Home Streaming Audio Streaming Hoe te beginnen met streaming?

Hoe te beginnen met streaming?

11
Hoe te beginnen met streaming?

Streaming is inmiddels menig woonkamer van de liefhebber binnen gekomen. Sommige liefhebbers streamen vanaf een harde schijf – al is dat eigenlijk geen streaming – anderen hebben een NAS en weer anderen gebruiken de cloud… een dienst dus. Maar wat als u nog niets hebt? Hoe dan te beginnen? Wij ontrafelen de wereld van streaming voor u! 

Wie gaat beginnen met streaming heeft eigenlijk maar een paar dingen nodig. Vier zaken om precies te zijn. En het mooie is: de meeste dingen hebt u al! En als u een onderdeel mist… geen nood: het hoeft allemaal niet duur te zijn.

Een streamer…

Allereerst is er natuurlijk een streamer nodig. Er zijn inmiddels heel wat merken en daardoor heel wat smaakjes. Van zeer goedkoop – denk aan de Google Chromecast – tot exorbitant prijzig. En een gelukkig een heleboel er tussen in.

Opvallend is dat er toch maar een handvol merken is die de markt domineren. Sonos is daarbij de bekendste, maar we moeten niet HEOS, Bluesound, Linn, NAIM of bijvoorbeeld Meridian vergeten. Die laatste heeft toch ook wel wat stof doen opwaaien in dit landschap. We noemen MQA, wat niet direct met streaming te maken heeft, maar wel met de bronbestanden.

Bediening

Een tweede onderdeel dat nodig is, is een manier om het te bedienen. Veel streamers missen tegenwoordig fysieke knoppen. Dit omdat ze veelal via het netwerk worden bediend. En dat kan met een app of in sommige gevallen een desktop-programma voor Mac of Windows.

Heel soms is het ook mogelijk om met een fysieke afstandsbediening te werken. Dat kan prettig zijn, aangezien niet iedereen altijd een telefoon of tablet op zak heeft. Let daar goed op als u daar veel waarde aan hecht.

Bron en netwerk

Een derde onderdeel is de bron. Waar haalt u de files vandaan? Vanaf een harde schijf? Een NAS of een streamingdienst? We gaan daar later op in.

En tenslotte… een netwerk. De streamer, bediening en bron moeten aan elkaar worden geknoopt. En dat gaat met een netwerk. Dit is een cruciaal onderdeel dat vaak verwaarloosd wordt. Een standaard routertje van de provider met een oud wifi-netwerk is gewoonweg niet wenselijk als u zonder problemen wilt streamen. Oudere spullen kunnen te traag zijn óf de standaarden missen voor moderne apparatuur. Een degelijke router met – indien gewenst – fatsoenlijke wifi-prestaties zorgen voor een veel aangenamere ervaring.

Diverse bronnen

Streamen kan op verschillende manieren. Het is mogelijk gewoon met een eenvoudige streamer internet-radio te beluisteren. Dat is al streaming. En dat doen we al jaren. Echter willen we ook muziek kunnen beluisteren waar we op dat moment zin in hebben. Denk aan muziek voor onder het eten. Of muziek tijdens het sporten. Of… u begrijpt wat we bedoelen.

Als die wens om de hoek komt kijken, is het prettig muziek klaar te hebben staan. En dat kan op diverse plekken. Het kan in de cloud via een abonnement op een dienst. Denk aan Spotify, Deezer, Qobuz of wellicht Tidal.

Het is ook mogelijk uw cd’s te rippen. Dat is jargon voor kopieren. U kopieert de cd’s naar een schijf. Die schijf kan in een NAS zitten of natuurlijk gewoon via usb verbonden zijn. Er zijn ook zogenaamde rip-stations of streamers met een ingebouwde rip-functie. Bluesound heeft de Vault en Cocktail Audio heeft ook modellen met een drive. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Test de Apps

Als u naar een streamer gaat kijken, let dan ook goed op de bediening. Test de app voordat u een model aanschaft. De app hebt u elke keer nodig. Dus als die niet prettig werkt, gaat u zich daar ongetwijfeld aan irriteren.

