Home Streaming Audio Netwerk Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

19
Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

Inleiding

Inhoud

Alpha Audio is al (ruim) meer dan tien jaar intensief bezig met streaming audio. Ooit begonnen met een Logitech Squeezebox en – jawel – een Sonos Zoneplayer (later Connect) zijn we inmiddels via wat Bluesound-oplossingen aanbeland bij een tweetal Metrum Acoustics Ambre’s en een zelfbouw streamer. Allemaal draaiend op Roon.


Maar goed ook de streamer: de ‘backbone’ – het netwerk -blijft belangrijk. Niet alleen voor stabiliteit: ook voor de weergave hebben we gemerkt. En hoewel de bron – de mastering en de file zelf – het belangrijkst blijft; is élke schakel van belang. Dus laten we eens kritisch kijken naar wat een netwerk doet én wat u kunt verbeteren om – pun intended – elke bit eruit te halen die erin zit.

De opbouw van een netwerk

Netgear

Een datanetwerk bestaat uit een paar onderdelen. In veel gevallen staat er een modemrouter van de provider in de meterkast. Soms in de woonkamer.
Nu eindigt het bij redelijk wat gebruikers hier al. Ze sluiten gewoon de streamer aan op de modemrouter en klaar is Kees. En ja: het werkt. Maar het kan héél veel beter dan dit! Laten we eerst wat tips meegeven en later uitleggen waarom dit werkt.

Extra switch

Stap één is een fatsoenlijke switch aansluiten bij de streamer. Dat kunt u heel eenvoudig doen door de kabel die nu naar de streamer gaat te gebruiken om de nieuwe switch aan te sluiten. Vervolgens gebruikt u een nieuwe, korte ethernetkabel – bij voorkeur een afgeschermde CAT6A kabel – om de streamer aan te sluiten.

Welke switches zijn goed? We hebben een tijd terug een blindtest gedaan met switches. En ook zelf wat metingen verricht aan switches. Het blijkt dat de voeding het meeste doet. En dat als de voeding in orde is, een redelijke Cisco al erg goed presteert.

Een erg mooie switch is de Meraki MS220. Vindt u dat te duur, koop dan een goede 8-poort switch van een A-merk en koppel er eventueel later een goede voeding aan. U zult versteld staan van het verschil!

Betere kabels

 

Ja… bits zijn bits… Zeker bij ethernet. Maar toch: we horen écht verschil. In onze test van connectoren horen we helemaal NIETS. Of het nu een connector is van 50 cent of 20 Euro… geen verschil. Wel in montage en degelijkheid. Maar niet in weergave .

Maar als we gaan experimenteren met afscherming, dan horen we wél verschillen. En dan blijkt dat een degelijk afgeschermde kabel – met de afscherming aan beide kanten gemonteerd – echt meer rust en inzicht brengt. Het is subtiel. Maar wel hoorbaar.

Glasvezel

Fiber netwerk audio

Bij Alpha Audio geloofden we lang in glasvezelverbindingen voor audio. En dat doen we nog tot op zekere hoogte. Tijdens recentere tests met andere spelers, hebben we gemerkt dat een goede switch met een degelijke voeding – hoeft niet altijd lineair te zijn – beter kan klinken dan de glasvezelverbinding. Rijker in klank en mooier op gebied van imaging en transient-informatie.

Dit zijn verschillen die je heel goed kan horen op klassiek pianowerk of bijvoorbeeld akoestisch werk (gitaar, koperwerk, et cetera).
Nu weten we dat er ook verschillen hoorbaar zijn in modules. Wij hebben goede ervaringen met modules van FS. Maar we weten dat er lezers zijn die er meer hebben geprobeerd. Deel vooral uw ervaringen!

Wifi?

We hebben het vooral over bekabelde verbindingen gehad. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel streamers die via een draadloze verbinding te koppelen zijn.
Nu is dit een heel lastige kwestie, want het is ontzettend afhankelijk van de implementatie. De meeste streamers die we in handen hebben gehad, klinken beter via een bekabelde verbinding. Tevens is de verbinding veel stabieler én sneller, waardoor de speler gewoon veel beter werkt. Het gros van de ergernissen van apps die traag reageren of stotteringen zijn te wijten aan een trage of instabiele draadloze verbinding.

Maar met de komst van betere wifi accesspoints en betere chipsets in het algemeen, is het soms gewoon prima mogelijk de draadloze optie te gebruiken. Hoe het klankmatig gaat uitpakken, verschilt dus per apparaat.

