web analytics

Het ultieme netwerk voor streaming (volgens Jaap)

Fiber netwerk audio

Router

De router… de verkeersagent in het netwerk. Hoewel het mogelijk is een netwerk zonder router te bouwen, is het wel ontzettend handig om er één te hebben. Al is het alleen maar vanwege de veiligheid. In veel routers zit namelijk veel meer dan een router. Denk aan een firewall,

switch, wifi-accesspoint… We zijn er echter aan gewend dat dit kleine kastje alles doet. En ach: waarom ook niet.

Rekenkracht en stabiliteit

De router is in feite het brein van het netwerk. Het deelt ip-adressen uit, verzorgt een scheiding tussen het boze internet en uw thuisnetwerk, en het zorgt er bijvoorbeeld – via NAT – voor dat alle apparaten in uw netwerk fatsoenlijk een webpagina kunnen opvragen. En dat dit dus ook veilig gebeurt. Daarbij kan het er ook via QoS – quality of service – voor zorgen dat het soepel blijft verlopen. Met name bij VoiP en audiostreaming kan dat nodig zijn als u geen snelle verbinding hebt.

Heeft een router niet genoeg rekenkracht, geheugen of bandbreedte, dan kan het zijn dat als uw netwerk groeit, u in de problemen komt. Zeker als u bijvoorbeeld een NAS opneemt in uw netwerk en regelmatig back-ups gaat maken van bijvoorbeeld uw foto’s of video’s, kan dit het geval zijn. In dat geval raden we een nieuwe router aan.

Wat is goed?

Lastige vraag. Het is namelijk afhankelijk van uw situatie. We kunnen echter wel stellen dat in veel gevallen de beste combinatie een midrange router – zo’n 150 euro – met een los wifi accesspoint – tevens rond de 150 euro – ideaal is voor veel consumenten die degelijk spul zoeken. Wat u dan namelijk kunt doen, is de wifi op de router uitschakelen en het losse wifi accesspoint op een centrale plek hangen.

Waarom raden we dat aan? Eenvoudig: in veel gevallen betaalt u vooral voor de extra wifi-functies bij een duurder model. Duurdere modellen hebben – vaak – niet zozeer een snellere processor of meer mogelijkheden. U kunt dus ook een middensegment router kiezen en dan een beter, los accesspoint plaatsen (of een roaming-systeem installeren).

Invloed op weergave?

Nope… vergeet het maar. Een router heeft géén klankmatige invloed. Tenzij u wellicht uw streamer direct aan de router koppelt, wat we sowieso nooit zouden doen. Dat heeft meer met ruis van schakelende voedingen te maken. Maar daarover later meer. Maar als u onze instructies volgt, kan een router geen invloed hebben op weergave. U hebt een degelijke router puur en alleen nodig voor responsiviteit en stabiliteit in uw netwerk.

Gerelateerde berichten

Streamen en mobiel: een populaire combinatie

Hoe te beginnen met streaming?

Router InhoudStreaming is inmiddels menig woonkamer van de liefhebber binnen gekomen. Sommige liefhebbers streamen vanaf een harde schijf – al is dat eigenlijk geen streaming – anderen hebben een NAS en weer anderen gebruiken de cloud… een dienst dus. Maar wat als u nog niets hebt? Hoe dan te beginnen? Wij ontrafelen de wereld van […]

203 reacties

 1. Blijf nog even eigenwijs verder prutsen met mijn non optische netwerkje!
  Nu een tweede AQVox SE toegevoegd en de Roon Nucleus verplaatst van de meterkast naar de stereo opstelling.
  Vanuit het modem/router in de meterkast loopt nu dus een stukje AudioQuest Carbon net Telegärtners naar de eerste AQVox en van daaruit plusminus 14 meter AudioQuest Carbon net Telegärtners naar de 2e AQVox in de luisterruimte. Deze is m.b.v. AudioQuest Diamonds verbonden met de Nucleus en mijn streaming Bridge.
  Al met al geeft deze aanpaste opstelling toch weer een leuke verbetering. Blij mee!

  1. Het bovenstaande nog even nuanceren.
   Wat ik hierboven afsluitend als een “leuke verbetering” omschreef vind ik na het verder inlopen van de 2e AQVox SE een “significante verbetering”. Waanzin wat je met het optimaliseren van je stroom en datavoorziening kunt bereiken!

 2. De AQvox switch is na een paar weken niet meer weg te denken uit het netwerk. Ondanks de goede bijgeleverde voeding van AQvox kan er nog een goede stap voorwaards gemaakt worden. Dit door de voeding te vervangen voor een Farad 5V. Met deze voeding ontstaat er nog meer kracht, rust en detaillering. Na de goede resultaten met de AQVox zelf is het bijna niet voor te stellen dat er nog zoveel ruimte is voor verbetering. Binnenkort wil ik de SBooster 5V ook eens aansluiten op de AQvox, wie weet wat hiermee te bereiken valt.

  Zijn er mensen met ervaring met de upgrade kabel op de SBooster?

  1. Ben ook nog steeds superblij met de AQVox.
   Grappig dat ij wél een verbetering ervaart met een andere voeding terwijl AQVox zelf het afraad en Hans Beekhuyzen geen verbetering ervaart in zijn testje met de SBooster (als ik mij niet vergis).
   Hoor graag van je hoe het verder verloopt!

   1. Hoi Huite,

    Vandaag ook de SBooster op de AQVOX getest op een erg mooi Goldmund systeem. Er is wel duidelijk verschil waarneembaar t.o.v. de bijgeleverde 5V adapter. Er is meer rust en ook is het geluidsbeeld iets dieper, maar hiernaast wordt het midden en hoog iets scheller. Met de bijgeleverde adapter klinkt het e.e.a. iets rommeliger, maar de klank is ook wat voller. Eigenlijk gewoon een bevestiging… nee het is niet beter.

    Met de Farad 5V kun je wel echt iets winnen. Eerder gaf ik al aan dat dit een groot verschil maakt. Maar met de ervaring van vandaag zou ik het liever een nuance verschil willen noemen. Het is met een Farad 5V belangrijk om ook een goede voedingskabel te gebruiken. Er is dan meer rust nog iets meer boddy en het geluidsbeeld gaat wat dieper. Maar de standaard adapter blijft ongekend goed voor het type en het geld!

    Groeten,
    Wijnand

    1. Hoi Wijnand,

     Dank voor je terugkoppeling. Je hebt het er maar druk mee!
     Als ik het zo lees probeer ik wel tevreden te blijven met de huidige set-up. Zou die Farad nog wel willen proberen maar zo’n 900 a 1000 euro inclusief een mooie ac en dc kabel én een nette zekering is wél veel geld voor een nuance verschil…

     Zou leuk zijn om bij wijze van experiment een Ghentaudio DC kabel aan de AQVox voeding te monteren. Bij voorkeur de Gotham omdat die bij mij mooi klinkt. Kabel is ook super afgeschermd wat ik belangrijk vind. Ben alleen niet zo handig…!

     Fijn weekend verder, Huite

     1. Hoi Huite,

      Lekker druk… ja dat is de hobby.
      Het technische deel vind ik bijna net zo leuk als het luisteren zelf, dus het is geen straf :-)
      Ik hou mijzelf ook bezig met het bouwen van voedingen en andere high end onderdelen. Het leuke is dan om deze zaken te vergelijken met commerciële producten.

      Ik ben het met je eens dat 1000 euro voor een nuance verschil veel geld is. Ik zou lekker bij de adapter blijven.

      Ik zal de adapter eens aan de oscilloscoop hangen. Ik ben toch wel erg benieuwd naar het geheim van dit kleine juweel. Ik vermoed dat de schakelfrequentie van de adapter een verband heeft met de klokfrequentie van de AQvox, want op andere gebieden, zoals schakelruis en afscherming staat de AQvox adapter al snel met 3-0 achter.

      Fijn weekend!
      Wijnand

      1. Zou interessant zijn om al die High end adapters en switches eens aan de scope te hangen. waarschijnlijk geven ze net allemaal in een andere frequentie een klein ruisje wat dan weer effecten op het weergave resultaat heeft.

  2. Dag Wijnand, volgens diverse Amerkaanse sites op audiophile heeft de Sbooster geen zin op de Aq-vox of SoTM switch. In mijn eigen ervaring op de SotM scheelt het wel behoorlijk eel dat er een SotM voeding op staat. De wordt ook door SoTM geadviseerd.op dit moment draai ik met een Keces p8 mono op de Sotm switch klinkt erg goed!!

   1. Hoi Tommd64,

    Het belangrijkste is wat je er zelf van vindt. Ik denk dat in 99 van de 100 gevallen een goede lineaire voeding zal winnen van een adapter. Er bestaan wel erg goede schakelende voedingen, maar hier gaan dan vaak ook maanden ontwikkeling aan vooraf. Ik ben wel erg benieuwd hoe AQvox dit voor elkaar gekregen heeft.

    Goed te horen dat SotM en Keces een goede match zijn!

    Groeten,
    Wijnand

  3. De Farad is een zeer bijzondere voeding. Inmiddels al een paar in gebruik en inderdaad het is vooral de kracht die erg opvalt. Andere ontwerpen zoals van SOtM, TeddyPardo, Paul Hynes, BOTW P&P ECO geven ook veel rust en detaillering maar missen kracht. Dat geeft een beetje saai niet muzikaal effect op het eindresultaat. Ik heb, om er wat leven in te brengen, ook even met een klassieke CLC voeding inclusief zware smoorspoel gespeeld. De enige voeding in mijn verzameling die ongeveer hetzelfde doet is een gemodificeerde Uptone JS-2 maar dan toch met iets minder rust en detaillering.

