeveer 80 meter netwerkkabel over. En daar moeten we wat mee. We hebben dus nog 4 sets Hirschmann pluggen gekocht (dat waren de laatste vier, dus waar is die voorraad gebleven :-)) en vier sets DeLock. De Helos pluggen waren ook op back-order… hmmm. Maar goed: de DeLocks werken ook erg fijn, dus geen nood aan de man.

Vervolgens hebben we voor deze proef tien meter afscherming gekocht: gevlochten. Deze versie van vertint koper kost iets meer dan 4 euro per meter. En om het geheel wat mooier af te werken nog een mooie mantel eromheen: 2 euro per meter. Onze kabel van 4 meter zou dan op 7,5 per meter + 28 euro voor de stekkers kosten. Afgerond 60 euro. Met ongeveer 1,5 uur werk als je het netjes wilt doen, is dat geen slechte investering…. als het ook goed klinkt natuurlijk.

Eerste stappen

De eerste stappen zijn vrij eenvoudig, maar wel tijdrovend. We knippen de ‘ruwe netwerkkabel’ en de afscherming op maat. Vervolgens halen we een deel van het rubberen buisje uit de afscherming. Deze zit erin zodat de afscherming netjes blijft. Als we een stukje vrijmaken in de afscherming, werken we de netwerkkabel erin. Dat gaat door rustig de afscherming naar elkaar toe te duwen zodat de opening wijder wordt. Dan kun je elke keer een stukje extra op de netwerkkabel laten glijden. Zoals gezegd: het is tijdrovend. Zie het als mediteren.

Om de sleeve er nog overheen te krijgen, tapen we voor het gemak de uiteindes vast. Dit tape kan later weer verwijderd worden.

Sokje er omheen

Het sokje – de sleeve – werkt op exact dezelfde wijze: even op maat knippen en vervolgens door de sok ‘in elkaar te drukken’ ruimte maken om hem over de kabel heen te krijgen. Neem de tijd, want haasten heeft écht geen zin.

Wij hebben voor een neutrale, witte kleur gekozen. Ze zijn er echter in allerhande kleurtjes. Kies wat u zelf mooi vindt.

Strippen en knippen

Nu in feite de basis klaar is, kunnen we de netwerkkabel gaan strippen – NIET DE ADERS – en de kabelgeleiders erop doen. Wij maken bij deze kabel de isolatie wél aan beide kanten vast. Dit omdat we ook daar verschillen in willen gaan onderzoeken. We gaan dus ook nog een kabel maken met de shield aan één kant vast. In feite geeft de standaard aan dat de shielding gewoon verbonden moet zijn. We zijn benieuwd.

Het fijne aan de DeLock pluggen is dat ze al een koperfolie plakkertje meeleveren. Wij hebben echter ook zelf nog een rol liggen. Die gebruiken we om alles nog wat strakker bij elkaar te tapen, zodat de stekker wat netter erop kan. De shield van de kabel zelf verbinden we zo ook met de extra shielding om de kabel heen. het fijne nu is dat we ook de rest van de adertjes mooi bij elkaar kunnen houden. Dat oogt wat strakker, al zit het natuurlijk gewoon in de stekker zelf.

Pluggen eraan

Als we alles netjes op maat hebben geknipt en de shielding hebben vastgeplakt met het koperfolie, is het tijd om de stekker erop te klemmen. Dat is een fluitje van een cent bij deze pluggen zoals we inmiddels weten.

Als beide pluggen erop zitten, checken we of alles goed zit met de kabelchecker. En dat zit natuurlijk gewoon goed; we kennen dit bulletproof systeem inmiddels wel.

Voor Patreon-leden!

We gaan onze kabels uit de stekkertest weggeven! Alle Patreon-leden maken kans op een mooie kabel uit de connector-test, helemaal handgemaakt door uw auteur. :-).

41 reacties

 1. sjorssjors, het idee om een ferrietkern te plaatsen zal ik ook eens uitproberen, de dubbele afscherming bracht bij mij geen verandering, tijdens het monteren dacht ik, hmm, dubbele afscherming, eigenlijk doe ik nu niets meer of minder dan de bestaande afscherming dikker maken 🙂

      1. Ik heb 10meterkes in bestelling maar is bedoeld voor de tv-omgeving die totaal los staat van de audio, zal wel wat over hebben en bij een volgende bestelling bij Audiophonics zal ik er aan denken om het nodige bij te bestellen

      2. Jaap, heb je al eens eentje afgemonteerd op 100mb (alleen 1,2,3 en 6 aangesloten), hoe staat U daar tegenover? ik gebruik de laatste tijd niet anders, heb een Wireworld Starlight 8 gehalveerd ervoor en ook een AQ Carbon zo gemonteerd en alsook de dubbel afgeschermde (oranje) kabel

      3. Ik denk dat je beter in de switch kan aangeven dat je wilt locken op 100mbit… :-). Dan kan je later al die kabels nog elders voor gebruiken.

