Home Hi-Fi Impressie Meridian MQA

Impressie Meridian MQA

15
Impressie Meridian MQA

Wat doe je als je een échte Meridian MQA-set op kantoor hebt staan? Precies: heel veel luisteren, want het is gewoonweg een unieke kans om in alle rust, in een eigen ruimte, met eigen speakers en bestanden het systeem te kunnen beluisteren. We zetten graag onze bevindingen voor u op het scherm! 

Wie denkt: wat is MQA nu weer verwijzen we naar een artikel van collega Hans Beekhuyzen en ons achtergrondstuk. Daar wordt in veel meer detail de werking van Meridian MQA – Master Quality Authenticated – uitgelegd.

Het is behoorlijk complexe materie, maar om het heel kort samen te vatten: MQA corrigeert onder meer timingfouten en afrondingsfouten die ontstaan tijdens het opname- en afspeelproces. Deze fouten worden vooral geïntroduceerd door de decimator in een ad- en da-converter. En aangezien wij behoorlijk gevoelig zijn voor tijd en fasefouten, is dat zéér onwenselijk.

MQA past een foefje toe die timing weer kan corrigeren. Meridian kent veelal de spullen die in de studio’s staan en kan daarop correcties toepassen. Bijvoorbeeld de filterafwijkingen, klokfouten of welke afwijkingen in de keten dan ook.

De informatie zit verpakt in het bestand (veelal flac). Als de ontvangende kant MQA compatible is, zal deze de meegeleverde correcties toepassen tijdens het afspelen: het resultaat… Lees verder!

Uniek

Meridian MQA Systeem
Wat een unieke kans om op deze manier MQA te kunnen beoordelen!

We hebben van Meridian-importeur Viertron de op moment van schrijven zeer zeldzame Meridian Reference Core 818 mét MQA-decoding en een Media Core 200 om als bron te dienen. Hartelijk dank hiervoor!

De uiteindelijke decodering gebeurt dus in de Reference Core 818. En deze stuurt weer een paar actieve speakers aan: de inmiddels vrij veel gebruikte Arteluthes. Handig, want er valt nu een schakel weg. En we zijn nu gewend aan dit geluid, waardoor we vrij gemakkelijk verschillen kunnen horen.

Rust en autoriteit

Meridian MQA Systeem
We spelen alles via de Reference Core 818 van Meridian. Deze beschikt over MQA-decoding.

Hoewel we maar een handvol tracks hebben om naar te luisteren Рhet meeste is klassiek waar we geen eigen files tegenover kunnen zetten Рvalt ̩̩n ding direct op: rust en autoriteit. De rust die MQA brengt is echt uniek.

Natuurlijk is dit ter herleiden naar de timing die nu gewoonweg klopt. Onrust komt in basis namelijk uit twee zaken: een hoge ruisvloer – of erger nog: een wisselende ruisvloer, zoals bij mp3 – en timingfouten… Timingfouten kunnen resulteren in vervelende zaken die zich weer manifesteren in onrust in de weergave: hard s’en en bijvoorbeeld fasefouten met alle gevolgen van dien. Kortom: het verklooit ons luisterplezier.

Om een paar voorbeelden te noemen: we hebben Enter Sandman nu naast onze eigen high-res versie gezet… Geen competitie; veel beter te verstaan en te volgen! Tevens Daft Punk met Get Lucky en Doin’ it Right… Magisch in MQA. Wederom: veel beter te volgen! Hetzelfde geldt voor klassiek piano. Hoewel we geen vergelijk hebben kunnen maken, hebben we nog nooit zo piano op deze set gehoord. Geen hardheid, geen ‘ringing’… erg fraai.

Risico

Meridian MQA Systeem
Helaas hebben we ten tijde van testen geen iPad om de normale app op te gebruiken. Maar ja: deze web-interface werkt ook.

Er zit een risico aan luisteren naar MQA: je wil niet anders meer. Er is gewoonweg geen weg meer terug. Het is niet meer detail of een andere klankkleur… het is de rust en de vanzelfsprekendheid. Daardoor valt alles veel beter op zijn plek. Kortom: er zal na MQA altijd iets zal spelen van: … ja, maar ik heb dit beter gehoord!

Gelukkig heeft niet iedereen van het Alpha-team het gehoord, maar wie het wel heeft gehoord is het eens met de stelling dat het een game-changer is. Dit is écht beter.

Gelukkig zien wij wel een toekomst voor MQA. Tidal gaat het streamen en er zijn al partijen die het gaan implementeren. En niet alleen in high-end apparatuur. Bluesound krijgt een update voor de streamers, Merdian gaat het ook implementeren in bijvoorbeeld de Explorer2; een dac van 299 euro. En we hebben begrepen dat Samsung het ook in telefoons gaat verwerken. Kortom; niet alleen high-enders zullen profijt hebben van deze ‘magische toevoeging’ in de stream.

15 REACTIES

  1. Hoe is de ervaring van lezers met “oude” cd opnamen via moderne DAC?
    Vanaf 1992 speel ik cd vnml via Sony 7esd na veel vergelijk moderne spelers blijken opnamen uit die tijd muzikaler en meer ritmisch dan via moderne DAC met los loopwerk eveneens de Sony 7esd.

    Ik vraag mij af wat de oorzaken kunnen zijn en of MQA daar iets aan kan doen?

×