Inleiding
Inhoud
De nut en noodzaak van stroombehandeling bij audio is een controversieel thema. Hoongelach en schampere opmerkingen vallen de audioliefhebber ten deel wanneer de overbemeten stroomkabels en stoeptegelzware stekkerblokken voorzien van stervormige bekabeling ter sprake komen. “Stroom is toch stroom? Welke **** geeft zoveel geld uit aan een elektriciteitskabel. Dat hoort toch niemand?” Ook de audio-detaillist kan hierover meepraten. Stroomproducten blijken een van de lastigst te verkopen categorieën te zijn, ook bij klanten die er niet voor terugschrikken om apparatuur aan te schaffen met een stevig prijskaartje. Wij wonen een presentatie van Isotek bij…
Horen is geloven en daarom hebben audio- en stroomspecialist Isotek en de Leidse Hifi Studio Number One een uitgebreide demonstratie georganiseerd voor een selectie groep klanten. Voor de pers was er een sneak preview georganiseerd en daar waren wij natuurlijk bij. Behalve de importeur voor Nederland – Quad Raad – was ook directeur Uwe Kuphal (beide IDC Klaassen) aanwezig. Genoeg kennis in huis dus. Alle producten zijn getoond en gedemo’d in het nieuwe pand van Hifi Studio Number One in Leiden.
Een witte IKEA-stekkerdoos
We beginnen bij het begin: we luisteren naar een middenklasse-systeem van Cyrus. Daarbij maken we gebruik van de meegeleverde stroomkabels en van wat er doorgaans voorhanden is aan verdeelstekkers.
Een Cyrus versterker en CD-speler worden met de bekende zwarte stroomkabels aangesloten op een witte IKEA stekkerdoos. CD erin en spelen maar. Tja… we worden er niet echt blij van. Een wat rommelig geluid dat niet verder komt dan de luidsprekers. Om de vervuiling van het stroomsignaal te demonstreren wordt een apparaatje op het stopcontact aangesloten – de noise-analyzer – waarmee de vervuiling op een schaal van 0-999 wordt aangegeven; bovendien laat een speakertje horen hoe het met de vervuiling is gesteld. Een erbarmelijk geknetter stijgt op wanneer de boel wordt aangesloten, de vervuiling is 596 ppm (parts per mille)
Door een technische fout is mijn reactie weg.
Maar dan vlug een korte samenvatting ervan.
Zorg voor goede kabels, geef niet teveel uit eraan, en in audioversterkers van goede audiomerken zitten uitstekende transformatoren die onregelmatigheden in het stroomnet kunnen opvangen. Dat moet van de wet om elecronische producten te mogen verkopen op de meeste markten wereldwijd. Maar goed, wie voor veel € zijn stroom wil reinigen moet zelf nagaan of je niet bij de neus beetgepakt bent.
Helemaal mee eens de voeding/trafo moet de verschillen opvang. Maar verlichting van nu doet vreemde dingen met stroomverbruik ondanks een laag wattage. Maar verstandig is wanneer je echt audiofielen apparatuur hebt een aparte groep aanleggen, en dan luisteren. Want de 0,0006% vervorming zorgt dat alles te horen is. Dure stekkers e.d. heeft het beruchte placebo effect.
Ja Jaap, je weet inmiddels wat je hebt aangehaald met de Isotek-presentatie maar inderdaad leuk leesvoer en interessant om te lezen wat anderen er allemaal van vinden en mee doen.
Mijn complimenten voor je moed om dit aan te halen?.
Overigens ook voor de rest van al je werk wat je er in steekt. Ben nog maar kort op deze site terecht gekomen en beleef er veel plezier aan en steek er nog wat van op ook! Wat wil een mens nog meer. Veel plezier in München!
Dag Nick,
Dank je wel! Leuk te horen dat je het waardeert. We werken er allemaal hard aan (ik niet alleen, maar alle auteurs). We gaan in Munchen lekker knallen!
Sorry maar inderdaad alle auteurs leveren uitmuntend werk vanuit al jullie passie. Zal de Pink Floyd achtige dingen overigens op de daartoe behorende fora zetten indien van belang.
