KEF en Hegel event bij Wisseloord Studio’s

Johan Coorg

Wat is er interessanter en leuker dan een échte, ruwe opname terughoren in een perfecte studioruimte op een ‘vette’ set? Wij hebben die kans gehad. Mathilde Santing heeft die dag niet alleen live gezongen maar ook – samen met haar band – een opname gemaakt in Wisseloord. Die ruwe opname hebben we direct kunnen terughoren in Studio 1. Prachtig.

KEF heeft samen met Hegel een interessant event in Wisseloord georganiseerd voor haar dealers. Ze hadden Mathilde Santing uitgenodig in Wisseloord om daar opnames te maken. Vervolgens worden die opnames afgespeeld in Studio 1 op een set die bestaat uit de KEF Blade op een Hegel H30, P30 en HD30. Geen misselijk systeem dus. En ook nog geplaatst in een perfect klinkende studio.

Uniek

Het is vrij uniek om een ruwe opname in een studio te kunnen beluisteren. Zeker als je ook nog de kans krijgt de zangeres live te horen. Dat is echter precies wat we hebben kunnen doen die dag. Mathilde heeft een drietal nummers buiten live gezongen. Vervolgens is ze de studio ingedoken om daar een opname te maken. En deze ruwe opname is teruggespeeld op de set in studio 1.

Wij waren blij verrast door het resultaat. De 24 bit / 96 kHz opname komt zeer natuurlijk over. Geen randjes, veel dynamiek en verfijning en een opvallend kloppende ‘schaal’. Deze opname was nog niet gemasterd, maar zelfs nu is de tonale balans al beter dan we gewend zijn van veel pop-opnames die anno nu vaak compleet kapotgemasterd zijn. Iets wat steeds vaker pijn doet als je weet hoe het wél kan.

Back to reality

Het is natuurlijk niet heel realistisch deze directe keten te vergelijken met een thuissituatie. Al zou dat wel een heerlijke wereld zijn voor ons muziek en audioliefhebbers. Een Walhalla.

Wat het echter ons wederom heeft geleerd is dat de bron ongelooflijk belangrijk blijft. Zonder kennis van de bron is een systeem niet te beoordelen. Echter: een goed systeem laat – in tegenstelling tot een middelmatige set – feilloos de verschillen tussen diverse opnames horen. En het kan een puristisch stuk muziek zoals een file direct van de mengtafel – verheffen tot iets magisch. Ogen dicht en genieten maar!

Video KEF / Hegel event Wisseloord

Gerelateerde berichten

Paradigm-Fabriek-Canada-Toronto

Video – Interview Greg Salt: VP Operations Paradigm

Afgelopen week zijn we bij Paradigm geweest om de producten beter te leren kennen én de fabriek te bekijken. Ontzettend interessant natuurlijk. Zeker omdat Paradigm nagenoeg alles zelf in Canada ontwerpt en maakt. Wij hebben ook even kunnen praten met Greg Salt: de VP Operations. Dit gesprek hebben we vastgelegd op camera, zodat u ook […]

High End Munchen 2016 – StromTank

Het kan altijd gekker! StromTank heeft een energie-oplossing voor de meest veeleisende liefhebbers. Maar liefst 5000 VA aan energie vanuit de accu’s. Moet je ook wel je iPhone mee op kunnen laden, gokken we. 

De Apple iPod

In 2001 kwam de eerste iPod op de markt. Alweer 17 jaar geleden. Ondanks dat er al mp3 spelers bestonden, was de iPod een groot succes. De manier waarop de iPod personal audio weer aan de man bracht was compleet gestoord. Want heel eerlijk, iedereen moest zo’n ding hebben. Had je geen iPod, dan hoorde […]

Geef een reactie