Interview Bruno Putzeys – Kii Audio, nCore

Kii - Bruno Putzeys

We rijden naar Apeldoorn. Op weg naar Kii Audio. “Wel even bellen als je in de buurt bent, want het is soms wat lastig te vinden”. Prima, zeg ik over de car kit. En gelijk had de stem: het hoofdkantoor is gevestigd in een karakteristiek pand waarin de eigenaar meetinstrumenten ijkt. Aan de buitenkant is niets te zien, maar wie naar binnen stapt, ziet direct dat hier keihard wordt gewerkt. Aan de Kii Three luidspreker. Wij interviewen één van de twee mannen achter deze creatie: Bruno Putzeys. Ook wel bekend van Ucd, Hypex en nCore. 

Bruno Putzeys is al decennia bezig met het ontwerpen van audio-apparatuur. Eerst bij Philips, later bij Kii Audio en natuurlijk Hypex: een bedrijf wat een licentie heeft aangekocht om met UCD te mogen werken. Deze basis hebben ze inmiddels zo verfijnd dat de Hypex-modules – en inmiddels de nCore-modules – overal in de markt worden gebruikt om als basis te dienen voor de eindversterkers. Ook gerenommeerde merken in de high-end gebruiken deze versterkers om op verder te bouwen. U kunt in de video horen hoe dit zo is gelopen.

De Kii Three

Maar Bruno maakt niet alleen versterkers. Samen met Bart van der Laan heeft hij de Kii ontwikkeld. Een actieve luidspreker met een bijzonder hart. Natuurlijk gebruikt Putzeys de nCores om de units aan te sturen. Maar achter de versterkers huist een complexe dsp die talloze zaken regelt. Deze dsp – digital sound processor – is ontwikkeld en geprogrammeerd door Van der Laan. “Ik heb de kast en de akoestische wensen in kaart gebracht. Bart heeft daarop de algoritmes gebaseerd en de dsp geprogrammeerd”, zegt Bruno. Het is dus echt een ‘tweemans product”.

De Kii is een vrij bizarre creatie. Het is een bookshelf die écht fullrange speelt en presenteert als een gigantische vloerstaander. Het geheim? Onder meer goede drivers die heel zwaar te belasten zijn én véél vermogen. “Er zit 1500 watt per speaker in. Verdeeld over zes units.”. Dat is voldoende om de speaker tot 19 Hz te laten spelen met -3dB. Dat doen veel vloerstaanders hem niet na. Er zitten echter meer geheimen in de speaker. Dat kunt u in de video horen.

Productie Kii Three

Natuurlijk is het voordeel van zelf ontwerpen, dat je veel in eigen huis kan doen. Zo wordt de montage compleet in eigen huis gedaan. De fabricage van de prints, units en kasten echter niet. Die apparatuur is gewoonweg niet in huis. De kast is bijvoorbeeld van tweecomponenten kunststof. Hetzelfde materiaal als waar de KEF Blade van is gemaakt. Zo’n gietmal is niet iets wat iedereen zo even maakt en in gebruik kan nemen. Sterker nog: zelfs gespecialiseerde bedrijven hebben moeite met het proces. “Met name luchtbelletjes is een probleem”, meldt Putzeys.

Na montage worden alle luidsprekers getest op output, vervorming, lekkage en resonantie. “Als je zoveel volume creëert is resonantie echt een probleem”, legt Bruno uit. “We moeten alles kitten en vastzetten, anders gaat het ofwel meetrillen, of het gaat gewoon stuk”. Dat klinkt wel logisch, maar het zal een gigantische uitdaging zijn als je ervoor wilt zorgen dat een luidspreker probleemloos jaren speelt.

De toekomst

Is dit de toekomst van de hifi en high-end audio? “Ja, dat denk ik wel”, zegt Putzeys. “De componenten zijn high-end en de presentatie ook”. En dat kunnen we beamen. We hebben de Kii nu twee keer goed horen spelen. En één ding is zeker: het maakt indruk. Niet alleen de dynamiek is super, ook de verfijning en imaging is van zéér hoog niveau. Tel daarbij op dat het een actief systeem is waarbij alleen een bron met volumeregeling nodig is en het is ook nog eens heel minimalistisch. En daar houden we tegenwoordig van: geen kabelbende, weinig schakels…

Bekijk de onderstaande video om meer details te weten te komen over zowel Bruno Putzeys als Hypex, nCore en de Kii Three!

Video interview Bruno Putzeys

Foto’s Productie Kii Three

23 reacties

 1. En Jaap..zelf ook overtuigd dat dit de toekomst is op luidspreker en high-end audio gebied? Hoe verhouden die KII zich t.o.v. het rijtje luidsprekers welke jullie laatst zo uitgebreid getest hebben? Ik ben onder de indruk in ieder geval.

  1. Jeetje, Peter. Lastig. Ik denk het wel. Voor de massa in ieder geval wel. De niche wil blijven ‘spelen’ en tweaken. Dat is immers ook de hobby.

   Dit speelt menig passief systeem met degelijke versterking naar huis.

 2. Verhelderend verhaal. Leuk om te horen, kom je niet vaak tegen zo’n video, behalve bij jou dan Jaap. ‘De onderdelen en presentatie zijn high-end’, de prijzen ook zeker? Misschien weer een 2-kamp erbij in de toekomst. Klassieke versterking vs klasse D. Hoe verhoudt deze Kii three zich tov. de Grimm audio speaker?

  1. Prijs is 10.000 per paar. En dat is niet duur als je de ingebouwde versterking en dsp meerekent.

   Goede vraag van de Grimm. Ik heb ze niet goed kunnen vergelijken. Wil ik wel gaan doen!

 3. Prachtig bedrijf dat Hypex, veel internationale faam ook. Hoogwaardige technologie uit Nederland! Ben ook erg benieuwd naar die zelfbouwkit die Hypex levert, de NC400 mono.
  Maar om even naar Groningen af te reizen voor een luistersessie….

      1. Ik heb hier nu Mola Mola staan. Ook niet verkeerd. Zal de losse kit eens aanvragen.

      2. Leuk vegelijk zou dat zijn…. Mola Mola en een dhz oplossing….beide gebaseerd op dezelfde ncore techniek…

      1. Nog niet aan toegekomen nee. En dat zal ook niet heel snel gaan, helaas. Het zal naar planning najaar worden gezien de multitests en de vakantie. Sorry.

Geef een antwoord