Dat heeft alles te maken met hoe de draadloze radio en antennes geïmplementeerd zijn. Is de afscherming goed geregeld? Want een radio werkt op 2,4, 5 of soms 6 GHz (Wifi 6E). Al hebben we op moment van schrijven nog geen Wifi AX implementaties gezien. Het gros werkt op Wifi N of AC. (Wifi 4 en 5). Die straling moet niet doorwerken in de rest van de streamer. Als dat goed gedaan is, is er op zich weinig aan de hand en kan wifi prima klinken.

Wifi Bridge

Wie geen kabel kan trekken én geen wifiverbinding heeft op zijn of haar streamer, kan een wifi bridge gebruiken. Dit zijn ‘kastjes’/ apparaatjes die verbinding maken met het draadloze netwerk om vervolgens de verbinding door te zetten naar een aantal bekabelde poorten. Ze slaan dus en ‘brug’ tussen het draadloze en bekabelde netwerk. Handig.

Koop in dit geval – eigenlijk in alle gevallen – geen goedkope Ali Express spullen en probeer indien mogelijk binnen hetzelfde merk en serie te blijven. Gelijke chipsets werken beter met elkaar, waardoor de verbinding vaak stabieler is. Dat is meettechnisch gewoon aan te tonen.

Homeplug?

Nee… punt… niet doen. Homeplugs werken via het lichtnet door daar hoogfrequente signalen overheen te sturen (met behulp van OFDM). Hoewel veel filters het gewoon wegfilteren (waardoor er ook geen data meer doorheen komt), vinden we het niet goed klinken én kan het in potentie dus de weergave van een degelijk hifisysteem verslechteren.
Weet dat er genoeg alternatieven zijn die allereerst beter werken, ten tweede beter klinken en ten derde de weergave van het systeem niet aantasten.

19 REACTIES

  1. Ik probeer in mijn Meraki ms220-8p (gemodificeerd door Audiophool met OCXO-clock en de door hem gemaakte voeding verwacht ik binnenkort aan de deur) de prioriteiten van de poorten in te stellen, maar ik kom er echt niet uit en kan wat hulp gebruiken. De instelmogelijkheden via het dashboard zijn mij iets te groot en zie door de bomen het bos niet.

    Korte uitleg over wat ik op de poorten heb aangesloten, waarbij ik de eerste 2 poorten de hoogste prioriteit wil geven:
    – poort 1: router (jbf cat6a)
    – poort 2: streamer (via Wodka)
    – poort 3: NUC met roon (via goedkopere audioquest)
    – poort 6: 2e switch in andere ruimte met daarop: NAS met muziek, pc, werklaptop)

    Wie kan mij hierbij helpen of heeft de juiste tip?

    Noot 1: het viel mij op dat het geluid veel beter was met streamer op de 2e poort t.o.v. de laatste poort; veel meer nagalm, breder geluidsbeeld, meer detail, meer punch. Streamer blijft dus op poort 2.

    Noot 2: Overigens heb ik via Cisco kunnen regelen dat ik voor een klein bedrag (in de UK voor ca € 0.50) een licentie voor een dag heb en zou dit opnieuw weer voor een volgende poging kunnen aanvragen (op de site bieden ze alleen licenties aan voor 1 of meerdere jaren voor veel te veel geld). De switch blijft na verlopen van de licentie gewoon met de opgeslagen instellingen werken.

      • Hoi Jaap,

        Ik probeer jouw tip onder een ander artikel uit te voeren; poort 1 en 2 een prioriteit 7 te geven, waarbij poort 1 naar de router gaat en poort 2 naar de streamer. De rest krijgt dan prioriteit 1 of 0. In het dashboard kan ik bij QoS e.e.a. instellen, maar de keuzemogelijkheden daar duizelen mij door gebrek aan kennis van netwerken. Per rule (en ik denk dus per poort) kan ik daar instellen: VLAN, Protocol, Source port, Destination port, DSCP. Bij het laatste zou ik dan een class kunnen instellen. Een schermadruk toevoegen voor de duidelijkheid lukt mij niet hier en een link met een plaatje ook niet. als je zoekt op “meraki qos best practices” en dan kijkt bij “SimpleVoIP”, dan zie je wat ik bedoel.

        • Dag Rick,

          Het ene merk heeft andere ‘regels’ als het gaat om QoS dan het andere. Netgear is niet 1 op 1 toepasbaar op Dlink, Zyxel of Meraki (Cisco). De tip: zet de prioriteit hoog, is welliswaar universeel: de uitvoering niet.

          Ik heb niet voldoende ervaring met traffic shaping in Meraki omgevingen. Ik kan / durf je hier dus niet te adviseren.

