Home Hi-Fi HTPC of muziek-streamer?

HTPC of muziek-streamer?

27
HTPC of muziek-streamer?

Bij Alpha Audio zijn we dol op de htpc en de streamers. Beide zijn het geweldige apparaten waar gebruikers veel plezier aan kunnen beleven. Toch hebben ze beide hun voor- en nadelen. Niet gek: het zijn totaal verschillende apparaten! We zetten de kenmerken van deze systemen even uiteen voor u! 

Eigenlijk is de belofte die we in het intro doen, niet helemaal na te komen, want zowel bij htps’s als bij streamers zijn talloze varianten. Kortom: we kunnen nooit alles afdekken. En als we het al nu zouden doen, dan zijn er morgen weer talloze nieuwe systemen op de markt. Wat we wel kunnen doen voor u is een overzicht geven van de globale kenmerken. En dat gaan we dan ook proberen te realiseren.

De HTPC: op en top flexibel

Gigabyte HTPC moederbord
Gigabyte heeft een moederbord met DAC UP. Die zorgt voor minder ruis op de USB-poorten. Dat werkt!

Wie aan een computer denkt, denkt natuurlijk aan de veredelde tikmachine. Een lelijke doos waaraan al dan niet draadloos, een toetsenbord en muis komt te hangen. Nou, laat dat beeld maar los, want een paar jaar geleden zijn fabrikanten van computersystemen – en onderdelen – vol ingesprongen op de markt van de multimediasystemen.

Deze aandacht vanuit de markt, heeft niet alleen geresulteerd in specialisten van htpc’s – denk aan ikbenstil in het Hollandse Amsterdam – maar ook in dat fabrikanten van bijvoorbeeld behuizingen met de meest prachtige creaties zijn gekomen. Een van onze favorieten is OrigenAE. Maar ook Fractal Design en Lian Li maken mooie behuizingen.

Mooie hardware!

Eén van de mooiste merken voor htpc-behuizingen: Origen AE... niet goedkoop...
Bloedmooie kasten van OrigenAE. Ze zijn ook erg degelijk gemaakt.

Aan de hardwarekant zien we ook meer en meer oplossingen komen die uitermate geschikt zijn voor gebruik in een HTPC. AMD heeft zeer interessante APU’s (processoren met ingebouwde grafische chip) die niet alleen zuinig maar ook krachtig zijn. Wij gebruiken ze graag. Intel is wellicht wat sneller op rekenvlak, maar de grafische processoren bevallen ons iets minder.

Tenslotte SSD: Solid State Drive. Deze vervanger van de harde schijf is gewoonweg onmisbaar in een htpc. Een SSD is niet alleen veel sneller; het maakt ook geen geluid, omdat er geen mechanisch deel in zit. Alle data staat op flashgeheugen.

Sommige mensen beweren dat een SSD beter klinkt. Dat lijkt me pure onzin, aangezien exact dezelfde bits van het flashgeheugen af komen. Wat eventueel zou kunnen is dat een SSD minder hard trekt aan de voeding van de pc. Daarbij is er geen magnetisme vanuit de ssd, wat wel het geval kan zijn bij een harde schijf. (immers: er zit een motor in die de platters laat ronddraaien met zo’n 5400 toeren of 7200 toeren per minuut). Deze twee zaken zouden invloed kunnen hebben op de rest van het systeem wat weer resulteert in een betere weergave. Wij hebben het echter nooit kunnen horen.

Stilte aub!

Alpha Audio HTPC
Wie een htpc stil wil krijgen, moet wel even goed kijken naar de koeling.

Wat met name belangrijk is bij een htpc, is dat deze doodstil is. En dat kan nu. Processorkoelers zijn nu zo goed dat ze onhoorbaar stil hun werk kunnen doen. En dat geldt ook voor voedingen. Seasonic heeft bijvoorbeeld 80 Plus Platinum voedingen die geheel passief zijn. Er zijn ook fabrikanten van lineaire voedingen voor htpc’s. Dat is natuurlijk helemaal het summum.

Hoe presteert het?

Wie een goede htpc bouwt en daar een mooie d/a-converter aan koppelt via usb of wellicht hdmi, kan tot een zeer hoog niveau komen. Wij hebben jaren gespeeld met een eigen gebouwde htpc en een NAD M51-dac. Dat speelt echt de sterren van de hemel.

