Home Hi-Fi Hoe kies je de juiste bron?

Hoe kies je de juiste bron?

0

We leven in een tijd van keuzes. Dat is geweldig, maar wie nu een nieuw hifisysteem moet gaan samenstellen staat voor bijna een oneindig aantal mogelijkheden. We hebben de luidspreker en versterker al besproken. Nu is het tijd voor de bron. Welke past bij u? Hoe maakt u die keuze? 

Wie een willekeurige (degelijke) winkel binnen loopt met (fatsoenlijke) hifi-apparatuur ziet dat er heel wat keuze is in bronnen. Van tuners, tot platenspelers, cd-spelers en natuurlijk streaming. Wat is wijsheid bij een nieuw systeem?

Wat zoekt u?

De hamvraag bij een nieuw systeem is altijd: wat zoekt u in een bron? Wat wilt u bereiken met het systeem? Wilt u de hoogst mogelijke kwaliteit? Vindt u wat u nu hebt prima en wilt u alleen maar vervangen? Of zoekt u juist iets nieuws. Immers: er zijn talloze nieuwe technologieën op de markt gekomen die best de aandacht en overweging waard zijn.

Beleven?

Steven Steigman Guy ChairWat belangrijk is, is naar uzelf te kijken en u af te vragen: hoe wil ik audio beleven? Wat vind ik nu écht belangrijk? Is audio voor mij een heel stuk emotie waarbij de bron een belangrijke factor is? Of vind ik de muziek an sich het belangrijkst en gaat het mij niet om de bron? Gaat u puur voor gemak? Of vindt u het ritueel er omheen ook heel belangrijk?

Dat klinkt wellicht gek, maar voor heel veel mensen is het afstoffen van een lp en het kalibreren van een naald ook belangrijk. Het is onderdeel van de hobby. Een ander pakt veel liever de tablet. Weer een ander luistert alleen maar radio. Voor ieder wat wils.

Zwitsers zakmes

Weiss MAN301
Streamers komen soms ook met een ingebouwde drive. Zo kunt u direct rippen of gewoon een cd spelen.

Voor de doelgroep die niet bang is in een nieuwe wereld te stappen, is streaming een serieus interessante optie. Streaming is in korte tijd zeer volwassen geworden. Er zijn inmiddels aardig wat partijen bijgekomen, waardoor ‘starters’ niet maar één keuze hebben (lees: Sonos).

Daarbij zijn er veel meer streamers dan alleen de doosjes met een netwerkaansluiting en een digitale en analoge uitgang. Er zijn spelers met ingebouwde drive om cd’s te rippen en af te spelen. Daarbij zijn er talloze complete spelers waar al een harde schijf (of ssd) ingebouwd is. Dat maakt de streamer feitelijk een harddisc-speler, maar dat terzijde.

De geluidskwaliteit van streamers is net zo divers als die van een cd-speler. Er zijn hele goede streamers en er zijn hele slechte streamers. Daarbij is er nog een belangrijke factor om rekening mee te houden: bedienings-apps en ondersteunde diensten. Denk aan Spotify, Deezer, Qobuz, Rhapsody, et cetera. In het begin vindt u het wellicht niet zo interessant en belangrijk, maar op lange termijn gaat dat wel meespelen.

Een tip die we graag meegeven: test de app uitvoerig (vraag gewoon een tablet met de software erop om ermee te spelen) en bekijk goed of de fabrikant regelmatig updates doorvoert. Degelijke software ondersteuning is cruciaal bij streamers.

Wat we hebben gemerkt is dat de spelers die al langer meedoen in de markt en meerdere modellen hebben, veelal beter presteren dan de nieuwkomers. Uitzonderingen zijn er natuurlijk, maar feit is: een streamer ontwikkelen is niet eenvoudig! Dat kost jaren ontwikkeling.

LP – Platenspeler

Project
Erg leuke, betaalbare platenspelers vindt u bij onder meer bij Pro-ject.

De platenspeler lijkt wel een eeuwig leven te hebben. En dat is niet gek. Platenspelers kunnen waanzinnig goed klinken. Hoewel we ze niet testen op Alpha Audio (onze focus ligt op streaming-audio en moderne hifi in het algemeen) kunnen we wel degelijk genieten van een goede set-up.

Mensen die zoeken naar een platenspeler, weten doorgaans prima waar ze naar op zoek zijn. Het zijn serieuze liefhebbers met een collectie. Of ze zijn bereid een collectie op te gaan bouwen.

Er zijn heel wat interessante spelers op de markt. Zowel zeer betaalbaar (Project bijvoorbeeld) als erg prijzig (Apollo, Base, etc).

