Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

Switch test

Hieronder een klein voorproefje!

Alpha Audio is al (ruim) meer dan tien jaar intensief bezig met streaming audio. Ooit begonnen met een Logitech Squeezebox en – jawel – een Sonos Zoneplayer (later Connect) zijn we inmiddels via wat Bluesound-oplossingen aanbeland bij een tweetal Metrum Acoustics Ambre’s en een zelfbouw streamer. Allemaal draaiend op Roon. Maar goed ook de streamer: de ‘backbone’ – het netwerk -blijft belangrijk. Niet alleen voor stabiliteit: ook voor de weergave hebben we gemerkt. En hoewel de bron – de mastering en de file zelf – het belangrijkst blijft; is élke schakel van belang. Dus laten we eens kritisch kijken naar...
Alpha Audio werkt hard aan onafhankelijke content. Om dit duurzaam te kunnen blijven doen, hebben we uw steun hard nodig. Wij bedanken u op onze beurt door u toegang te geven tot unieke content, verregaande e-mail support én bijvoorbeeld lossless samples. Wordt nu Alpha Supporter!

11 reacties

 1. Dag Jaap,

  Bij ons in de wijk komen ze binnenkort een fibernetwerk aanleggen. Hoe staan jullie tegenwoordig tegenover glasvezel en streaming audio? Doen? Het wordt wel lastig als de glasvezelkabel letterlijk tot aan mijn streamer moet doorlopen. Van de kelder tot aan de router in de woonkamer lukt misschien nog maar dan loopt er een internetkabel onder de vloer tot aan de set.

  Groeten Pieter

  1. Hallo Pieter. Dit is een vraag die we wel vaker krijgen. De connectie naar je huis toe heeft geen impact op geluidskwaliteit. Het maakt niet uit of het COAX, glasvezel of telefoonkabel is.

   Wat bepalend is hoe het netwerk in je huis naar de streamer toe eruit ziet, dus achter het modem van de aansluiting.

    1. Hallo Pieter. Waarschijnlijk begrijp ik je niet goed.

     Je hebt nu een internetaansluiting die je huis binnenkomt. Daar hangt een modem/router aan vast van je huidige aanbieder. Vanaf die router loopt er een netwerk naar je audio toe, kennelijk een kabel die deels onder de vloer doorloopt als ik het goed begrijp.

     Je krijgt zometeen een glasvezelaansluiting. Komt die ongeveer op dezelfde plek als waar je huidige internetaansluiting komt? Zo ja, dan kan je het netwerk wat je nu hebt gewoon hergebruiken.

     Zo nee, dan moet je een ander netwerk aanleggen in huis. Dat kan Wifi zijn, dat kan ethernetkabels zijn, dat kan een glasvezel netwerk zijn zoals beschreven in het artikel. Maar een glasvezelnetwerk aanleggen in huis heeft geen enkele relatie met een glasvezel, coax (via de kabel) of telefoon kabel buiten.

     Je trekt geen glasvezel door. Het glasvezelmodem van de glasvezel internet provider werkt net als je huidige modem/router werk als WiFi zender en er zitten 3 of 4 ethernetpoorten aan de achterkant waar je vier gewone netwerk kabels op aansluit.

     1. Dag Martijn

      Ik denk dat ik mag kiezen waar de fibercontactdoos zal komen. Dat kan in de kelder zijn waar mijn modem nu staat of nog beter rechtstreeks in mijn woonkamer onder de tv waar de internetkabel nu binnenkomt vanuit de kelder. Vanaf daar tot aan de streamer loopt inderdaad een internetkabel onder de vloer tot aan een switch en zo naar de streamer. Ik kan dus verder op de oude manier maar vroeg me gewoon af of ook die kabel onder de vloer vervangen moet worden door glasvezel om er de voordelen uit te halen op vlak van audio (ontkoppeling? Minder storingen?). Immers het netwerk vanaf de modem tot aan de streamer is bepalend zeg je.

      1. Hallo Pieter. Duidelijk. Je vraag is : moet je kiezen voor een ethernetkabel (koper) wat je nu hebt, of moet je kiezen voor een glasvezel kabel? Bedenk wel dat bij een glasvezel oplossing in huis er twee kastjes bij komen. De situatie wordt dan:
       Modem -> ethernetkabel -> ethernet naar glasvezel kastje (met stekker!) -> glasvezel -> glasvezel naar ethernetkastje (met stekker!) -> ethernetkabel -> streamer.

       Er zijn verschillen. Het is niet perse beter. In bovenstaand artikel staat duidelijk aangegeven wat het standpunt is van Alpha t.a.v. een glasvezel oplossing in je huis (dus ter vervanging van een gewone ethernetkabel).

       Als het een kwestie van hakken en breken wordt, dan is de keuze heel erg makkelijk: laten zoals het is. Dan is het zeker niet de moeite waard.

      2. Beste Pieter,

       Martijn heeft praktisch alles al toegelicht (dank, Martijn). Glasvels ín de woning als thuisnetwerk, heeft vooral nut over langere afstanden. Op korte afstanden is de winst minder groot. Mijn ervaring is dat het verschilt per systeem, converter, module, etc. Het is complex. Wil je het simpel houden, schaf dan een degelijke switch aan met een degelijke voeding en plaats die zo dicht mogelijk bij de streamer. Hang daar een mooie kabel aan en klaar is Kees.

Geef een antwoord