Daarbij is een htpc ongelooflijk flexibel inzetbaar. Het is namelijk compleet afhankelijk van de software die u gebruikt. J River of Xbmc (nu Kodi) zijn bijzonder goede spelers die zowel audio als video kunnen afspelen op hoog niveau. Wel even goed instellen natuurlijk, want als u via directX speelt, klinkt het allemaal nergens naar. Even wasapi of kernel streaming instellen en gaan!

Keerzijde van een htpc

Yatse films
De Yatse App op de tablet. Erg fijn.

Maar is het allemaal rozengeur en maneschijn met een htpc? Nee, zeker niet. Allereerst kost een htpc aardig wat geld als u hem laat maken door een specialist. Reken op zeker 1300 tot zelfs 2000 euro voor een goede. En dan moet er nog een converter achter. Kortom: 3500 euro bent u wel kwijt.

En dan is er de bediening. Wie hem goed instelt, zal nooit merken dat het een computer is. Xbmc en J River hebben erg goede apps. Sterker nog: Yatse (wat oudere video, de app is nu nog veel fijner en mooier) is één van mijn favoriete apps voor Kodi / Xbmc. Maar wie de apps niet kent, zal zich doodergeren.

Daarbij: het blijven computers. Het kan altijd misgaan, want software kan crashen. En wat dan? Wij vinden het niet erg, want wij weten wat we moeten doen. Maar wat als de gebruiker niet zo handig is? Kortom: u moet toch verstand hebben van pc’s en software om het allemaal lekker draaiend te houden. Dat is bij een cd-speler gewoon niet het geval. Dat werkt… en blijft werken.

Audio only streamer

Bluesound
Handig: de BlueSound Vault kan ook rippen. De M50 trouwens ook.

Goed: een htpc is een bijzonder mooi apparaat. Zowel om te zien als op gebied van klank en inzetbaarheid. Al zijn er wel een paar kanttekeningen. Hoe zit dat met de audiostreamers anno 2015?

Laten we melden dat er heel wat systemen op de markt zijn gekomen. En dat heeft de keuze niet gemakkelijker gemaakt. Niet alleen zijn er talloze technologieën. Er zijn ook grote kwaliteitsverschillen. Laten we eens bekijken wat de belangrijke criteria zijn.

UPnP? Nee! 

Cambridge Audio Stream Magic Lite App
Typisch voorbeeld van een UPnP lijst van mediaservers. Dit kan onoverzichtelijk gaan worden.

Er zijn hele goede en er zijn hele slechte streamers. Zo simpel is dat. Eigenlijk hebben we gemerkt dat u beter de upnp / dlna compatible streamers beter kunt mijden. Een streamer die compleet afhankelijk is van de kwaliteit van een mediaserver in het netwerk legt de druk bij de server. En dat is lang niet altijd handig, omdat de kwaliteit van de mediaservers nogal verschilt.

Om een voorbeeld te noemen: wij hebben natuurlijk systemen getest die via upnp de bibliotheek binnen halen. De standaard server van Synology is niet heel goed. Sterker nog: die is gewoon slecht. Er zijn packages die dat oplossen, maar we gaan even van een standaardsituatie uit.

Het resultaat in onze test is dat de combinatie van de streamer en de Synology mediaserver zorgt voor een vrijwel onbruikbaar geheel. We kunnen niet goed zoeken, en soms zelfs helemaal niet zoeken en de lijst van artiesten en albums die we zien is véél te lang. Daardoor moeten we eindeloos scrollen. Dat demotiveert.

Een streamer die zelf een map scant en een bibliotheek aanmaakt heeft dat probleem veelal niet is onze ervaring. Tenminste: bij fabrikanten die het goed op orde hebben. De zoekfunctie bij Sonos is gewoon goed. Bij NAD / Bluesound ook. Naim idem en Linn heeft het ook voor elkaar. Houd hier dus goed rekening mee!

App

Heel belangrijk is de bediening van de speler. Kortom: de app. Er zijn fabrikanten die dat heel goed voor elkaar hebben. Denk aan Linn, Naim, NAD (en Bluesound), Sonos, Heos en in zekere zin ook Harman met Omni (is nog niet helemaal af, vandaar).

Aangezien dit het contact is met de speler, is het een deal maker of breaker. Wij beoordelen altijd de app. En deze beoordeling weegt zwaar in de score van een speler.

Geluid

Linn Klimax DSM
De Linn Klimax DSM… deze streamer kan nog wat meer dan alleen muziek spelen. Prijskaartje is er ook wel naar.

