Hoe installeert en gebruikt u de Google Chromecast?

Google Chromecast

We hebben uit Frankrijk een Google Chromecast gekregen. Een geinig apparaatje wat allereerst supergoedkoop is (ongeveer 40 euro) en ten tweede bijzonder gemakkelijk is in gebruik. Gelooft u ons niet? Bekijk de video maar! 

Wie een supereenvoudige oplossing zoekt om webcontent te streamen, moet echt niet verder zoeken dan de Google Chromecast. Het hdmi-stickje duwt u zo in de tv, adapter – of beter nog: usb-kabel naar de tv – erop en klaar is Kees. Nou ja: nog even de stappen van de installatiesoftware doorlopen. Het installeren is letterlijk in vijf minuten gedaan.

Casten

Casten – het pushen van een stream – kan vanaf een pc, laptop, tablet en smartphone. Wat in feite gebeurt is dat de software de link naar de stream doorgeeft. Dat scheelt niet alleen bandbreedte, het werkt ook veelal stabieler dan een ‘point to point’ verbinding tussen bijvoorbeeld een smartphone en de ontvanger. Het is een slimme manier van streamen. En het werkt in veel gevallen feilloos, al werkt de Chromecast wel op een 2,4 GHz wifi-N netwerk, waar veel interferentie een rol speelt. Dat een HD-video niet helemaal soepel kan lopen, laat de video zien. Er moet soms veel gebufferd worden. Dat hoeft niet erg te zijn, maar een kabel werkt toch beter. Een 5 GHz netwerk zou ook een oplossing kunnen zijn.

Een stream starten gaat eenvoudig. In Google Chrome – de browser van Google – ziet u na de installatie een vierkantje naast de adresbalk verschijnen. Door daarop te klikken kunt u de Chromecast selecteren en de stream starten. Er zijn ook al veel apps compatible met de Chromecast. Denk aan de Apps van Synology, Youtube, Netflix en nog een selectie. U vindt ze in onder meer in de Google Play shop op de tablets en smartphone.

Geen flac en DTS

Een nadeel van de Chromecast is dat het geen DTS en Flac native ondersteunt. Dat heeft als gevolg dat veel films via DS Video niet werken, omdat de codec niet ondersteunt is. (Veel films hebben een DTS Track). Ook een flac-audiostream via Xbmc pushen naar de Chromecast werkt niet, omdat de Chromecast dan Flac aangeleverd krijgt. Via DS Audio werkt het wel, omdat deze kan transcoderen naar wav of mp3. Wij hebben voor wav gekozen en dat werkt feilloos. En het klinkt nog helemaal niet onaardig om via de tv te spelen (optisch verbonden met de b-DAC). Natuurlijk kan het beter, maar besef dat de Chromecast 40 euro kost en nagenoeg alles kan streamen.

Bekijk de video van de Google Chromecast

Gerelateerde berichten

Andronos – Sonos applicatie voor Android

Vooralsnog waren alleen bezitters van een iPod Touch of iPhone gezegend met software die een Sonos-systeem kan besturen. De Sonos-applicatie is geschreven door Sonos zelf en werk – niet geheel verrassend – uitstekend. Voor Android is er geen software van Sonos, maar dat wil niet zeggen dat er geen applicatie is! Lang leve de open […]

Is MQA het DSD van 2017?

We kunnen er lang of kort over discussiëren, maar DSD is een niche-format. Een format wat weliswaar bijzonder goed kan klinken, maar nooit het grote publiek heeft bereikt. Een format voor… hifi-nerds. Zoals u en wij. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Wij vragen ons af of MQA ook zo’n bestaan tegemoet gaat. […]

Marantz NA8005 goud en zilver

Hoe kies je de juiste bron?

We leven in een tijd van keuzes. Dat is geweldig, maar wie nu een nieuw hifisysteem moet gaan samenstellen staat voor bijna een oneindig aantal mogelijkheden. We hebben de luidspreker en versterker al besproken. Nu is het tijd voor de bron. Welke past bij u? Hoe maakt u die keuze? 

4 reacties

    1. Ja, dat kan. Op je computer installeer je de Plex media manager. En ook vanaf mobiele telefoon en tablet kun je via de Plex app (+/- 3 euro) films, foto’s en muziek afspelen op het device waar de Chromecast is aangesloten, zoals receiver of TV.

    2. Dag Dirk,

      Ja, dat kan. Pim geeft al een mogelijkheid aan met Plex. Dat is een mediaserver die met de Chromecast overweg kan. Dit is een mooie oplossing die goed werkt. Verder installeer je bij de setup van de Chromecast een zogenaamde extensie. Deze komt in de internetbrowser (Chrome, die is van Google). Deze extensie is zichtbaar als een klein icoontje naast de adresbalk. Door daarop te klikken stuur je de inhoud van de browser naar de Chrome. Op die manier kan je bijvoorbeeld Youtube kijken.

      Daarnaast zijn er ‘Apps’ beschikbaar op de Chromecast. Denk aan Netflix en dus Youtube. Er komen er meer. Wil je zelf films kijken, dan moet je dus met software gaan werken die met Chromecast overweg kan. Plex is er één. Synology-nas-apparaten kunnen ook met de Chromecast overweg.

Geef een reactie