Home Hi-Fi Fabrikanten Interview en fabrieksbezoek – Gauder Akustik

Interview en fabrieksbezoek – Gauder Akustik

0
Interview en fabrieksbezoek – Gauder Akustik

Inleiding

Inhoud

Supersteile filtering, aluminium behuizingen en keramische units. Ow: en bij voorkeur diamant-tweeters. Dat is Gauder Akustik in een notendop. Klinkt dit niet als muziek in uw oren? Dat kunnen we ons voorstellen… Maar weet dat er héél veel wegen naar Rome zijn. En dat ook bij luidsprekers er heel veel zaken zijn die niet te voorspellen zijn. Want feit is: Gauder maakt muziek! 

De geschiedenis van Gauder Akustik is wat bijzonder. Er zijn namelijk links met Isophon: een merk dat in 1929 is opgericht. In de Tweede Wereldoorlog waren de fabrieken van Isophon vernietigd, maar naderhand is er een nieuwe fabriek in Berlijn gebouwd. Isophon maakte ongelooflijk veel luidsprekers voor thuisgebruik, stadions, winkelcentra, et cetera. In de jaren ’80 is het bedrijf verkocht aan Bosch. De rechten van de naam zijn echter bij de eigenaar – Roland Gauder – gebleven. Roland Gauder besloot vanaf 2012 de naam Isophon Acoustic Consulting verder te gaan met het fabriceren van luidspreker onder de naam Gauder Akustik.

Gauder is geen filosoof

Als we de vraag stellen wat de filosofie van Gauder is, krijgen we een verrassend antwoord: er is geen filosofie: er is wetenschap. Roland Gauder gelooft in berekenen, uitvoeren en testen. Hij kan – naar eigen zeggen – de klank van een luidspreker uitrekenen. Dat staat haaks op menig fabrikant die we eerder hebben gesproken. Die passen nog regelmatig trail and error toe. Of menen dat veel zaken nog niet te meten zijn. Niet bij Roland Gauder… die gelooft 100% in meten en berekenen.

Nu moeten we zeggen: alle Gauder-luidsprekers die we hebben gehoord bezitten dezelfde signatuur. Er is alleen een stap in ‘meer’ bij de luxere modellen. Als we van de Arcona naar de DARC-monitor gaan, horen we méér resolutie, een gróter stereobeeld… méér definitie in het laag… Gaan we naar de DARC-60, dan is dat weer een stap. Méér… groter… Maar dezelfde signatuur. We hadden een soortgelijke ervaring bij Dynaudio. Daar is het ook met name een stap in schaalgrootte en definitie.

Impuls en punch

Kenmerkend voor een Gauder Akustik luidspreker is het impulsgedrag en de punch in het laaggebied. Nu heeft het laatste wel een keerzijde: het kost nogal wat versterkervermogen om dat diepe, punchy laag eruit te krijgen. En sommige versterkers houden daar gewoon niet van. Vandaar dat alle nieuwe modellen een jumper hebben die de laag-extensie wat terugdringt. Dat maakt dat er iets minder laagfrequent uit de speaker te halen is, maar het maakt de luidspreker wel een stuk vriendelijker voor de versterker. Daardoor zou ook een buizenversterker een Gauder kunnen aansturen.

En dat terwijl Roland Gauder 60dB / octaaf filters inzet. Juist… 60dB! Gekkenwerk. Zeker het berekenen van zo’n filter. Hij heeft er ook lang over gedaan. En om het lastiger te maken: hij gebruikt maar vijf componenten per overgang; niet de tien die normaal nodig zouden zijn. Wie het niet gelooft, mag het meten… aldus Roland Gauder.

Gauder Akustiek maakt zijn eigen PCB-boards (op een CNC-machine… ze printen dus geen sporen, maar gebruiken een andere procedure) met vier keer meer koper dan normaal. De boards zijn ook echt zwaar. Het dikke koper heeft natuurlijk als voordeel dat de geleiding goed blijft onder alle omstandigheden. Tevens zien we alleen maar degelijke componenten van onder meer Mundorf. Ook voor de goedkopere series. Geen goedkope troep… dat zou ook niet erg Duits zijn.

Aluminium

Een ander kenmerk van het Duitse Gauder Akustik is het gebruik van aluminium. En wel in rib-vorm. Roland heeft voorheen proeven gedaan met aluminium, maar die waren alles behalve succesvol. De oplossing voor de ‘ringing’ en ‘harshness’ bleek het gebruik van ribben te zijn. Elke rib is ontkoppeld van de ander. Zo kan de energie niet doorgegeven worden. En dat heeft als resultaat een bijzonder dode kast en behoud van het schone karakter van de zéér precieze Acuton-units.

Nu heeft Gauder natuurlijk wel kasten van MDF – Arcona en Cassiano – en zelfs ‘geribte’ modellen (Berlina) op basis van hout, maar die laatste wordt niet geleverd in Nederland. Die is vooral voor de Aziatische markt. Daarbij meldt hij zelf dat de nieuwe, aluminium modellen beter zijn dan de Berlina en tevens in kleinere vorm grotere prestaties leveren. Dit vanwege het energiebehoud.

Eigen koers

Het is wel duidelijk dat Gauder Akustik een eigen koers vaart. De compleet andere opbouw van de DARC-series, gebruik van extreem steile filters en de toepassing van prachtige, prijzige Acuton-units is anders dan we normaal gesproken zien. Zeker gezien de redelijke prijzen. Al blijft een DARC een investering. Wel een investering voor heel wat jaren! Om over de upgrade-mogelijkheden maar te zwijgen…