Interview Van den Hul

Van den Hul

Als we vragen: noem één grote, Nederlandse kabelfabrikant, dan zal zonder twijfel een groot deel Van den Hul noemen. Het is écht een stuk Neerlands Glorie. En met recht, komen we achter als we met de heer Van den Hul zelf in gesprek gaan!

We rijden Vaassen binnen: een klein dorp vlak bij Apeldoorn. Of Deventer: het is maar hoe je het bekijkt. In een behoorlijk pand zit het bedrijf van Aalt Jouk Van den Hul. Een man met een eeuwige drang naar meer kennis. En een drang naar het begrijpen van hoe zaken werken.

Divers

Als we één woord moeten vinden voor het beschrijven van de interesses van Van den Hul, dan is het divers. Het reikt echt van audio – van versterkers, tot phono cartridges en kabels – tot medische wetenschap en ook een stuk radio-techniek. De verbindende factor van al deze zaken is gewoonweg ‘wetenschap’. De drang om dingen te begrijpen.

“Het is de interesse in structuur. Waarom werkt iets zoals het werkt? Wat is de niet zichtbare achtergrond waardoor bepaalde eigenschappen ineens naar voren komen?” “…Ik vind het leven zeer interessant. Ik vind het een voorrecht om het leven te leven wat ik heb.”

Mooie, oprechte woorden van een man die mee ontwikkelt aan carbon nano-tube technologie. En onder meer bezig is met het genezen van mensen. Ja: zo divers is Van den Hul bezig.

Kabel-ontwikkeling

We kunnen heel lang praten over wat de heer Van den Hul allemaal heeft gedaan en waar hij zich nog steeds vandaag de dag mee bezig houdt. Maar zoals we al hebben gezegd: het loopt behoorlijk uiteen.

Als we zo door het grote pand lopen waar Van den Hul gevestigd is, komen er talloze verhalen naar boven. Van grappige verhalen over hoe klanten de defecte of te servicen phono-elementen verpakken, tot beroemdheden die bedankbriefjes hebben gestuurd, bezoeken aan het Witte Huis en het onderhouden van een speciaal radio-netwerk tussen Duitsland en Nederland. En niet te vergeten: een bizar verhaal over kabels en onderzeeboten. U zult begrijpen: de tijd vliegt.

Helaas kunnen wij niet de tijd langzamer laten verlopen, dus we moeten op een gegeven moment even door naar het onderwerp en het interview. Dus we slaan subtiel een brug naar kabels. En wellicht weet u het nog niet, maar Van den Hul levert aan talloze partijen zijn kabel. Een van de bekendere: Bowers & Wilkins. In onder meer de 800-serie zit zijn kabel. Al decennia zelfs. Toch geen verkeerde samenwerking.

Waar wij natuurlijk ook geïnteresseerd in zijn, is: wat is nu belangrijk bij een kabel? En hoe zit dat nu met Carbon (koolstof)? En hoe ziet Van den Hul de toekomst?

Naar de kern

Op onze vraag: “Wat is het belangrijkste bij een kabel”, geeft Van den Hul direct antwoord: “De geleider”. Met daarna een hilarische vergelijking:

“Als je aardappelpuree maakt, of patat, wat is dat het belangrijkste”?

Tsja: wat kan je daar nu op zeggen. Kortom: de basis moet kloppen: de kern van de kabel, blijft… de geleider: het hart. Als die niet klopt, kan de rest het gewoon niet beter maken. En dat is één van de redenen geweest om te zoeken naar de ultieme geleider. Een kern die geen last heeft van buigen, rekken, of wat voor andere mishandeling dan ook. Want feit is: als koper, zilver, goud of platina buigt, krijg je op den duur ‘scheurtjes’, waardoor de geleiding minder wordt. Er ontstaat een soort ‘barrière’ waar het signaal door vervormt. Daar heeft koolstofvezel geen last van.