      4. Helaas weet ik niet zo goed hoe dat moet, zal eens moeten ferm googlen hoe de Meraki Cisco te benaderen. Heb je al eens geluisterd op 100mb ?

      5. De meraki benaderen is simpel: directe kabelverbinding tussen laptop (of pc) en Meraki en dan naar switch.meraki.com gaan. Wachtwoord (of username, weet ik even niet) is het serienummer.

       100 Mbit kan inderdaad beter klinken is mijn ervaring.

   1. Ik heb mij nog eens bezig gehouden, de vorige in de vergeetput, ik had nog exact dezelfde oranje op zolder liggen, en nu eens hetzelfde gedaan als U maar dan wel op 100mb + afscherming afkomstig van Audiophonics (Frankrijk), behoorlijk zwaar spul. Moet zeggen, het klinkt behoorlijk goed en met de indruk van wat zachtheid tegenover AQ Carbon

    1. Hallo Fernand,de Meraki staat af fabriek ingesteld op automatisch.Het is dus niet nodig om de poort naar de streamer op 100mb/s in te stellen,het kan wel.Bij sommige streamers is de netwerk ingang af fabriek al ingesteld op 100mb.Dan zou een speciaal geprepareerde kabel niet nodig zijn,tenzij een kabel met 2 aangesloten aderparen beter klinkt dan eentje met 4.
     Ik zou dat wel eens willen weten.
     De nieuwe Diamond en Monet kabels van CrystalConnect werken ook met maar 2 ader paren.

 2. Leuke test Jaap! Wel zou ik voor vergelijk van afscherming invloed netwerkkabel zou ik dezelfde connectoren kiezen.
  Aanvullend op de reacties: er is een derde variant van dubbel afschermen nml. alleen de buitenste afscherming aan èèn kant vast maken.
  Verder heb ik onderzocht hoe het dure engelse netwerkkabel filter kastje fysiek in elkaar steekt zoals HB dat in de referentie setup gebruikt:

  GEEN afscherming, WEL een ringkern onstoorspoel waar de netwerk paren aders 3 turns maken de ene linksom de andere rechtsom. Thats all! kassa…
  Met de kantekening dat HB binnen een paar honderd meter van zendmast Utrecht woont opmerkelijke keuzes is mijn mening ik volg er danook helemaal niets meer van wat nu wel en niet van invloed is.

  1. Dag Ieberich,

   Uiteraard maak ik een identieke kabel. Ik heb het ook specifiek over de buitenste mantel trouwens. Het is en blijft een antenne als je één kant vastmaakt, wat me uitermate ongunstig lijkt.

   Welk apparaatje heb je het over van Hans?

 3. Een aantal streamer fabrikanten (Naim, dCS) geven expliciet aan dat je beter cat5e kan gebruiken, omdat de shielding zelf ook voor elektrische stroompjes kan zorgen (ook al zou dat niet moeten kunnen). Bij bijvoorbeeld Blue Jeans Cable in de USA kan je expliciet aangeven dat je een Cat6 kabel met ‘floating’ connectie besteld, dus het shield maar aan 1 kant verbonden, wat je ook zelf hebt gemaakt.

  Ik ben dus vooral nieuwsgierig of je verschil hoort tussen deze twee varianten.

  1. Anders ik wel. De netwerkstandaard geeft expliciet aan dat – indien er een shield aanwezig is in de kabel – deze aan BEIDE ZIJDEN aangesloten moet zijn. Dit vanwege de grouding van de patchpanels en switches.

   Ik kan me zelfs voorstellen dat er issues op kunnen treden als het niet goed gebeurt in een groter netwerk. Maar we gaan het meemaken! 🙂

   1. Beste Jaap,

    ik zou sterk aluminiumfolie gebruiken, dat eromheen wikkelen. en vervolgens afwerken met een mooie krimpkous. heb goede ervaring met dit spul ivm bouw van Kooi van Faraday er komt nu nog nauwelijks wifi straling de woning in.
    heb dit alles gemeten met een Gigahertz Solutions HF35C stralingsmeter, zit nu weer in de veilige groene zone. minder dan 0,5watt ipv 3-5 watt en hoger. vanaf 30 cm 0 Watt :)) maar dat terzijde. heb ook goede ervaring met Ferriet-kern op utp kabels, 2 zijdig geplaatst begin en op het einde ca 4cm van de utp kop.