   1. HAlloMark, dank voor je bijdrage; zou je kunnen omschrijven waarop je de voedingen op hebt aangesloten cq geprobeerd hebt?? In mijn geval bleek ik tot de beste resultaten te komen doorbde mytek brooklyn + aan te sluiten op de geschakelde voeding van de sotm. Deze zorgt voor een strak laag en gecontrolleerd stereobeeld. De Keces p8 mono is een zware 8 amp uitvoering die het goed doet op de resterende sotm apparaten op 9v..

  1. Nice equipment!

   Ik kende deze Roon streamer niet. The Auralic aries G2 zou ik ook wel eens willen beluisteren.

   Stream je alleen van je interne netwerk? Of stream je ook wel vanaf het internet?

   Netwerken blijven erg interessant, dit omdat het zo ongrijpbaar blijft. In het ultieme netwerk zou een streamer of een router geen invloed mogen hebben op de sound van een dac. Gek genoeg blijkt tot op heden dat zelfs in een volledig geïsoleerde opstelling het effect van een voeding op een Nass, of een voedingskabel op een streamer, nog steeds een behoorlijke invloed houden op de prestaties van een audioset. Ik ben heel benieuwd of een AqVox SE dit effect kan verminderen of zelfs grotendeels kan opheffen.

   Groeten,
   Wijnand

   1. Hoi Wijnand,

    De Nucleus is mijn Roon core en bevat een ssd met mijn cd rips plus wat highres albums.
    Speel meestentijds gewoon Qobuz highres via Roon en wijk af en toe uit naar een rip of highres album dat op de Nucleus staat. Hoor tussen deze 2 “bronnen” geen verschil.
    En mocht je willen horen hoe e.e.a. klinkt ben je hier van harte welkom hoor!

  2. Hoi Huite,

   Vandaag de AqVox binnen gekregen. Natuurlijk heb ik hem snel aangesloten en aan een aantal testen onderworpen.

   Na de testen is mijn setup als volgt. Ziggo router met separaat wifi acces point. Isolator bestaande switch met isolator en lineaire voeding. Weer een isolator dan de AqVox met nog een isolator.

   Op de AqVox zijn aangesloten
   1. Nass met isolator in de Nass.
   2. AV-Streamer met isolator in de streamer.
   3. NAD M12 met isolator in de M12

   Het resultaat is fantastisch de AqVox brengt zeker een mooie verbetering in de scheiding van mijn interne netwerk van het internet. Dit wordt zoals beschreven nog iets beter door nog een extra scheiding en 4 isolators t.o.v. de Router. Deze extra scheiding is geen must, maar brengt nog net iets extra’s. De isolators in de componenten (nass, streamer en M12) brengen stuk voor stuk nog iets extra.

   Ik geef de AqVox 5 sterren.

   Qobuz en Tidal spelen nu op een hoger niveau als mijn systeem speelde vanaf mijn Nass zonder AqVox. Het niveau van de Nass muziek heeft ook bijna een zelfde stap gemaakt. Ik heb wat gelijke albums van Qobuz en mijn Nass gespeeld. Soms zit er een paar db verschil in, maar andere albums klonken 99.9% gelijk. Blind is het verschil zeker niet meer waar te nemen.

   Het verschil zit hem vooral in extra rust, maar op allerlei andere fronten zijn ook verbeteringen waarneembaar.

   Groeten en bedankt voor de tip!
   Wijnand

 3. Nu ook maar even melden wat er dan leuker of beter kan.
  De opzet was al heel behoorlijk, en het netwerk is niet helemaal een vreemde omgeving voor mij.
  Nu was er toch wat nieuws te beleven met de glasvezel opzet, die Jaap demonstreerde bij de AVMN avond. De nieuwe opzet naar een beter geluid.
  En dan als laatste stukje, de 2 Media-convertors van RJ45 naar glas/optisch en weer terug toegepast, en bij de laatste omzetting van glas/optisch naar de RJ45 een hele schone voeding.
  Die gebruikte ik met de Squeezebox Touch, ( lineaire shunt geregelde 5V (Guido Tent)). En nu dan op de media-convertor die voor streamer/DAC geïnstalleerd zit.
  Dat geeft dan inderdaad meer rust in het geluidsbeeld, erg groot is het verschil ook niet, maar ik heb al glasvezel wat er binnenkomt in de meterkast. De 1e galvanische scheiding is daar al wel aanwezig, maar de lokale ruis is nu ook wel vertrokken. Deze opzet is dus wel een blijvertje, waarbij ik de indruk heb dat het ook zeker de voeding van de laatste media-convertor een belangrijk aandeel heeft.
  En dat ik dit dan gerealiseerd heb voor een bedrag van €88,–, dat is wel eens anders/kostbaarder geweest.

 4. @ Jaap
  Kan niet direct op jouw laatste bijdrage reageren, dus maar even zo.
  Mocht je geen AQVox SE kunnen scoren voor een test dan staat de A-A Studio Zuid voor je open. Kan je 1 op 1 met een Netgear 108 vergelijken welke is voorzien van een goede LPS.
  Kan je ook weer eens genieten van een MOS Dac. Waarbij de “M” staat voor Maximum..! :-)

 5. Nog even over een ultiem netwerk voor streaming.
  Bovenstaand artikel en de discussie die daarop volgde heb ik als erg waardevol ervaren.
  Heb er ook veel van geleerd en mijn netwerk en dus mijn muziek weergave, is er flink beter door geworden.
  Heb op advies van Jaap een (Netgear 108) switch gemonteerd die ik logistiek gezien niet nodig had, maar die wel voor een beter geluid zorgde. De Netgear werd vervolgens van een lineaire voeding voorzien (Keces P3) die op zijn beurt weer mooie AC en DC kabels kreeg. Verder goede Cat7 bekabeling (AQ Carbon met Telegärtners) gebruikt. Ook nog de PinkFaun LAN isolator uitgeprobeerd op de ingang van mijn streaming bridge. Dat werkte echter niet (positief) bij mij. Nog de optische ontkoppeling overwogen. Maar dit om diverse redenen niet toegepast. Eindresultaat; een tevreden “netwerkmens”.
  Maar ja, stilstand is achteruitgang toch? Dus hoe zou ik nog verder kunnen verbeteren. Had al langer de AQVox SE switch op het oog. Hans Beekhuysen (HB Channel) en Dirk Sommer (HiFiStatement) zijn er lyrisch over. Maar er zijn ook wel mindere reviews te vinden.
  Toch besloten de AQVox te kopen. Deze is inmiddels grotendeels ingespeeld en is werkelijk een revelatie! De weergave is ongelofelijk schoon, ruimtelijk en vooral heel “echt”. Misschien is “heel analoog” wel een dekkende term.
  Hoe dan ook, mijn tip voor een ultiem netwerk voor streaming is het gebruik van een AQVox SE switch in combinatie met een set mooie Cat kabels en dito stekkers. En dan gelukkig zijn en genieten maar!

  1. Beste Huite,

   Ik overweeg om AQVOX SE switch aan te schaffen; ik heb een vergelijkbare setup als jouw voor je de AQVOX SE aanschafte. Is deze switch zijn 800€ waard?

   Huidige setup:
   Roon ROCK (dedicated NUC, passieve cooling, met LPS) =>
   D-Link DGS-105 (decicated switch met LPS) =>
   AQ Carbon netwerk kabels (CAT700 met Telegartner connectoren) =>
   Lumin U1 mini (met adapterkit voor Sbooster lineaire voeding) =>
   Devialet Expert 400 (bekabeling: Love Cable; Nordost; AudioQuest) =>
   Vaessen Audiodesign Galaxy Ultimate speakers
   Focal Utopia hoofdtelefoon

   1. Beste Carl,

    Bij mooie spullen zoals bij jou zeg ik zonder aarzelen “JA”!
    Zou dan geen betere tweak weten voor dit bedrag.

    Maak alleen niet de fout een mooie LPS op de AQVox SE te zetten.
    Gewoon de crappy ogende door AQVox aangepaste originele gebruiken!

    Groet, Huite

  2. Het grote WAF probleem – lekker luisteren naar muziek, betekent (tot voor kort) een 10 meter AudioQuest netwerkkabel uitrollen van Meterkast naar mijn CA-851N. Twee maanden geleden was ik – noodzakelijk kwaad – gedwongen een nieuwe switch aan te schaffen en heb mijn oog laten vallen op TP-SG1016D met gemodificeerde voeding. En inderdaad Diana Krall staat nu nog meer ‘aanraakbaarder’ in onze huiskamer en het verschil van hetzelfde album van haar, tussen DSD en 94/24 is nu een wereld van verschil. Maar .. de WAF factor bleef … uitrollen van de CAT kabel … totdat ik van een TP-link vertegenwoordiger de tip kreeg kijk eens naar de TP – AV1000 ethernet over powerline – meteen met de notitie van hem: maar vergeet het WiFi want dat redt het niet zeker niet met DSD. Ik heb het geheel nu een maand in huis vrouw tevreden en ik super tevreden! En een vriend blij gemaakt met een goede netwerkkabel … misschien een toevoeging aan streaming? Het kost je niet de hoofdprijs slechts 77 euro maar de moeite waard althans dat is mijn ervaring

   1. Beste gewoondemax, heb op deze site vaak geschreven over de powerline adapters. Maar er wordt dan gesproken over de vervuiling van de stroom die dan hoorbaar is. Heb deze vervuiling nooit gehoord, maar ga beslist niet verkondigen dat dit onmogelijk is. Want omdat de techniek steeds verder voortschrijdt, zal dit zeer waarschijnlijk, pas hoorbaar worden bij de installaties van >€30.000,– Wist je als het modempowerline adapter zich bevind in de groepenkast, dan zit er op elk stopcontact (powerline adapter) internet. Probeer niet om de powerline adapter via een tafelcontactdoos te gebruiken, de powerline adapter is ook verkrijgbaar met stopcontact aan de achterzijde. Trouwens als je een ander merk powerline adapter gebruikt, dan werkt het niet, want de instellingen (die je niet kunt wijzigen) zijn vaak verschillend.

