Home Hi-Fi Kussen

Kussen

3
Kussen

Denkt u dat het zoeken en vervangen van versleten oorschelpen van uw hoofdtelefoon ook audiologische consequenties kan hebben? Lees dan (niet) verder.

Het zal de oplettende lezer niet ontgaan dat uw redacteur regelmatig hoofdtelefoons test. Ik heb dan ook inmiddels een hele verzameling aan een rekje hangen. Prettig als vergelijkingsmateriaal en leuk om naar te kijken. Nou ja, leuk…bij sommige hoofdtelefoons hangen de vellen er letterlijk bij. Van mijn goeie ouwe Sennheiser HD 410 (met de bekende gele schuimplastic kussens) en de HD 535 heb ik al meerdere keren nieuwe ‘earpads’ besteld, of het kunstleren velletje eraf gepulkt zodat er geen zwarte sporen op mijn gezicht blijven zitten na een luistersessie.

Groenig

De Oppo PM-3 over ear hoofdtelefoon heb ik in 2015 op deze pagina’s gereviewd en ik was er zo enthousiast over dat ik deze heb aangeschaft. Ook anno 2018 speel ik er nog vaak muziek op; en niet alleen uw redacteur, ook zijn gezinsgenoten. Daar heeft de PM-3 al enige tijd behoorlijk van te lijden en dat is hem/haar aan te zien. Rimpelig vel, groenig schuimrubber dat aan de oppervlakte zichtbaar is, en zwarte vegen op ons gelaat door loslatend materiaal. Na enig zoeken op internet schafte ik een universele set oorkussens aan die, anders dan de originele oorkussens, asymmetrisch zijn gevormd; smaller aan de voorkant en breder aan de achterkant. Die vorm is meer in lijn met de rondingen van het gezicht, waardoor de hoofdband minder hoeft te knijpen teneinde een goede pasvorm te bereiken.

Het aanbrengen van de nieuwe oorkussens is even een dingetje; om het omhulsel even netjes aan te brengen als het oorspronkelijke kussen is een precisieklus. Op het moment van schrijven hebben we de kussens nogal lomp om de oorschelpen heen gedrapeerd, een beetje zoals een luier (sorry PM-3). Mooi afwerken komt later wel een keertje.

Beter!

Luisteren maar! En wat blijkt….de Oppo PM-3 klinkt beter dan ooit. Vooral de laagdruk profiteert van de wigvormige oorschelpen. En ook door het nieuwe schuimrubber voelt het alsof onze oren nog meer dan anders worden ‘ingepakt’ door de hoofdtelefoon. Meer laag en laagdruk is prettig, omdat de Oppo een magnetostatische driver heeft. Deze blinken niet uit in een krachtig laag. Het aardige van dit alles is dat we met deze nieuwe oorschelpen ook een beetje een hernieuwde kennismaking met de PM-3 hebben.

Dus: oorschelpen doen er ook toe. Moeten we nu in de toekomst een Alpha Audio oorkussen-multitest gaan doen? De Alpha Audio Kussen-Gevecht? Wie weet… Feit is wel dat oorkussens niets meer of minder zijn dan de muren van uw luisterruimte. En we hebben op dit platform al vaak geschreven dat de luisterruimte er zeer toe doet bij het bereiken van uw muziek-nirvana. Er gaat in audioland zelfs en stelling rond dat een middelmatige geluidsinstallatie in een akoestisch geoptimaliseerde luisterruimte beter presteert en klinkt dan een high end audio-systeem in een onbehandelde ruimte.

Begin… bij het begin

Met andere woorden: als u uw geluidssysteem wilt verbeteren, begin dan met uw kamer. Akoestische dempers en diffusers zijn helaas minder sexy dan een nieuw toestel met dansende VU-meters. Het is niet anders. Maar gaat u eenmaal luisteren, dan gaat u doorzien wat u al door had. Alle begin is moeilijk en vraagt gewenning. Begin daarom met uw kleinste luisterruimte, met nieuwe oorkussens. Uw ervaring kunt u hieronder kwijt. Sweet dreams!

3 REACTIES

  1. Uit eigen ervaring weet ik dat het erg waar is, dat de oorschelpen er erg toe doen. Ik heb een Grado PS500, ben daarmee erg tevreden. De kussens werden minder. Heb er uiteindelijk een 4 tal gekocht, verschillend, Ook de grotere die bij de PS1000 horen. Er zijn wezenlijke verschillen te horen, ik denk dat de afstand tot het oor, de ruimte die in inhoud verschilt, en vooral de demping en karakteristiek van het materiaal er toe doet. Dat ervaar je zeker in de laag weergave. Akoestiek is ZO bepalend, dat geldt blijkbaar ook voor de kleinste ruimte in een hoofdtelefoon

  2. Begin… bij het begin !!

    Ook mijn luisterruimte is aan een stevige akoestisch geoptimaliseerde opknapbeurt toe. Vraagje: Is dit zonder de nodige ervaring zelf te verwezenlijken, met behulp van de nodige literatuur over dit onderwerp..? Of is het een aanrader om een specialist in te huren die e.e.a. perfect kan realiseren.

    • Beste Odeon,

      Het hangt helemaal af van uw budget en van uw bereidheid om zelf ‘grip’ te houden op de optimalisatie van uw luisterruimte.
      Ik zou beginnen met het inlezen in de materie, zodat u in staat bent te beoordelen wat er in deze wereld allemaal omgaat.

      In dit artikel uit 2011 legt collega Jaap Veenstra uit wat hij destijds aan akoestische maatregelen heeft genomen in zijn huis. Panelen, dempers: http://alpha-audio.nl/2011/08/akoestiek-bij-alpha-audio/

      Onlangs heeft Jaap in diezelfde ruimte diffusers gemaakt: http://alpha-audio.nl/2018/06/project-zelfbouw-audio-diffuser/

      En dan een artikel en video over de aanpassing van de luisterruimte in onze huidige Alpha-Audio studio: http://alpha-audio.nl/2017/10/aanpassing-alpha-luisterruimte/

      Het is volgens mij goed om in kleine stapjes te werk te gaan. Teveel veranderingen in de ruimte-akoestiek kan soms de verkeerde resultaten geven.

      En als de luisterruimte nog niet voldoet aan de wensen, is het altijd mogelijk om met room correction te werken. De recente ontwikkelingen in audio-algortimes en (nog voorzichtig) kunstmatige intelligentie zijn zeer interessant. Zelf hebben we een apparaat van Illusonic staan (de IAP 8) die meer dan voortreffelijk luisterruimte-correctie doet. Maar er zijn nog vele andere merken die deze mogelijkheid bieden.

      Mocht u nog vragen hebben, we lezen ze graag!