    1. Beste Sjorssjors,

     Aluminium Folie werkt inderdaad erg goed. Ik heb dit ooit (13 Micron) in een appartement onder de laminaat vloer gelegd. Volledig gesloten. Voordat ik de folie plaatste mat ik 27 WiFi netwerken, daarna slechts 3.

     Het nadeel van het level in een kooi van Faraday is dat veldsterkten binnen de kooi ook niet weg kunnen. Deze zullen reflecteren binnen de kooi totdat ze volledig afgezwakt zijn. De waarde die je noemt zijn volgens het Bionative rapport niet gezond te noemen. De Europese raad adviseert landen om de stralingslimiet beneden de 0,2V/m te houden. In Nederland hanteren we de hoogste stralingslimieten ter wereld. Namelijk van 10 tot 400Mhz 28V/m en van 400Mhz tot 300Ghz 61V/m. Misschien bedoelde je 0,5uW/m2?

     De meter die je noemt heb ik hier ook liggen. Het nadeel van deze meter is de beperkte meetschaal. Het meet niet de 5Ghz WiFi frequentie en ook niet de tijdelijke 5G die op 3Ghz werkt. De toekomstige 5G zal rond de 30Ghz gaan werken. Voor deze frequentie is eigenlijk nog helemaal geen meetapparatuur beschikbaar 😉

     Terug naar audio voor het meten van veldsterkten afkomstig van bekabeling en apparatuur is de ME 3030B een interessante meter. Met deze meter kun je eenvoudig testen hoe goed de afscherming van een kabel of connector is. Voor het meten van diverse frequenties binnen de woning is de Acousticom 2 van EMF fields een voordelige oplossing.

   1. ik heb zelf een audioquest carbon gemonteerd met de afscherming totaal niet aangesloten, gewoon om eens te luisteren, zit nu een weekje aan de Lumin streamer en bevalt zeer goed, hij kruist slechts één enkel stroomkabeltje, namelijk die van de SBooster die aan Lumin hangt voor de rest geen stroomkabel dichtbij.

     1. klopt, zal hem eens veranderen met beide kanten aangesloten, van die oranje kabel die U gebruikt heb ik helaas niets meer liggen anders zou ik die ook wel eens doen zoals u, met een extra shield dus

      1. Wordt Patreon, dan kan je meedoen in de loting en krijg je er een paar prachtige pluggen bij :-). Stuur ik nog wel 5 meter extra toe :-).

     2. ik kan er compleet naast zitten maar mijn idee om die afscherming niet aan te sluiten is/was om te voorkomen dat hetgeen de afscherming opvangt niet van bron naar doel door te laten geven, is maar een gedacht hoor

      1. Maar als het in het shield terecht komt en het blijft daar hangen… waar gaat het dan heen? Het moet érgens naar toe.

       Als het goed is wordt het opgevangen en gaat het naar de ground toe waar het netjes wordt afgevoerd.

      2. Beste Fernand,

       Een tijdje terug heb ik dit ook gedaan bij versterkers die niet geaard waren, geaard gemaakt dat kwam het geluid niet te goede. Ik bedenk nu wellicht had ik spanningsafhankelijke weerstand er tussen plaatsen om zo evt vervuiling in de randaarde te elimineren of te absorberen naar een niet hoorbare ruis. (Niet uitgeprobeerd) Zo’n weerstand wordt normaal voor piekspanning gebruikt bv inschakelen van apparatuur, ter beveiliging gevoelige electronica.

       Wellicht is het een idee om een spanningsafhankelijke weerstand ertussen te plaatsen?

       De ervaring om ferrietkern te plaatsen over de bv utp kabel heeft zeker effect. Heb dit ook toegepast in de versterker Denon pma 1600ne op een of andere manier klinkt het meer analoger. De scherpe kantjes zij er vanaf. bij WiFi media staat een foto waar de ferrietkern te zien zijn in pma1600ne, maar origineel er niet meer inzitten. Heb deze op dezelfde plaats terug gehangen plus 2 extra rechts onder bij de Dac. Heb helaas geen eigen foto.?

Geef een antwoord