  3. Hallo Huite,
   Mag ik vragen welke Cat kabels je gebruikt in combinatie met de AQVox SE switch.
   Momenteel heb een Cat5e kabel tot aan de switch en van daaruit een AQ Carbon tot aan de Bryston Bdp2.
   Blijkbaar is een AQ Forest tot aan de switch het minimum.

  4. Hey Huite,
   Ik had een IFI Ipower op een netgear switch en een Pink Faun Lan Isolator op de streamer.
   Na een periode van twijfel ben ik ook voor de AQVOX SE switch gegaan en van een openbaring gesproken!
   En ik deel je mening volledig, er is meer detail in het laag en hoog en er is meer rust in de weergave.
   Met deze switch speelt je set echt wel op een hoger niveau, tnx voor de gouden tip!

   1. Goede beslissing. Als je twijfelt dan is er meestal iets wat nog niet optimaal functioneerd. Ik heb na een tip zelf ook nagedacht over deze switch, maar doordat ik 8 PF lan isolators gebruik. Op iedere kabel 2 isolators… hierdoor is er voor mij geen enkele twijfel. Met de toevoeging van iedere isolator was er een duidelijke verbetering hoorbaar. De Netgear switch is dedicated voor audiostreaming… dus geen ongeïsoleerde kabels op de switch. Hierdoor kan er ook geen noise van andere netwerk deelnemers op de switch terecht komen. Hiernaast maak ik gebruik van eigen ontwerp ultra low noise powersupply’s voor de router, nass en switch alle voedingen gebaseerd op mosfets.

    De volgende stap die ik wil zetten is een apart wifi acces point, waardoor de router nog minder noise zal produceren, hiermee hoop ik dat Qobuz en Tidel op een gelijk niveau komen als de streams die vanaf mijn Nass komen. Een goede router kan volgens mij als een gelijkwaardig onderdeel als een nass gezien worden. Dit als de noise van de router op een gelijk niveau als de noise die een nass produceert gebracht kan worden.

    Groeten,
    Wijnand

    1. De insteek met een apart wifi acces point om je router te ontlasten klinkt interessant Wijnand!
     Laat ons weten hoe het werkt en in welke configuratie.
     Wat de betreft de AQVox SE doe je dit apparaat misschien tekort door het vooral als een isolator te zien. Probeer er eens eentje uit als je de kans krijgt!

     1. Dag Huite. Wat doet die AQVox dan nog meer? Een switch is een switch. En een goede switch doet schoner zijn werk, wat bij audio een voordeel is. Timing, snelheid of andere zaken spelen niet echt een rol bij package based audio…

      1. Goedemorgen Jaap,

       Op de achterzijde van de SE staat:
       “Jitter Reduction, Re Clocker, Signal Shaper, De Noiser”.
       Wat er precies wel en niet in het doosje en bijbehorende voeding zit is mij niet bekend.
       Wat ik wél weet is dat het bij mij als een revelatie klinkt!

       Ciao, Huite

     2. Hoi Huite, als ik de kans krijg zal ik dat zeker doen ;-)

      Hoewel technisch gezien zijn losse isolators in het voordeel, doordat ze aan beide zijden van een kabel gemonteerd kunnen worden. Hierdoor wordt een netwerkkabel volledig geïsoleerd…. er is geen weg naar massa, waardoor de kabel ongevoelig wordt voor invloeden van buiten af. Ook na de switch krijgt mag verstoring geen kans krijgen. Stoor signalen zoeken namelijk een weg naar aarde en dit wordt met 2 isolators weggenomen.

      In theorie zou een standaard switch zèlf meer noise kunnen produceren dan een duurdere AQVox, dit wordt dan met name door de voeding veroorzaakt. Het overgrote deel van de noise komt volgens mij van buitenaf…. van het lichtnet en vanaf elektronica componenten zoals een router een streamer en een nass. Jitter is volgens mij helemaal niet van toepassing. Onder signal shaping versta ik het ontdoen van noise en het opnieuw opzetten/doorzetten van de stream.

      Toch ben heel benieuwd naar de AQVox… ik zal hem als ik hem in handen kan krijgen zeker testen. Hierbij zou ik de isolators aan de andere zijde van de kabel zeker blijven toepassen.

      Groeten en veel luisterplezier,
      Wijnand

     3. Dit weekend heb ik de Wifi functionaliteit van mijn Ziggo router uitgeschakeld en een Google Wifi acces point geïnstalleerd. Het idee hiervan was het ontlasten en ontstoren van de Ziggo router. Het nieuwe acces point is nog niet voorzien van een galvanische scheiding en heeft nog geen lineaire voeding. Het nieuwe Wifi Acces point is direct aangesloten op mijn Ziggo router. Dit kan een nieuwe bron van verstoring op de router zijn. De afgaande stream van de Ziggo router is voorzien van een isolatorplug. Met het ontlasten hoopte ik het Streamen met Qobuz en Tidal op een gelijk niveau te krijgen als met het streamen vanaf mijn Nass. Op mijn Nass staan alle audio bestanden in Wav formaat, dit omdat ik deze het beste vind klinken. Deze kunnen namelijk direct worden afgespeeld en hoeven niet meer te worden omgezet, zoals wel nodig is met Flac bestanden van Qobuz en Tidal.

      Verder gebruik een Pink Faun AV-Streamer (audiolinux) met lineaire voeding en OXCO klokken waarmee de audio bestanden vanuit Roon worden gestreamed. Alle componenten in het netwerk zijn voorzien van dubbele isolator pluggen en lineaire voedingen.

      Het resultaat met het nieuwe Wifi accespoint is helaas nog niet noemenswaardig.

      Mijn huidige Ziggo router (connect box) was vanaf dag 1 een enorme bron van verstoring en veel minder goed dan het model wat ik daarvoor gebruikte. De streams vanaf internet stopte vaak al tijdens het eerste nummer en er was veel minder rust en dynamiek. Door de lineaire voeding en de isolator pluggen zijn de Stream problemen opgelost en ontstond er weer meer rust en dynamiek. Met het testen van het nieuwe acces point en het vergelijken van internet Streams met streams vanaf mijn Nass trok ik regelmatig de netwerkkabel van mijn Ziggo router los, zodat alleen mijn interne netwerk actief was. Wat duidelijk werd was dat met het afkoppelen van de Ziggo router nog meer rust en kracht in het laag ontstond. Dit ondanks de vele galvanische scheidingen en lineaire voedingen. Om deze reden besloot ik een Kemp Elektroniks coax isolator op de Cai outlet te plaatsen (WCD coax voor TV en Radio). Met deze isolator wordt een enkelvoudige galvanische scheiding gecreëerd, waardoor aardlussen worden onderbroken en de verstoring verminderd. Dit bleek een goede stap, maar Ziggo router blijft invloed houden. Ik overweeg nu ook een glasverbinding op te zetten, maar ook over glas kan een deel van de vervuiling worden doorgezet….

      Ik heb besloten om eerst de AqVox te gaan testen. Wie weet blijft de vervuiling na het herclocken achter… en gaat er een schoon signaal verder. Hij is besteld… binnenkort meer!

      Groeten,
      Wijnand

      1. Hoi Huite,

       Ja inderaad de SE versie. Ik ben benieuwd!

       Hoeveel componenten heb jij verbonden? Ik ben vooral ook benieuwd of het verschil maakt als 2 poorten gebruikt worden t.o.v. alle 8.

 6. Nog even een vraag in dit (neem ik aan) populairste artikel uit 2018:
  Welke van onderstaande modellen heeft theoretisch gezien de voorkeur?

  Model 1: Switch in de meterkast waarop aangesloten; modem/router, Roon server, 15 mrt. lange Cat.7 kabel met directe aansluiting op Roon endpoint.

  Model 2: Switch en Roon server in directe nabijheid van Roon endpoint en de 15 mrt. lange Cat. 7 kabel direct aangesloten op modem/router in de meterkast

  Model 3 en 4: Als model 1 en 2 maar met gebruik van een extra switch aan het uiteinde van de 15 mrt. lange Cat.7 kabel (daar waar deze kabel bij 1 en 2 direct is aangesloten).

  Hoor graag jullie mening!

   1. Dank voor je reactie Jaap!
    Breng model 1 reeds in de praktijk en heb op zowel switch (Netgear), Roon server (Nucleus) als de modem/router (FB) lineaire voedingen (Keces).
    Vroeg mij echter af of het (nog) beter kan.
    Deel jouw kijk op het gebruik van optisch in dit verband echter niet.

 7. Hoi beste allemaal,

  Ik was weer ff het net aan het afzoeken, ik heb iets gevonden war ik het bestaan niet eens van wist?!
  Dit gaat mij persoonlijk ver boven mijn buget, vraag me af of dit uberhaubt wel loont en hoorbaar is?!
  Dit is wat ik tegen kwam;

  https://jcat.eu/product/m12-switch-gold/

  deze heeft een betere prijs, maar dan nog …
  https://www.conrad.nl/p/phoenix-contact-fl-switch-1605-m12-industrial-ethernet-switch-10-100-mbits-193667?WT.mc_id=affiliates:tradetracker:308958:193667&utm_campaign=308958&utm_medium=affiliates&utm_source=tradetracker

  dit is ook interessant:
  https://jcat.eu/improve-sound-quality-streaming-services-tidal-qobuz/

  Wilde ik toch met jullie delen :)

  groet,

  Wim …

 8. Hoi Jaap bedankt voor de uitgebreide test en het verslag daarvan.
  Ik begin mijn vraag met een beschrijving van het digitale signaal in mijn audio netwerk. Dat bestaat uit een modem en router van de provider, via een onbeschermde cat5 kabel gaat het naar een Asus RT N66U router centraal in ons huis. Van deze router met beschermde cat 6 kabel en Telegardners naar een Switch (met Sbooster oud model) vervolgens met een korte AQ kabel via een Pink Faun isolator naar de SOtM ulta neo streamer (op Sbooster mk1) dan via een hoogwaardige ubs kabel naar een Singxer SU1 audio brigde (net nieuw) en dan via een MIT coax kabel naar de T+A dac 8. De streamer, dac en switch krijgen stroom van een apparte audio groep met goede zekeringen waarop een hoogwaardig stekkerblok met een netfilter is aangesloten.
  Nu lees ik dat het geen zin heeft liniaire voedingen te plaatsen op de routers en NAS die voor de switch zijn geplaatst, met uitzondering indien die apparaten in de buurt staan van je streamer (en dac?). Nu is het bij mij zo dat het modem en de router van de provider het huis in komen op de locatie waar mijn audio apparatuur staat. De bijbehorende schakelende voedingen staan dus relatief dicht bij mijn apparatuur (maar op een andere groep). Heeft het in mijn geval wel zin om de schakelende voedingen door lineaire voedingen te vervangen en zo de ruis nog verder te verlagen?