We raden met klem aan om een speler bij een speciaalzaak aan te schaffen. Een draaitafel moet goed opgezet, gekalibreerd en aangesloten worden. Kennis van zaken is een vereiste (dat geldt altijd wel bij hifi natuurlijk).

CD en multispeler

Marantz 8005-serie
Cd-spelers vinden we eigenlijk niet interessant meer sinds de opkomst van streaming audio / video.

Optische media hebben niet lang meer te leven naar onze inschatting. Nu nog voor een high-end cd-speler kiezen – of multispeler – is naar onze mening niet zinvol meer. Tenzij u een enorme collectie cd’s hebt en uw cd-speler – of multi format speler – is overleden en u kost wat kost de beste cd-speler bezit die op de markt is.

In alle andere scenario’s raden we aan te kijken naar een uitstapje richting streaming. Eventueel in combinatie met een high-end d/a-converter. Zoals we al hebben gemeld, zijn er streamers met ingebouwde cd-drive. (M50 van NAD, Weiss MAN-301. Bluesound Vault). Deze apparaten kunnen uw collectie rippen terwijl u de cd’s afspeelt. Kortom: u kunt ongemerkt uw collectie rippen naar een schijf of NAS.

Dit geldt overigens ook voor Blu-rays . Ook hiervoor zijn streamers met een ingebouwde drive. Kaleidescape bijvoorbeeld. Een waanzinnig mooi systeem. Echter: dit is niet echt een combi-systeem. Het heeft een focus op video.

HTPC (USB-audio)

Pink Faun
Pink Faun heeft een interessante htpc in het assortiment. Deze speelt echter geen video.

Pc’s zijn alleskunners. Ze kunnen dus ook prima dienst doen als bron. Echter: de pc moet zorgvuldig afgestemd zijn op media. Zowel op gebied van hardware als software. De hardware moet ruisarm zijn – eigenlijk alleen maar mogelijk met custom voedingen – en de software moet niets doen wat niet nodig is. Kortom: de fabrikant moet alle services uitschakelen die niet nodig zijn. Een pittig klusje.

Dat maakt het dat er maar bar weinig fabrikanten zijn die een degelijke htpc kunnen fabriceren. We kennen er een paar. En die pc’s presteren uitstekend.

In bijna alle gevallen gaat een htpc samen met een usb-dac. Er zijn meer mogelijkheden maar usb is de meest voor de hand liggen de verbinding met een pc.

Er zijn heel veel usb-dacs op de markt gekomen de afgelopen jaren. Er zijn bijzonder goede en er zijn eenvoudige dacs die niet echt veel indruk maken. Zijn er hele slechte? Ja, ongetwijfeld, maar wij hebben ze (nog) niet getest.

Let er bij een usb-dac op dat deze high-res audio accepteert via de usb-poort. Dat is inmiddels bijna standaard, maar er zitten nog modellen tussen die beperkt zijn op 24 bit / 48 kHz en dat is gewoon niet interessant meer.

We willen één ding wel graag meegeven. Bij een htpc is het erg handig als ook u kennis hebt van hardware en software. Want hoewel een degelijk samengestelde en geconfigureerde pc zeer stabiel kan werken, blijft het een pc. Het kan dus crashen.

Het voordeel is dat een htpc in bijna alle gevallen zowel audio als video kan afspelen. Op zeer hoog niveau. En dat ook tegen een scherpe prijs.

Combinaties

NAD M50
De M50 streamer heeft een cd-drive, maar heeft geen analoge uitgang. U moet dus over een dac (d/a-converter) beschikken!

Er zijn steeds meer apparaten die meerdere functies in zicht dragen. Denk aan een cd-speler met een digitale ingang. Zo kunt u een andere apparaat mee laten liften op de d/a-converter van de cd-speler. Handig! Ook streamers hebben soms een cd-drive, zodat u niet alleen cd’s kunt rippen, maar ook kunt ‘wennen’ aan streaming. Geen ‘Cold Turkey’!

Het kan interessant zijn om te kijken naar welke functies u graag wilt hebben. Een dac-functie is erg handig. Zeker als u veel gebruik maakt van digitale apparaten met een matige lijnuitgang. Denk aan een settop-box, tv, spelconsole of een oudere, midrange multi-formatspeler.

Er zijn zowel optische spelers als streamers die het toelaten om andere apparaten digitaal te koppelen. Wilt u geen aparte d/a-converter, dan loont het de moeite hierop te filteren voordat u verder gaat zoeken en luisteren.

Conclusie

Kiezen voor een bron lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het is een zeer persoonlijke keuze waarbij beleving, geschiedenis en ontwikkelingen meespelen. Hebt u vragen of wilt u even een klankbord. Mail ons gerust. We hebben tevens een onafhankelijk adviesservice waar u gebruik van kunt maken.

 

×