          • ik, heb nu de prioriteiten voor poort 1 en 2 hoger ingesteld, maar merk denk ik geen verschil; wellicht hebben alle poorten voldoende lucht qua bandbreedte. VLAN staat op “Any” en niet op VLAN 1. Ik denk dat dat niet uitmaakt, want het gaat erom dat voor wat al het verkeer betreft poorten 1 en 2 meer bandbreedte krijgen.
            Wel apart, wat ik eerder meldde, dat de streamer op poort 2 beter geluid geeft dan op poort 8. Had dit ook al teruggegeven aan Audiophool.

            Dank voor zover!

  2. Dag Jaap,

    Bij ons in de wijk komen ze binnenkort een fibernetwerk aanleggen. Hoe staan jullie tegenwoordig tegenover glasvezel en streaming audio? Doen? Het wordt wel lastig als de glasvezelkabel letterlijk tot aan mijn streamer moet doorlopen. Van de kelder tot aan de router in de woonkamer lukt misschien nog maar dan loopt er een internetkabel onder de vloer tot aan de set.

    Groeten Pieter

        • Hallo Pieter. Waarschijnlijk begrijp ik je niet goed.

          Je hebt nu een internetaansluiting die je huis binnenkomt. Daar hangt een modem/router aan vast van je huidige aanbieder. Vanaf die router loopt er een netwerk naar je audio toe, kennelijk een kabel die deels onder de vloer doorloopt als ik het goed begrijp.

          Je krijgt zometeen een glasvezelaansluiting. Komt die ongeveer op dezelfde plek als waar je huidige internetaansluiting komt? Zo ja, dan kan je het netwerk wat je nu hebt gewoon hergebruiken.

          Zo nee, dan moet je een ander netwerk aanleggen in huis. Dat kan Wifi zijn, dat kan ethernetkabels zijn, dat kan een glasvezel netwerk zijn zoals beschreven in het artikel. Maar een glasvezelnetwerk aanleggen in huis heeft geen enkele relatie met een glasvezel, coax (via de kabel) of telefoon kabel buiten.

          Je trekt geen glasvezel door. Het glasvezelmodem van de glasvezel internet provider werkt net als je huidige modem/router werk als WiFi zender en er zitten 3 of 4 ethernetpoorten aan de achterkant waar je vier gewone netwerk kabels op aansluit.

          • Dag Martijn

            Ik denk dat ik mag kiezen waar de fibercontactdoos zal komen. Dat kan in de kelder zijn waar mijn modem nu staat of nog beter rechtstreeks in mijn woonkamer onder de tv waar de internetkabel nu binnenkomt vanuit de kelder. Vanaf daar tot aan de streamer loopt inderdaad een internetkabel onder de vloer tot aan een switch en zo naar de streamer. Ik kan dus verder op de oude manier maar vroeg me gewoon af of ook die kabel onder de vloer vervangen moet worden door glasvezel om er de voordelen uit te halen op vlak van audio (ontkoppeling? Minder storingen?). Immers het netwerk vanaf de modem tot aan de streamer is bepalend zeg je.

          • Hallo Pieter. Duidelijk. Je vraag is : moet je kiezen voor een ethernetkabel (koper) wat je nu hebt, of moet je kiezen voor een glasvezel kabel? Bedenk wel dat bij een glasvezel oplossing in huis er twee kastjes bij komen. De situatie wordt dan:
            Modem -> ethernetkabel -> ethernet naar glasvezel kastje (met stekker!) -> glasvezel -> glasvezel naar ethernetkastje (met stekker!) -> ethernetkabel -> streamer.

            Er zijn verschillen. Het is niet perse beter. In bovenstaand artikel staat duidelijk aangegeven wat het standpunt is van Alpha t.a.v. een glasvezel oplossing in je huis (dus ter vervanging van een gewone ethernetkabel).

            Als het een kwestie van hakken en breken wordt, dan is de keuze heel erg makkelijk: laten zoals het is. Dan is het zeker niet de moeite waard.

          • Beste Pieter,

            Martijn heeft praktisch alles al toegelicht (dank, Martijn). Glasvels ín de woning als thuisnetwerk, heeft vooral nut over langere afstanden. Op korte afstanden is de winst minder groot. Mijn ervaring is dat het verschilt per systeem, converter, module, etc. Het is complex. Wil je het simpel houden, schaf dan een degelijke switch aan met een degelijke voeding en plaats die zo dicht mogelijk bij de streamer. Hang daar een mooie kabel aan en klaar is Kees.

×