  1. Je geeft aan dat je op een aparte groep zit met je audio-apparatuur. In dat geval zal het verschil nihiel zijn. Ik zou geen dure lineaire voedingen inzetten in dat geval. Het gaat erom dat de ruis uit de schakelende voedingen en apparaten niet de audioset bereiken. Je hebt je ethernet al ontkoppeld met een pink faun en de switch al netjes gevoed. Dus in feite ben je al heel goed bezig.

   1. De Asus staat vrij ver weg van de streamer. Een extra switch vlak bij de streamer gaf een betere afbeelding. Zeker gezien de swich een liniaire voeding heeft en ik hem gekoppeld heb aan de klok van de SOtM (modificatie van Magna). Nu heb ik een 50cm luxe AQ kabel met telegardners tussen de switch en de streamer. Hier is nu ook mijn NAS op aangesloten, ik dacht daarmee de kortste signaalweg te bereiken, masr ik begrijp uit het verhaal van Jaap en alle comments, dat dat geen verschil maakt en ik die net zo goed weer aan mijn router kan verbinden.

 9. Naar aanleiding van de comments hier heb ik een dedicated switch voor mijn hifi aangesloten met een IFI power supply. Het resultaat: ‘Goh, inderdaad: klinkt beter: meer rust en blackness; leuke tweak!’ Nu vraag ik me af of het zin heeft om de IFI power te vervangen door een sbooster voeding. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoeveel scheelt het om de IFI power supply te vervangen door een sbooster? Maakt het niet uit? Is het 10% beter of misschien wel 2x zo goed?

  1. De SBooster is natuurlijk wel een verbetering t.o.v. de iFi Maar of je die echt hoort?
   Hangt van je oren en de rest van je spulletjes af. Maar zeker geen 10% of meer.

   Heb bij mij talloze tweaks uitgevoerd die ik niet altijd 1 op 1 hoorde.
   Het eindresultaat (de optelsom) is echter zodanig dat al meerdere mensen van naam uit de audiowereld hier blij en verbaasd hebben zitten luisteren.

 10. Het blijft een interessant en voor audio een belangrijk onderwerp. Na de aanpassingen in mijn netwerk (Router, Switch, Nass, Audiocomputer, Voorversterker Dac) is het geluid extreem schoon en fijn om naar te luisteren. Alle componenten (behalve de voorversterker dac NAD M12) zijn voorzien van een lineaire voeding en alle kabels van een dubbele galvanische scheiding. Dit maakt dat er nauwelijks tot geen vervuiling vanuit het voedingscircuit op het netwerk terecht kan komen. Vervuiling vanuit de componenten zelf veroorzaakt door de interne elektronica maken geen kans door de dubbele galvanische scheidingen op de bekabeling. Interferentie wordt eveneens uitgesloten doordat geen enkele kabel in direct contact staat met een component of met aarde.

  Is dit ultiem? Nee helaas nog niet. Het blijkt nog steeds belangrijk om een goede voedingskabel op de audio PC te gebruiken. Misschien gaat een high end ethernet kaart hier nog verandering in brengen.

 11. Hallo allemaal, ik ben nog iets op het net tegengekomen.
  Ik weet me hier even geen raad mee, daarom stel ik mijn vraag hier aan jullie.
  Weet iemand van jullie of het zin heeft om de kabel (rj11) tussen telefoon-stopcontact en het modem te vervangen door een betere? (snellere)
  dit kwam ik tegen op amazon;
  https://www.amazon.co.uk/Belkin-Speed-Internet-Modem-Cable/dp/B00004Z5LZ

  https://www.amazon.com/Cables-28724-High-speed-Internet-Modem/dp/B000083JZ0?th=1

  Als dit zin heeft, is het dan ook handig om een beter telefoon-stopcontact te plaatsen?

  Of is dit gewoon larie?

  mvg Wim

   1. Hoi Beste allemaal,

    Ik ben toch even wat verder gaan zoeken, en ik denk dat ik wat leuks heb gevonden.
    Deze kabel heb ik gekocht en tussen mijn isra en fritbox aangesloten.

    https://www.tandyonline.com/high-speed-rj11-dsl-cable-0-5m.html

    Voor rond de 9 euro (met verzendkosten) heb je dit kabeltje thuis.
    Ik hoorde gelijk verschil, toch even een kameraad(audiofreak) van mij erbij gehaald zodat hij ook kon oordelen, hij hoorde het ook, levert wel verbetering op!
    Niet gigantisch maar toch noemenswaardig.

    mvg Wim

  1. Ligt er aan wat voor een abonnement je hebt. Of het voor audio uitmaakt kan ik je niet zeggen. Voor je internetlijn absoluut. Ik ben werkzaam in de telecom en internet en werk tevens in de infra structuur van KPN. Heb je een Vdsl of vvdsl lijn die er tegenwoordig zijn noet je in ieder geval geen flatcable (platte telefoonkabel) gebruiken naar je modem. Maar een twisted kabel met solid volledige kopere kern.
   Standaard varkenssnuitje zoals ze die wcd’s noemen zijn aan corrosie onderhevig en hebben een schroefverbinding binnen in. Een los schroefje geeft al een slechter contact. Met name met de vvdsl lijnen (glasvezel tot aan de straatkast en koper naar de woning) zakt hierdoor je hele snelheid. Ook tv kwaliteit wordt hierdoor beïnvloed.
   De standaardkabel rj11 die bij het modem wordt geleverd (dus niet de platte gebruiken) is een twisted full koper kabel en die is voldoende.

 12. Ik heb in de tussentijd een Ifi ipower gekocht bij Amazon in duitsland was de prijs maar 44 euro! .. omdat ik vlak bij de Duitse grens woon heb ik de ipower in Duitsland laten afleveren bij een pot kantoor. (levering binnen Duitsland was gratis).
  Eenmaal de ifi ipower aangesloten hoorde ik meteen een goed en positief verschil!
  Later heb ik nog een lineaire voeding bij Ali besteld (merk glzozone) .
  Ik wilde deze 2 voedingen eens goed gaan testen op de zelfde netgear switch ( zoals Jaap al aangaf, de switch achter de streamer), het verschil was gelijk te horen.
  Ifi ipower is gewoon een goed product, toch had mijn set met de “Ali” voeding nog meer van alles, meer rust, detail, helderheid, zeer de moeite waard!
  Ook het beeld profiteert hiervan, ik stream nogal veel films vanaf mijn nas.
  Ben helemaal in mijn nopjes met mijn ( als nooit vantevoren klinkende) set.

  1. Kun je ook het technische verschil tussen beide voedingen uitleggen. Of beter gezegd kun je het verschil verklaren. Overigens moet je tot mijn verbazing ook voedingen e.d. In laten spelen. Volgens mij neemt mijn installatie nog steeds in detail en ruimtelijk beeld toe.
   Kan ook er ook aan liggen dat ik een vervangend exemplaar voor mijn M32 heb gekregen wegens een storing. Voordat zo.n ding echt is ingespeeld duurt maanden is mijn ervaring.

   1. Hoi Kingfishers,
    Helaas kan ik hier niks over vertellen of uitleggen, ben ik niet technisch genoeg voor.
    Ik heb dit verschil puur op gehoor waargenomen.
    Waar ik me ook in het verdiepen ben is padoek hout, hoort misschien niet direct op dit forum over netwerk e.d.
    Het schijnt dat padoek gunstige en bijzondere eigenschappen heeft, zo zouden speakers geplaats op padoek blokjes anders(beter) klinken.
    Kortom ik vertrouw op mijn oren :)

 13. Goh dit is inderdaad een pulitzerprijs waardig ;-) en je leest dit niet in een paar tellen. Had me nooit zo verdiept in het netwerk. En als je dit met aandacht (een must) leest dan steek je er veel van op. Jaap heb ik dit goed begrepen? Sluit de streamer nooit rechtstreeks aan op de router, maar op de switch. De ethernet kabel van de router switch hoeft niet de hoofdprijs te kosten, maar die tussen de switch streamer zit, niet op bezuinigen. Deze link https://www.allekabels.nl/netwerk/netwerk-switch.html roept ook weer vragen op. Inzake buffer geheugen. Maar is een hub überhaupt met meer dan 2 aansluitingen aan te bevelen, daar deze de data evenredig over het aantal poorten verdeelt. En een switch stuurt de data waar nodig, gebeurt dit automatisch, of moet je dit zelf instellen? Welk(e) merk(en) heeft voldoende buffer geheugen? Want dit is volgens mij de oorzaak, dat sommige problemen hebben met de ontvangst van de muziek stream dienst.

