Home Geen categorie HTPC software

HTPC software

0

Pc’s vormen steeds meer het centrum van een home theatre opstelling. Niet heel gek als u bedenkt dat een pc muisstil zijn werk kan doen en geheel naar wens ingericht kan worden. Wilt u echter video’s en muziek afspelen, of wellicht foto’s bekijken, dan hebt u software nodig. Welke software is er? En welke werkt het fijnst?

In wezen kan Windows alles wat in het intro beschreven is. Echter, gebruiksvriendelijk is het niet. Zeker niet als u voor het luisteren van muziek uw tv wilt uitzetten. Probeert u maar eens een cd te zoeken in de Windows verkenner zonder dat u het scherm mag gebruiken! Kortom: als u écht serieus met een htpc (Home Theatre PC) aan de slag wilt, zult u andere software moeten installeren.

Windows Media Center?

Inmiddels aardig bekend: Windows Media Center. Werkt prima… maar is wel érg beperkt.

Maar, er is toch Windows Media Center? Ja, dat is er wel, maar dat programma is, hoe gaan we dat vriendelijk zeggen, bagger. Het programma speelt lang niet alle bestanden en er zijn niet heel veel ‘apps’ voor waarmee je het programma kan besturen. Er zijn wel manieren om WMC bijvoorbeeld MKV’s of flac te laten spelen, maar het is gewoon een klus die je niet aan wil gaan, omdat er veel betere, gratis pakketten zijn die het beter doen. Ons advies: laat het links liggen en ga met één van de andere pakketten aan de gang.

Gratis of betaald?
Er zijn heel veel zogenaamde Open Source projecten voor htpc-software. Deze softwarepakketten zijn gratis en dus geheel legaal om te downloaden. Ze zijn echter wel afhankelijk van vrijwilligers en updates kunnen dus lang duren. Leuk aan Open Source is dat – als er een actieve community achter zit – dat er veel toevoegingen – add ons – voor beschikbaar zijn. Ook deze zijn veelal gratis en kunnen waardevolle functies toevoegen aan de software.
Bij betaalde pakketten mag u meer service verwachten dan bij open source software. Het hoeft echter helemaal niet het geval te zijn!

Mediaportal

De standaard interface van Mediaportal. Niet sexy. Echter: er zijn talloze skins om deze naar wens aan te passen!

Een van de meest bekende is Mediaportal. Dit  is een programma dat ‘out of the box’ niet heel mooi oogt, maar met zogenaamde skins een heel leuk jasje kan krijgen. Wij hebben er een klein half jaar mee gespeeld en het werkt op een beetje krachtige machine prima. Opstarten duurt wat lang en de instellingen zijn pittig om goed te krijgen, maar eenmaal ingesteld speelt het uitstekend.
Leuk aan Media Portal, is dat de community behoorlijk actief is. Er zijn heel veel skins voor Media Portal, waardoor het gemakkelijk is om een interface te vinden die bij je past. Ook zijn er regelmatig updates voor de basis, waardoor Media Portal behoorlijk stabiel is. Wij hebben geen vreemde crashes gehad en ook hardware acceleratie voor de videokaart (gpgpu) werkt uitstekend bij dit pakket. Dat is een groot pluspunt, want daardoor is het zelfs mogelijk op een zeer trage nettop (desktop met een Intel Atom of AMD C50, E350) vloeiend Full HD video’s af te spelen.
Er zijn apps voor tablets en smartphones voor Media Portal, maar niet vanuit de community zelf. Een app die wij hebben gevonden, komt van intelliremote. Echter, deze is gekoppeld aan een pakket dat op de pc moet draaien. En die is betaald. Unified Remote werkt ook. Deze app kost 2,79 op het Android-platform.

XBMC

XBMC: één van de beste mediapakketten. En het is nog gratis ook!

Onze persoonlijke favoriet. Bloedsnel, erg gemakkelijk in gebruik en 100% stabiel onder Windows en Linux.  De standaard skin oogt bijzonder goed en is zeer gemakkelijk om doorheen te navigeren. Leuk is: het werkt ook met een xbox-controller. Sterker nog: XBMC werkt ook op een xbox. Wij hebben het programma gewoon onder Windows 7 draaien en hebben er nog nooit problemen mee gehad. Wel moet gezegd: pas sinds versie 9 werkt hardware acceleratie voor een nVidia-videokaart onder Windows. Eerder wel onder Linux. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er een ATI – nu AMD – videokaart in de xbox zit.
Het instellen van XBMC is in basis erg gemakkelijk, maar er kan wel wat mis gaan. Zo is het niet verstandig om de optie ‘full screen window’ te gebruiken. Dat kan stotteringen veroorzaken.
Ook XBMC heeft talloze plugins. Zo is er een mogelijkheid direct ondertitels te downloaden, IMDB te integreren voor filminformatie, en is er een eigen app om een smartphone of tablet als afstandsbediening te gebruiken. Die werkt natuurlijk uitstekend. Het installeren van plugins kan even lastig zijn, maar als je het eenmaal door hebt, is het gemakkelijk. Hier is een handleiding (engels).
Wie de afstandsbediening wil gebruiken. Eerst even de netwerkconfiguratie aanpassen, zodat het programma verbindingen toelaat. Dit is te vinden onder setttings en dan netwerk.

