Interview Mark Otten – DJ – Producer – Coach

Afgelopen zaterdag – 18 juli 2020 – hebben we Mark Otten geïnterviewd. Mark is een dj, producer, coach, docent… muzikant… ga zo maar door. Hij heeft met veel talent in de industrie gewerkt. Wie dat zijn, kunt u in het interview terugzien. Overigens het eerste interview op onze ‘extra’ live stream locatie: Artone Studio’s

Mark Otten: geboren op 4 augustus 1978, Goirle. Nu zo’n 13 jaar woonachtig in Amsterdam. Met (bijna) 42 jaar levenservaring al een hele carrière in de electronische muziek achter de rug. Grappig genoeg was de studie een heel andere: business engineering (TU/E). Maar het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan: Mark Otten was altijd bezig met muziek. Hij sloeg als kind al op potten en pannen en heeft uiteindelijk 8 jaar drumles gahad. En dat is niet heel gek als u bedenkt dat beide ouders ook zeer muzikaal zijn. En dat er thuis dus veel muziek geluisterd én gemaakt werd. Er was zelfs een zolder vol met instrumenten waar iedereen kon doen en laten wat hij (of zij) wilde. Een snoepwinkel!

Gezien het feit dat Otten in Tilburg is blijven wonen (bij zijn vrienden), maar in Eindhoven studeerde, reed hij elke dag langs de RockAcademy op weg naar het station. Keer op keer droomde hij ervan hoe het zou zijn daar te studeren. Wat zou er dan gebeurd zijn? Niet geheel verwonderlijk heeft hij zijn stage bij Armada Music gedaan. (Zijn project ging over digitale distributie). Dat bleek achteraf een heel goede keuze, want hij werd daar zeker gezien als een muzikaal talent.

De muziek in

Na zijn stage werd Mark Otten gevraagd om te blijven werken bij Armada. Hij wilde echter tijd houden om muziek te maken. En dat deed hij ook. Hij heeft dus zijn werk bij Armada gecombineerd met muziek maken. Het voordeel is dat hij nu heel goed de werking van een label kent: hij heeft er gewerkt en intensief de processen kunnen observeren.

Zijn doorbraak is gekomen toen zijn vader een keyboard meebracht waarmee Otten écht zelf een nummer in elkaar kon zetten. Hij kon gaan componeren. Tegelijkertijd kwamen de eerste pc’s. Kortom: Mark Otten ging nummers maken. Op zijn middelbare school werd Otten ontdekt door Mark Manniën. De eerste releases zijn op het label Klubbheads. Dus nog niets onder zijn eigen naam.

Een tweede moment dat belangrijk is geweest, is tijdens een oefening van een vriend op de RockAcademy. De broer van Armnin van Buuren – Eller van Buuren – viel in voor de gitarist op dat moment. Ze raakten aan de praat en Eller gaf aan dat Mark best wat muziek kon meegeven. Dar deed hij (Mushroom Therapy). Drie dagen later belde Armin van Buuren op om te melden dat hij met Mark Otten wilde werken.

Kort daarop opende Armin van Buuren de BBC1 Essential Mix met een track van Mark Otten. En hij stond in de tracklist onder zijn eigen naam. Dat is overduidelijk zijn doorbraak geweest. En dus het begin van zijn carriere. Later ging ook Tiësto tracks van Mark Otten gebruiken in zijn mixes.

Coaching

Mark Otten ging niet zélf dj’en. Hij was nog aan het studeren. En dat combineren is niet te doen. Daarbij vond hij het in eerste instantie maar niets: het was simpel en ‘lucht verkopen’. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat was destijds zijn mening. Daarbij is hij – later – wel gaan dj’en en meer de ‘docenten-kant’ opgegaan: nieuw talent ontdekken en coachen. Ze klaar stomen voor de muziekwereld.

En daar komt de RockAcademy weer in zicht: in zijn tijd bij Armada kwam Robin Morsink (O.a Fedde Le Grand) in beeld. Hij was de eerste (officiële) docent voor muziekproductie; aan de RockAcademy. Later zijn er meer gekomen. Robin zocht een extra docent. En dat is Mark Otten geworden. Dat is rond 2008 / 2009.

In de RockAcademy – en later ook de Herman Brood Academy en Haarlems Conservartorium – is veel talent voorbij gekomen. Onder andere Martin Garrix (Martijn Gerard Garritsen) die op de Herman Brood Academy zijn opleiding heeft gehad. Hij startte op zijn 16e (4 vwo), maar had vrijwel direct hits. Maar hij is niet de enige die Mark Otten is bijgebleven. Julian Jordan, De Sluwe Vos, Maduk, et cetera.

Inmiddels geeft Mark Otten ook zelf les in zijn eigen studio in Haarlem én bij STMPD studio’s (van Martin Garrix). En ook dat loopt bijzonder goed. Hij krijgt studenten van over de hele wereld. En studenten met diverse talenten en interesses in diverse genres. Dat maakt het werk natuurlijk bijzonder interessant.

Gevarieerd

Het is wel duidelijk dat Mark Otten een multi getalenteerd persoon is. En een mix is van diverse interessante elementen. Hij maakt niet alleen zelf muziek, maar weet de skillset ook over te brengen op anderen. Er zijn niet veel mensen die dat beide goed kunnen. Daarbij heeft hij met diverse grote namen gewerkt én kent hij de interne processen van platenlabels. Dat is natuurlijk bijzonder handig, aangezien muziek maken één ding is. Het uitbrengen is iets heel anders. Als je dat beide kan én dit kan leren aan nieuw talent: dan is de cirkel in feite rond.

We danken Mark Otten voor het fijne gesprek!

Interview Mark Otten – Dj, Producer, Coach

 

Geef een antwoord