Knalse allemaal!!!
Dank je Nick! :-).
Je kan altijd zelf eens een paar dingen uittesten. Vraag aan je dealer een powercord en een stekkerblok om één en ander uit te testen. Dan kan je voor jezelf uitmaken of het de investering waard is. Pas dan kan je een mening hebben.
Als mijn nieuwe set compleet is ga ik dit ook zeker eens proberen. Zo blijft een mens bezig…
Ik kom net van mn sparringpartner//nagel aan mndoodskist met zn 2 meter hoge elektrostaten. Heb aldaar zijn peperdure stroomkabel en doorzichtige roze japanse stekkers vervangen door grijs/rond 2-aderig bruinblauw installatiedraad met kemakeur a raison van 2, 50 de meter. Het was eindelijk een beetje om aan te horen. Dat krijg je met die gevoelige apparatuur. Dat ik t mocht doen is een wonder. Toch klinken mijn schoenedozen nog steeds beter dan die strijkplanken van hem en de rest verklap ik lekker niet aan hem. Ik heb lang genoeg geleden onder de elektrstatenterreur. 🙂
Hahahaha… ja. Ieder zijn ding. Soms moet je inderdaad ‘terug tunen’. Heb dat ooit gedaan op een show waar de akoestiek zo bar en boos was dat ik bijna terug wilde gaan naar rood / witte tulpen…
Akoestiek is belangrijk inderdaad. Maar goed, wat betreft de stroomkabel is er logischerwijs geen enkele reden om tussen stopkontakt en versterker ineens iets anders aan te brengen dan dat wat er meterslang toch al in de muur zit. Dus. Daar kan je dan wel een hele interessante mantel omheen doen voor die gasten met een staartje en een baard maar in feite kan je met weinig geld de boel al wat pimpen op dat niveau. Grijs is alleen niet zo hip.
Beste Daytrader,
Heb je het weleens geprobeerd? Er is wel degelijk een hoorbaar verschil. (Lees mijn review over de AVM 30-series). Dat er een hoorbaar verschil is, is voor mij een feit. Waar dat aan ligt? Ik heb ook alleen maar theorieën. Kan afscherming zijn. Kan weerstand zijn… ik ben geen opgeleide techneut… Maar mijn oren zeggen genoeg. En ik heb ABSOLUUT geen belang erbij om onzin te vertellen. Alpha opereert op dat vlak compleet onafhankelijk…
Ik denk wel dat het afschermen van je kabel en je stekkerblok zinvol is en ik hoor ook het verschil tussen schone en niet schone stroom. no problemo, we zijn het eens, Maar vanaf t stopkontakt t/m je speakers met solidcore werken is gewoon een verstandige zaak, En dan zou ik tot aan de versterker met solidcore koper werken, zoals dat in je muur zit. Simpel. Zoals Einstein reeds sprak: Je moet de zaken zo simpel mogelijk maken, maar niet simpeler dan dat 🙂
Hetgeen wat in de muur zit heeft een redelijk goede afscherming…….. genaamd beton. En Einstein was een wijs man inderdaad.
Ik heb geen staartje en geen baard maar proberen en luisteren is misschien handiger dan er maar vanuit gaan dat iets niet werkt omdat het “theoretisch” niet “kan”.
Jep… 100% mee eens.
ook mee eens. en gecheckt. collega met strijkplanken is dolenthousiast over mn kemakeur kabel. Nou moet ik die kabel in zn stekkerblok zien te prutsen en zn doorzichtige paarse japanse stekker er aan monteren. Doe ik graag voor m hoor, hij is ook maar een argeloos afnemer van eindprodukten. Hij spreekt in ieder geval over een kamervullend symfonieorkest, zachter, groter en sprankelender. Dus. 2,20 de meter. Egt.
