vrijdag, maart 29, 2024
Home Hi-Fi Fabrikanten Hoe Ken Ishiwata bij Marantz is gekomen – 40 jaar dienst

Hoe Ken Ishiwata bij Marantz is gekomen – 40 jaar dienst

0
Hoe Ken Ishiwata bij Marantz is gekomen – 40 jaar dienst

Ken Ishiwata… Dé Marantz-man. De man van de KI-Signature series; begerenswaardige Marantz-modellen, getuned voor nog meer muziek. In 2018 is hij veertig jaar in dienst bij Marantz. Vandaar de speciale KI-Ruby. Immers: Marantz moet het op één of andere manier vieren. Bij de introductie van de Ruby krijgen we een compleet verhaal van Mr Ishiwata over hoe hij begonnen is bij Marantz… De tijd dat Superscope nog betrokken was. Wij hebben voor u de camera laten rollen… Bij deze een ietwat ingekorte versie van het verhaal van Ken… korter dan een kleine 25 minuten hebben we het niet kunnen krijgen. Maar ja: 40 jaar in 25 minuten vinden we alsnog een prestatie. 

Het begint in 1977 met een sollicitatie die wordt afgewezen op zijn vergoeding. Echter… een paar maanden later klopt Marantz weer aan met de mededeling dat Japan wel akkoord gaat met zijn vraag. Blijkbaar zijn mensen die zowel Japans als Engels spreken, technisch goed onderlegd zijn én bedrijfskunde in de vingers hebben zeldzaam. De 40-jarige reis start dus officieel in 1978.

Ken Ishiwata gaat een paar maanden op een soort snuffelstage om te zien hoe Superscope – toenmalige eigenaar van Marantz – te werk gaat. Ishiwata is onder de indruk van de kwaliteitscontrole die vele malen strenger is dan bij de concurrenten. Echter gaat er wel iets mis bij de controles van de tuners in België waar Marantz ook een kantoor en fabriek heeft staan. Bij het testen van deze tuners gaan de werknemers niet goed te werk, waardoor er veel te veel onnodig worden afgekeurd. Ken Ishiwata grijpt in en laat zien wat er misgaat. Hij is in feite een soort tolk, want niet alleen gaat het technisch niet goed; ook cultureel zijn er wat ‘mismatches’.

In deze periode heeft Ken ook zijn technische kennis van tape kunnen laten zien door het bandspanningsmechanisme te verbeteren, waardoor de tape beter op de kop gedrukt werd. Iets wat de weergave enorm ten goede komt.

Speakers

In een later stadium betrekt Marantz Ishiwata bij het ontwikkelen en verbeteren van de productie van luidsprekers. Er waren alleen nog Amerikaans getunede luidsprekers, wat in Europa niet zo lekker verkoopt. Er moet dus een Europees model komen. Nu heeft Ken Ishiwata bij Pioneer gewerkt en ook daar heeft hij meegewerkt aan de ontwikkeling van luidsprekers. Het is dus niet gek dat Marantz hem hier inschakelt.

CD

We praten begin jaren ’80. Marantz komt in handen van Philips en de CD komt op de markt. Ken Ishiwata heeft in feite helemaal geen kennis van digitale audio, maar gelukkig wil Philips helpen met het bijspijkeren. En met succes, want Marantz staat binnen no-time – en ook anno nu – bekend als een merk met uitstekende cd-spelers.

De KI Ruby

Ken Inshiwata eindigt zijn verhaal met een brug naar de Ruby. De naam slaat op de robijn die weer staat voor 40 jaar huwelijk. Het is een ode aan zijn mooie tijd bij Marantz. En het moet laten zien en horen wat Marantz vandaag de dag kan, al staat hij prijstechnisch onder de 10-series met 4000 euro per component.

In feite is de versterker een single-ended versie van de 10-series. Met 2 x 200 watt in 4 Ohm en 100 watt in 8 Ohm moet de versterker iedere speaker wel aan kunnen. Het zijn dezelfde nCore-modules als in de 10-series. En er zit hetzelfde feedback-circuit en filtersysteem in als bij de 10-series. Dus ná het filter zit de feedback, waardoor de speaker geen invloed meer heeft op het filterelement.

De sacd-speler heeft in feite dezelfde functies en werking als de SA-10. Het speelt in feite alles, heeft dac-inputs en ziet er strak uit. Over de weergave durven we nog niets te zeggen: een demo in een onbekende ruimte met onbekende muziek zegt niet zoveel. Dus helaas: we gaan nog niet oordelen.

Video Ken Ishiwata 40 jaar Marantz