Hoe wordt een high-end audiorek gemaakt? Bezoek Bassocontinuo

Factory Tour Bassocontinuo Italy

Inleiding

Inhoud

Wie denkt aan hifi denkt veelal aan versterkers, speakers, streamers, vinyl en wellicht kabels. Maar een mooi meubel? Nee… we gokken dat dit niet als eerste naar boven komt. Het is echter wel een onderdeel van de hobby. Sterker nog: een goed meubel kan de set beter laten spelen. Nu gaan we niet direct zeggen dat het de eerste investering moet zijn. Maar weet dat het die dikke punt op de ‘i’ kan zetten. Daarbij: een strak meubel staat gewoon geweldig mooi. Zeker als het Italiaans handwerk is. We zijn eens bij Bassocontinuo naar binnen gelopen. Een Italiaanse specialist op gebied van hifi-kunst. Want ja… we hebben het hier eigenlijk wel over kunstwerken. 

Het is een jong bedrijf. Tien jaar geleden heeft Lorenzo Belloli in Bergamo (Italië) zijn bedrijf – Bassocontinuo – leven ingeblazen. We mogen eigenlijk niet Italië vergelijken met Bergamo hebben we al gemerkt. Want Bergamo is géén Italië volgens Lorenzo (en zijn zus die tevens actief is in het bedrijf). En over Milano moeten we al helemaal niet beginnen horen we onder een Italiaans etentje wat in Nederland niet een ster zou misstaan… Dus dat doen we dan ook niet. Terug naar audio.

Nu praten we wel over een vrij verzadigde markt. Wij gokken dat veel liefhebbers wel een paar merken kunnen opnoemen. Inclusief enkele (zeer) goede. In zo’n markt heb je twee keuzes: goedkoop en ‘goed genoeg’, of high-end exclusief, maar dan wel ultragoed. Belloli gaat voor optie twee. Dat is een risico, maar als je dat weet te realiseren dan groei je als kool. En dat is gelukkig hier het geval. De rekjes zijn in meer dan 40 landen te koop en onlangs heeft Lorenzo een nieuw pakhuis in gebruik genomen omdat ze simpelweg niet meer genoeg ruimte hadden. Dat zegt genoeg, gokken we zo.

Handwerk

De Bassocontinuo meubelen zijn compleet op maat te bestellen. Er zijn talloze soorten leder, kleuren stiksels, metaalsoorten of hoogtes en breedtes te kiezen. Hebt u een McIntosh-versterker? Dan zijn blauwe stiksels in zwart leder natuurlijk geweldig. Of wellicht met een groen accent? Kan allemaal. D’agostino? Koper pootjes passen dan vast mooier dan zilver rvs… Ook mogelijk! U begrijpt het al: the sky is the limit.

Om de kwaliteit te bieden die hoort bij een high-end meubel, maakt Bassocontinuo gebruikt van de top in de industrie. Toevallig zit die in de omgeving, wat de logistiek wat beter te regelen maakt. De carbon-fabriek maakt niet alleen onderdelen voor Lorenzo, maar ook voor Porsche, Ferrari talloze high-end fietsmerken en andere audiomerken hebben we gezien.

Het bedrijf dat de bekleding verzorgt levert ook niet alleen aan Bassocontinuo, maar ook aan diverse automerken. Ja: het leder op deze meubels ondersteunt ook billen in een supercar. En zo kunnen we wel even doorgaan.

In een Basso-meubel zit dus veel handwerk. Sterker nog: bijna alles is handwerk. Van het nabewerken van de metalen onderdelen, tot het bekleden met leder en het controleren van het carbon of het schuren van het houtwerk. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van high-tech cnc-machines en draaibanken, maar vergeet niet dat ook daar handwerk bij komt kijken. En elk onderdeel gaat minstens door drie paar handen voordat het in de doos gaat om verscheept te worden. Lorenzo laat niets aan toeval over hebben we al gemerkt.

Meerdere series

Bassocontinuo heeft natuurlijk meerdere series. De line-up begint met de Classic-serie. Deze is vrij nieuw en heeft talloze opties. Denk aan een breed of smal model. En diverse hoogtes per level. Daarboven zit de reference-lijn die tevens naar wens breed, smal, hoog of laag te krijgen is. Past een meer high-tech carbon look bij u? Dan is de Revolution iets voor u. Hier combineert Bassocontinuo leder met carbon. Prachtig gewoon. Zoekt u iets dat niet direct op een audiorek lijkt? Dan is de strakke Zen-lijn meer iets voor u.

Prijzen kunt u zien op de website van More Music.

Geef een antwoord