donderdag, april 18, 2024
Home Geen categorie Logitech Squeezebox Duet

Logitech Squeezebox Duet

0

Beloofd is beloofd, dus in navolging van de Logitech Squeezebox Boom nu de beurt aan het duo: Logitech Squeezebox Duet. Want hoe presteert de displayloze Receiver van Logitech nou eigenlijk in vergelijk tot een geluidskaart of een CD-speler? En hoe verhoudt het gebruiksgemak van de Controller zich bijvoorbeeld tot een smartphone? Alpha Audio bekijkt en vergelijkt ze.

Logitech Squeezebox Duet
De Receiver en de Controller vormen samen de combinatie Logitech Squeezebox Duet.

Uitpakken
A little black box; dat is het enige wat in me opkomt als ik de Logitech Squeezebox Receiver uitpak en voor me neerzet. Het platte lichtgewicht kunststof doosje is gelukkig voorzien van anti-slip aan de onderzijde. De bijbehorende Logitech Squeezebox Controller oogt al even eenvoudig, maar heeft een houder met stroomadapter die indruk maakt. De houder is namelijk vrij zwaar door de metalen voet, die eveneens is voorzien van anti-slip. De houder – met of zonder Controller – staat daardoor mooi stabiel en krasvrij op ieder oppervlak. Overigens; de Receiver en Controller samen dragen de naam Logitech Squeezebox Duet, maar zijn dus ook afzonderlijk te koop.

Aansluiten
Door de aanwezigheid van een Squeezebox Boom in mijn huidige thuisnetwerk is het uitbreiden met extra Logitech apparaten kinderspel. Zowel de Receiver (bedraad netwerk) als de Controller (draadloos netwerk) worden direct herkend en geaccepteerd. De Receiver kan overigens ook via het draadloze netwerk streamen. Voor de volledige streaming setup en de installatie van Squeezebox Server op een NAS verwijs ik u door naar het artikel: Streaming met Logitech Squeezebox. Maar eenvoudiger beginnen kan natuurlijk ook. Kies dan voor de installatie van de Squeezebox Server software op een werkstation of laptop. Scan vervolgens uw muziekcollectie en selecteer eenvoudig de favoriete radiostations.

Logitech Squeezebox Controller

Bediening
Een Squeezebox Receiver laat zich bedienen via een Squeezebox Controller, de Squeezebox Server software en een gratis (of betaalde) app op een smartphone of tablet. De Squeezebox Controller is een WiFi afstandsbediening, voorzien van een 2,4 inch LCD display. Het display toont o.a. het systeemmenu, artwork, of bij inactiviteit de tijd. De bediening en het verkennen van alle mogelijkheden verloopt soepel via het centrale platliggende scrollwiel. Die maakt trouwens wel erg veel omwentelingen bij het doorlopen van een grote muziekcollectie. Een app als iPeng (getest op een iPhone 3 GS) werkt dan veel gemakkelijker door het alfabetje in de rechter kantlijn. Daarmee kun je tenminste grote sprongen maken.

Een ander veel gelezen – en zelf ondervonden – punt van kritiek is de zogenaamde slaap- of standy-modus waar de Controller invalt. Het opnieuw activeren laat dan zo’n 15 tot 30 seconden op zich wachten. En dat is niet handig wanneer je even wilt pauzeren omdat de bel gaat, of het een tandje zachter moet om de telefoon te beantwoorden.

Receiver vs. geluidskaart
Ik wil graag weten hoe de Squeezebox Receiver presteert ten opzichte van een Intel onboard geluidskaart. Hiervoor gebruik ik actief versterkte Dynaudio’s MC 15, die normaal gesproken dienst doen als luidsprekers van het werkstation. De Receiver beschikt over een eigen volumeregeling, dus mijn tip luidt: zet bij een verbinding met actieve luidsprekers het volume vooraf even op 0 en bouw het langzaam op. Dat is beter voor de apparaten, uw hart en de directe omgeving…

