Home Hi-Fi Luisterimpressie ATC bij Helios

Luisterimpressie ATC bij Helios

0

ATC – bekend uit de Pro Audio – heeft onlangs de vernieuwde serie van passieve speakers geïntroduceerd. Een serie consuementenluidsprekers die bestaat uit een vloerstaander en een drietal monitors. Helios heeft Alpha Audio uitgenodigd om eens te komen luisteren. Dat slaan we natuurlijk niet af!

We hebben het al vaker over Pro Audio merken gehad die in een later stadium ook producten zijn gaan ontwikkelen voor de consumentenmarkt. Veelal pakt dat wel goed uit. Kijk maar naar Weiss, Benchmark, Van Medevoort of dCS. Allemaal merken die hun ‘roots’ in de studiowereld of Pro Audio-scene in de brede zin van het woord hebben.

Hoe dat nu komt dat het veelal zeer degelijk klinkt, durven we niet te zeggen, maar laten we het er maar op gooien dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn.

Passieve ATC’s

ATC luidsprekers Helios Haarlem
De SCM19 met de PA333 monoblokken en de Lynx-dac. Natuurlijk klinkt het prima. Maar het kan dus nog beter!

ATC is ook zo’n merk dat de beide markten bedient. Het eigenwijze luidsprekermerk fabriceert al zo’n veertig jaar luidsprekers en is in heel wat studio’s te vinden. Maar ook in woonkamers. Nu zijn de eerste passieve ATC’s op de markt: de SCM7, SCM11, SCM19 en SCM40. Een lijn waarbij ATC ook een nieuwe tweeter heeft toegepast.

De ATC SCM40 is een forse vloerstaander van ongeveer 4000 euro per set. De SCM19 is de grootste monitor (ongeveer 2000 euro per set), de SCM11 is het één na kleinste model (ongeveer 1500 euro per set) en de SCM7 is een klein bookshelfje (ongeveer 950 euro per set). De monitors zijn allemaal gesloten 2-weg systemen. De vloerstaander is een gesloten driewegsysteem.

De eerste gedachte bij ons bij een gesloten systeem is: daar zit strak, maar weinig laag in. Niets is minder waar. Zelfs de kleine monitor heeft voldoende fundament om fatsoenlijk naar te luisteren. We hebben niets gemist. En dat in een grote ruitmte!

Mix and Match

ATC luidsprekers Helios Haarlem
We hebben zowel met de Lynx-dac als met de Benchmark geluisterd (beide via de Grimm-klok). De Becnhmark heeft onze voorkeur.

We hebben diverse mixen gemaakt met de luidsprekers, versterkers, klokken en dacs. Dat heeft interessante resultaten opgeleverd. In eerste instantie spelen we met de ATC SCM19 en de Van Medevoort PA333 monoblokken die we uit de luisterruimte van Alpha Audio hebben geplukt. Dit combineren we met de Hilo Lynx-dac die we eerder hebben getest. Dat klinkt eerlijk gezegd wat tam en saai.

We halen de Hilo eraf en pakken een Benchmark DAC2 HGC. Dat gaat al wat beter. Iets meer ‘sjeu’ en meer leven in de brouwerij. Maar af? Nee… dat niet. We wisselen de eindversterkers met een ATC-eindtrap (dual mono). He! Daar gebeurt wat! Meer sprankeling, meer openheid. De puzzel valt op zijn plek. Fascinerend. We besluiten de combinatie van Benchmark en ATC eindtrap te houden voor de rest van deze luisterproef.

Tweeweg het mooist

ATC luidsprekers Helios Haarlem
De ATC SCM19 is een bijzonder prettige speaker. Open, voldoende detail en een vleugje mildheid in het hoog.

We hebben drie sets kunnen beluisteren: de SCM19 als eerste, daarna de SCM40 en tenslotte de kleinste: de SCM7.

We kunnen heel kort en eerlijk zijn: het meeste indruk maakt de SCM7. Puur omdat het zo’n klein en betaalbaar speakertje is. Hij klinkt zeer compleet, vriendelijk, open en ‘stoer’. Het voelde echt als David versus Goliath. De SCM19 is het meest compleet en in balans. Het is een ware monitor met een ietwat mild karakter. Het hoog is zonder meer aan de softe kant, maar het is wel detailrijk en biedt veel inzicht in het bronmateriaal. Dat kan ook niet anders, als u de roots van ATC kent.

De SCM40 voelt achteraf een beetje als een zoektocht. Het is een prima luidspreker. Het oogt degelijk en mooi (afwerking is uitstekend) en klinkt compleet en gemoedelijk. Als we echter de SCM19 naast de SCM40 zetten, gaat onze voorkeur echt uit naar de SCM19. Die is gewoon neutraler, losser en muzikaler. De SCM40 kleurt naar onze smaak teveel in het laag.

Nu kan plaatsing en elektronica dat wel wegnemen, maar feit is: de SCM19 heeft een ander karakter dan de SCM40. En dat valt niet weg te poetsen. En waarom zou je, toch?

Interessant

De passieve ATC SCM-serie is nieuw. Nieuwe filters, nieuwe units en nieuwe kasten. En alle begin is moeilijk. Maar dat is absoluut niet te merken met deze nieuwe luidsprekerlijn van ATC. Het klinkt gewoon af. Niet gek als u de historie van het bedrijf kent. Ze zijn zo’n 40 jaar bezig met luidsprekers. En kan je dan nog praten over een ‘nieuwe’ lijn?

Met dank aan Helios voor het beschikbaar stellen van de luisterruimte en elektronica.