 14. Ik hoor op dit forum de veel de naam audioquest vallen, zij hebben dan ook top producten.
  Zelf heb ik een utp kabel van Meicord – opal, toen ik deze voor het eerst aansloot ging er een wereld open! … alsof de muziek meer rust en diepte kreeg, ook meer detail.
  Meicord – opal is naar ik meen minder duur dan audioquest, je krijgt standaard in de verpakking ook een test rapportje erbij van de desbetreffende kabel, vond ik wel geinig. :)

 15. Waar zijn de Ifi ipower adapters te koop?
  Ik lees hier op het forum dat iemand er 2 kreeg voor 100 euro, de meeste winkels vragen zich 59,– per stuk, zo’n deal (2 voor 100) wil ik ook wel. :)

 16. Gisteren heb ik nog een paar Pink Faun lan isolatorplugs gekocht. Ik wilde testen of het zin heeft om meerdere componenten te isoleren en tevens een kabel aan beide uiteinden te voorzien van een isolator. Ik speel met een NAD M12 met BluOs module. Sinds ongeveer een jaar heb ik er 1 in de BluOs module geplaatst. Dit bracht een goede verbetering, voor mij meer dan een high end netwerkkabel. Nu heb ik er ook 1 in mijn Pink Faun AV.STREAMER geplaatst dit brengt opnieuw een kleine verbetering, maar niet zoals de eerste in de BluOs. Als laatste heb ik een 2de plug op de kabel van de BluOs module geplaatst. Dit is echt te gek het verschil is zo goed hoorbaar dat ik vind dat deze isolatiepluggen vanaf nu met 2 in een zakje moeten worden verkocht

  De kabel van de BluOS is nu volledig geïsoleerd. Hierdoor wordt hij waarschijnlijk ongevoelig voor noise omdat er geen weg meer is naar ground. Ik gebruik een standaard Ethernetkabel zonder afscherming. Dit heeft namelijk geen enkele zin als je hem isoleerd.

  Wijnand

   1. Hoi Kingfishers,

    Op dit moment gebruik ik een schakelende voeding, maar geen standaard. Deze kost ongeveer 50€. Ik heb in het verleden heel veel getest met voedingen op de switch. Ook heb ik zonder switch gespeeld, dus met een directe kabel. De voeding geeft een kleine verbetering. Er is nu een hele mooie switch voeding merk FARAD door de makers van Pink Faun. Een dergelijke voeding kost 3 a 400€, dit zou iets kunnen brengen, maar niet op de schaal van 2 isolatorpluggen op de kabel van de dac.

    Wijnand

    1. Hallo Wijnand,
     Zal ook wel veel van de locale situatie afhangen, ik vond bij het vervangen van de voedingen van de switches door ifi voedingen het verschil veel groter, dan toen ik de pinkfaun voor de bluesound module van mijn M32 heb geplaats. misschien moet ik nog eens een bestellen. Ik speel nu ook met een standaard netwerkkabel.

     1. Hallo Kingfishers,

      Dat is zeker waar. De ene switch is gevoeliger voor de kwaliteit van de voeding dan de ander. Ook een netfilter kan nog effect hebben. In geval er geen isolators gebruikt worden speelt de lengte en het type netwerkkabel een rol.

      Wat je schrijft over de standaard kabel is voor mij hetzelfde. In het verleden heb il veel kabels gebruikt tot aan de Audioquest Diamond, maar de isolatoren hebben in mijn situatie meer effect en hiermee vervalt ook het effect van de dure ethernet kabel. Het effect vam de 2de isolator op de kabel is geweldig en misschien wel de belangrijkste schakel.

      Groeten,
      Wijnand

      1. Net nog een pinkfaun besteld. Jaap mag wel en bonus ontvangen, door zijn artikel leeft de handel in hifi accessoires helemaal op tijdens de zomerdip.?

      2. Hallo Wijnand,
       Tweede Pinkfaun ook binnen en aangesloten op het eind van de kabel van de bluesound module die in de switch zit. 1 meter kabel met dus aan beide een pinkfaun isolator. En wauw weer inderdaad een flinke stap. Betere plaatsing en minder scherp en beter in het laag. Dank voor de tip!!

      3. Bizar… dat had ik echt niet verwacht… dank voor je terugkoppeling. Ik ben nu de Sbooster gen2 aan het proberen. Ook weer wat mooier.

      4. Hoi Kingfishers, Leuk te horen het is altijd even spannend of het resultaat in een andere omgeving gelijkwaardig is.

       Ik wil dit nog verder uitdiepen. Dus ik zal met nog meer pluggen gaan testen. Sinds 2009 ben ik al opzoek naar het hoe en waarom er verschillen zijn in “audionetwerken” en blijkbaar is bijna ieder onderdeel in het netwerk van invloed. De PC en type CPU de bekabeling de switch de voeding etc. De veroorzakers zijn in kaart en nu zoeken naar de ultieme oplossing.

       Ik moet toegeven ik heb het onderzoek en opzet van het ultieme netwerk van Jaap nog niet helemaal heb gelezen door tijdgebrek (en het gebrek voor mij aan de gebruikte onderdelen) maar ik ga het zeker nog helemaal lezen.

       Ik vermoed dat het aan beide zijden isoleren van de netwerkkabel voor het DAC of voorversterker zomaar de ultieme oplossing zou kunnen zijn. In mijn geval is de switch het laatste actieve component voor de BluOs. En tot aan de switch zou eventuele noise geen probleem mogen zijn. Ten minste in mijn beleving. Zolang de noise maar niet het DAC of audioapparatuur bereikt. Ook de voeding van de switch zou niet van invloed mogen zijn als we de noise naar het DAC kunnen wegnemen.

       De netwerkkabel met aan beide zijden een isolatieplug kan een standaard kabel zijn. Liefst niet afgeschermd. Als noise nergens heen kan en inductiespanningen in deze kabel niet kunnen worden opgewekt (beter gezegd de stroom die hierbij hoort) dan hebben we een brandschoon stukje netwerk waarbij de bitstream is gescheiden van de noise. Dit zou zelfs beter kunnen zijn dan een optische oplossing waar aan het einde altijd weer een actief component nodig is om het licht weer om te zetten naar stroom. Het blijft nog ongrijpbaar en waarschijnlijk zit ik er weer naast!

      5. Jaap,

       Dat is een mooi prijsje voor de Sbooster. Ik wil de Farad gaan testen van Pink Faun. Kemp Elektroniks heeft ook een paar mooie voedingen. Deze zijn allemaal wel een stuk duurder

      6. Helaas de voeding op de switch blijft belangrijk. Vandaag heb ik 3 Sanyo cellen van 3,6V in serie aangesloten en als voeding voor mijn switch gebruikt. Sommige voedingen zijn ultra low noise maar met 3 Sanyo cellen kunnen we zelfs zeggen nó noise. Wat opvalt is dat er tonaal niets veranderd. De soundstage blijft gelijk. Het enige dat verandert is er ontstaat een enorme rust. Er was al veel rust, maar met de Sanyo cellen is er echt rust. Misschien meer diepte in de rust…. ofzo! Dit maakt dat het volume iets omhoog mag… gek genoeg

 17. Huite, ik zit zelf aan de Keces P8 te denken. Een aantal amerikaanse reviews wijzen deze aan als super klinkend tov de p3 die ook al erg go d is. Bijkomend voordeel van de P8 is na het vermogen dat hij ook een switch extra kan aansturen op 5v 1ampre. 3 mogelijkheden dus..dan zou ik in een keer klaar zijn..Laat me even weten hoe de P3 bevalt! En Jaap misschien kun je deze ook naast de Sbooster eens testen..

  1. Ik ben super tevreden met mijn P3. Als ik wat moet “mekkeren” dan is het dat hij behoorlijk warm wordt.
   Zou ik een zuivere vergelijking met SBooster willen maken zou ik daar twee 12v exemplaren van moeten hebben hetgeen niet het geval is. Succs met je keuze!

 18. Nog even contact gezocht met Xuanqian Wang van Auralic (die microfoon verzamelaar!) over een galvanische scheiding middels een Pink Faun op de Aries G2. Dit was zijn antwoord: “If you run on Ethernet, the answer is Yes, it will help a bit for sure”.
  Maar eens zo’n ding bestellen dus!

    1. Alle Ethernet poorten zijn voorzien van galvanische isolatie.
     Dat schrijft de Ethernet standaard voor.
     Als een externe isolator verschil zou uitmaken dan wijst dat er op dat de isolatie van de Aries G2 zelf ontoereikend is. Dat is niet iets wat ik verwacht of acceptabel vind van een E 4200,- product!

      1. Ik ben het met Vincent eens.
       Ik zit dit topic al een hele tijd te volgen en verbaas me iedere keer weer over de behaalde resultaten met middelen die er, onder normale omstandigheden, niet toe kunnen en/of mogen doen!
       En aangezien ik iedereen op zijn woord geloof, moet er dus iets anders aan de hand zijn!
       (Wanneer een TCP/IP verbinding niet galvanisch wordt geïsoleerd en de kabel over kilometers data transporteert, treden er grote (aardings)problemen op. Daarom is elke router en switch galvanisch geïsoleerd, mede omdat een blikseminslag op vele kilometers afstand niet bij jou in huis de boel op zal blazen.)
       En het gaat ook weer over voedingen, die de duivel weet aan wat voor ellende op het 230V net brengen. Een goede versterker/streamer lost dit intern op!!
       Daarnaast zijn er stekkerdozen etc met ingebouwde filters, en noise eaters (Kemp etc) die ook al die ellende termineren.

       Ik ben naar aanleiding van dit artikel mijn eigen situatie eens gaan analyseren. Ik heb geprobeerd gewoon de Industrienorm te hanteren.

       Het enige wat niet aan die Industrienorm voldeed was mijn coaxiale S/PDIF kabel van Van den Hul. Dat bleek geen coaxiale transmissie lijn kabel te zijn, maar gewoon een single interlink!!!???