Er is een playlist samengesteld, varierend van Anouk tot Miles Davis. Al snel blijkt dat muziek – van rock tot jazz – via de Receiver veel beter in het gehoor ligt, dan via de geluidskaart. Een strakker en dieper laag is het eerste wat opvalt. En in algemene zin is er sprake van meer rust en controle. De actieve luidsprekers hebben in ieder geval nog niet eerder zo makkelijk muziek gemaakt. Ook mijn bezoek van dat moment merkt op dat de kleine actieve Dynaudio kastjes zo wel erg lekker klinken. Wel vind ik het opmerkelijk dat telkens na het inschakelen van de Receiver het geluid na een paar minuten nog wat voller lijkt te worden. Opwarmtijd of gewenning? Volgens mij komt het door de voedingsadapter van de Receiver en daar zijn eventueel upgrades voor te koop.

Receiver vs. CD-speler
De Squeezebox Receiver mag het vervolgens opnemen tegen mijn Arcam FMJ CD36. De signalen van beide apparaten worden versterkt via een NAD M3 en weergegeven via Dynaudio’s Contour S 3.4. De volumeregeling van de Receiver kan overigens in deze setup gewoon op maximaal (100) gezet worden. Wederom volgt een vergelijk op basis van de eerder samengestelde playlist. De Receiver klinkt behoorlijk strak en zet een redelijk fundament neer, maar is niet tegen de CD36 opgewassen. Het stereobeeld is er bij de Receiver wel degelijk, maar de afbeelding is veel kleiner en minder ruimtelijk dan bij de CD36. Kortom; het geluid via de Squeezebox Receiver blijft meer ‘aan de luidsprekers plakken’.

Achterzijde Squeezebox Receiver
Eenvoud troef aan de achterzijde van de Squeezebox Receiver.

Prijs-kwaliteit-verhouding
Het verschil in weergave is dus wederom duidelijk waarneembaar, alleen nu in het voordeel van de CD36. Maar laten we dan ook even kijken naar het aanzienlijke prijsverschil tussen beide apparaten. De introductieprijs van de Arcam lag in 2005 op 1800 euro. Die van een Squeezebox Receiver bedroeg 199 euro in 2008, maar is nu al gemiddeld verkrijgbaar voor 119 euro. En dat maakt de verleiding tot uitproberen wel erg groot.

WAV, FLAC of MP3
Uiteraard is er bij de Squeezebox Receiver ook getest hoe de verschillende afspeelformaten zich verhouden tot elkaar. Daarover kan ik kort zijn. Tussen WAV en FLAC heb ik geen verschil kunnen ontdekken. De aanwezige 320 kpbs MP3-bestanden klinken in principe ook prima, maar de compressie toont zich vooral bij lage tonen. Minder nauwkeurig en meer boemerig als ik specifieker moet zijn. In het hoog zijn het details als bijvoorbeeld ‘het belletje’ in Madonna’s Material Girl waar MP3 zichzelf ook zou kunnen verraden.

Conclusie
Mocht u de stap naar streaming audio nog niet gemaakt hebben of nog steeds twijfelen, dan is de Squeezebox Receiver een absolute aanrader. Voor ‘een prikkie’ heeft u een bron in handen die prijstechnisch heel goed presteert. Mijn inschatting is dat er in ieder geval een middensegment CD-speler aan te pas moet komen om de Receiver te evenaren en een prijzige om ‘m te overtreffen.

De Controller is op zich een mooi apparaat, maar wat mij betreft inmiddels een beetje achterhaald. Met name het in slaap vallen en het weer moeten ontwaken doet afbreuk aan het gebruiksgemak, al zijn er truukjes om ‘m wakker te houden. Een willekeurige smartphone of tablet voorzien van de eigen gratis Logitech- of een andere betaalde app doet het echter veel beter. Dat maakt de aanschaf van de combinatie Duet dus niet noodzakelijk; de Logitech Squeezebox Receiver kan prima solo optreden.

En mocht u qua installatiegemak toch op zeker willen gaan; de bundel Logitech Squeezebox Duet is momenteel verkrijgbaar voor gemiddeld 239 euro.

×