Op zaterdag 15 augustus hebben we – live op Youtube – een interview gehouden met de heren van Grimm Audio. (In het Engels) Daarbij kon u al kijker ook vragen stellen via de chat. Hoewel we een uurtje tot 90 minuten hadden gepland, waren we na ongeveer twee uur eigenlijk nog niet uitgepraat. Dit omdat zowel Guido Tent als Eelco Grimm gewoon zo ongelooflijk veel te vertellen hebben. Heerlijk natuurlijk.
We praten in dit interview over de start van de hifi-hobby / passie van de heren, de eerste stappen naar de hifi-industrie, het docentschap en natuurlijk de start en huidige stand van Grimm Audio als bedrijf. Dat is uiteraard veel om te bespreken. Zeker als er twee heren tegenover ons zitten met elk een bijzonder boeiend verhaal.
Daarbij proberen we de essentie van Grimm Audio te achterhalen: wat houdt het vuur brandend? Wat onderscheidt het bedrijf van de rest? Wat maakt een Grimm-klok anders? Of een LS1? Of een MU1? Want laten we eerlijk zijn: er zijn behoorlijk veel bedrijven die speakers maken: ook in de pro-audio. En er zijn ook talloze pro-bedrijven die ad/da-converters maken voor studio’s. Om over streamers maar te zwijgen.
Teamwork
Wat opvalt tijdens het gesprek – wat zeker niet vooral over producten ging, in tegendeel – is dat zowel Eelco Grimm als Guido Tent hun kennis delen. Ze zijn beiden docent. Eelco aan de HKU in Utrecht en Guido aan de Fontys in Eindhoven. Enkele van de afgestudeerde studenten werken nu bij Grimm Audio. Dat zegt genoeg.
Zowel Eelco als Guido is trots op het team bij Grimm. Zonder dit team was een product als de MU1 of de LS1-serie niet mogelijk. Er zijn namelijk altijd verschillende disciplines nodig. Software, hardware, akoestiek, voeding… ga zo maar door.
We gaan het interview niet helemaal uitschrijven. U kunt het hieronder compleet terug zien. Heel veel kijkplezier!
NB: in de beschrijving op Youtube hebben we tijdcodes naar onderdelen van het interview gezet!
Jaap
Goed gesprek met Grimm Audio, met -voor mij- vele aanknopingspunten.
A) Common mode ruis (CMR) : goed te meten volgens Guido Tent. Waarom worden er dan nog steeds voedingen geleverd zonder data over de CMR?
De CMR is polariteitsafhankelijk, ook hier wordt niet op gewezen.
In bepaalde situaties heeft de lekstroom ook een DC component, indien dit het geval is bij de DA converter, wordt die hiermee ‘een pootje’ gelicht.
Ik ben bezig met een methode voor het meten van de CMR, erg nuttig omdat de ‘aarde’ waar we allen gebruik van maken niet zo schoon is als we wel zouden willen.
Zie de vele proefjes met kabels, voedingen, stekkerblokken enz.
B) Het oor is erg gevoelig bij de zero-crossing.
Een onaangetaste zero-crossing is bij de weergave erg belangrijk:
In het begin van het digitale tijdperk heb ik een 1-bits AD converter gemaakt, en de samples opgeslagen in bytes. Eén byte voor 8 samples. In 2020: 32 bytes voor 8 samples.
Het terug spelen (DA) ging eenvoudig via machinetaal.
Het resultaat: het geluid was via de 1 bits converter nog goed te herkennen.
Het gaat nu tot 32 bits, maar als de zero-crossing wordt verpest door de lekstromen i.c. CMR, heb je daar nog niet zoveel aan.
C) Het oor werkt in het Time-domain. Real-time dus. Geen enkel instrument is in staat
om met een sample resolutie de verstoringen te meten.
D) Mijn oren hebben ondertussen hun 84e verjaardag gevierd. Toch heb ik verbeteringen kunnen horen bij iEar, waar de toepassing van de isoAcoustics luidspreker stands werden gedemonstreerd.
Conclusie: ook ouderen kunnen genieten van muziek uit een goede installatie.
Dus zijn er voor iedereen nog voldoende verbeteringen mogelijk.
Met dank aan Alpha-Audio voor de vele ‘ontdekkingen’.
groet Toon