Een speler die één taak hoeft te verrichten, presteert op dat vlak veelal beter dan apparaten die het allemaal moeten doen. En dat is in dit geval ook zo. Wie bijvoorbeeld een M50 naast een goede htpc zet, zal horen dat de M50 beter klinkt. En dat via dezelfde dac en via een vergelijkbare kabel.

Waar zitten de verschillen in weergave dat in? Denk aan: verfijning, meer fundament, soepeler speelgedrag en betere verstaanbaarheid. In ons geval ook een duidelijk holografischer beeld dan de htpc via usb naar dezelfde dac.

Maar een M50 kost 2500 euro exclusief dac. Ja… dat klopt. Het is een prijzig apparaatje. En in zeker opzicht is de vergelijking niet eerlijk. Klopt… laten we even verder kijken.

Zijn er dan spelers die wat minder pittig aan de prijs zijn en ook goed klinken? En dus beter dan een htpc? Jazeker. Denk aan de Bluesound Node of een MDC-module. Dan bent u rond de 400 euro kwijt en haalt u in geval van de Node zo’n 80 procent van het niveau en in geval van de MDC-module 90 procent van het niveau van de M50. En dan klinken ze in beide gevallen beter dan een htpc. De MDC-module zelfs overtuigend veel beter. Kijk: dat zijn leuke deals.

Dan nog een paar merken die het op orde hebben: Naim, Linn, Weiss (erg prijzig, maar bloedmooi), Lumen (op shows gehoord en erg mooi) en bijvoorbeeld Aria. Die streamer heeft een bijzonder prettige app. Voor de muziekfans zijn dat merken om zeker even te kijken.

Eén ding

NAD M12
De NAD M12 biedt de mogelijkheid om MDC-modules toe te voegen. Bluesound is een optie.

Voor ons is het duidelijk dat een ‘dedicated’ streamer beter kan klinken dan een pc via usb naar een goede dac. En het is ook verklaarbaar: een toegewijd audio-apparaat heeft een voeding die minder ruist en ook minder zaken hoeft aan te sturen. En aangezien de voeding veel bepaalt op gebied van klank is het logisch dat een goede streamer beter klinkt dan een pc die talloze taken moet verrichten tijdens het afspelen van muziek.

Neemt niet weg dat een htpc veel meer kan voor een prijskaartje dat ofwel gelijk is of zelfs lager ligt dan die van een ‘high-end’ muziekspeler. En dan kan een keuze lastig zijn. Voor wie geld genoeg heeft: zet beide neer en speel muziek veelal via de streamer en video via een high-end htpc. Dan hoeft u niet te kiezen en hebt u altijd het beste van twee werelden.

Muziekdiensten

Er zijn inmiddels heel wat muziekdiensten beschikbaar. Denk aan Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz en bijvoorbeeld Google Play Music. Nu gaat het ver om te zeggen dat dit beter werkt op een muziekstreamer. Het kan namelijk ook prima op een mobiel apparaat of op een htpc. Als u maar weet wat u doet. Feit is wel: op een muziekstreamer werkt het gemakkelijker. Het is een kwestie van de dienst invoeren en spelen maar.

Nu is het echter wel zo dat fabrikanten deals moeten sluiten met de diensten. En daardoor verschilt het enorm welke diensten een bepaalde streamer ondersteunt. Ook hier geldt weer: de grote merken hebben het voor elkaar. De kleinere spelers hebben het hier wat zwaarder.

Conclusie

Wie zowel video als audio wil spelen kan met een htpc een interessante alleskunner samenstellen. Met bijvoorbeeld J River of Kodi is dan een prachtig multimedia-apparaat samen te stellen. Een apparaat dat op hoog niveau muziek kan weergeven.

Wie echter video ondergeschikt vindt en vooral muziek wil spelen kan écht beter een muziekstreamer aanschaffen. Er zijn nu mooie spelers op de markt die zonder twijfel beter presteren dan een htpc. Neemt niet weg dat veel streamers een aardig prijskaartje hebben. En dat kan een keuze erg lastig maken.