       Ik heb toen zelf een coaxiale transmissielijn kabel (75Ohm impedantie) in elkaar gezet, zonder solderen, (dat is een vak apart) maar met krimptechniek, en dat bleek het grote verschil.
       (het bleek enorm lastig ECHTE 75 Ohm verbindingen te vinden, sites (Conrad etc.) roepen wel dat de verbindingen 75 Ohm zijn, maar 90% is gewoon 50 Ohm). Bij Romal vond ik de echte 75Ohm connectoren van Coax-Connectors, samen met een Telegartner 75 Ohm BNC/RCA adapater)

       Na wat studie over coaxiale (S/PDIF) transmissie lijn kabels werd ook duidelijk waarom. En wanneer constructie en geometrie van de coax niet volgens die norm gebeurt heb je een doos van Pandorra aan je dac/streamer hangen, en heeft elke (elektrische) wijziging effect. Maar wat voor effect???????? dat kan niemand dan nog voorspellen.

       Mijn les: Elke coaxiale S/PDIF kabel met een standaard RCA verbinding, voldoet niet aan de norm, en mag geen coax transmissie lijn worden genoemd. NIET gebruiken dus, ongeacht de aanschafprijs!!!!

       Wat betreft AudioQuest TCP/IP kabels, wanneer je ze graag wil hebben en te duur vindt:
       Telegartner Field Connectoren, CAT 7 S/FTP kabel en klaar.
       (Reichelt.nl Conrad.nl, Romal.com etc) Binnen 60 seconden, zonder speciaal gereedschap, in elkaar te zetten. Kosten maximaal 40 euro voor de stekkers en 2 euro per meter kabel.

       En Jaap, bedankt dat je me aan het denken en werk hebt gezet. De coax ingreep heeft een enorm effect op de geluidskwaliteit.

       Succes en veel luisterplezier!!

      2. Dag Jaap

       Of zijn we allemaal gek geworden?

       Nee, met gekte heeft het niks te maken.
       Geen mens is in staat om door zijn perceptie heen te luisteren.
       Horen is een fysiologisch proces. Geluidstrillingen worden door ons gehoor vertaald in prikkelingen van de hersenen.
       Als het daarbij zou blijven dan was er niks aan de hand.
       We gaan die prikkelingen echter interpreteren en dan doen we met alles wat we aan cognities in die rare grijze masse hebben rondzwerven.
       Dus als je weet dat er iets is veranderd, dan beïnvloed dat je perceptie. Expectation bias is daar een mooi voorbeeld van.
       Veel onderzoek in de psychologie gaat ook over hoe je die perceptie kunt beïnvloeden. Peer pressure is daar een prachtig voorbeeld van.

       Meer dan honderd jaar geleden kwam men in het onderzoek er achter dat het feit dat proefpersonen weet heb van de opzet van het experiment van grote invloed is.
       Toen al is de blinddoek test uitgevonden.
       Vervolgens kwamen ze er achter dat degene die het experiment afneemt de proefpersonen kan beïnvloeden (het beroemde paard Hans)
       https://nl.wikipedia.org/wiki/Kluger_Hans
       Dat resulteerde in de dubbel blinde test.
       Kortom, veel van deze hoorbare verschillen zijn het gevolg van het feit dat onze perceptie ons weer eens in de luren legt.
       Zou je op de juiste manier testen, dus blind, dan schakel je effectief al die cognities uit en moet je het doen met waar het eigenlijk om gaat, de kwaliteit van het geluid.

       De meeste mensen maken echter de attributie fout hun perceptie voor een objectief vastgesteld feit aan te zien.

       Een mooi voorbeeld uit de audio wereld.
       Getrainde en geschoolde engineers dachten dat ze dwars door dingen als merk (imago!), type, prijs etc heen kunnen luister.
       In een elegant experiment heeft Sean Olive hun ongelijk aangetoond.
       http://seanolive.blogspot.com/2009/04/dishonesty-of-sighted-audio-product.html

       Tot zover het objectivist subjectivist debat :)

      3. Hallo Vincent,
       Ik ben het vaak met je eens, maar nu ga je volgens mij iets te kort door de bocht.
       Waar je volgens mij aan voorbijgaat is “‘het misverstand van het overdraagbare””.
       Wanneer ik iets ervaar, voel, hoor of zie, kan ik die ervaring niet op jouw overdragen.
       Ik kan alleen je mededelen, in mijn taal, met mijn vocabulaire en non-verbale uitingen, wat ik ervaren heb.
       En erg sneu, maar je zult moeten accepteren, geloven wat ik zeg, want voor jou geldt precies hetzelfde gegeven. Een objectieve ervaring bestaat dus niet.
       De kleur van de stereo, de vorm van de speakers, de rechtvaardiging van de investeringen die ik doe tellen allemaal mee met de ervaring die ik heb. Dat gegeven kan niemand omheen.
       Een oscilloscoop werkt niet zoals mijn hersenen werken. Jammer maar waar. Zeggen dat iets niet te meten is, en dus niet hoorbaar is in deze discussie dan ook volledig de plank misslaan. Daar gaat het vaak niet eens om. Bijvoorbeeld:
       Wanneer ik met 140 km per naar huis wil rijden zegt er altijd wel een wijsneus dat het in tijd niet uitmaakt wanneer ik dat ritje met 100 km per maak. MAAR: Ik wil gewoon hard rijden en helemaal niet op tijd thuis zijn!
       Met onze stereo’s is het vaak hetzelfde. Het enige waar ik altijd voor pleit: Kijk gewoon of de standaard zaken in orde zijn, grijp als het kan met DIY middelen in, dat geeft een heerlijk gevoel, vaak een prachtig resultaat, en rechtvaardigt mijn gevoel dat ik goed bezig ben. En dat klinkt heel fijn:-)

   1. Nou niet dus…
    De plusminus 15 meter AQ Carbon direct aangesloten op de Auralic Aries G2 klinkt beter (frisser/natuurlijker) dan “ademend” via de Pink Faun.
    Echt verbazen doet het mij niet daar ons netwerk op alle punten (naar beste eer en geweten) geoptimaliseerd is. En “shit” die er niet in zit hoeft er ook niet uit te worden gehaald, toch?
    En zo’n galvanische isolatie zal naast potentiële voordelen ongetwijfeld ook weer nadelen voor de geluidskwaliteit hebben.
    Iemand interesse aan een Pink Faun…? ;-)

    1. Hallo Huite,

     Dat is vreemd. Heb je Pink Faun aan het begin of aan het einde van de kabel geplaatst. Persoonlijk denk ik dat een afgeschermde kabel niet moet worden toegepast met een Isolater aan het begin van de kabel. Plaats je deze aan het einde van de kabel dan kan een Isolater naar mijn mening geen negatieve invloed hebben, mits het signaal sterk genoeg is.

     Het beste resultaat bereikte ik met een standaard niet afgeschermde kabel en 2 Pink Faun isolators. Dit werkte bij mij beter dan met een Audioquest kabel.

     Groeten,
     Wijnand

     1. Hoi Wijnand,

      PF tussen de streamer en de kabel.
      De conclusie die ik heb getrokken staat niet op zichzelf hoor. Ken meer mensen met “goede oren”. en dito spullen die deze vergelijking serieus hebben wemaakt en daarna zijn afgehaakt!

 19. Beste Jaap Veenstra. Bedankt voor deze post op FB en jullie site natuurlijk. Ik heb nog niet alles gelezen, maar wel wat vragen/opmerkingen. Het eerste probleem is lineaire voeding. Wat is dat en waarom is het beter? En waarom is de geadviseerde voeding zo duur? Ik heb nieteens audio van die prijs. Er wordt ook ergens een Naim server genoemd ook vreselijk duur. Wat dan gezegd van raspberry met hifiberry? Leuk project, maar niet geschikt? Ik probeer zo,n set aan de praat te krijgen op mijn B&O. Nu is het door de hifiberry geleverde signaal erg zwak, zodat ik de beo erg hard moet zetten. Maar goed in die wereld gaat het erom om voor 100 of 150 euro muziek te streamen met een goede kwaliteit.

  1. Dag Ronald,

   Een lineaire voeding is een voeding die niet schakelend werkt. Denk aan een ringkern of een E-core. Het voordeel is dat je geen hoogfrequente schakelruis hebt.

   De sbooster is een heel mooi exemplaar. Zeer stabiel en een mooie neutrale klank. Daar betaal je voor.

   In feite is de regel: You get what you pay for. Is een rasberry slecht? Nee… Is een naim beter? Ja… Is het het prijsverschil waard? Dat is aan de consument.

     1. Ik heb de ifi besteld. kijken wat dat oplevert. zijn wel een stuk goedkoper. Hoop dat de regel van Jaap You get what you Pay for nu niet opgaat :). Overigens lijkt mij dat er in HIFI land ook wel gebakken lucht verkocht wordt voor veel geld en gaat deze spreuk niet altijd op.

      1. Ik las op ee forum over ifi. Daar natuurlijk oren die het verschil/horen. maar er was ook een techneut die alle beweringen nagemete heeft en die liet er geen spaan van heel….

      2. Heeft die techneut ook geluisterd? Want ik ken zat techneuten die niet alleen meten maar ook hun oren gebruiken. En zei zijn heel duidelijk… Metingen vertellen niet het hele verhaal.

      3. De tecneut heeft geluisterd en vond het beter klinken, maar de opgaven van de fabrikant klopten gewoon niet. Ik probeer de post nog even terug te zoeken

      4. Mooie recensie Ronald. IFI komt goed voor de dag. Ik heb inmiddels twee ifi s binnen. Ik heb bedacht dat ik beide switches tussen de router en de m32 van schone stroom wil voorzin. Storing die er niet inzit hoef je er immers ook niet uit te filteren. Weekend ga ik luisteren en zal mijn bevindingen hier weergeven.

