Impressie X-Fi 2016

Inleiding

Het was weer genieten op de X-FI 2016. Ondanks het mooie weer kwamen er veel bezoekers naar Veldhoven om te genieten van muziek en van de apparatuur die deze muziek op zijn best moet weergeven. De ± 80 luisterkamers en -zalen puilden uit, en dat merkten we in ieder geval ook bij onze eigen Alpha-Audio ruimte. Collega’s Jaap Veenstra en Harro Tillema hebben twee dagen aan een stuk door gepresenteerd, bezoekers te woord gestaan, muziek laten horen. Het is altijd fijn om direct contact te hebben met lezers die we alleen van naam kennen. Want ook al is online de toekomst, er gaat weinig boven een ‘live’ gesprek, nietwaar?

Getogen in de gloednieuwe Alpha-Audio shirts ging uw redacteur met zijn zoon (je kan het niet vroeg genoeg leren) op verkenning bij de andere luisterruimtes. Sommige waren zo vol dat we er met camera niet met goed fatsoen in konden. Er waren de grote merken zoals Bowers & Wilkins / Classé / Rotel die flink uitpakten met demonstraties van de 800-serie. En we zagen jonge, startende bedrijven die hun producten op de X-FI etaleerden. Van kabelmakers tot speakerbouwers en alles daar tussenin. We hadden graag alles gezien en met u gedeeld maar dat was simpelweg niet mogelijk. We belichten een aantal opvallende X-FI items.

Uit de kast

Wij zagen (en hoorden uiteraard) opvallend veel speakers zonder kast, open baffle dus. Zo introduceerde het Nederlandse Daudio de C1 speaker en was er het uit Letland afkomstige Reflector audio die vier vrijstaande en naar achter gerichte woofers als bloembladen rond een hoorntweeter had gedrapeerd. Ook uit Nederland: de ZMI Cephei 20.2, een gloednieuwe start-up. Aardig detail: de oprichter van ZMI, Kristoffer Zegers, is zowel componist als luidspreker-ontwerper! We juichen dit soort ondernemerschap van harte toe. Zeker bij open baffle is een goede match met de versterker een zeer kritisch punt. Vandaar dat Daudio zijn eigen versterkers heeft en Reflector de speakers als actieve set (inclusief DAC) aanbiedt.

Gerelateerde berichten

Wisseloord - Roon - Mastering (2)

Presentatie Roon in Wisseloord Studio’s

In de high end audiowereld is Roon inmiddels wel bekend. De software weet menig hart te veroveren door zijn uitstekende bibliotheekbeheer en geavanceerde functies voor transcoding. De eisen aan de hardware en de prijs zijn echter wel puntjes waar bepaalde gebruikers kritiek op hebben. Steve Silberman van Roon Labs legt ons uit wat de visie […]

Rhapsody Vinyl

Rhapsody Analogue Recordings – RAR

Vinyl is hot… en tape komt eraan. We leven in een maffe wereld. Maar goed. Feit is: een analoge opname klinkt – mits goed aangepakt – geweldig goed. En dat laat Rhapsody met zijn nieuwe muzieklabel – RAR – duidelijk horen! Wij praten met de heren. En hebben even in de fabriek gekeken waar hun […]

Lezersverslag Bowers Reis 2016 (1)

Verslag winnaars Bowers & Wilkins-reis

In het weekend van 16 januari zijn Pauline en Niels Vinke met Bowers & Wilkins naar Londen gegaan om daar een blik te werpen in de fabriek waar de 800-serie is ontwikkeld en wordt gefabriceerd. Een unieke gelegenheid om te kijken hoe deze Britse fabrikant te werk gaat! We hebben een verslagje en foto’s gekregen […]

6 reacties

 1. Dag Stoommachine,

  Leuk pseudoniem trouwens. Ook de Balkan brengt leuke dingen uit. Weer een andere streek natuurlijk. Op Xfi stond een mooi, eenvoudig en betaalbaar setje met de dayens menuetto uit Servië.

  Een bescheiden geïntegreerde versterker maar met een bijzonder transparante klank. Niet analytisch maar sprankelend en helder als een bergrivier. Mooi gezegd hé. Beetje geleend van een Engelse site.

  Deze opstelling met vienna acoustic speakers was de mooiste op xfi. We hebben daar dan ook erg lang geluisterd. Maar dichter bij huis was dion audio ook heel mooi. Handgemaakt, evenwichtig van sound. Top.

  Maar ik hou de Baltische staten zeker in de gaten. En je hebt wel gelijk. Al die highend spullen konden mij ook niet zo bekoren. Soms gewoon te perfect en daardoor weer saai. Ik begrijp wat je bedoelt. En soms echt niet goed ondanks al het dure spul.

  Groeten

 2. De Baltische audio revolutie. Hou dat in degate!
  Het lijkt erop dat de Balten de sound gevonden hebben die Europeese oren aanspreekt.

  De XFi, vond ik niet interesant genoeg want mijn favoriete audio merken waren er niet.
  Dat hoeft ook niet want ze hebben een vaste liefhebbers groep.
  En pure high-end is niet mijn ding, niet om de torenhoge bedragen voor de apparatuur, maar om het geluid dat ik niet mooi en goed genoeg vind,

Geef een reactie