Hoe krijg je wifi stabiel en snel?

wifi-accesspoints

Inleiding

Wifi is bijzonder handig. Je hoeft geen draadjes te trekken, maar er is wel data overdracht. En met de komst van wifi N en wifi AC zijn de snelheden ook nog zeer acceptabel. Maar ja: in heel veel gevallen is wifi toch niet helemaal lekker. De dekking is niet goed en er zijn zo nu en dan drop-outs. Hoe los je dat soort problemen op?

Wifi

Wifi komt in heel wat smaakjes. En in veel gevallen zit het netjes ingebouwd in de router. Al dan niet geleverd door de provider. Deze router komt doorgaans in de meterkast terecht. Met de deur dicht, want mooi zijn ze niet.

Voor wifi is zowel de plek als de deur niet gunstig. Wifi straalt rondom af – en afhankelijk van de antenne-gain is het een bolvorm – waardoor de helft al de straat op gaat. Zonde! Want we willen in huis een goede dekking realiseren.

Een oplossing is de router te verplaatsen. Maar ja: dan zit u weer met dat kastje. Een betere oplossing is een accesspoint te plaatsen op een plek centraal in huis. Veel degelijke modellen zijn te voeding via de ethernetkabel – PoE: Power over Ethernet – waardoor maar één kabel nodig is voor zowel een dataverbinding als voeding. En een ethernetkabeltje is zo weg te werken.

Gerelateerde berichten

Dion Audio bi-amping

Bi-amping overkill: lekker!

Achtergrond – Onlangs hebben we bij Alpha Audio een tweede Dion Audio SD60 aangeschaft om te kunnen bi-ampen. Niet dat we kracht tekort kwamen bij deze mini-krachtpatser, maar het is altijd leuk om te experimenteren met dit soort zaken. Hoeveel maakt het uit? Is het wel hoorbaar? En zo ja: hoe dan? Tijd om twee […]

Audio Digitaliseren – Deel 3

Mede liefhebber Ron Claasen ? Rons Audioblog ? heeft een serie over het digitaliseren van audio. Gastauteur Robbert Nauta (Unique Music) heeft dit vierluik geschreven. Wij publiceren zulke interessante stukken graag! We zijn vandaag al aan deel 3 toe!

Verlies bij branden en rippen?

We herinneren het ons nog goed: een presentatie bij één van de audioclubs. Daar staan we dan met ons gebrande cd’tje. Alle handige demo-tracks op één zilveren schijfje. Een deel van de originelen nog in de auto. We starten met de demo, waarna één van de clubleden opmerkt: “Is dat een kopie? Dat hoor ik… […]

10 reacties

 1. Een lichtnetfilter kost weinig. De Weiss DAC 2 en overige apparatuur kost een vermogen. En als je van te voren weet dat het beter klinkt, ben je verkeerd bezig als het luchtnrtfilter er niet tussen plaatst.

 2. Je eigen lichnet vervuilen door er een netwerk van te maken spreekt mij minder aan omdat het ander aparaten stoord bv je DAC .
  Even ingaan Ferdy zijn laatste punt nml een Router omtoveren tot personal cloud voor al je (draadloze) aparaten.
  Lima heeft een systeem (niet door mij getest wel geboeid) voor 99 euro welke daar slim opin speelt.

 3. Non standaard routers en streamers zie ik soms met twee tot 8 antennes.
  Beoogt een dergelijk dubbel systeem hetzelfde als roaming en automatisch overschakeld naar meest stabiel accespoint ?

  1. Nee, dat heeft niets te maken met Roaming. Roaming werkt met meerdere, losse accesspoints, verdeeld door het huis of kantoor. Je schakelt met je client dus écht tussen fysiek andere accesspoints. Bijvoorbeeld als je van de ene naar de andere verdieping loopt.

 4. Ik heb het op de volgende opgelost Waar de data binnenkomt (modem) een verbinding gemaakt met het stopcontact, via een Power Ethernet Adapter. Houdt er rekening mee, dat snelheid evenals die van de router met wifi de prijs bepaalt. De router is aangesloten via (P O A) het lichtnet, en staat vlakbij de streamer. Dit werkt perfect. De printer/pc/laptop kunnen via de router worden aangesloten. Uit gezonderd mediabox van Ziggo die moet in een eigen P E A (is een stekker waar een of meerdere RJ 45 pluggen in kunnen ) vraag niet waarom gaf problemen. Houdt er rekening mee dat elke P E A rechtstreeks het stopcontact (niet via een tafelcintactdoos) in moet. Er zijn ook routers waar USB aansluiting(en) op zit(ten) en van de externe HD een NAS maakt.

Geef een reactie