Maar puur koolstof heeft wel een veel te hoge weerstand. Dat heeft Van den Hul opgelost. Zijn kabel heeft een aanzienlijk lagere weerstand dan normaal koolstofvezel waardoor het wél bruikbaar is in de audio. U kunt daar meer over horen in het video-interview. Net als zijn passie voor leven, wetenschap en natuurlijk: de toekomst van kabels: carbon nano tubes!

We wensen u veel kijkplezier.

Video Interview Van den Hul

18 reacties

 1. meneer van de Hul was tijdens mijn HBStijd in Rijswijk de meest enthousiaste leraar die je je maar kion voorstellen. Dank zij zijn lessen ging 3/4 van de klas naar de TH met mooie carrieres als gevolg.
  Een voorbeeld voor alle leraren: met passie voor je vak beriek je veel mensen!

  marten

 2. Buiten het eerdere respect om voor deze man wat ik heb uitgesproken, heb ik nog wel mijn bedenkingen over het verhaal van de koper-, zilverkabels.
  Hier wordt gesproken over trekken, buigen en andere mishandelingen waardoor er scheurtjes zouden ontstaan. Misschien kan ik me daar iets bij voorstellen zoals bij jullie in de Alpha studio waar wekelijks met van alles gewisseld wordt. Bij mij thuis is dat hoog uit een keer per jaar als ik achter de audio kast moet zijn (en dan nog niet met geweld). Daarbij zou ik dit nog wel eens willen zien, een kabel die door jullie een paar jaar gebruikt is en een nieuwe of daar werkelijk verschil waarneembaar is. Misschien meetbaar maar is dat dan gelijk waarneembaar binnen onze gehoorrange?? Ik heb hier toch wel mijn twijfels!

  1. Bedenkingen mag altijd. Hij legt uit wat er mis kán gaan met gewone metalen. Wij wisselen en sjouwen continu met kabels. En dat gaat slijten. Ik heb thuis nog NOOIT een plug afgebroken. Hier al twee keer. Kabels worden gewoon veel intensiever gebruikt bij reviews. (De reden dat ik het gewoon niet meer op mijn eigen set wil doen).

   1. Je hebt het nu over een plug, deze zal ook wel een keer de geest geven bij intensief gebruik. Ik heb het met name over de kabel zelf. Je gaat niet in op het laatste stuk van mijn vraag.

    1. Ja, klopt… we slepen meer met de kabel. Dat zal ook zijn weerslag hebben op de geleiders. Thuis vast minder dan bij ons. Ik ben echter wel benieuwd wat de klank is van zo’n carbon-kabel. Heb het nooit gehoord.

  1. Leuk hoor! Set klinkt trouwens waanzinnig neutraal, open, los en holografisch. Erg fraai wat de beste man daar laat horen. Met name de master tapes zijn krankzinnig goed. Wat wij allemaal niet missen bij een uiteindelijke release is gewoon niet grappig meer.

 3. Ooit eens meer dan 20 jaar geleden bij deze meneer thuis op visite geweest (hij had toen nog de prachtige zelf gemaakte speakers met een Volt woofer in een transmissielijn kast), het is een innemende, heel intelligente en met veel humor doorspekt mens, dat maakt je bijna trots om Nederlander te zijn 🙂

 4. Er was mij ‘ns verteld dat meneer Van Den Hul een mopperkont zou zijn, maar niets is minder waar. Bijzonder figuur en volgens mij een hele leuke opa. Ik ga gelijk ‘ns kijken naar die koolstof kabel van ‘m.

 5. Een ras Hollander met een mooie rode “Dirk” tas in beeld (haha). Ondanks mijn minder gelovigheid in ls kakels wel respect voor deze man die een bescheidenheid heeft die hem siert en op deze leeftijd nog zo gemotiveerd en gedreven is.

 6. Jammer dat er niet dieper op ‘structuurinformatie’ is ingegaan. Een toch interessant verschijnsel waarin koolstof/carbon een belangrijke rol speelt.

Geef een antwoord