Je hebt luidsprekers en luidsprekers. Zo ook elektrostaten. Je kunt geen vergelijking maken met ‘n zelfde systeem luidsprekers. Net zoals ‘n alles kunner de Marantz M-CR611 vergelijken met AVM Ovation CS 8.2 De een houdt van RAP van Ali B dat klinkt prima door elke schoenendoos. Maar dat wordt moeilijker als door een schoenendoos de middenfrequentie moet worden weergegeven. De betere 3 weg LSB is prima. Maar er zijn elektrostaten De Neolith van Martin Logan is de iets betere strijkplank. 2mtr zou theoretisch beter moeten zijn als de ESL van 1,47 mtr. de QUAD 2912 is wat goedkoper en gaat niet zo hard, maar klinkt echt prima. Trouwens als het gaat om hardt ik heb LSB’s van Yamaha die gaan tot 132 dB en klinken niet slecht maar moet je niet vergelijken met de LSB’s die Jaap gebruikt om versterkers te testen. Ik heb de 57 nou je hoort echt het verschil tussen vleugels van diverse maten en merken dan wel violen etc. Het klinkt stoer maar ….
Nou dat klinkt hoopgevend Ferdy, De elektrostaten die ik af en toe braaf beluister vervormen bij stevige bassen en klinken weliswaar egaal maar nogal mager.
Alles moet perfect zijn als mijn favoriete alles kunner AVM CS 8.2 aangesloten op Neolith. Maar dan wordt er geluisterd op het moment als de buurman gaat lassen. En er feestje is op de bovenste verdieping en er komen 100 man (lift gaat vaak op en neer) op visite. En ze houden van sfeer verlichting lekker veel dimmers. Dan ga je je afvragen is dat alles? De apparatuur is niet het duurste maar volgens mij de top, maar kan niet goed klinken stroom kan rare dingen doen en vooral met High End spul, het maakt alles hoorbaar, dus de instabiele (voltage is nooit constant maar in dit voorbeeld een ramp) stroom ga je kijken of de LSB kabels wel op juiste manier zijn aangesloten. Als High End spul In elkaar wordt gezet en wordt afgeregeld / ge tuned dan wordt dit gedaan met absoluut schone / constante stroomlevering. Anders kun je deze apparatuur absoluut niet goed instellen, met meetapparatuur wat ook een vermogen kost.
nouja, dat is zo. Mijn installatie is weliswaar petite maar erg gevoelig, de onderdelen laten alles door maar verder tweaken wordt nu echt een probleem. Ik weet niet meer wanneer ik mezelf voor de gek zit te houden, ligt het aan het netvoltage of aan die bypass condensator. Heb ik alle leds uitgedaan, zit er niet toevallig een iphone in een stopkontakt. Toch kan je ondanks die variaties wel een algemeen kwaliteitsniveau bepalen. Soms klinkt het verbijsterend fraai. Ik mag geen regenerator kopen van mn vrouw. Ga eerst maar es wat verdienen op die stomme beurs. Tja. Maar dat is ook weer zo saai weet je.
Ik ben toch wel fan van electrostaten. Heb diverse Logans gehoord. Het probleem van ‘vroeger’ met het losstaande laag is inmiddels wel onder controle. Wil ik ze thuis? Dat moet ik nog eens gaan bekijken. Maar dat het fraai kan klinken staat voor mij buiten kijf!
Het testen van een installatie is tegenwoordig simpel. Want wil toch nog even kwijt hoe ik er op kom, dat ik de verschillen tussen concertvleugels e.d. duidelijk waarneem. Er wordt al jaren gesampled en op http://www.nordkeyboards.com/ vindt je samples die de absolute top zijn. En kun je horen (als je durft) of jouw installatie echt SUPER is. Als je geen duidelijk verschil hoort tussen de vleugels, violen e.d. dan moet je je niet meer druk maken. Want de installatie of jouw oren laten jouw in de steek.
Goed artikel. Mooi gezegd ook: geluid dat niet verder komt dan de luidsprekers. Het belang van schone stroom is essentieel.
Het verhoogt gewoon de mate van beleving van muziek.
Helemaal mee eens Ferdy.