Elke fabrikant heeft zijn eigen logica. Bluesound werkt anders dan Sonos. En Sonos werkt weer anders dan HEOS. En HEOS… u snapt wat we bedoelen. Kortom: probeer – als het kan – meer merken en weeg deze ervaring ook mee.

High Res en MQA

Een voordeel van streaming is dat het meer kan. En dat het mee kan gaan met de tijd. Een streamer is namelijk in basis een computer met een mooi audioboard en een interface voor bediening.

In de tijd van cd zaten we vast aan… cd-kwaliteit. Daar is niets mis mee, maar het kan beter. Computers – en ook de computers in de opnamestudio’s – kunnen al langere tijd high-res audio aan. Dat is in plaats van de 16 bits / 44, 1 kHz van cd, 24 bits dynamiek en een hogere samplingrate. 48 kHz of hoger om precies te zijn.

Hoe meer bits, hoe meer ruimte in dynamiek. En hoe hoger de samplingrate, hoe preciezer de timing en hoe meer detail. En dat is vaak wel hoorbaar. Mits de man achter de knoppen zijn vak verstaat.

De meeste streamers kunnen high-res audio aan. En sommige streamers kunnen ook met MQA overweg. Voor meer informatie rondom MQA verwijzen we u door naar het artikel op Alpha Audio rondom MQA. Collega Hans Beekhuyzen heeft ook een zeer diepgaand stuk erover geschreven. Aanrader.

Afrondend

Streaming is interessant. Het is de onvermijdelijke volgende stap in audio. Gaat het cd verdrijven? Wie weet. Feit is: wij zien het als het volgende hoofdmedium. Om meerdere redenen. Het wordt eenvoudiger om aan te sluiten en te bedienen, het is platform onafhankelijk – het kan op telefoons, tablets, computers en losse streamers – en het ontsluit meer muziek dan we kunnen wensen. En dat is voor de muziekliefhebber gewoonweg prachtig.

Video wat is streaming

11 REACTIES

  1. Wat ik dit leuk geschreven en informatieve artikel een beetje mis is de mogelijkheid om met een PC te steamen. Zelf gebruik ik een voor steaming doeleinden geprepareerde Intel NUC op Win 10 voorzien van Roon incl Tidal. Naar mijn mening met een super goed resultaat!
    Ben uit nieuwsgierigheid al een tijdje op zoek naar een digitaal bronapparaat/streamer die beter klinkt maar heb tot nu toe niets gevonden!

  2. Goed verhaal Jaap!

    Zoals jgeffen zegt, is een NAS niet voor iedereen een makkelijk te hanteren ding, maar er is altijd de optie de NAS te laten inrichten en installeren door de dealer. Wij (Beter Beeld & Geluid) doen dit al jaren voor onze klanten en leggen alle ins en outs uit, van boven tot onder, zodat iedereen zonder problemen in kan stappen. Onze oudste klant is tegen de 90 en die streamt zonder problemen vanaf een NAS en ript zijn eigen CD’s. Kwestie van wat begeleiding. Hier zijn audio-dealers voor mensen!

  3. Dat klopt Jaap en het is in principe een eenmalige actie, maar daarbij download ik ook en converteer bestanden met DSDmaster en Switch. En dan wordt het al weer ingewikkelder. Een iTunes database bv. wil je ook graag op je NAS etc. etc. Ik heb in 8 jaar tijd een paar keer een corrupte database mogen meemaken en een keer een volledige restore moeten draaien. Je wilt dus al gauw meer dan wat rippen met alle gevaren van dien.

  4. Goed verhaal Jaap, dank! Wat ik nog zou willen toevoegen is dat voor de meeste mensen simpelweg streamen vanuit de cloud (Tidal, Spotyfy etc.) de beste optie is, omdat het in eigen beheer hebben van een NAS/externe harde schijf vaak te veel kennis, kunde en beheer vraagt. De gemiddelde consument heeft die kennis en kunde niet en wil die zich die ook niet eigen maken, is mijn ervaring. Laat staan dat ze een backup strategie ontwikkelen en implementeren. Als ik zelf opnieuw zou moeten beginnen zou ik kiezen voor Tidal of Qubuz en het daarbij laten. Maar goed, het scheelt me nu wel een abonnement.