27 REACTIES

  1. Nog eventjes over bluesound, ik ben dus die doordeweekse gebruiker en had gemakshalve
    een bluesound vault aangeschaft.
    Qua gebruik echt iets voor mij, maar bij de eerste liet de ripper het na het laden van +- 200 cd’s het afweten, binnengebracht en een nieuwe gekregen. De tweede dus, zelfde verhaal na het laden van +- 250 cd’s cd blijft vastzitten en is na technische bijstand van bluesound invoerder niet eruit te krijgen. Heb ik nu net het slechte lot getrokken, wie zal het zeggen. Nu dan maar de node met een losse harde schijf, toch een beetje gebruiksgemak weg. Ik moet nu de cd’s via de laptop laden.

    • Dag Philippe,

      Ik herken dit probleem helemaal niet. Ik heb hier een Vault staan en een M50 (voor testdoeleinden) en heb er heel intensief mee gewerkt. Geen enkel probleem. Denk dus dat het gewoon pech is. Loopwerken kunnen altijd stuk. En wellicht zijn ze uit dezelfde ‘batch’ gekomen waarbij er iets met vervoer is gebeurt?

  2. Voor degene die opzoek zijn naar een bughet streaming HTPC, heb ik nog een goeie tip. Sinds kort is er Windows 8 mini pctje in de Chinese markt. Het is op tablet gebaseerde architectuur met een intel atom processor. Voldoende om leuk muziek mee te streamen en XBMC op te draaien. Extreem zuinig dus ook nog eens pasive gekoeldr. Een accu zorgt voor de voeding die kan je constant opladen en eventueel gebruiken, inpricipe is een accu de schoonst voeding of dit ook de schoonste bron is is de vraag maar het is in ieder geval een mooie optie.

    Hij heet de GULEEK i8 wordt ondermeer verkocht bij dealextreme en kost daar $100.

  3. Het komt erop neer hoe jitter-vrij mogelijk de data van bron naar DAC wordt getransporteerd. Best cable is no cable at all..en als omzetten van s-pdif, danwel USB naar het native I2s formaat voorkomen kan worden, lijkt een streamer de betere keuze dan een HTPC . Ben heel benieuwd naar de MDC bluesound module voor de C 390 DD en zal dan (eindelijk…) zelf de vergelijking kunnen doen.

  4. Altijd goed zo’n overzicht. Maar… naast de ‘audiostreamer’ heb je nog nodig een NAS die weer een computer nodig heeft om dit alles aan de praat te krijgen/houden en FLAC rips op te zetten en wat al niet meer nodig is zoals een Wifi verbinding om je tablet qua bediening mogelijk te maken.

    Tel dat eens eventjes bijelkaar op! (zelf als je enkele van deze al in huis had)
    Alsof dat redelijk goedkoop is en overzichtelijk beheersbaar werkend te houden.
    Je zei in een eerdere reactie: “Het is leuk voor nerds als wij, maar ik zie de doorsnee consument daar niet mee klooien.”
    Dat geld dus toch zeker ook wel voor de meeste NAS opties/situaties lijkt me.
    Een dergelijke audiostreamer-set is niet zomaar een simpele vervanger van een CDspeler situatie qua afspelen alhoewel het soms gepresenteerd wordt alsof het zo is.

    Zelf hou ik het nu nogsteeds graag (want alweer paar jaren in geïnvesteerd) bij de flexibiliteit van een Mac Mini + Firewire800 harddisk + USB DAC en zo genieten van diverse media online & offline.

    • Dag Wilco!

      Klopt. Natuurlijk heb je meer nodig. Maar een pc heeft inmiddels iedereen wel. En een router met wifi ook wel lijkt me. In ieder geval de doelgroep die hier mee bezig is.

      Een tablet is handig. Mee eens. Maar met een smartphone kan het ook, nietwaar?

      Een NAS is een andere kwestie. Klopt dat ze lastig zijn. Een Synology of Qnap helemaal, maar een WD valt wel mee bijvoorbeeld. Daarbij zijn ze niet altijd nodig. Veel streamers werken ook met een externe HDD.

      Voor ieder wat wils, toch?

  5. JRiver is op zich een heel mooie audioplayer, maar legt het af ten opzichte van Daphile (Linux) met de Logitech Media Server. Dat klinkt net een stukje helderder, met meer definitie, detail en spreiding en vooral minder kleuring in het midden laag ten opzichte van JRiver. De App van JRiver vind ik daarbij in vergelijk met Ipeng en Squeezepad ook fors minder in functionaliteit. Ik speel met Daphile ook highend Internet radio, Spotify en Qobuz. Zelfs met 320Khz zenders klinkt dit al veel beter vanwege de kwaliteit van de LMS.

