web analytics

KEF en Hegel event bij Wisseloord Studio’s

Johan Coorg

Wat is er interessanter en leuker dan een échte, ruwe opname terughoren in een perfecte studioruimte op een ‘vette’ set? Wij hebben die kans gehad. Mathilde Santing heeft die dag niet alleen live gezongen maar ook – samen met haar band – een opname gemaakt in Wisseloord. Die ruwe opname hebben we direct kunnen terughoren in Studio 1. Prachtig.

KEF heeft samen met Hegel een interessant event in Wisseloord georganiseerd voor haar dealers. Ze hadden Mathilde Santing uitgenodig in Wisseloord om daar opnames te maken. Vervolgens worden die opnames afgespeeld in Studio 1 op een set die bestaat uit de KEF Blade op een Hegel H30, P30 en HD30. Geen misselijk systeem dus. En ook nog geplaatst in een perfect klinkende studio.

Uniek

Het is vrij uniek om een ruwe opname in een studio te kunnen beluisteren. Zeker als je ook nog de kans krijgt de zangeres live te horen. Dat is echter precies wat we hebben kunnen doen die dag. Mathilde heeft een drietal nummers buiten live gezongen. Vervolgens is ze de studio ingedoken om daar een opname te maken. En deze ruwe opname is teruggespeeld op de set in studio 1.

Wij waren blij verrast door het resultaat. De 24 bit / 96 kHz opname komt zeer natuurlijk over. Geen randjes, veel dynamiek en verfijning en een opvallend kloppende ‘schaal’. Deze opname was nog niet gemasterd, maar zelfs nu is de tonale balans al beter dan we gewend zijn van veel pop-opnames die anno nu vaak compleet kapotgemasterd zijn. Iets wat steeds vaker pijn doet als je weet hoe het wél kan.

Back to reality

Het is natuurlijk niet heel realistisch deze directe keten te vergelijken met een thuissituatie. Al zou dat wel een heerlijke wereld zijn voor ons muziek en audioliefhebbers. Een Walhalla.

Wat het echter ons wederom heeft geleerd is dat de bron ongelooflijk belangrijk blijft. Zonder kennis van de bron is een systeem niet te beoordelen. Echter: een goed systeem laat – in tegenstelling tot een middelmatige set – feilloos de verschillen tussen diverse opnames horen. En het kan een puristisch stuk muziek zoals een file direct van de mengtafel – verheffen tot iets magisch. Ogen dicht en genieten maar!

Video KEF / Hegel event Wisseloord

Gerelateerde berichten

Steve Ballmer CES 2012

Verslag CES 2012

Viva Las Vegas! Als we Eindhoven de lichtstad noemen, hoe moet Vegas dan wel niet heten? Maar we zijn niet (alleen) gekomen voor de lichtjes en het vermaak, maar voor het nieuws. We hebben al veel getweet, maar hier nog een overzicht.

High Res oplichting

OPINIE – High-res audio is geweldig. Dat hoef ik u niet uit te leggen. Als ik de kans krijg, koop ik van een nieuw album de high-res editie, want de prijs is gelijk en het genot in veel gevallen groter. Maar helaas is het niet allemaal high-res wat er blinkt. Er zitten aardig wat rotte […]

Geef een reactie