Boxee

Boxee: een mediaprogramma dat meer online gericht is dan andere pakketten. Jammer dat registratie vereist is.

Wij moeten natuurlijk meteen denken aan de Boxee Box van D-Link. Deze media player is gebaseerd op deze software die zowel op Windows, als op Linux en Mac OS werkt. Boxee werkt iets anders dan andere spelers. Allereerst is het noodzakelijk in te loggen. Vreemd, want waaarom zou dat nodig zijn? Tevens is Boxee veel meer gericht op online streaming via Youtube, Flickr, Shoutcast, etc. Het is wel mogelijk met de andere pakketen, maar het bij Boxee al standaard vrij prominent erin verwerkt.
Wat opvalt bij Boxee is dat er heel erg weinig andere skins te krijgen zijn. De reden: het zou erg lastig zijn om skins te maken. (kijk hier maar eens). Nu is de standaard skin helemaal niet vervelend, maar als je het vergelijkt met XBMC of Mediaportal, dan ziet Boxee er niet zo mooi uit. De navigatie lijkt overigens erg veel op die van de andere pakketten. Ook het inrichten en configureren is vrij gemakkelijk. Met een paar kliks kan je klaar zijn. Wat dat betreft geen opmerkingen! Ook is er gewoon netjes een (gratis) applicatie in de Market of AppStore te vinden waarmee Boxee te bedienen is. Tevens erg netjes: Boxee maakt direct verbinding met IMDB om deze informatie te koppelen aan gedownloade of geripte films. Dit, met een nette cover, maakt navigeren en een ‘filmpje pakken’ erg gemakkelijk. Keurig dus. Wel jammer: wij hebben nog geen manier gevonden om op folderniveau te navigeren. Het goed taggen van media is dus cruciaal bij Boxee!
Toch zouden we niet voor Boxee kiezen. Het feit dat je móet inloggen en dat er maar weinig plugins zijn, zoals skins, houdt ons tegen. XBMC is gewoon veel flexibeler wat dat betreft.

J.River

De Theatre view van J.River ziet er echt erg goed uit. Het pakket is echter betaald en biedt niet veel meer dan andere, gratis alternatieven.

J.River Media Centre is er al een tijdje. Dit betaalde pakket heeft bijzonder veel weg van Apples I Tunes, maar is toch echt bedoeld voor het installeren op pc. Wij hebben nog geen Mac / Linux-versie gezien. Is die er wel, dan horen we het graag.
De installatie van J.River is snel. Iets té snel als je het ons vraagt, want er wordt helemaal niet gevraagd naar bestandslocaties. Toch vrij cruciaal, aangezien niet iedereen video-, muziek-, en fotobestanden in de standaardmappen heeft staan. Punt van aandacht dus.
Eenmaal in het programma, zul je de meest belangrijke instellingen onder het menu Tools vinden. Daar kan je folders importeren in de bibliotheek. Dit proces is vrij gemakkelijk in stappen ingedeeld. Dat kan dus bijna niet misgaan.
J.River heeft een aantal views, waarbij de normale en de theater-view de meest interessante zijn. Het moet gezegd: de Theatre-view is erg mooi. En prettig om mee te werken trouwens. Wel is het ook bij J.River cruciaal om de albums goed te taggen, aangezien het anders een drama wordt om te navigeren; er is geen foldernavigatie. (Waarom is dat niet standaard?). J.River maakt standaard overigens geen verbinding met IMDB, zoals de andere pakketten dat wel doen. Wel is het mogelijk om een serie bestanden te selecteren en dan informatie van Wikipedia binnen te halen. Dat gaat aardig, maar lang niet zo goed als bij IMDB natuurlijk.
Het is mogelijk een afstandsbediening te downloaden uit de Android-market en Apple AppStore. Deze afstandsbediening werkt uitstekend, maar kan alleen gebruikt worden als J.River geregistreerd is.

Conclusie
Het mag duidelijk zijn welk pakket wij het beste vinden: XBMC. Het pakket start snel, werkt stabiel, prettig en de community is actief met updates, skins en plugins. Tevens goed is Mediaportal, maar deze is wel wat trager en lastiger te configureren. De overige pakket die zijn besproken, raden we toch niet zo snel aan. J.River is betaald en wij zien de meerwaarde niet. Boxee werkt goed, maar mist foldernavigatie en registratie is vereist. Niet wenselijk als je het ons vraagt. En Windows Media Center… die is gewoonweg teveel dichtgetikt om serieus te nemen.