      5. Ja maar het gaat om het commetaar van Jan uit december..
       Aan de andere kant als het goed gaat, dan kan ik ook beter de ifi aanschaffen

      6. Die had ik niet gelezen. Dat lijkt weer wat op de gebakken lucht. Maar moet mijn luistersessie nog starten. Ik kan alleen maar vergelijken tussen standaard schakel en ifi. Ik meld mijn bevindingen dit weekend.

      7. Ik ben positief verrast. Dit is naar mijn mening de beste tweak fore the money. Twee ifis 100€ en plotseling klinkt mijn set vergelijkbaar als in de luisterruimte van de hifi winkel. Echt meer plaatsing in de ruimte. De pinkfaun was al beter. Maar dit levert echt meer op.
       Geeft voor mij wel aan hoe gevoelig de digitale signalen zijn. Ben benieuwd wat er nog meer mogelijk is. Dank voor je artikel Jaap. Ik wordt hier heel blij van.

 20. Hoi Jaap, ik heb in de tussentijd contact gehad met XS4All.
  Ze geven aan dat er inderdaad een router achter de Fritzbox geplaatst kan worden.
  Maar ook dat dit of positief of negatief zou kunnen uitpakken.
  Afhankelijk van de snelheid van mijn netwerk zou het dus beide kanten op kunnen gaan.
  Voor de rest heb ik mijn netwerk opgebouwd zoals jij hebt beschreven.
  Nieuw voor mij is de router achter het modem, dit wist ik dus nog niet.
  Gaat dit voor een groot verschil zorgen?

  Ik heb overigens zyxel switches met “eigen” (in apparaat zelf) voeding, was destijds ff een investering, maar wel ten goede van de klank.

  mvg

  1. Dag Wimpie,

   Een Frizbox is op zich wel een prima basis. Xs4all is een positieve uitzondering. Echter: ik weet wel zeker dat als je er een mooie Netgear Nighthawk ofzo tussen zet, het wel wat vlotter kan worden. Maar ik zou in jouw geval daar niet beginnen. Eerst een mooie switch met lineaire voeding… dan eens naar de rest kijken.

   1. oke, bedankt voor de tips, in de tussentijd heb ik zelf even wat geklust, had nog een zyxel switch en een lineaire voeding liggen. (switch = gs105 B van Zyxel)
    Voeding is echter wel van ali-express.
    Maar het werkt, en ik hoor verschil! … meer rust, maar ook meer punch, kortom blijft meer muziek over.
    Bedankt voor de tip, vraag me wel af of een netgear switch hier mogelijk nog verbetering in kan brengen, mogelijk dat een sbooster ook nog een verbetering zal zijn t.a.v. mijn ali voeding van 55 euro.
    Ben blij met de tips en zeer tevreden met het resultaat.

    1. Weet jij ook of het iets helpt om een lineaire voeding aan een modem te hangen?
     Of is dit het zelfde resultaat als bij een router?
     Bij een router gaat het niks helpen of uitmaken schrijf je …

     mvg

      1. Niet gehinderd door een diepgaande kennis van zaken en zonder eigen metingen zet ik hier toch vraagtekens bij. Nee ik hoor (waarschijnlijk) ook geen verschil indien ik nu de originele voeding aan de Fritzbox zou hangen.
       Maar het de keten optimaliseren waar je kunt (en wilt) heeft n.m.m. uiteindelijk toch effect op hetgeen er uit de speakers (of headphone) komt. De som is meer dat het geheel der delen toch? Alleen al het feit dat er geen El Cheapo “knetterende” voeding in je (audiofiele) stroomvoorziening zit geeft rust (in mijn hoofd)!

      2. Dat is ook zo. Maar in geval van twee verschillende groepen (ik heb een aparte groep voor audio), heeft het geen invloed. Maar tuurlijk… Als het in hetzelfde stekkerblok zit – wat je nooit moet doen – heeft een schakelende voeding altijd een nadeel.

      3. ff getest en lineaire voeding van goede kennis aan mijn fritzbox gehangen… heeft toch enige invloed.
       Met Lineaire op fritzbox klinkt mijn set beter.
       Niet gemeten, maar luister test…

 21. Leuk artikel. Uiteindelijk komt het m.i. simpel gezegd op 1 ding neer: de invloed van een degelijke (lineaire) voeding voor de volgens mij de zogeheten ‘inktzwarte’ (storings/ruisvrije) achtergrond waar wel eens over wordt gerept?

  Voordat er een kabel naar de pc/streamer gaat praten we echter al over het modem van de provider, evt. een eigen router én evt. een switch. Problemen pak je (vaak) het liefst bij de bron aan. Vanuit die gedachtegang ben ik benieuwd of het enkel ‘noodzaak’ is het laatste apparaat (switch) qua voeding aan te pakken? Is een soort shoot-out tussen een sBooster (redelijk absurde aanschafprijzen) en de iFi’s wel eens gedaan?

  Mij bekruipt het gevoel, zoals met grote regelmaat in dit wereldje, dat er simpelweg te kleine verschillen zijn om een bepaald prijsverschil te rechtvaardigen. Maar goed, ieder zijn ding en uitgavepatroon om die laatste procentjes eruit te persen. De zgn grote verschillen waar men het wel eens over heeft betwijfel ik ten zeerste…

  Verder lijkt het mij leuk te experimenteren met een fiber netwerk. Converters zonder sfp slot kunnen ook toch? Je praat dan echter ook over 2 korte stukken gewone netwerkkabel die van de converters richting switch (indien geen sfp slot aanwezig) en pc/streamer gaan. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we binnenkort iemand gaan krijgen die gaat ‘experimenteren’ met die korte stukjes netwerkkabel met ongetwijfeld gigantische verschillen in de weergave als gevolg.

  Over het fiber netwerk: heeft dit nut vanaf een minimale afstand? Bij Alpha-Audio gaat het in het fiber artikel over een afstand van 20m. In mijn geval (appartement) gaat er vanaf mijn router 10m utp naar de bron (pc). Overigens ging er vanaf daar vanuit m’n dac een 10m (afgeschermde) RCA interlink van Klotz richting VV/EV. Dit had lichte ruis uit m’n speakers als gevolg. Oplossing: 10m XLR (Sommer Cable Carbokab). Tis nu doodstil als ik niks afspeel…

  Maar nog over die ruis verzoorzaakt door schakelende voedingen: is dat (licht) hoorbaar vanuit de speakers of is het onhoorbaar en heeft het wél invloed op de weergave?

  1. ‘Mij bekruipt het gevoel, zoals met grote regelmaat in dit wereldje, dat er simpelweg te kleine verschillen zijn om een bepaald prijsverschil te rechtvaardigen.’

   Helemaal mee eens. Kijk bijvoorbeeld naar het extra aanleggen van de audionetwerk met de extra switch. Je moet dan wel denken aan een investering van rond de 1300-1400 en een hele hoop kastjes in je luisterruimte, waarbij van tevoren niet heel duidelijk is hoeveel verbetering dit gaat geven (omdat het afhangt van jouw situatie).. Je kan jezelf dan afvragen waarom je niet wat meer betaald hebt voor je versterker, DAC en/of streamer.

   Toch vind ik het supercool dat Alpha experimenteert naar mogelijkheden die er zijn om het geluid te verbeteren! Ik denk dat het aan onszelf is of we het geld er in willen steken..

   ‘Over het fiber netwerk: heeft dit nut vanaf een minimale afstand? Bij Alpha-Audio gaat het in het fiber artikel over een afstand van 20m. In mijn geval (appartement) gaat er vanaf mijn router 10m utp naar de bron (pc). Overigens ging er vanaf daar vanuit m’n dac een 10m (afgeschermde) RCA interlink van Klotz richting VV/EV. Dit had lichte ruis uit m’n speakers als gevolg. Oplossing: 10m XLR (Sommer Cable Carbokab). Tis nu doodstil als ik niks afspeel…’

   Ik denk dat het gaat om de ontkoppeling wat je dus krijgt als je licht inzet als middel van conversie. Dus als je veel ruis hebt op je ‘lijn’ heeft dit veel baat, anders minder. De afstand maakt niet heel veel uit (binnen bepaalde marges natuurlijk). Als het nu al doodstil is met een PC en je bent happy, zou ik er niet veel aan doen. Misschien kan je overwegen om over te stappen van PC naar een dedicated streamer, dat had bij mij heel veel positieve invloed (maar was wel een uitgave van rond de 1900).

   Groetjes, Slome

   1. Niets aan toe te voegen… klopt als een bus.

    En oven over de investering. Weet dat we genoeg lezers hebben die 1000 – 2000 euro aan een kabeltje uitgeven om de weergave te verbeteren. En ze slaan deze stappen compleet over… zonde.

  2. Dag Marcel,

   Over fiber: het maakt zeker ook uit op korte afstanden, omdat je galvanisch scheidt. Dan maakt de afstand niet uit. 20 meter, 10 meter, 50cm… Of je nu een converter met of zonder slot pakt, maakt niet uit. Als je het maar optisch maakt. Je kan ook twee switches met optische mogelijkheden pakken. Aan de bronkant is een goede voeding wel een aanrader.

   Je hebt het over kleine verschillen. Weet echter: hoe beter de set, hoe duidelijker deze details worden. En alle ‘kleine dingen’ bij elkaar maken wel weer een groot verschil. Zo gaat dat nu eenmaal.

 22. Ik ben erg tevreden met de ifi power op de Netgear SG105 welke zich achter de Fritzbox bevinden. Vraag me af of andere voeding op de Fritzbox nog verschil uit zal maken. Die Keces Audio heeft inderdaad wel groot voordeel dat je twee apparaten kan voeden. Dus modem en router samen. Misschien eens het overwegen waard. Of het een sbooster killer is? Tja volgens de leverancier wel natuurlijk :) Heb de Sbooster op mijn vorige Auralic mini gehad en dat was wel een hele fijne upgrade moet ik zeggen.