Ben zelf al aan het testen geweest met goedkoop stekkerblok te “tweaken” door gehele binnenwerk door te solderen met goed koper en goede tin, een goede kwaliteit kabel en stekker eraan en dat verschilt al een dag en een nacht. Laat staan een kant en klaar goed stekkerblok. Blijft natuurlijk de ellende als je in de buurt woont waar extra vervuilde stroom aanwezig is. Een nieuwe groep zal dan niet veel uit maken. Wel als de vervuiling in huis aanwezig is maar dan moet je wel meerde fases hebben want als er maar één fase aanwezig is lijkt het mij redelijk nutteloos, maar kan zo maar zijn dat ik er naast zit.
Sterkste punt van deze review vind ik de opmerking in het begin “horen is geloven”!
Ik heb een aparte groep op een andere fase laten aanleggen. Dat hoor je direct. Mijn theorie en ‘common sense’ zegt ook dat je wel op een andere fase moet werken. Anders heb je alsnog de ellende van de dimmers en led.
Ha Jaap, dat heb ik ook met een dikke kabel onder de vloer door met aan het einde een zwaar stroomblok, eveneens van Kemp Electronics. Mijn vraag: welk Isotek item zou dan nog wat kunnen toevoegen naar jouw mening?
Dat is lastig te zeggen. Ik heb goede resultaten geboekt met een regenerator op ‘low power’ apparaten. Of een galvanische scheiding van Torus. Eindversterkers laat ik altijd los van filters of regeneratoren.
Dank Jaap, ik vergat te zeggen dat ik op mijn DAC van 12v nog een Sbooster met filter heb gemonteerd. Ben dus eigenlijk klaar, al zie ik op de site van Kemp nog andere magische apparaten staan, maar wat voegt dat dan nog toe vraag je je af,
Een Sbooster is de beste upgrade die je kan doen. Erg mooie apparaten!
ok. Ik heb op zolder nog een 220 Volt X 220 Volt trafo liggen, Had de overweging dat het ding waarschijnlijk te verzwakkend werkt op de eindversterker, dwz onvoldoende rendement doorgeeft, dus liet ik m liggen. Misschien is het toch een goede zaak om die trafo dus te gebruiken voor mn loopwerk en dac?
Ja, dat kan je wel proberen. Voortrappen en bronnen gebruiken niet veel energie. Daar kan je prima filters en regeneratoren voor gebruiken.
Krijg je geen spijt van.
horen is geloven. okee. Ik ben al enige tijd sinds mn laatste upgrade benieuwd wat die gast in het publiek nou staat te roepen. Het gaat om de 2de CD van de dubbelCD “Pulse” van Pink Floyd, die een ongeevenaard ruimtebeeld laat zien. De eerste minuten van die CD laat het publiek horen, in het eerste nummer “speak to me”. Ik zal even checken in welke minuut vd CD ik bedoel. Wanneer iemand me kan vertellen wat die man roept ben ik overtuigd. 🙂
de 047ste seconde vd opname :- ))
Ik ga het voor je proberen te ontcijferen ?.
Vandaag even druk met moeder verzorgen?.
Ik ga nu zeker eens proberen. 🙂
Die rei baut ist fur bläue?
haha, cool!!! 🙂
ik kom ook bij zoiets: Hay Baut ies for ……..
je komt verder dan ik in ieder geval haha wat geestig!
Ik stel voor de gesprekken te verplaatsen naar het forum om de boel netjes en leesbaar te houden!
http://alpha-audio.nl/forums/topic/stroom-filteren-regenereren-zin-of-onzin/
De zwakste schakel bepaald het eindresultaat. Bij audiofiel apparatuur (4 cijfers voor de komma) is elk verschil hoorbaar. En stroom zie je niet. Dus als alles werkt dan is het prima. Het klinkt inderdaad vreemd wat Yung Lie in deze presentatie omschrijft. Het is geen onzin, want er wordt door centrales constant gemeten / gekeken hoeveel stroom ze moeten leveren. Hieruit volgt dat de grootte van deze verschillen ook groter worden als: bij de buren gelast wordt / liften in de buurt in gebruik zijn of airco’s aan gaan. Dus de genoemde producten zullen zeker verschil maken in de weergave.
precies, ik merk t meteen als lijn 1 voorbij komt 🙂
Hahahaha… ja… ook ooit gehad in Utrecht. Fijn die trams! ;-).