  6. Uitdagend onderwerp (dank Jaap!) en discussie. Mijn voorkeur is streaming. Na veel lezen tot de conclusie gekomen dat UPnP/DLNA protocol echter voor mij niet de oplossing is. Met name door een zeer doorwrocht verhaal op:
    http://www.lesbonscomptes.com/pages/homenet-audio.html

    Hieruit blijkt dat eigenlijk de OpenHome versie wel nodig is voor een goede werking. Dit is maakbaar, maar een hoop geknutsel en gedoe.

    Voor mij wordt het de Bluesound Node. Misschien komt er nog eens een versie zonder DAC of met coax uit, om deze aan een mooie versterker+DAC te koppelen (bv Sprout?)

    • Dag Robert,

      Leuke link: dank je wel! Ik ga er eens doorheen wandelen. Mijn ervaring met UPnP / DLNA is gewoon te wisselend. Ene apparaat werkt goed, andere niet. Netgears mediaserver – en die van Qnap – werken trouwens wel beter. Maar ik vind de rest van Synology zo goed. En met de Minimserver is het ook opgelost. Neemt niet weg dat ik ongelooflijk blij ben met de M50. Werkt als een trein en klinkt waanzinnig goed.

  7. Wil je niet het gedoe van een HTPC/Audio pc, dan is een kant en klare audio streamer de oplossing. Zeker als je ziet wat fabrikanten er aan software aan toevoegen. Alle extra’s.
    Na aardig wat lezen op de site van Computer Audiophile, ben ik er zeker van overtuigd dat zelf een htpc/audio pc puur voor muziek de uitkomst is. Je kan dan namelijk zelf kiezen wat je er aan hardware instopt. Nadeel hiervan is wel dat je technisch aangelegd moet zijn en het geld ervoor moet hebben.
    Goed onderwerp!

  8. Een aantal jaar terug was het populair om een zo mooi mogelijke HTPC te maken, in het begin met speciale geluidskaarten, op het einde met speciale USB kaarten zoals van SOtM, PP, JPlay, waar een afzonderlijke DAC werd gebruikt. Zie bijvoorbeeld de CAPS servers op de Computer Audiophile site. Nu zie je aandacht verschuiven naar dedicated streamers met aparte musicservers als Auralic, Aurender, Lumin. Helemaal met standaard interfaces naar muziediensten als Wimp/Tidal, etc. Een computer met Vortexbox kan als ripper en music server worden ingezet, maar ook een NAS kan als muziekserver gebruikt worden, maar dan wordt bij de audiofielen niet de standaard (Synology) server gebruikt, maar wordt een Minimserver package gebruikt.

    • Dag Spoek,

      Dat zie je helemaal goed. Grappige ontwikkeling he? Ik gebruik ook Minimserver op mijn Synology trouwens. Echt beter dan de standaard mediaserver die gewoonweg slecht is. Toch opvallend, want de rest van de software is toch prima in orde. Soms wat gekke details, maar ja: dat heeft elk product wel.

      De audiofabrikanten hebben naar mijn idee wat tijd nodig gehad. De computerindustrie gaat in een achterlijk tempo voorwaarts. Niet bij te houden voor een klein audioclubje. Nu zie ik de eerste producten komen die audiotechnisch gezien een degelijke htpc wegspelen. Heeft even geduurd, maar het was het wachten waard!

  9. Goed verhaal, maar het gaat allemaal heel snel. Het vermelden waard zijn een nieuwe generatie streamers – ethernet in/usb uit – zoals de Auralic Aries en de SOtM sMS-100, waardoor de “oprechte” audiofiel, de usb-dac van zijn keuze kan gebruiken. En wel hot swapping, gewoon bij het testen van usb-dac’s de ene dac eruit en de nieuwe erin. Geen gedoe met driver en musicplayer instelingen met al zijn variabelen, die laten we eerlijk zijn voor de doorsnee muziekliefhebber gewoon een brug te ver zijn.

    • Hey Bert!

      Ja, ik heb ze gezien. Maar nog niet getest. Dus ik kan daar nog niets over zeggen audiotechnisch gezien. Vandaar nog even geen vermelding in dit stuk. En ja: al die instellingen zijn een gigantische drempel voor gewone gebruikers. En terecht. Het is leuk voor nerds als wij, maar ik zie de doorsnee consument daar niet mee klooien!

×