      1. Kom maar luisteren in Nunhem! ;-)
       Kan je meteen het verschil meenemen tussen de AQ Wild en Wel en de Chord Music gebalanceerde interlinks (digitaal en analoog)!
       Mocht dat te ver van Leiden zijn sluit ik de SBooster deze week wel zelf even aan voor een vergelijk.

   1. Kost 800 € overigens. Als je op de site leest wat dit ding doet staat er ook dat hij reclocked. Ik kan me daar geen beeld bij vormen. Hij moet toch gewoon de pakketjes doorsturen. Mijn beeld is dat de timing spannend wordt op het moment van digitaal > analoog. Gebakken lucht of is er toch iets wat ik over het hoofd zie.

 23. Hoi Jaap,
  Goed artikel! Ik had op mijn switch van Netgear een Ifi audio power gezet. Gaf erg veel verbetering in het geluid. Was nu aan het overwegen of ik dit ook voor de NAS en router zou doen. Begrijp nu dat dat niet hoeft. Eindelijk iemand die het duidelijk op een rijtje zet.
  Mvrgrt
  Frank

   1. Zeer goed artikel, helder en duidelijk, bedankt hiervoor!
    Je geeft aan dat het verstandig is om een (extra) router te gebruiken zodat het modem niet te veel word belast.
    Kan een goede switch niet hetzelfde betekenen?

    Bedankt dat je dit allemaal uitdokterd en met ons deelt.
    Groet,
    Wimpie

 24. Wat een verhaal, heb het geeneens uitgelezen….Gewoon een Naim streamer met een Melco als muziekserver aan je router hangen en klaar is kees. Alles kipsimpel aan te sturen met de Naim software vanaf je Ipad. Dat noem ik nou modern, dat je als muziekliefhebber geen halve automiseerder hoeft te zijn, maar simpelweg plug and play en echt haute gamme!!

   1. Heb je helemaal gelijk in, maar als ik zo’n foto van een 19 inch rek zie met router, swich, bedrading etc dan denk ik toch wel , waar heb dat allemaal voor nodig als ik gewoon naar muziek wil luisteren? Dat kan toch gewoon niet de bedoeling zijn? Maar ok, ik stop met zeuren…..

    1. O ja, kom zelf uit de automatiserng/netwerk omgeving, dus begrijp drommels goed dat de gemiddelde muziekluiseraar er niets van begrijpt en mijns inziens ook niets van hoeft te begrijpen (in mijn ogen dan)……Plug and play, that is the way to go, net als bij auto’s waar je niets van de techniek hoeft te begrijpen om prima auto te kunnen rijden…Nu stop ik echt, want ik vind jullie site superinterresant, dus dat gemopper verdienen jullie niet!

     1. Waarom jezelf monddood maken als je hele terechte vragen stelt? Het wordt idd wel erg omslachtig zo allemaal. Een router gaat het gros al boven de pet.

      Het eea relativeren mag ook wel. Jaap heeft tig jaar luisterervaring. Veel zichzelf verklaarde audiofielen besteden al geen aandacht aan de akoestiek want iets kopen en neerzetten is natuurlijk veel makkelijker. Daarbij gaat plaatsing ook met regelmaat fout én is het uiteraard normaal om het typische audiofiele jargon toe te passen op bepaalde aankopen.

      Ik neem het allemaal niet zo serieus…..moet je ook niet doen als het uiteindelijk om muziek gaat ;-)

 25. Interessant artikel inderdaad!
  Heb wel mijn vraagtekens bij de complexiteit van de opbouw van “Jaaps netwerk” (met name de “verplichte” switch en de optische koppeling). Probeer namelijk zelf altijd de keten tussen de glasvezelaansluiting in de meterkast en de luidsprekers in de woonkamer zo simpel mogelijk te houden. Wél met goede componenten uiteraard.

  Werk zelf met een Fritzbox 5490 in de meterkast die is voorzien van een SBooster voeding die op een aparte (audiofiele) groep in de meterkast is aangesloten. Vanuit de Fritzbox loopt 1 meter Audioquest Carbon naar de Intel NUC die als Roon Core voorzien is van een SSD met muziekbestanden. Ook loopt er vanuit de Fritzbox plusminus 15 meter Audioquest Carbon (alle Carbon is voorzien van Telegärtners) naar mijn Auralic Aries G2 in de woonkamer. En dat is het!
  Heb wel een switch met een stille iFi voeding in de meterkast, maar die heb ik momenteel niet nodig daar ik (met wat creativiteit) uitkom met de 4 poorten in de Fritzbox.
  Geheel klinkt naar mijn mening super én stil. Maar daarmee zeg ik niet dat het op zijn “Jaaps” niet nog beter is. Moet er nog even op “kauwen”… ;-)

     1. Nou het speelt!
      Was even wat gepruts want kon het niet nalaten een verbindingskabeltje voor tussen de Fritzbox en de Netgear te maken van een stukje AQ Carbon en twee Telegärtners die ik nog had liggen.
      Eerste indruk (met de nieuwe van Jan Hammer als bron) is positief. Ik wil nog wat verder testen en daarna nog eens terug naar de oude situatie voor een gedegen eindoordeel.
      Maar heb zeker geen spijt van een zweterig middagje audio-tweaking. Dank voor de hulp Jaap!
      Gebruik trouwens een Netgear GS108E. De managed versie van de GS108. Is dat nog een nadeel volgens jou?

      1. Nog even een korte update.
       Draai nu bijna een dag met de “Jaap Tweak” en ben echt onder de indruk van de impact.
       Mijn lopende test van highend interlinks is zo een nog groter genoegen!

 26. Dit is een heel goed artikel: een must-read voor alle streamerts onder ons. De verstokte tweaker in mij dacht: ‘Oh, leuk! Ik kan nog een extra scheiding voor audio aanleggen in mijn netwerk!’ maar de gedachte dat ik weer 5-6 extra kastjes (1 switch, 2 converters en 3 (?) lineaire voedingen) zou introduceren in de woonkamer, denk ik dat ik dat nog maar even uitstel en denk ik dat in mijn geval een aparte groep voor de elektriciteit voor audio een beter idee is.

  Overigens (1) las ik ergens (https://www.computeraudiophile.com/forums/topic/30376-a-novel-way-to-massively-improve-the-sq-of-computer-audio-streaming/) dat het ook loont om een audio server (met 2 NICs) direct aan de streamer te koppelen. 1 NIC koppel je dan aan je lokale netwerk de andere NIC configureer je dan als bridge direct op de streamer. Mijn vermoeden is, dat een Pink Faun LAN ISOLATOR, je dan ook een aardig end moet komen. Overigens (2), zijn galvanische LAN isolators ook goed verkrijgbaar in de medische wereld (Netwerk Isolator MED MI 1005), voor een veel betere prijs.

  1. Een dual nic kan zeker helpen om de datastream ‘soepel’ te houden. Maar wie heeft er een aparte audioserver? Ik gebruik alleen NAS voor streaming en heb als hobby-project nog een UnRAID-server met een 8-core Xeon, 48GB ram, SSD’s, etc… klinkt het beter? Nee… Is het leuk? Ja… zeker. En leerzaam.

   Isolators schijnen ook een klank te hebben (ook wel logisch). Ik heb ze niet allemaal getest. Maar de Pink Faun bevalt me uistekend.

   1. Misschien gaat het om souplesse, maar je haalt er ook een paar ruis veroorzakende elementen tussenuit; of misschien bedoel je dat.

    Wie heeft er een aparte audio server? Ik denk niet veel, maar ik verwacht wel dat er dat een groep mensen is die een multi-purpose server hebben opgezet die zowel als file server dient, maar ook als alternatief voor de smart tv, met apps zoals Netflix, Kodi, Roon Server, etc. Zelf heb ik gebruik ik hem ook als Virtualbox server en draait er onder een Linux server en een intrusion detection system (OSIM).
    Is dat achteraf gezien een handige keuze voor hifi? Nee, zeker niet. Maar ja.. Achteraf is alles makkelijk!

 27. Beste Jaap, ik vond het een heel tinteressant artikel. Wat de switch betreft, welke kan je mij aanraden?
  Ik maak gebruik van een Bleusound Vault2 als streamer die met een Audioquest netwerk kabel is verbonden aan mijn Apple AirPort time capsule. Maar het zou dus verstandig zijn om daar een switch tussen te zetten?
  Groet van Paulus

     1. Ik heb de Ifi geprobeerd om de de elfidelity USB filter in combinatie met een externe voeding; elders besproken op deze site. Ik was niet heel erg van onder de indruk van het resultaat.

      Hans Beekhuyzen heeft de ifi met de sbooster vergeleken (zie zijn youtube kanaal), kort door de bocht: ‘You get what you pay for.’ Waar je wel rekening mee moet houden is dat de sbooster een behoorlijke omvang heeft…

      1. Ik heb (ook) geen goed gevoel bij de iFi maar een 3e Sbooster in de meterkast vondt ik toch ook wel gortig. Temeer daar ik die SBooster dan ook weer van een net sproomdraadje wil voorzien. Zit je al snerl rond de 400 euries of zo. Dus maar even bij Ron Kemp geïnformeerd naar een Keces P3: http://www.kempelektroniks.nl/nl/967/kempelektroniks/producten/accessoires/keces-audio. Zou volgens hem een echter SBooster killer zijn.
       Lang verhaal kort komt die hier vandaag dus binnen. Deze kan 2 apparaten voeden (modem/router + switch) dus kan ik mijn 12v SBooster verkopen en spring ik er financieel netjes uit!

      2. 3 SBoosters in de meterkast haha. De Keces P3 ziet er goed uit zeg! Stapelbaar, twee aansluitingen mogelijk. Bedankt voor de tip.

      1. Dag Huite,

       Ja, hij doelt op de SoTM. Ziet er best goed uit, maar ik denk dat je een eind komt met een galvanische ontkoppelaar en een mooie voeding op de switch.

Geef een reactie